Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AKUPUNKTURA

OBSAH

Akupunktura

Akupunktura se provádí pomocí jehel, které jsou umístěny na hlavě, vedle oka, v obočí, na hřbetu ruky a v dolní končetině.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi AKUPUNKTURA NA TUPOZRAKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lavička.

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli by mi pomohla akupunktura na tupozrakost je mi 53 roků a mám asi 3,5 dioptrie ale i tak vidím jakoby byla mlha.

děkuji Lavička

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akupunktura na tupozrakost

Iatrogenní pneumotorax

Iatrogenní pneumotorax vzniká při invazivních lékařských vyšetřeních, jako je transparietální aspirační biopsie, katetrizace podklíčkové žíly, akupunktura nebo mechanická ventilace s přetlakem. Indukovaný pneumotorax se záměrně využívá při toraskopii (endoskopickém vyšetření hrudní dutiny).

Zdroj: Pneumotorax

Diskuze

V diskuzi CO JE NA ŠKYTAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staníčková Soňa.

Manžel trpí asi osm měsíců škytavkou.Nemá ji nepřetržitě.Mezi akutními cykly škytavky má asi 10tidenní pauzy.Škytavka graduje zástavou dechu a jsou nutné údery do zad a srdeční krajiny.V říjnu r.2016 podstoupil různá vyřetření-gastroskopické,magnetickou rezonanci,plicní RTG a jiné.Vyšetření bez nálezu.Propuštěn z nemocnice.Do týdne zase škytavka se zástavou dechu.Už si nevíme rady.Máte někdo stejnou zkušenost a poradíte na koho se ještě obrátit.
Staníčkovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marián Eremias.

Dobrý den,můj brách trpí šílenou škytavkou a pomáha mu akupunktúra ,napíchaní jehliček do ucha.Zatím to stále zabralo a byl měsíc pokoj.Skuate to ,přeji at se vám daří a zbavíte se škytavky.

Zdroj: diskuze Co je na škytavku

Podpůrné terapie

  • neurální terapie;
  • terapie pijavicemi:
  • kinesio tejping;
  • akupunktura;
  • ortomolekulární medicína;
  • mitochondriální medicína;
  • výživové poradenství;
  • změna srdeční frekvence.

Zdroj: Cirkulární protruze disku

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monka Eebenova.

Prosim poradte maminka ma zanet trojklaneho nervu byla na gamanozi nepomohlo to uziva na bolesti tramal uz nwvyme kudy jam doktori od ni daly temer ruce pryc.Prosim piradte trva to rok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivča.

Zkuste si sehnat opravdu dobrého akupunkturistu, mojí mamince akupunktura hodně pomohla při zánětu trojklanného nervu

Zdroj: diskuze Léky na trojklaný nerv

Diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba tupozrakosti během dětství je velmi důležitá. Pokud je příčina tupozrakosti opravena v průběhu dětství, mozek se může naučit správně vidět. Jak dítě roste, léčba bývá méně efektivní a amblyopie se může stát trvalou.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena kroul.

Akupunktura je na obrnu vyborna vec,ale musite si najit dobreho odbornika,ktery s tim ma zkusenosti.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Funkce oka

Ve zdravém zrakovém vnímání optický systém oka soustřeďuje paprsky tak, aby jejich ohnisko bylo na sítnici. Sítnice funguje jako snímač zařízení obrazu v digitálním fotoaparátu. Světelná energie je měněna na elektrické signály, které jsou přenášeny prostřednictvím zrakového nervu. Signály ze zrakového nervu jsou předávány do týlní kůry (zadní část mozku), kde jsou interpretovány jako obraz.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Poradna

V naší poradně s názvem SKLERODERMIE AKUPUNKTURA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavova ludmila.

Dobrý den,můžete mi poradit,zda je vhodné při sklerodermii hubnout pomocí akupunktury?Vždycky nejvíc zhubnu na pravé noze,a ne tam kde bych chtěla.Děkuji za odpověď Hlavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ke stejnoměrnému hubnutí se doberete jen vyrovnaným pohybem a omezením jídla. Jestli máte tendence ochabovat na jedné pulce těla více, tak vám doporučuji provádět pohyb pod vedením trenéra, který ohlídá, abyste procvičovala každou část těla stejně. Co se týče jídla, tak posilněte snídaně a objedy a naopak omezte odpolední a především večerní sacharidy a jezte v tuto dobu už jen jídlo s převahou bílkovin. To je například pečené libové maso, stejky, tvarohové pomazánky, vše bez přílohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sklerodermie akupunktura na hubnutí

Léčba

V počáteční fázi tohoto problému je indikován klid na lůžku a tvrdá rovná matrace na spaní. Zánět je léčen pomocí studených nebo teplých obkladů, vířivou vanou, střiky či fyzioterapeutickými zákroky. Jako doplňková léčba je někdy používána akupunktura. Proti bolestem jsou podávána analgetika. Při léčbě by se měl pacient vyvarovat jakékoliv tělesné námahy. Pokud je léčba neúspěšná a bolesti nesnesitelné, je někdy přikročeno k operaci vyhřezlé ploténky.

Zdroj: Zánět sedacího nervu

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ ŽILKY V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burkoňová Jarmila.

Co může být příčinou opakujících se prasklých žilek v oku?V poslední době se mi tato okolnost opakovala 3krát za sebou I za poslední 2 roky jsem se občas s tímto problémem potýkala,.Léčím se na alergii a užívám kapky na suché oči.Byla by v mém případě účinná akupunktura?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,je mi padesat let,praskla mi cevka v pravem oku,nikdy předtim jsem to neměla.Chtěla jsem se zeptat jaka muže byt přičina?
Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v oku

Komplementární medicína

Komplementární medicína (anglicky complementary medicine) přináší nové cesty v léčbě těžko léčitelných nemocí, například lupénka nebo rakovina. V podstatě se dá říci, že komplementární terapie doplňuje klasickou léčbu (západní medicínu) o postupy, vycházející z tradičních medicínských postupů, například z čínské medicíny, použití bylinek v léčbě, cvičením reiki nebo akupunktura. Komplementární terapie podporuje účinek vědecké medicíny a na její léčbu navazuje, nikoliv že ji zcela nahrazuje.

Zdroj: Co je komplementární terapie?

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Jak přestat kouřit?

Chcete-li přestat se závislostí na tabákových výrobcích, zeptejte se svého lékaře nebo zubaře, který vám doporučí určité léky jako náhražku nikotinu (nikotinové žvýkačky a náplasti). Některé z těchto produktů je možné zakoupit volně v obchodech, jiné vyžadují lékařský předpis. Podpůrné skupiny zaměřené na odvykání používají často farmakoterapii. Tyto programy nabízejí nemocnice. Zeptejte se svého lékaře nebo zubaře i na tyto programy.

Jinými způsoby léčby, které vám mohou pomoct zbavit se tohoto návyku, jsou různé bylinky, hypnóza či akupunktura.

Zdroj: Kouření a orální zdraví

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivca.

Já mám dystonii již několik let. Začátek postupný nenápadný. Botox zabíral a já jsem byla téměř zase znovu zdravá. Bohužel po 3 letech přestal fungovat a dystonie se mi razantne zhoršila. Cvicim, zkouším opravdu cokoli, ani nechci pomyslet co mě tato nemoc stála. Čínská medicína, masáže, bylinky, různá odblokování, akupunktura, fyzioterapeut....Invalidní důchod jsem nedostala. Ale práce a denní starosti mi alespoň částečně dávají zapomenout na tuto nemoc.

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Měření zrakové ostrosti

Měření zrakové ostrosti je zdánlivě složitým úkolem. V ideálním případě je cílem měření zjistit schopnost celého optického systému. V praxi to znamená, že měření zraku není zcela objektivní. Pacienti jsou požádáni, aby četli postupně menší písmena na grafu do té doby, dokud je spolehlivě identifikují. Měření ostrosti zraku je velmi závislé na motivaci, pozornosti a spolupráci pacienta. To platí zejména u dětí.

Primární léčba se provádí u každého pacienta pomocí refrakční korekce (brýlí). Děti s tupozrakostí jednoho oka obvykle nevnímají, že mají nějaký problém se zrakem, a brýle jim často způsobují více nepříjemností než pomoci. Akupunkturou však byla prováděna adjuvantní (zajišťovací) léčba, která pomohla ke zlepšení stavu.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Erbenova.

Dekuji mockrat za odpoved.Maminka by chtela vedet jestli by ta akupunktura zabrala kdyz je po gamanozi moc sni nic nechtej delat protoze je po gamanozi.Jen nabizi balonkovou metodu velmi bolestivou bez jakeho koli umrtveni za ziva.Muzete mi na toto odpoved ? Ma strach ze po gamozi nic nezabere.dekuji .Preji hodne zdravy.Dekuji predem za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Tušarová.

Dobrý den, já měla první zánět trojklanného nervu z průvanu v 33-ti letech. Byla jsem přeléčena léky na epilepsii. Ale bolesti se mi vracely kdykoliv mne "ofoukl větřík", nebo jsem pobyla v průvanu. Částečně jsem se tomu bránila před odchodem z domu ucpáním uší vatou a nejlépe ještě i čelenkou, v zimě vždy pořádně chránit hlavu před chladem. Léky proti bolesti moc nepomohly a tak jsem hledala jinou cestu. Někde jsem vyčetla, že na to pomáhá homeopatikum Hypericum perforatum (třezalka tečkovaná). V lékárně mi poradili ještě abych si ten zánět odléčila Milgammou ( B vitamíny ). Stačilo jedno balení a k tomu jsem brala to homeopatikum. Homeopatikum se užívá dle délky trvání onemocnění (nejdéle 3 měsíce). Zpočátku jsem brala 3xdenně jednu granulku a po pár dnech jen jednu denně. Po čtyřech měsících jsem byla bez bolestí. V době užívání se nesmíte vystavovat slunci. Po dlouhých 30-ti letech utrpení mám již tři čtvrtě roku pokoj od bolestí a jsem za to nesmírně šťastná.

Zdroj: diskuze Léky na trojklaný nerv

Zajímavosti o lidském uchu

Ucho mladého člověka dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 20–20 000 Hz, staří lidé obvykle slyší jen v rozmezí frekvencí 50–8 000 Hz. Nejcitlivější je ucho na frekvenci mezi 2–4 kHz. Frekvence lidského hlasu běžného hovoru se u mužů pohybuje v rozmezí od 80 do 120 Hz, u žen pak v rozpětí 170 až 260 Hz.

Zde můžete vidět, jak vypadá stavba ucha.

Akupunktura je součástí tradiční čínské medicíny a je stará několik tisíc let. Acus je latinsky jehla a punctura je vpichování. Akupunkturní jehly se vpichují do akupunkturních bodů, které jsou rozmístěné po celém těle (hlava, trup, končetiny) a seřazené na jednotlivých meridiánech.

Ušní akupunktura představuje stimulaci bodů na boltci ucha pomocí jehel nebo magnetických kuliček, a to za účelem zmírnění bolesti v jiných částech těla. Ačkoliv vychází ze starých čínských metod, byla rozvinuta v padesátých letech ve Francii lékařem Dr. Paulem Nogierem, lékařem z Lyonu, který poprvé zaznamenal výskyt jizev na uších pacientů, kteří byli úspěšné vyléčeni z ischiasu francouzskými lékaři. V ušní akupunktuře stimulujeme systematicky uspořádané body, situované na ušním boltci, na základě anatomického modelu převráceného fetusu. Oblast hlavy je situována dolů, směrem k lalůčku ucha, a tělíčko je neproporcionálně rozloženo tak, že oblast hlavy a ruky zabírá více místa než oblast těla a nohy. Tato disproporce je dána spíš důležitostí funkční než anatomickou. Stejně jako u jiných mikrosystémů na těle existují zde vztahy mezi orgány v těle a jejich projekcí do bodů a plošek na ušním boltci. Ušní akupunktura přestavuje přirozený, samoregulující mechanismus těla, který je schopen zmírnit příliš reaktivní funkce těla nebo podporovat málo výkonné fyziologické procesy.

Akupunkturisté používají ušní akupunkturu buď jako náhražku za zavádění jehel do energetických drah na těle, nebo jako doplněk ke klasické akupunktuře. V některých případech jsou reflexní body na uchu používány samostatně. Klasická a ušní akupunktura nejen že zmírňují bolest, ale mohou také ovlivnit hlubší fyziologické změny, jako například znovunastolit energetickou rovnováhu v příslušném orgánu, který se jeví při diagnostice jako energeticky disharmonický.

Zde můžete vidět akupunkturní body na ušním boltci.

Zdroj: Ucho

Přírodní léky na ekzém

Přírodní medicína přináší různé metody, které pomáhají při léčbě atopické dermatitidy. Ačkoli většina těchto metod není podložena žádnými vědeckými důkazy, v praxi je hlášen značný úspěch. V přírodní medicíně se používá homeopatie, akupunktura a různé fytoterapie (bylinné přípravky). Někteří terapeuti používají kyselinu linolenovou nebo černý olej. Dokonce i buněčné soli se používají v přírodní léčbě atopického ekzému. Tyto metody se provádějí jen pod dohledem zkušeného terapeuta a hlavně závisí na posouzení jednotlivých symptomů pacienta, jestli je možné provést přírodní ošetření. Také stres nebo emocionální nerovnováha mají vliv na výskyt vyrážky nebo ekzému. V takovýchto případech jsou součástí léčby psychoterapeutické prvky a výuka relaxačních technik.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Tupozrakost

Amblyopie je často nazývána jako „líné oko“. Pokud je během dětství mozek zbaven kvalitního zobrazení skutečnosti, tak správně nezraje a ztrácí potenciál dobrého vidění. Každý problém oka, který významně snižuje kvalitu obrazu, vzniká na sítnici (vrozený katarakt) a může způsobit amblyopii. Strabismus (šilhavost) může být také příčinou tupozrakosti. Jestliže nejsou oči v souladu, mozek má potíže zkoordinovat různorodé obrazy z obou očí. Aby zabránil dvojímu vidění, může mozek ignorovat vstup z jednoho oka a odpovídající část zrakové kůry nebude vyvíjena správně. Extrémní, neopravné, refrakční chyby jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou být také příčinou amblyopie. Rovněž pacienti s různými refrakčními vadami očí mají velkou šanci na vývoj tupozrakosti jednoho oka.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Co radí na bolest paty čínská medicína

Tradiční čínská medicína je souborné označení pro metody diagnostiky i léčby, které vycházejí z tradičního čínského léčitelství. Mezi léčebné metody patří akupresura, akupunktura, masáže, změna stravy, podávání bylin. Dle čínské medicíny se v organismu člověka všechny orgány a buňky mezi sebou vzájemně ovlivňují a ovlivňují se také navzájem s přírodou a vesmírem.

U nedostatečnost jinu ledvin –YIN XU – jsou bolesti paty chronické, vyskytují se hlavně v noci, jsou mírně ostřejší. Ostatní příznaky odpovídající nedostatečnosti jinu ledvin – jasně červená líčka nebo čelisti, noční pocení, horkokrevnost, vnitřní neklid, nespavost, sucho v ústech, vyhublost, suchá kůže, u žen suchá vagina, u mužů noční poluce. Na tento stav čínská medicína doporučuje bylinné směsi nazývající se Svěžest podvečerní pagody a Šaolinový olej.

Další možná terapie při bolestech pat dle čínské medicíny.

Zdroj: Bolest paty

Léčba plotének steroidy

V současné době existuje nechirurgická forma léčby, která může velmi účinně nahradit operační výkon. Jedná se o sérii injekcí s protizánětlivými steroidy, které se za pomoci rentgenu vpichují do páteře. Fungují tak, že snižují zánět okolo nervových kořenů, díky čemuž postižené nervy přestanou dělat problémy (obvykle ustane i bolest) a jedinec může opět normálně fungovat. Tělo se následně začne zcela přirozeně s vyhřezlou ploténkou vyrovnávat. Opakování dávky injekcí samozřejmě snižuje výhody této léčby. Ovšem stále jsou tyto injekce bezpečnější než operace. Léčba steroidy bohužel není vhodná pro nemocné s poruchou srážlivosti krve, u nichž by se mohla vytvořit krevní sraženina po vpichu injekce v páteři a způsobit tak ochrnutí či inkontinenci.

Akupunktura

Akupunktura patří mezi nejstarší známé léčebné techniky, přičemž se vlastně jedná o součást mnohem širší celkové tradiční čínské medicíny. Podle čínského výkladu vede povrchem těla několik meridiánů – drah, jimiž proudí životadárná energie, kterou Číňané nazývají čchi. Když terapeut zapíchne do těla jehličku, ovlivní proudění energie, docílí harmonizace energetického systému a vyvážení funkce orgánů i celého těla. Proto může pár drobných píchnutí ovlivnit i zdánlivě vzdálené orgány. Nebojte se akupunkturních jehliček – jsou nerezové a často tenké jako vlásek. Velmi výhodná je při tomto onemocnění kombinace akupunktury s baňkováním postižené oblasti. Je-li bolest zhoršena větrným chladem nebo vlhkem, mívá výborné účinky nahřívání akupunkturních bodů moxovacími tyčinkami. Akupunktura je účinná jak při akutních, tak chronických potížích. Je vhodná pro pacienty s bolestmi z přetížení, pro poúrazové stavy, výhřezy meziobratlových plotének, akutní blokády a mnohé další. Důležité je udržovat bolestivou oblast v teple, vyhýbat se chladu a průvanu, stejně jako nadměrné fyzické námaze. Přiměřené tělesné cvičení, například čchi-kung nebo tai-či, může mít naopak výborný preventivní účinek.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Procedury

Klasické procedury s využitím františkolázeňských přírodních léčivých zdrojů:

  • slatinný zábal
  • slatinná koupel
  • izotermní slatinná koupel
  • slatinný vaginální tampon
  • slatinný vaginální tampon se zábalem
  • uhličitá koupel
  • vaginální irigace
  • inhalace
  • společná plynná uhličitá koupel
  • sedací plynná uhličitá koupel
  • suchá uhličitá obálka
  • plynové injekce
Fyzikální léčba:
  • elektroterapie
  • magnetoterapie
  • ultrasonoterapie
  • ergometrie
  • biostimul – biolampa
  • parafínový zábal rukou, zad a kloubů
Vodoléčba:
  • podvodní masáž
  • perličková koupel
  • celotělová vířivá koupel
  • vířivá koupel horních a dolních končetin
  • šlapací bazénky
  • přísadová koupel
  • masáž lymfatická vodní
Masáže:
  • klasická masáž
  • reflexní masáž
  • aromaterapeutická masáž
  • lymfatická masáž
  • anticelulitidní masáž
  • masáž lávovými kameny
  • baňkování
  • ájurvédská olejová masáž – Abhyanga
  • masáž Lomi-Lomi
  • thajská olejová masáž
  • indická masáž hlavy
Pohybová léčba:
  • skupinové cvičení (v bazénu, gymnastika, kondiční, vertebro, kardio, dechové, gynekologické, protiotokové)
  • jóga (gynekologická, onkologická, pohybová)
  • individuální léčebné cvičení
  • měkké techniky
  • míčkování
  • bicyklový trénink
  • SM systém (stabilizace/mobilizace)
  • manuální léčba
  • nordic walking
Speciální léčebné procedury:
  • obstřik, obstřik kloubů
  • oxygenoterapie
  • manuální lymfodrenáž
  • přístrojová lymfodrenáž
  • lymfotaping
  • bandáž horních a dolních končetin
  • zónová reflexní masáž plosek nohou
  • akupunktura
  • francouzská ušní akupunktura
  • kryoterapie
  • pitná kúra
Co si vzít s sebou:
  • léky, které trvale užíváte
  • bandážovací pomůcky
  • plavky
  • sportovní úbor a obutí
  • ručník do bazénu
Služby hrazené zdravotní pojišťovnou:
  • vstupní, kontrolní a výstupní lékařské vyšetření
  • 21 procedur týdně předepsaných lékařem podle druhu léčebného pobytu a aktuálního zdravotního stavu
  • ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus)

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Léčba

Klasická lumbalgie je nepříjemná, naštěstí obvykle bolesti samy po čase zmizí. Léčí se teplem a klidem s pomocí fyzioterapie, bolesti pak utlumí analgetika. Při akutní bolesti pomáhají nesteroidní antirevmatika (ibalgin a podobně) a správná poloha. Lehněte si na záda na pevnou podložku, pokrčte kolena a podložte si je polštářem. Ležet také můžete v úlevové poloze na boku. Pozor však, takto ležet můžete maximálně 2 dny, protože by jinak docházelo k nežádoucímu ochabování zádových svalů. Pomoci si můžete ohřívací dečkou a ledovými obklady, které byste měli střídat. Po odeznění bolestí začněte s procvičováním. Pozor, pokud ucítíte bolest, ihned přestaňte. Nepodceňujte lumbalgii, může totiž představovat i mnohem vážnější problém. Proto pokud bolest nebude ustupovat do dvou týdnů anebo se bude neustále zhoršovat, zajděte si k lékaři. Ihned k lékaři běžte tehdy, když máte kromě bolestí zad také problémy s močením či vás trápí střevní inkontinence. Při rozsáhlé bolesti se lumbalgie řeší hospitalizací a infuzní terapií, po níž následuje fyzioterapie. V rámci fyzioterapie vám může pomoci akupunktura, Alexandrova technika (která má napravit vaše špatné držení tělo), chiropraxe (bohužel někdy může uškodit), masáže (skvěle uvolňují svaly, nicméně tam, kde hrozí výhřez plotýnky, absolvujte hlubokou masáž až po konzultaci s odborníkem) a další procedury jako třeba: USG, elektroléčba, cvičení v bazénu, plynové injekce atd. Tato následná léčba je vždy individuální.

Zdroj: Lumbalgie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP