Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŽELÍROVACÍ


Tinktura

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.

Nálev

Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.

Odvar

Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.

Recept na marmeládu

Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.

Pálenka z hlohu

Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.

Zdroj: článek Hloh

Recept na marmeládu

Na výrobu marmelády potřebujeme:

  • 1 kg černého rybízu
  • želírovací cukr 2 : 1 (na 1 kg ovoce)
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 2 lžíce rumu

Rybíz oberme na kuličky, opereme a pomocí tyčového mixéru rozmělníme na požadovanou konzistenci. Uvedeme do varu a do vařící se hmoty přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr. Celé asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme 3 lžíce rumu. Promícháme a ještě horké plníme do skleniček. Obrátíme víčkem dolů. Jistější je nechat skleničky ještě přejít varem.

Zdroj: článek Léčivá síla rybízu

Recepty na domácí šampóny

Nyní se dostáváme k meritu věci a sice, jak si můžete vytvořit svůj vlastní domácí šampon? Naštěstí jsou známy tuny různých domácích receptur na výrobu šamponů. Zde jsou dva, které se mi líbí.

Domácí šampon Castilie

Tento recept používá přírodní tekuté kastilské mýdlo (Castilie) a přírodní látku Xanthanovou gumu. Tekuté kastilské mýdlo se prodává v plastových litrových lahvích za 270 Kč a nejběžněji je k dostání v zahraničí, v obchodě Amazon, který dodává i do ČR (tekuté mýdlo Castilia cena). Tekuté mýdlo Castilie je zcela přírodní produkt, který obsahuje směs různých známých olejů, které při smíchání bezvadně myjí. Zde je podrobné a kompletní složení tekutého mýdla Castilio: voda, bio kokosový olej, bio olivový olej, bio glycerin, bio olej ze semen Cannabis sativa (Konopí), organický olej ze semen Simmondsia chinensis (Jojoba), organický bio olej z Citrus Aurantium Dulcis (pomeranč), organický bio olej z Citrus Medica limonum (Citrón), organický bio olej z Citrus aurantifolia (Limetka), kyselina citronová a tokoferol, což je Vitamín E. Většina látek je navíc certifikována jako Fair Trade IMO. Kastilské mýdlo se velice dobře uplatní u lidí, které trápí cukrovka. Kastilské mýdlo totiž u některých lidí nemocných s cukrovkou pomůže lépe zvládnout pocit svědění kůže, který diabetes mellitus doprovází.

Další neobvyklou složkou domácího šamponu je xanthanová guma. Xanthan je označen jako E 415 a je to neutrální bílý prášek vyrobený z přírodního škrobu. Xanthan se používá jako želírovací a zahušťovací přípravek. Xanthan je také dobrý stabilizátor právě emulzí a různých pěn. Xanthan je možné koupit tady: Xanthanová guma cena.

K výrobě tohoto domácího šamponu budete potřebovat 1/4 šálku tekutého mýdla Castilie. Dále budete potřebovat: 1/4 šálku vody, 1/2 lžičky oleje (například jojobový olej, olivový olej, nebo olej z hroznových semen) a 1/4 lžičky přírodní xanthanové gumy. Smíchejte všechny tyto ingredience v plastové nebo skleněné láhvi, a máte vlastní domácí šampon. Co se týče mycích výsledků u uživatelů tohoto receptu, tak je to půl na půl. Někteří lidé milují tuto kombinaci, jiní tvrdí, že zanechává matný film na jejich vlasech. Opět platí, že bude hodně záležet na typu vašich vlasů a také na tvrdosti vaší vody, protože se zdá, že u tohoto šamponu tvrdá voda zanechává větší film. U lidí, kterým se zdají být jejich vlasy po tomto šamponu moc mastné, tak ho mohou doplnit o 1/4 lžičky jedlé sody.

Zdroj: článek Domácí šampon

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat ryc

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hroznové víno

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


zeli z kapusty
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
želva čtyřprstá nemoci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.