Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZAHLENENI PLIC

OBSAH

Zahlenění u novorozence

Zánět dýchacích cesta a zahlenění jsou u dětí v naší republice běžné zejména v období podzim-jaro.

Příčiny

Nejčastějšími vyvolavateli zánětů dýchacích cest u dětí jsou viry.

Co s tím dělat

Zahlenění a vlhký kašel je nejlépe léčit proplachováním nosu slaným roztokem a odsáváním hlenů. Pokud má dítě teploty a špatně se mu dýchá, je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Zahlenění organismu

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zahlenění

Co je to zahlenění organismu

Zahlenění většinou doprovází infekční choroby dýchacích cest nebo podrážděné průdušky a plicní tkáň. Je to nepříjemný projev, který bývá navíc komplikovaný bolestmi v krku a kašlem. Organismus však tvorbou hlenu reaguje na infekci a snaží se zbavit toxických látek. Nemělo by tedy být v našem zájmu jen hlen rozpouštět, ale také urychlit proces očišťování organismu.

Hlen sám o sobě je pro organismus nezbytný. Zvláčňuje sliznice a rovněž pomáhá vylučovat odpady. Nadměrná tvorba hlenu však může vést k zanesení tkání, což se nejvýrazněji projevuje v dýchacím systému kašlem a rýmou. Pokud jsou nadměrně zahleněna střeva, může se to projevit nedostatečným vstřebáváním živin, vitamínů a minerálů.

Potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou mléčné a moučné výrobky, rafinované potraviny, maso, vejce a cukry. Obzvlášť hlenotvorná je pšenice. Při zahlenění je však nejlepší vyhnout se všem potravinám obsahujícím lepek (pšenice, oves, ječmen a žito).

Mezi obiloviny, které lepek neobsahují, patří rýže, pohanka, proso a amarant.

Čerstvé ovoce a zelenina vytvářejí pouze malé množství hlenu a pomáhají organismus pročišťovat. Například popíjení vody s citronem může zlepšit zahlenění dýchacích cest a pročistit dýchací ústrojí od nahromaděného hlenu.

Zdroj: Zahlenění organismu

Diskuze

V diskuzi MOHOU CHIA SEMÍNKA PŮSOBIT NA ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Mohou chia semínka způsobovat zahlenění? Beru léky na na vysoký tlak a mám chronické selhávání srdcek plicní hypertenzi . Díky Němcvá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Němcová.

Mohou způsbovat dýchací potíže a zahlenění ?

Zdroj: diskuze Mohou chia semínka působit na zahlenění

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vincenc Kaštyl.

Dobrý den po covidovem zápalu plic mam počínající rozedmu plic při dodržování všech léčebných postupu kolik let se takto asi dá žít Děkuji. Kaštyl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Jak zvládnout zahlenění u dětí

Na zahlenění spojené s takzvanou zadní rýmou, která ani neteče, ani nejde odsát, se osvědčily kapky Sinupret. Jde o bylinkový přípravek, který se používá 3x denně. Na zahlenění v krku u dětí je účinný Bronchipret. Na spaní je dobré podložit dítěti hlavu, aby byla výš, a zvlhčovat vzduch. Cokoli na odhlenění mu musíte podat nejpozději v pět hodin odpoledne. Pokud se produkty dají na noc, může dojít k dráždění a kašli (informace od lékaře z ORL).

Zdroj: Co na zahleněný krk

Typický věk pro rakovinu plic

Rakovina plic se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku, může ovšem vzniknout i dříve.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Co znamená zahlenění při běhu

Zahlenění při běhu může mít alergickou příčinu. V tomto případě je vhodné alergologické vyšetření. Nebo může jít o mimojícnové projevy gastroezofageálního refluxu, zde je vhodné gastroskopické vyšetření. Případně může jít o „upper airway cough syndrome“, kdy příčina spočívá v horních dýchacích cestách, například chronická rýma, chronický zánět dutin a podobně. Příčinu by měli poté potvrdit na ORL.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Pilipčincová.

Zajímá mne, jakým způsobem se odstraňuje voda z plic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Voda v okolí plíce se nejčastěji odstraňuje punkcí. Nejdříve se zrentgenuje hrudník, podle snímku se určí místa vpichu a pak pomocí tlusté jehly, která se zabodne do hrudníku, se odsaje do injekční stříkačky všechna tekutina. Pokud se tekutina stále tvoří, tak se do hrudníku zavede hrudní drenáž, přes kterou tekutina vytéká z těla ven. V polních podmínkách se hrudník propíchne špičkou ostrého nože a nádechem do plic se vytlačí všechna voda kolem plíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

Jak na zahlenění průdušek

Na zahlenění průdušek je vhodná směs medu a octa. Do sklenice destilované vody dáte 2 čajové lžičky jablečného octa a 1 čajovou lžičku medu – rozmícháte a pijete 3x denně před jídlem. Ocet kupte opravdu kvalitní, léčí tu kyselina jablečná, takže nic, co se za jablečný ocet vydává. Doplňte stravu o přípravek s vitaminy D, A, C, E a zinkem na posílení imunity. Vhodná je inhalace přesličkového odvaru mírně osoleného jodovanou solí. Inhaluje se 5 minut několikrát denně.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diskuze

V diskuzi ANCANEM@SEZNAM.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Jídelníček při ucpaných dutinách a zahlenění?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ancanem@seznam.cz

Zápal plic bez kašle

Při zápalu plic vzniklá tekutina nebo hnis ucpávají část plic, což je překážkou vstupu kyslíku do organismu. Při zápalu plic je vždy přítomna infekce, to znamená, že není možné zápal plic dostat jen z nachlazení. Infekce je nejprve v horních cestách dýchacích, jak postupuje níž, projeví se jako zánět průdušek. Za určitých okolností infekce postoupí ještě níž, usadí se v plicích a způsobí zápal plic. Pokud infekce napadne i plicní obaly, projeví se bolestí hrudní stěny. Zápal plic se vždy projevuje suchým kašlem.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diskuze

V diskuzi KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír tomášek.

Měl jsem zápal plic, bez hospitalizace.Mám nárok na komplexní lázeńskou péči?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když plíce bolí - zápal plic

Následky

Přechozený zápal plic často končí těžkou formou zápalu plic. Dochází ke snížení počtu červených krvinek a následnému nedostatku kyslíku v tkáních (anémie). Může se objevit mozková infekce (encefalitida, meningitida), problémy s ledvinami, zarudnutí kůže či vyrážka.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Jak vypadá rentgen s rakovinou plic

Zde můžete vidět, jak vypadá rentgen s rakovinou plic.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Zápal plic přenos

U infekčních pneumonií je nejčastější přenos vzduchem, to znamená kapénkovou infekcí. Častý je také přenos rukama. Na rozdíl od neinfekčních zánětů je pacient s infekčním zánětem plic nakažlivý, zejména v akutní fázi respirační infekce, z hlediska šíření infekce do okolí je riziková rovněž inkubační doba.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Čím vyřešit dlouhotrvající zahlenění

Na dlouhotrvající zahlenění je vhodná šalvěj, která má dezinfekční účinek a je vhodná na kloktání. Dále se doporučuje inhalovat tea tree – dát jej do horké vody a dýchat. Bakterie v místnosti pak likviduje rozkrojená cibule, pokud je místnost větší, klidně nechte cibulí v míse více – nejvíce pomáhá červená cibule, nejméně bílá a žlutá. Totéž platí o cibulovém čaji, cibulovém obkladu a cibulovém sirupu. Užívejte velké množství vitaminu C – přebytky se vylučují močí, takže předávkovat se nelze. Nejlepším zdrojem je domácí kysané zelí a zelová voda z mléčného kvašení. Kdo nemá rád zelí, může si udělat pickles – rychlokvašenou zeleninu, která se také připravuje mléčným kvašením a je za pár dnů nakvašená a křupavá, přičemž výběr použité zeleniny je individuální.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Zápal plic nakažlivost

Inkubační doba u infekčních pneumonií je závislá na původci nemoci (například bakteriální pneumonie 1–3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4–6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18–72 hodin).

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP