Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZAČÁTEK MENOPAUZY

OBSAH

Menopauza příznaky

Menopauza, jinak také přechod u žen, může způsobit celou řadu fyzických a psychických příznaků. Mezi první příznaky patří obvykle změna ve struktuře měsíčních intervalů. Začátek menopauzy je znám jako perimenopauzální fáze. Během této doby můžete zažívat obvyklé pocity, nebo naopak procházet těžkým, nepříjemným obdobím. Četnost menstruací bývá rovněž ovlivněna. Můžete mít interval každé dva nebo tři týdny, nebo nemusíte mít menstruaci vůbec. Dalšími menopauzálními příznaky jsou:

  • návaly horka a noční pocení;
  • ztráta libida (sexuální touhy);
  • poševní sucho a bolest, svědění nebo nepříjemný pocit při sexu;
  • palpitace (změny srdečního rytmu);
  • bolesti hlavy;
  • změny nálady, jako je deprese, úzkost nebo únava;
  • problémy se spánkem, nespavost;
  • infekce močových cest.

Pokud vaše menopauza přijde najednou, mohou být příznaky silnější než ty postupně se projevující. Symptomy obvykle trvají po dobu dvou až pěti let, než zmizí, i když v některých případech mohou trvat i déle. Vaginální příznaky, jako je suchost, bývají dlouhodobé a bohužel dochází k jejich dalšímu zhoršení ve stáří.

Zdroj: Příznaky menopauzy

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Jak zlepšit sexuální život v období menopauzy?

V současnosti neexistují žádné léky k léčbě sexuálních problémů u žen v období menopauzy. Kombinace estrogenu a mužského pohlavního hormonu (androgenu) je užitečná při zvyšování libida u žen. Estrogen sice pomáhá k méně bolestivému pohlavnímu styku, protože léčí vaginální suchost, ale jeho účinnost při léčbě sexuálních problémů výzkum nepotvrdil.

Není snadné hovořit o vlastních sexuálních problémech, proto se obraťte na svého lékaře, ten by vám měl doporučit poradce, který se specializuje na sexuální dysfunkce a který vám poradí na individuálním základě. Tento typ poradenství je velmi úspěšný, ale je prováděn pouze krátkodobě.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Dobrý den mám 46 let je to 14 dní co po menstruaci špiním a mám návaly a bolesti v křížích může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Špinění po menstruaci v přechodu

Ženy v období přechodu, přičemž se jejich problémy s menstruací mohou vyskytnout i několik let před samotným nástupem menopauzy, mohou mít problémy se špiněním po menstruaci. U žen v období menopauzy se podávají léky na úpravu či úplné zastavení menstruace. Pokud je příčina jinde, gynekolog může ženu odeslat na vyšetření k dalšímu specialistovi, například k chirurgovi či onkologovi.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu mám návaly pocit horka a už 14 dní po menstruaci špiním

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu už 14 dní špiním mám návaly horka může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Menopauza test Laboquick

Tento test slouží k prokázání menopauzy dle vyšetření moči. Cena je cca 49,49 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat ,když mně bolí 14 dní prsa po menstulaci může to souviset s přechodem ? Je mi 50 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky menopauzy

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony

Podrážděnost, nervozita

Vlivem menopauzy může u ženy v přechodu docházet ke stavům podrážděnosti, nespavosti, nervozity, neklidu, ke změnám nálady. Střídání nálad je při menopauze na denním pořádku.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Vyčerpání

Pokud je vám kolem padesáti a máte problém s vyčerpaností, asi je na vině blížící se menopauza. Tyto stavy se většinou nevyhnou žádné z nás. Únava je totiž jedním z nejčastějších symptomů menopauzy, což potvrzuje zhruba 80 % ženské populace. Únava je primárně způsobená hormonálními změnami. Tento pocit nedostatku energie se může znásobit sníženou imunitou vlivem onemocnění, nezdravým životním stylem nebo dalšími symptomy menopauzy. V důsledku má dopad jak na naši psychickou, tak na tělesnou stránku. Hormony jsou mimo jiné zodpovědné za kontrolování energie na buněčné úrovni. V období menopauzy produkce ženských hormonů (estrogenu, progesteronu) klesá a spolu s nimi i přísun energie. Výsledkem je pocit slabosti a nedostatek energie.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi PROGESTERONOVÝ KRÉM ORGANIC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den
Chci se zeptat zda je normální že po dvouch dnech mazání Progesteronoveho krému se mi zhoršili příznaky menopauzy. Je to dočasné?
DekujiMJ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Progesteronový krém organic vedlejší účinky

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem VŠECHNY PŘÍZNAKY MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

chci se zeptat už 2 roky horko střídá zima nedostala jsem měsíčky minulý měsíc krvácení normální jako každý měsíc žádné zeslabení se všemi ženami co jsem mluvila měsíčky slábly až vymizely mám bolest v dolní části zad a kyčle pohlavní styk probíhá bez problému a bez bolesti touha je silnější než když mi bylo 20 let těhotenský test těhotenství neprokázal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete kolik je Vám let. Střídání pocitu horka a zimy, takzvané návaly, nemusí být nutně jen projev menopauzy. Mohou ukazovat i na jiné hormonální nerovnováhy způsobené třeba štítnou žlázou nebo na nemocné ledviny, ale i na diabetes. Odhalilo by to zevrubné vyšetření, ke kterému by mohl dát podnět Váš gynekolog. S ním byste mohla probrat i důvod vynechání posledního cyklu. Ne u všech probíhá ukončení plodnosti stejně a nemusí to být vždy jak popisujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Všechny příznaky menopauzy

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Příznaky začínajícího přechodu

Označení perimenopauza (premenopauza) se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje takzvaný přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků. Už tehdy mohou ženy pociťovat první příznaky podobné jako při menopauze. Samotný přechod se u ženy objevuje kolem 45–55 let věku.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY MENOPAUZY OTEHOTNET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den je my 50let.Pobolivavaji my bradavky sem nervozni a behem 1roku a pul sem mela mesicky jenom 6mesicu.Poboliva my podprisku a pichani vprave strane.Obcas navaly horka ale da se to ustalit.Obcas bolestivy sex.Zatim nic neberu zadne prasky.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejúčinnější pomoc vám může dát váš gynekolog. Má k dispozici laboratorní vyšetření krve, ze kterého může lépe určit příčinu vašich obtíží. Pokud s tím chcete něco dělat, obraťte se na něj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky menopauzy otehotnet

Progesteron krém

Progesteron v krému se aplikuje na dobře prokrvená místa pokožky (krk, zápěstí, vnitřní strana paží nebo stehen). Progesteron krém se používá k přírodní léčbě endometriózy, zmírnění příznaků menopauzy a dalších stavů, které souvisí s nedostatkem progesteronu v těle ženy. Krém s přírodním progesteronem vychází přibližně na 1.550 Kč. Jedno balení krému progesteron při použití 2×denně vystačí na více než jeden měsíc.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Progesteron krém

Progesteron v krému se aplikuje na dobře prokrvená místa pokožky (krk, zápěstí, vnitřní strana paží nebo stehen). Progesteronový krém se používá k přírodní léčbě endometriózy, zmírnění příznaků menopauzy a dalších stavů, které souvisí s nedostatkem progesteronu v těle ženy. Krém s přírodním progesteronem vychází přibližně na 436 Kč. Jedno balení progesteronového krému při použití 2×denně vystačí na více než jeden měsíc. Progesteronový krém je k dostání v některých eshopech na internetu, kupříkladu zde http://www.superberry.cz/progesteron-krem.html.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Příznaky menopauzy

Fyzické:

  • návaly horka
  • noční pocení
  • bušení srdce
  • nepravidelná perioda
  • přírůstek váhy, střevní potíže
  • často podrážděná, suchá vaginální sliznice, bolestivý styk
  • problémy s močovým systémem – častější infekce, únik moči
  • bolesti hlavy a kloubů
  • zhoršení kvality vlasů, pleti a zubů
Psychické:
  • problémy se spánkem
  • pocity úzkosti a napětí
  • změny nálady
  • výpadky paměti, poruchy koncentrace
  • ztráta chuti na sex

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Recenze

Menopauza s sebou přináší i zvýšená zdravotní rizika, která bohužel mohou ohrozit ženu na zdraví, pokud jim nevěnuje patřičnou pozornost nebo zanedbává prevenci. Stejně tak je klimakterium spojeno s některými vážnými chorobami, které se v jeho průběhu mohou vyskytnout. Předejít jim můžete například vhodným jídelníčkem či potravinovými doplňky, vhodný je domácí test na menopauzu.

Rizika:

  • zvýšení rizika srdečního infarktu
  • náchylnost k cévním a srdečním chorobám
  • výskyt bakteriálních infekcí a zánětů
  • zhoršení kvality kostí, kloubů a zubů
  • přibírání na hmotnosti vlivem zpomalení metabolismu

Nejpřesnějším testem na menopauzu je test krve. Navštivte gynekologa a povězte mu o svých obtížích. Má totiž možnost provést krevní test, který sdělí jasný verdikt, a to díky zjištění hladiny hormonů v krvi. Přesnější diagnostika menopauzy v tuto chvíli neexistuje, proto nemá cenu s návštěvou lékaře otálet. Pokud si potřebujete samy ověřit, zda už u vás menopauza propukla, můžete použít test na detekci menopauzy.

Zdroj: Test na menopauzu

Jak léčit vaginální suchost během menopauzy?

Během a také po menopauze může být vaginální suchost léčena přípravky, které jsou rozpustné ve vodě (lubrikanty). Nedoporučuje se používat přípravky, které jsou nerozpustné, například vazelínu, protože může oslabit latex užívaný při výrobě kondomů. (Kondomy zabraňují přenosu sexuálně pohlavních nemocí.) Ve vodě rozpustná maziva podporují bakteriální růst, a to zejména u osob, které podstoupily chemoterapii a jejich imunitní systém je oslaben. Pokud chcete zkusit vaginální estrogenovou terapii, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Sex a menopauza

Přechod u žen - příznaky

Návaly horka a noční pocení

Návaly horka se projevují jako náhlý pocit tepla v horní části těla, obvykle jsou nejvíce pociťovány v obličeji, na krku nebo hrudníku. Kůže na obličeji, krku a hrudníku může být nerovnoměrně zarudlá (červené skvrny), s náhlým pocením. Můžete cítit změnu ve své tepové frekvenci, cítíte velmi rychlý pulz, nebo nepravidelný a silnější než obvykle (palpitace). Návaly horka, které se vyskytují během noci, se nazývají noční pocení. Většina návalů trvá jen pár minut, nejčastěji k nim dochází v prvním roce po poslední menstruaci.

Problémy se spánkem

Mnoho menopauzálních žen má problémy se spánkem nejen kvůli nočnímu pocení, ale příčinou mohou být i pocity úzkosti. Možná následně zjistíte, že nedostatek spánku vede k vaší podrážděnosti a že se objevují problémy s krátkodobou pamětí a schopností soustředit se.

Vaginální příznaky

V době menopauzy můžete zaznamenat vaginální suchost, svědění nebo nepohodlí. To je často příčinou nepříjemného, či dokonce bolestivého pohlavního styku (dyspareunie). Kombinované příznaky jsou známé jako vaginální atrofie. Asi třetina žen má symptomy vaginální atrofie krátce po menopauze, malé množství žen mívá tyto příznaky později. V některých případech mohou vaginální atrofie přetrvávat déle než 10 let po poslední menstruaci. Pokud již trpíte vaginálními problémy, je pravděpodobné, že budou pokračovat nebo se zhoršovat v průběhu času, pokud nebudou léčeny.

Močové příznaky

Během menopauzy je pravděpodobnější, že dochází k častému opakování infekce močových cest, (zánět močového měchýře). Můžete cítit naléhavou a častou potřebu močení.

Zdroj: Příznaky menopauzy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP