Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZAVAROVANI


ZAVAROVANI je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Červená řepa patří mezi nejzdravější a nejuniverzálnější druhy zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Jedná se o extrémně blahodárnou zeleninu, která má neskutečně širokou paletu přínosů pro naše tělo. Bohužel kvůli školním jídelnám došlo ke špatnému náhledu na tuto užitečnou potravinu. Ale vše je na dobré cestě! Díky novým nebo znovu objeveným receptům se červená řepa dere do našeho podvědomí a obohacuje naše chuťové pohárky.


Zavařujeme červenou řepu

Uchovat červenou řepu zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způsob, který funguje dodnes. Každý má svůj postup na zavařování. Vitamínů, minerálů a dalších hodnotných látek po zavařování červené řepy zůstane ještě dostatek. Konzervování červené řepy je stejné jako při každém jiném zavařování ovoce a zeleniny.

Ingredience: 2 l vody, 20 g cukru, 20 g soli, 2–3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček barevného pepře, 1 lžička kyseliny citronové, červená řepa

Postup: Červenou řepu uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Červená řepa se nesmí hlavně rozvařit. Řepu oloupeme, jde to velmi dobře a celkem rychle. Nyní zvolíme způsob nakrájení řepy – na kostičky nebo jakýkoliv jiný tvar, který chceme mít. Anebo uvařenou červenou řepu jednoduše nahrubo nastrouháme.

Nálev pro zavařování červené řepy můžeme mít již předem připravený nebo jej připravíme v době, kdy nám řepa chladne. Nálev vždy necháme projít varem a vychladnout. Kdo nechce mít v zavařované červené řepě koření, může nálev přecedit.

Nakrájenou nebo nastrouhanou červenou řepu dáváme do skleniček a zalijeme vychladlým nálevem. Zavařovací sklenice uzavřeme víčkem a červenou řepu sterilizujeme standardním způsobem, přibližně 15 minut při 85 °C. Pak ihned vyjmeme ze zavařovacího hrnce.

Takto zavařená (sterilovaná) červená řepa se vám bude skvěle hodit na zimní období.

Zdroj: článek Recepty na červenou řepu

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


zavařování
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zavařování acokci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.