Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽIHADLO DO ŽALUDU

OBSAH

Včela

Klasickým obranným mechanismem včely je její bodnutí.

Včelí žihadlo z pokožky odstraňte, jak nejrychleji je to možné. Můžete použít špičku nože nebo růžek kreditní karty, nehet nebo něco podobného. Čím rychleji žihadlo odstraníte, tím lépe. Proto se snažte použít k vyndání žihadla předmět, kterým bude snadno a rychle vytaženo. Nezkoušejte žihadlo z rány vytrhnout, nešetrnou manipulací se do kůže dostane ještě mnohem více jedu. Nejlepším řešením je žihadlo vyškrábnout.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí včelou.

Vosa a sršeň po bodnutí v ráně nenechávají žádné žihadlo.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové příznaky mohou mít několik příčin. Od HPV (geniální bradavice) až po HIV (nemoc AIDS). Určitě se nechte vyšetřit na kožním oddělení nejlépe u specialisty na venerologii. Tam se dozvíte co to je a dostanete na to účinné léky. Většinou bývají tyto komplikace přenosné na jiné lidi během sexuálního styku (vaginálního, análního, ale i orálního), takže do doby vyléčení používejte kondom při jakýchkoliv hrátkách se svým penisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Příznaky kvasinkové infekce penisu

Někdy se příznaky nemusí objevit, čímž však nastává problém, protože pokud nedojde ke zjištění, jste přenašečem pohlavní nemoci. Pokud jsou přítomny příznaky kvasinkové infekce, patří mezi ty nejznámější:

  • podráždění a bolestivost žaludu
  • silné svědění žaludu
  • tvorba bílých fleků či puchýřků
  • zarudnutí žaludu
  • tvorba puchýřů na žaludu

Zdroj: Mykóza na penisu

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Chci se zeptat jak dlouho to mám aplikovat na pokožku? Ale na pokožku žaludu, :( Proto se ptám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se takhle nedá vůbec jednoznačně určit, protože nepíšete co tím chcete léčit. Na žaludu není pokožka, ale sliznice a tu může nevhodná koncentrace manganistanu poleptat a způsobit zranění. Obvykle stačí k odstranění začervenalých skvrnek na žaludu jeho důkladné omytí mýdlem a teplou vodou. Pokud se vám zdá, že máte na žaludu nějaké opary nebo vředy, tak doporučuji návštěvu kožního lékaře, protože to můžou být varovné příznaky závažného onemocnění jako například syfilis nebo HPV infekce a ty sám nevyléčíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba

Čmelák

Čmelák je často považován za nejdobromyslnější bodavý hmyz. Své žihadlo používá opravdu jen v ohrožení. Pokud nás čmelák několikrát oblétne, neznamená to, že se chystá zaútočit. Obvykle pak hned odletí.

Nebezpečí jeho bodnutí

Neměli bychom zapomínat, že i čmelák je bodavý hmyz, přestože je vesměs vnímán kladně.

Jeho žihadlo stejně jako u vosy a sršně nezůstává v ráně. Jed čmeláka údajně není tak silný, čmelák ale k obraně nevyužívá jen žihadlo, ale i kusadla. Stejně jako u vosy má žihadlo jen samička.

Průběh a léčba

Pokud bychom přeci jen čmeláka ohrozili a on nás bodnul, léčba je stejná jako u předcházejícího hmyzu. Stejně tak i následky bodnutí mohou mít podobný průběh.

Fotografie bodnutí

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět bodnutí od čmeláka.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu

Diskuze

V diskuzi FIALOVÉ ZBARVENÍ NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt Paulík.

Dobrý den
Jmenuji se Arnošt Paulík, je mi 29.let.
Již 14.dní mě trápí fialové zbarvení na žaludu.
Předkožka mi jde bez problémů, a bez bplestí přetáhnout, a stáhnout.
Fialkové zbarvení na žaludu mám přesně na pravé straně podélně směrem k uzdičce u dutinky, a to samé mám i na levé straně. Navrchu na žaludu to zbarvení nemám. Když si na ten žalud chytnu nepálí mě to, a ani mě to nebolí, když jdu na malou stranu. Nevím jest-li jde o nějakou vážnější věc, a nebo nejde. Nevím jest-li to má něco společného, že 3 týdny jsem bral antibotika v tobolkách, a, že nyní beru dalších 14 dní antibiotika v kapačkách na vyléčení zánětu močových cest, a jest-li to nemá souvislost, že od 31.8 jsem bral 5 dní silnější chemoterapií? Děkuji Vám předem za radu, případné doporučení atd.... Nikdy jsem to fialové zbarvení na žaludu neměl, zůstal jsem úplně překvapený, jak jsem si to zjistil. Každé ráno se sprchuji, a každý den dodržuji intimní chygienu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fialové zbarvení na žaludu

Včelí žihadlo

Včelí žihadlo obsahuje jed, který působí bolestivě. Pro včelu je použití žihadla téměř vždy smrtelné, proto jej použije jen v nezbytném případě. Žihadlo po vbodnutí zůstává živým orgánem, který dále pracuje. Každé žihadlo se skládá z několika bodel, která asi ještě minutu zavrtávají žihadlo stále hlouběji do rány, které pomocí vratizoubků stále pevněji drží v pokožce. Přitom se jed z jedového váčku postupně přečerpává do rány. Čím déle je žihadlo v ráně, tím větší jsou následky. Proto je velmi důležité žihadlo z rány rychle odstranit. Pokud žihadlo zůstane v ráně, ihned je odstraňte vyškrábnutím nehtem, obráceným nožem, pinzetou. Včelí jed, který se dostane při vpichu žihadla do těla, způsobí popraskání buněčných membrán, stimuluje syntézu prostaglandinů a vyvolá v místě vpichu zánětlivý proces. Všechny složky včelího jedu se synergizují, tedy vzájemně působí tak, že celkový účinek jedu je vyšší, než by odpovídalo izolovanému účinku jednotlivých složek. Následky bodnutí jsou především lokální slabá až intenzivní bolest, pocit napětí v místě a okolí bodnutí, otok, zarudnutí a svědění.

Když dostanete žihadlo, tak ho co nejdříve odstraňte, na ránu přiložte rozříznutou cibuli nebo potřete octem a místo, kde vznikl otok, chlaďte vodou nebo ledem (zmírníte otok), pokud je vám nevolno nebo jste alergičtí, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Včela

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Alergie na včely

Je vidět, že máte velmi bohaté zkušenosti s včeličkami, nicméně je špatná vaše domněnka, že když už jste měl padesát žihadel, nebo i více, že to je v pořádku. Bohužel máme zkušenosti, že jsou případy lidí, pro které to sté žihadlo nebo tisící žihadlo může být to opravdu smrtelné a nebezpečné. Tyto reakce jsou tak zvláštní, že po určitou dobu to ten organismu toleruje. Ovšem při nějakém vyčerpání, ať už psychickém či fyzickém, může dojít k takovému zvláštnímu alergickému stavu, kdy organismus zareaguje velmi ošklivou reakcí. To tvrdnutí kůže po propolisu je právě taková atypická alergická reakce.

Zdroj: Alergie na propolis

Diskuze

V diskuzi ČÍM OŠETŘIT BODNUTÍ VČELOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobrý den. Ještě bych chtěla doplnit. Nikdy nevyndávejte žihadlo rukou (prsty)
Zbytek jedu by se vypustil do tela. Vyndavejte pinzetou nebo necim ostrym cim to vyskrabnete viz. vcelimor.cz/prvni-po…
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím ošetřit bodnutí včelou

Postup a použití

Pochvu je nejlépe nejdříve vypláchnout. K tomu slouží Multi-Gyn Douche Combipack pro výplach pochvy, který obsahuje irigátor a ve vodě rozpustné tablety. Výplachem dojde k odstranění nahromaděných mrtvých kvasinek (bílý tvarohovitý poševní výtok).

Pro vnější omytí pochvy (může ji použít i partner pro omytí žaludu) je vhodná Multi-Gyn FemiWash vaginální mycí pěna na intimní hygienu. Omytí pochvy i žaludu provádějte každý den ráno a večer.

Na potlačení růstu přemnožených kvasinek se doporučuje každý den před spaním vymáčknout do vaginy 1 tubu FloraPlus vaginálního krému Multi-Gyn.

K vnějšímu ošetření vaginy a žaludu u muže používejte vaginální krém Multi-Gyn Actigel, a to vždy ráno a večer po omytí vaginální mycí pěnou. Muži by si měli umývat a potírat žalud také vždy před pohlavním stykem.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Komdylomata u mužů

Kondylomata se u mužů vyskytují v předkožkovém vaku, na vnitřním listě předkožky za okrajem žaludu, na uzdičce, na žaludu samotném a v zevním ústí močové trubice; dále kolem análního otvoru a na hrázi. Nejdříve se na postiženém místě objevují malé bělavé až růžové útvary, které se postupem času zvětšují co do počtu i do velikosti. Pokud nejsou odstraněny, odumírají a prorůstáním vaziva se oplošťují, pak mohou napodobit sekundární syfilis a prorůstají, podobné hemoroidům, do análního otvoru. Některé typy viru se mohou zvrhnout v maligní nádor. Inkubační doba trvá dva měsíce.

Zdroj: Kondylomata

Diskuze

V diskuzi KRÉM VITAROS LEKÁRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Ano,taky jsem ho vyzkoušel a bez úspěchu.Cítil jsem jenom slabé pnutí,asi by to chtělo silnější dávku.Byl jsem zklamán.Já jinak používám s úspěchem karon,ale u něho je, bohužel nevím proč,výroba pozastavena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vitaros jsem také zkusil. Krém funguje :-) Ne že by se penis úplně postavil, ale po menší stimulaci je erekce silná a přetrvá asi 45 minut. Krém se sice má skladovat v ledničce, ale tlačit ho studeného do penisu moc nefunguje - takže z ledničky vytáhnout s předstihem. Také mi chvíli trvalo, než jsem dosáhl správného rozevření močové trubice, aby krém vjel kousek dál. I tak trochu krému vyjelo zpět ven. Ten jsem rozetřel na špici žaludu, aby se taky vstřebal. Než se Vitaros ze špičky žaludu dostane do topořivých těles, tak to docela trvá (20-25 minut). Ale nakonec funguje pěkně ;-)

Zdroj: diskuze Krém vitaros lekárna

Kdy je vhodné udělat obřízku

Fimóza je stav, kdy je předkožka natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo ani její uvolnění pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout z žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.

O parafimóze se hovoří, když předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Mužská obřízka

Poradna

V naší poradně s názvem PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vita.

u žaludu mam dve cervene skvrnky a svedi to..nevite co to je??? možna voda v praci nebo hodne se mylujeme....dekuju hezky den
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se projevuje reakce na přemnožení bakterií pod předkožkou. Obvykle pomůže dvakrát denně umýt penis mýdlem a teplou vodu a pořádně osušit do sucha. Do dvou dnů se to ztratí. Kdyby ne, tak si v lékárně kupte krém na vaginální mykózu a mažte si s tím postižená místa. Zároveň u vaší sexuální partnerky prověřte, zda má podobné příznaky v pochvě. V kladném případě doporučuji návštěvu gynekologa, který může předepsat účinnou léčbu i pro Vás. Než se Vám to zahojí, tak je lepší používat kondom.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Penis

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem PROKRVENÍ ŽALUDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Funguje hloh i na prokrvení žaludu na penisu? Nebo mi prosím poraďte, jak bych ho mohl více prokrvit, aby byl větší. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žalud se prokrvuje prostřednictvím topořivých tělísek, pomocí kterých se také zvětšuje. Průtok krve topořivými tělísky a tedy i to jak bude žalud prokrven řídí mozek v závislosti namíře erotického vzrušení. Pokud nestačí erotické vrušení na pořádné napumpování krve do penisu a jeho úplné ztvrdnutí, tak je tu ještě možnost použít vakuovou pumpu. Vakuovou pumpu je třeba používat pomalu a postupně odčerpávat vzduch, jak se bude penis zvětšovat. Tato procedura trvá několik desítek minut. Pak, až je penis díky podtlaku naplněn krví, tak se zaškrtí u kořene erekčním kroužkem, aby z něho krev tak rychle neodtekla.
Hloh v této souvislosti je jen podpůrným prostředkem pro správnou funkci hlavní pumpy - tedy srdce a může takto nepřímo i podpořit prokrvení žaluda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokrvení žaluda

Typy obřízky

Obřízka částečná a nízká (Partial circumcision)

Odstraní se celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, což může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí, kdežto druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Co se masturbace týče, po mechanické stránce zůstává stejná, jen pacient prožívá jiné pocity.

Vhodná pro ty, kdo obřízku podstupují neradi, ovšem pohyb předkožky může někomu vadit.

Obřízka částečná a vysoká (Loose circumcision)

Zde se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to sám pacient přeje. Žalud je alespoň většinou obnažen. Také není vhodná při boji proti fimóze. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Co se masturbace týče, z mechanického hlediska se nic nemění.

Obřízka úplná a nízká (Low circumcision)

Vnitřní předkožka je zcela odstraněna a vnější je zkrácená natolik, že je napnutá neustále. Zbývající předkožka je trvale napnutá a nelze s ní významně hýbat. Po provedení této obřízky se toho hodně změní. Masturbace je vhodnější s použitím lubrikačního gelu. Sex je vnímán výrazněji a penis se zdá být tvrdší. Jen se může stát, že se bude tahat šourek k žaludu. Sex je bez potíží.

Obřízka úplná a vysoká (Tight circumcision)

Vnitřní část předkožky je odstraněna částečně a vnější do takové míry, že je předkožka napnutá neustále a nelze s ní významně hýbat. Poměr zkrácení jednotlivých listů předkožky je opět případ od případu jiný. Pro masturbaci platí to samé jako pro úplnou nízkou obřízku.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

A zkusil jste si ho omýt teplou vodou a mýdlem? Studená či žádná moc nezabírají.

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Je to móda, nebo nutnost?

Obřízka je drobný chirurgický zákrok, který má za cíl odstranit kožní řasu, která překrývá špičku penisu. Tento úkon představuje víceméně běžný postup v mnoha zemích, z nichž se v některých jedná o jakousi povinnost, a to především kvůli náboženskému vyznání. Běžně se obřízka provádí u černochů v afrických státech. Obřízka rovněž představuje jakýsi náboženský symbol, respektive smlouvu člověka s Bohem, na jejíž počest je obřízka tradičně prováděna u židovských a muslimských mužů či chlapců. Po jejím podstoupení je hygiena daleko snazší, sex se stává jiným (výraznějším), na žaludu ani v jeho okolí se už neobjevují žádné záněty. Vzhled je trochu nevšední. Obřízka prý chrání proti pohlavně přenosným chorobám – to ovšem není tak úplně pravda. Pouze snižuje riziko nakažení. Bolest rány několik hodin po operaci není nic příjemného, stejně jako tření žaludu o spodní prádlo (to může také vyvolávat až bolestivé podměty).

Zdroj: Mužská obřízka

Včela medonosná

Včely jsou snad jako jediný bodavý hmyz považovány za užitečné. Pro včely je typický velmi silný obranný pud. Včely si svůj úl velmi chrání, pokud se k jejich úlu přiblížíme zhruba na pět metrů, hrozí, že včely zaútočí. Pokud bychom manipulovali s jejich úlem bez ochranných pomůcek, musíme se připravit na obrovské množství útoků. Útok má jasně daná pravidla. Včely nejprve začnou nalétávat, výstražně bzučet a nakonec bodají. Agresivitu včel může ale vyprovokovat více věcí, třeba i těžba dřeva a sečení trávy.

Nebezpečí jejího bodnutí

Pokud nás včela opravdu bodne, problémem se stává její žihadlo. Neboť to ve většině případů zůstává v ráně a bodla žihadla se přibližně ještě minutu zavrtávají stále více do místa vbodnutí. Zároveň se jed z jedového váčku přenáší do rány. Čím déle je žihadlo v ráně, tím mohou být následky větší. Vždy se doporučuje okamžitě žihadlo z rány odstranit (například nehtem nebo pinzetou) a dát u toho pozor, abychom nezmáčkli jedový váček na konci žihadla.

Průběh a léčba

V okamžiku, kdy jsme z rány dostali žihadlo, je vhodné ránu chladit studenou vodou, případně použít některý z přípravků k tomu určených. Z volně dostupných léků se osvědčil přípravek Fenistil gel, který zmírňuje svědění i tvorbu otoku. Po vpichu včelího žihadla je také třeba vypít dostatek tekutin a zůstávat pro jistotu ve stínu. Je důležité zároveň místo vpichu kontrolovat, jestli nedochází k otoku, který by ohrozil dýchání. Pokud by k něčemu takovému došlo, je nutné zavolat rychlou lékařskou pomoc. U většiny lidí ale dojde jen k zarudnutí kůže, svědění a otoku místa bodnutí. Neměli bychom se děsit, pokud by se otok zvětšoval, všeobecně se tvrdí, že otok může dosáhnout rozměrů až dvou mužských dlaní. Ve výjimečných případech může dojít ke zhoršenému zdravotnímu stavu i u lidí, kteří nejsou alergici. Většinou se taková situace projevuje například kopřivkou, závratěmi, nevolností. V takovém případě bychom měli navštívit lékárnu, kde nám poradí, která antihistaminika pomohou. Pokud by se ale stav výrazně zhoršoval, vždy je lepší navštívit lékaře, nebo zavolat rychlou lékařkou pomoc.

Fotografie bodnutí

Zde se můžete podívat na fotografie, na kterých je vidět bodnutí od včely.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu

Historie obřízky

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty říkají, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka je sama o sobě vysoce senzitivní tkáň, a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější příležitost k provedení tohoto zákroku.

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, a nepomohlo ani uvolnění pomocí kortikoidních mastí nebo mastí obsahujících steroidy. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidními mastmi, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.
  • Parafimóza – předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům, vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, ale jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Jde tedy v podstatě o následek násilného přetažení předkožky. Není-li tento nebezpečný stav řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Obřízka penisu

Nevýhody a rizika zákroku

Při provádění obřízky u novorozenců může dojít k poškození žaludu penisu s následným znetvořením, nebo ke srůstům. U starších chlapců (2 až 15 let) je obřízka indikována v podstatě jen z lékařsky nevyhnutelných důvodů, častěji se provádí částečná obřízka, která ve většině případů k řešení dostačuje. Vlastní zákrok provedený pod anestetiky není bolestivý, ale bolest se objevuje následně a přetrvává po dobu několika dní, obvykle do opadnutí otoku. Někdy přetrvává při erekci i déle. Úplná cirkumcize snižuje u mužů citlivost žaludu, což bývá u mladších mužů vnímáno pozitivně jak muži samotnými, tak i jejich partnerkami. Později se ale může tato situace zvrátit, protože může být dosažení orgasmu v přiměřené době obtížné, což obtěžuje partnerku a muže frustruje. Je jasné, že by měl zákrok provádět chirurg s dostatečnou erudicí a na přiměřeném pracovišti. Kromě výše popsaných nedostatků může vést nekorektně vedený zákrok k vážným komplikacím, počínaje velkou ztrátou krve přes zánětlivé procesy, které mohou vést k deformacím penisu, konče gangrenózními stavy, které vedou v lepším případě k amputaci penisu, v horším ohrožují život.

Zdroj: Obřízka penisu

Vosa obecná a vosa útočná

Co se týká vos, tak u nich je jedovatá pouze samička. Zatímco včela může bodnout jen jednou, tak vosa může použít své žihadlo i několikrát. I vosy, pokud cítí ohrožení jejich hnízda, se spojí v jeho obraně.

Nebezpečí jejího bodnutí

Vosí jed patří mezi největší alergeny, které se vyskytují v naší přírodě. Tento jed se skládá ze tří toxikologických složek: biogenní aminy, aminokyseliny, enzymy a polypeptidy. Biogenní aminy způsobují bolestivou reakci na vosí bodnutí. Enzymy se podílejí na alergických projevech bodnutí. Polypeptidy způsobují otok, lokální bolest kolem místa vpichu a zánětlivou reakci.

Průběh a léčba

Důsledkem vosího bodnutí bývá většinou zarudlá kůže, která svědí, případně mohou naskákat kopřivkovité pupeny. Tyto reakce ale většinou během několika hodin odezní. Pokud v ráně zůstalo žihadlo, je třeba ho odstranit. Pro zmírnění bolesti a otoku se doporučují ledové obklady. Na rozdíl od včelího bodnutí je u vosího bodnutí potřeba jed neutralizovat kyselinou, proto se dá využít i například cibule, ocet a citron. I zde se dá využít gelu Fenistil. Stejně jako u včelího bodnutí i zde může dojít i k dalším obtížím (nevolnost), opět by měla pomoci antihistaminika. Pokud by se ale stav zhoršoval (dušení, zvracení, průjmy, krvácení, horečka, bolesti hlavy, nižší krevní tlak), hrozí největší nebezpečí: anafylaktický šok, v takovém případě je potřeba se dostat co nejdříve do nemocnice.

Fotografie bodnutí

Tady je několik fotografií, kde je vidět bodnutí vosou.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP