Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVÝŠENÝ HEMOGLOBIN V MOČI

OBSAH

Leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči je spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu – zvláště u žen a dívek. Léčbu určí lékař, snažte se neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje, jako je heřmánek, řepíček a podobně. U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Co znamená leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči okolo hodnoty 500 může být spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu, zvláště u žen a dívek, léčbu určí lékař. Než se k lékaři dostanete, je nutné neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje (heřmánek, řepík a podobně). U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak snížit hladinu cukru v krvi před odběrem

Na diabetologii se průběžně sleduje takzvaný dlouhý cukr – správně glykovaný hemoglobin, který říká, jak na tom cukrovka byla celkově za poslední 3 měsíce. Tento stav není ovlivněn tím, co pacient jedl nebo dělal v posledních dnech před vyšetřením, dokonce se ani nemusí odebírat nalačno. Takže pacienti, kteří léčebný režim dodržují jen den před vyšetřením, jsou snadno odhaleni. A tak jsou tyto rychle fungující tipy opravdu k ničemu.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky

Příčiny nedostatku železa

Červené krvinky obsahují protein nazývaný hemoglobin, který přenáší kyslík z plic do ostatních tělesných tkání. Hemoglobin je vyroben převážně ze železa. Když je vaše hladina železa nízká, vaše tělo produkuje méně červených krvinek, nebo je v červených krvinkách méně hemoglobinu, a tyto buňky nemohou nést tolik kyslíku. Nízká hladina železa může vyplývat z jídelníčku, ve kterém chybí železo, z neschopnosti absorbovat dostatek železa, nebo ze ztráty krve. Kromě toho, těhotenství může mít za následek anémii z nedostatku železa v důsledku potřeby železa rostoucího plodu. Pozor na kravské mléko. Mléko neobsahuje žádné železo, ale navíc ho úplně likviduje. Při bohaté mléčné stravě je nedostatek železa úplně jistý.

Zdroj: Akné z nedostatku železa

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den, dnes ráno jsem na svém chodidle objevila několik hnědých skvrn, jsou nepravidelného tvaru, na dotek jemně hebké, je jich asi 5. Někdy si zajdu do solárka, ale poslední dobou jsem dlouho nebyla, myslím si, že tohle nemá žádnou spojitos. Možná spíše fakt, že zrovna v toto období se necítím zrovna nejlépe, mám rýmu, kašel bolí mě záda a asi na mě něco leze. Vůbev nevím co by to mohlo být, mám mít důvody k obavám? Předem děkuji za informaci :))

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Deniso, Váš problém s hnedými skvrnami na chodidle může souviset se špatným žilním oběhem krve a s možnou zvýšenou propustností žilní stěny. Jde o to, že krev z Vašich dolních končetin se hůře vrací zpět k srdci. Tím se v nohách vytváří zvýšený tlak na žilní stěnu, kde dochází k průsakům krve do okolní tkáně. Při takových krevních výronech se červené barvivo - hemoglobin přeměňuje na železitý pigment - hemosiderin, který zbarvuje zevní povrch tkáně na hnědo a vytváří tak nepravidelné hnědé flíčky, podobné těm, o kterých píšete. Z této situace se může časem vyvinout takzvaný bércový vřed, který Vám může nepříjemně snížit kvalitu Vašeho života. Z tohoto důvodu doporučuji zajít za dermatologem - kožním lékařem a tento Váš stav s ním co nejrychleji prodiskutovat. Dnes již existuje efektivní léčba žilního systému, například prostřednictvím léku Detralex. Je ale důležité začít s léčbou včas!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči v těhotenství

V časných stadiích těhotenství dochází k mírné odchylce od normy, nejedná se však o patologický ani nebezpečný stav. Během tohoto období tělo matky prochází zátěží, imunitní systém určuje embryo v děloze matky jako cizí těleso. Po nějaké době je proces rozpoznávání dokončen a počet bílých krvinek se dostává do standardních hodnot. Další možností výskytu leukocytů je, že jak roste plod, zvyšuje se tlak a zatížení na ledviny, což může způsobit leukocyturii. Zvýšené hladiny bílých krvinek v moči pak ukazují na zánětlivé procesy urogenitálního systému.

Při zánětlivých onemocněních, jako je cystitida, uretritida, pyelitida či nefritida, se rovněž objevuje v moči zvýšený obsah bílých krvinek.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi CRP -5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šromová Kateřina.

crp -5 je zvýšený je to virové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

CRP >5 je naprosto v normě, o virovém onemocnění mluvíme tehdy, když CRP vystoupne od 10 do 20 a výš nad 40 se jedná už o zánětlivé onemocnění

Zdroj: diskuze CRP -5

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VŠE O MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lang.

Jak nebezpečné je polknutí nedopatřením, trošky vlastní moči.
Jedno malé polknutí. Cca maximálně kávová lžička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polknutí vlastní moči není nijak nebezpečné. Někteří lidé to používají jako léčebnou kůru. Říká se tomu urinoterapie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vše o moči

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Leukocyty v moči a rakovina

Pokud se vyskytují bílkoviny v moči, může být příčinou i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Jaká je norma

Hodnoty:

  • Albumin (sérová bílkovina) v moči fyziologicky u zdravého jedince je do 30 mg/l.
  • Mikroalbuminurie (malé ztráty albuminu) jsou hodnoty od 30 do 150 mg/l.
  • Proteinurie (přítomnost bílkoviny v moči) jsou hodnoty nad 150 mg/l.

Průkaz bílkovin v moči spočívá v použití indikátorových proužků. Jedná se o proužek napuštěný v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují zjištění množství látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která je odebrána nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást preventivního vyšetření, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

U zcela zdravého člověka lze nalézt malé množství bílkovin. Jestliže dojde k akutnímu zvýšení množství bílkoviny v krvi, zvýší se i její filtrace. To se děje při zvýšené fyzické zátěži, hypertenzi (vysoký tlak) nebo při poruchách filtrace (glomerulonefritida, nádory, toxiny). Proto se v krvi může objevit hemoglobin po rozsáhlých rozpadech erytrocytů (červených krvinek), myoglobin uvolněný ze svalů po značné fyzické zátěži, protilátky při infekci nebo velké molekuly při poruše filtrace. V moči se také běžně vyskytuje krevní transportní bílkovina albumin. Ta může procházet skrze filtrační membránu. V systému kanálků je však téměř většina zpětně vstřebána. U zdravého člověka funguje toto zpětné vstřebávání s maximální možnou kapacitou. Jakmile by se tedy zvýšilo množství albuminu, ledviny ho nestihnou vstřebat zpět a albumin bude ztracen v moči. Běžnými vyšetřovacími postupy je možné zjistit albumin v moči až od množství 150 mg/l. Speciálními a složitými metodami je možné prokázat albumin v moči již při množství 30 mg/l, což se označuje jako mikroalbuminurie. Tu lze často prokázat na počátku chorob jako je diabetes mellitus (cukrovka) nebo hypertenze (zvýšený krevní tlak). Přítomnost pouze albuminu v moči se nazývá albuminurie (též selektivní proteinurie).

Filtrační membrána může být poškozena natolik, že se do moči nedostává pouze albumin, ale i větší krevní bílkoviny. Nejedná se již o selektivní (výběrovou) proteinurii, ale o neselektivní proteinurii. Řada těchto bílkovin může být pro buňky kanálků ledvin toxická, nebo jsou tyto bílkoviny natolik veliké, že dané kanálky ucpou a tato část ledvin potom není schopna tvorby moči. Jestliže je filtrační membrána natolik porušena, že propouští bílkoviny, propouští i krevní buňky, tedy červené a bílé krvinky. Moč obsahuje krev, je růžová až červená. Je nutné důkladně rozlišovat mezi stavy, kdy se bílkoviny dostaly do moči v důsledky poruchy filtrace, a stavy, při kterých byly bílkoviny uvolněny do moči až za filtrační membránou (krvácení, záněty vývodných cest močových, infekce).

Samotné leukocyty v moči mohou znamenat zánět, kámen nebo i nádor. Leukocyty s bakterií jsou typické pro infekci se zánětem. Avšak u žen po přechodu jsou leukocyty v moči časté a nemívají většinou žádnou vážnou příčinu a nic se s tím nemusí dělat.

Postup by tedy měl být: vyloučit a eventuálně léčit infekci. Poté při trvání nálezu provést kvalitní ultrazvuk a cystoskopii. Pokud se nic nenajde a pacientka nemá potíže, považuje se stav za normální.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP