Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁCPA

OBSAH

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Čas od čase se u mě zácpa objeví. Dával jsem si Gutalax, ale moc se mi to nelíbilo. Pak jsem musel na toaletu zase častěji. Nedávno mi v lékárně řekli o PrebioLaxu. Vyzkoušel jsem ho a jsem spokojenej.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zácpa

Zkušenosti a recenze

V pojmu zácpa je vždy ukryt i subjektivní pocit nemocného. Proto neexistuje jednotná definice zácpy. Nejčastěji je chronická zácpa (latinsky obstipace) obvykle definována jako dlouhodobě obtížné vyprazdňování stolice v intervalu delším než 3 dny a o objemu menším než 80 g. Chronická zácpa v naší populaci tak postihuje přibližně každého pátého z nás.

Zdroj: Projímadlo čípky

Diskuze

V diskuzi CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Zácpa?Může být z čia semínek?

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Druhy zácpy

Akutní funkční zácpa

Termín akutní funkční zácpa označuje krátkodobou poruchu funkce vyprazdňování. Tato akutní zácpa vzniká typicky, když cestujeme, nebo když měníme pracovní místo, tedy ze stresu. Někdy také zácpa vzniká u pacientů na jednotce intenzivní péče, kdy je zapříčiněna studem pacienta před vyprázdněním se v posteli. Pak také zácpa může souviset se změnou stravovacích návyků. Tyto akutní funkční zácpy návratem do normálních podmínek většinou odezní.

Organická zácpa

Organická zácpa vzniká po dlouhou dobu jako důsledek patologických změn na tlustém střevě. Těmito patologickými změnami mohou být nádory, zánětlivé procesy a onemocnění konečníku, pooperační stavy a podobně.
Sekundární zácpa
Se sekundární zácpou se můžeme setkat u onemocnění, která nesouvisí s tlustým střevem. Například vředová choroba žaludku nebo různá gynegologická a urologická onemocnění.

Habituální zácpa

Návyková zácpa neboli zácpa habituální, je novodobý civilizační problém. Tento typ zácpy vzniká útlumem defekačního reflexu. Tedy častými situacemi, kdy se nám chce kakat, ale my to z různých jiných naléhavých důvodů přetlačíme. Tím tento reflex pomalu vyhasíná. Celé se to ještě umocňuje vlivem nedostatku přirozených podnětů, kterými jsou máloobjemná strava (nikoliv nízkokalorická), dále nedostatek vlákniny ve stravě, málo tekutin a také málo pohybu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Černý bez na zácpu

Květ černého bezu dobře uvolňuje zácpu. Na zácpu se pije čaj ze suchých květů černého bezu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Co zaručeně pomůže na zácpu

Jak uvolnit zácpu? První, co byste měli udělat v případě zácpy, je, pořádně se napít a dodržovat pravidelný pitný režim. Vsadit můžete na pití bylinných čajů, které podporují činnost střev. Velmi rychlou pomoc při zácpě představují léky, a to projímadla. Ještě účinnější může být speciální glycerinový čípek. Domácí léčba zácpy spočívá v konzumaci mastných potravin nebo ovoce. Velmi dobře zabírají jablka. Dejte si ale pozor. Pokud se zácpa vrací, měl by o tom vědět váš lékař. Ten by měl provést vyšetření, která odhalí, případně vyvrátí onemocnění trávicího traktu. Lékaře byste měli navštívit, když zácpa trvá déle než tři dny.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Projevy

Zácpa se vyznačuje těmito symptomy:

  • vyprázdnění probíhá méně než 3x v týdnu;
  • trpíte nepříjemným pocitem plnosti;
  • vyprazdňování je namáhavé, nepříjemné;
  • stolice je tvrdá, suchá, drolí se na kusy;
  • po stolici máte pocit nedokonalého vyprázdnění.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Příznaky zácpy

O zácpě se mluví tehdy, když vyprazdňování probíhá zřídka a s obtížemi, během týdne je stolice méně než třikrát, stolice je příliš tvrdá, nedokážeme se najednou zcela vyprázdnit, nebo mezi dvěma stolicemi projde více než 48 hodin. Závažnějším problémem může být pravidelně se opakující zácpa, která jen těžko prochází a příliš rychle, bez jakéhokoliv jednoznačného důvodu se znovu objevuje, neboli akutní zácpa. Účinným řešením může být v takovém případě absolvování čištění střev, doporučuje se obrátit se na odborníka ještě předtím, než by mohly nastat vážnější komplikace

Zácpa způsobuje bolesti břicha a další nepříjemné pocity spojené s nadýmáním, těžkostí vytlačení tuhé někdy bobkovité stolice s natržením rekta. Příčinou akutní zácpy může být určitý druh potravy, nedostatečná konzumace vody, strava chudá na vlákniny, sedavý způsob života. Zdravě se stravovat a dodržovat zdravý životní styl je prevencí zácpy!

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Zácpa u ročního dítěte

Výše uvedené platí i u těchto dětí. Zde však může být i příčinou větší konzumace čokolády. Vždy je tedy nutná úprava jídelníčku. Je vhodné podávat laktulózu, a to dlouhodobě, protože se ze střeva nevstřebává. I takto malému dítěti je možné nabízet celozrnné pečivo. Strava dítěte by měla být vyvážená a pestrá, proto se doporučuje přílohy střídat, důležité je především ovoce a zelenina.

Co pomáhá: Ve fázi tlačení můžete zkusit vzít teploměr s ohebným koncem a pomoci stolici na okraji ven, ale jen když je už okem viditelná.

Babské rady: Můžete vstříknout kapátkem do konečníku trochu oleje. Lžičku kokosového oleje smíchat s medem a přidat na celozrnné pečivo s máslem

Čípky na zácpu: Dobré jsou čípky z lékárny na změkčení stolice.

Zdroj: Zácpa u dětí

Diskuze

V diskuzi UTRZKOVITA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli máte někdo zkušenost nebo vedemost s tím když je stolice rozkouskovana do více částí a spíše plocha popřípadě čím by to mohlo být, průjem ani zácpa není. Predem mnohokrat děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel P..

Dobrý den,

mám stejný problém, už jste přišel na to co je příčinou? Mockrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Utrzkovita stolice

Zácpa

Osobní strážcové: voda, ovoce plné šťávy a vlákniny, jablka či hrušky. Denně se doporučuje konzumace až 35 gramů vlákniny – toto množství zaručí správné fungování trávícího ústrojí. Tuto dávku snadno pokryjete konzumací 5-6 ks ovoce či zeleniny denně, musí však být bohaté na vlákninu. Hlídejte si dostatečný přísun tekutin. Pokud hledáte něco, co zabírá na zácpu, tak je to tekuté projímadlo Gutalax. Gutalax jde koupit běžně v lékárně bez předpisu a perfektně dokáže ulevit od zácpy..

Nepřátelé: Několikrát zpracované potraviny, tučná a těžká jídla, mražené polotovary, káva, drobné pojídání v průběhu celého dne (je důležité dopřát tělu odpočinek a dodržovat přestávky mezi jídly).

Na průjem je nejlepší Smecta. Smecta je přírodní jíl a je to nejlepší domácí lék na průjmy.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

Poradna

V naší poradně s názvem STAV PO CELKOVÉ NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

ve stredu jsem byla na biopsii krku v celkove anastezii v patek propustena zacpa a pak cervena krev ve stolici mam se neceho obavat je mi 71let dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, krev ve stolici souvisí s tou zácpou a ne s anestézií. Když změkčíte stolici, například pomocí psyllia, tak krev zmizí. Zde můžete vidět kolik psyllium stojí a jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stav po celkové narkóze

Akutní zácpa

Za fyziologický stav se považuje, pokud chodíme na stolici 3x denně až 3x týdně, frekvence tedy nemusí být každodenní, jak je mylně všeobecně rozšířeno. Potřeba vyprazdňování je u každého jiná a je závislá nejen na tom, co jíme, ale i na momentálním zdravotním stavu a podobně. Na ženy v produktivním věku mají i vliv hormonální změny, tedy fáze menstruačního cyklu či těhotenství.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Jahody a zácpa

I když je možné, že toto vláknité ovoce může způsobit zácpu, je spíše pravděpodobné, že pomůže podpořit pohyb střev, ale za podmínky, že ho jíte s mírou.

Jahody obsahují nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravinám rychleji procházet zažívacím traktem. Postupné zvyšování množství vlákniny ve stravě může pomoci uvést věci do pohybu a zmírnit nebo předejít zácpě.

Zdroj: Stolice po konzumaci jahod

Jak vypadá zdravé zažívání?

Vyprazdňování za normálních fyziologických podmínek probíhá formou míšního reflexu. Defekační reflex se dostavuje tehdy, když je náplň v konečníku dostatečná, čímž se podráždí receptory a vnitřní svěrač z hladké svaloviny ochabne. Hladkou svalovinu nemůžeme ovládat vlastní vůlí. Zevní svěrač, který je tvořen příčně pruhovanou svalovinou, je ovládán naší vůlí a tím můžeme ovládat samotnou defekaci.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Příčiny tvrdé stolice

Zácpa (konstipace) je definována jako málo časté, neúplné nebo obtížné vyprazdňování, při kterém se vylučuje tvrdá či suchá stolice. Existuje také chronická zácpa (obstipace), což je těžká forma potíží s vyprazdňováním, které se nedaří zvládat nebo na ně nezabírá léčba. Chronická zácpa je dlouhotrvající stav, kdy tuhou, suchou stolici není možné vyloučit a takto postižený pacient se nedokáže vyprázdnit.

Je mnoho příčin, které způsobují zácpu, od krmiva až k dysfunkci vnitřních orgánů či k problémům s pojivovým tkanivem.

Přehled nejčastějších příčin zácpy u psa:

  • příjem velkého množství vlákniny
  • příjem malého množství vlákniny
  • nízká fyzická aktivita
  • dehydratace (způsobena onemocněním)
  • narušení sliznice konečníku (například kvůli provedenému chirurgickému zákroku)
  • vedlejší účinek medikamentů, popřípadě doplňků stravy
  • náhlá změna krmiva, dávkování
  • nádor, váček na konečníku
  • pes sežral kameny, hračky, rostliny, cokoliv, co blokuje peristaltický posun
  • nečistoty kolem rekta nebo nadměrná obezita psa, která de facto blokuje vylučování
  • zvětšená prostata (pouze u psů)

Příznaky zácpy jsou u psa podobné močovým problémům, diagnóza se tak může zaměnit například se zánětem močových cest, onemocněním ledvin či s močovými kameny.

Zdroj: Tvrdá stolice u psa

Zácpa

U čivavy, která žije v bytě a venčení je závislé na majiteli, je snadné rozpoznat zácpu. Dalším příznakem je neúspěšné tlačení. Navíc čivavy většinou špatně žerou a někdy se u nich objeví i zvracení.

Na počátku zácpy pomáhá podání slabého projímadla a také zvýšení obsahu vlákniny v krmivu. Projímavé účinky má rostlinný olej, který se zamíchá do krmiva v množství jedné lžičky. Vhodnou vlákninou je například strouhaná syrová mrkev, spařené ovesné vločky, lněné semínko nebo psyllium. Jestliže během 1 až 2 dnů nedojde k normálnímu vyprázdnění, navštivte veterinárního lékaře, který naordinuje léčbu. V závažných případech je nutné opakované podávání infuzí.

Zácpa se někdy může paradoxně jevit jako průjem. V ucpaném střevě se část stolice do konečníku protlačí a dochází k zánětu ucpaného místa, při kterém se tvoří tekutina, která trus naředí, a objeví se průjem. Zvíře je v takovém případě skleslé, má matnou (jakoby zhrublou) srst a může i začít hubnout.

Zdroj: Nemoci u čivavy

Bolest kloubů

Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C. Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.

Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí.

Zdroj: Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP