Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PRO SLEZINU A JÁTRA

OBSAH

Domácí léčba nemocné sleziny

Je důležité vědět, zda jste očkováni, jinak je zde vysoké riziko nákazy některou infekcí. Velmi vhodné je, aby byl pacient každoročně očkován proti chřipce, tetanu, záškrtu nebo černému kašli.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: www.prozdravi.cz/pch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Slezina – foto

Zde je několik fotografií sleziny: slezina foto.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze

V diskuzi BOLEST SLEZINY MŮŽE BÝT PŘÍZNAKEM NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozalia Jarošova.

Mám rada dera mám cystu na slezinu 8+9 cm potrebujem poradiť Ďakujem vám

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Byliny a doplňky stravy

Nejúčinnějšími bylinami proti zanesení jater a sleziny jsou pampeliška a kořen lopuchu. Kořen pampelišky a lopuchu má velmi efektivní výsledky. Je možné, že se objeví nežádoucí účinky, které zahrnují vyrážku. Tyto účinky se nejčastěji projevují u lidí, kteří mají delší dobu ucpaná játra a slezinu. Kořen pampelišky a lopuchu je k dostání ve formě čaje, kapslí nebo tinktury.

Pokud jsou játra a slezina velmi ucpané, objeví se symptomy onemocnění. Jakmile k tomuto dojde, je důležité konzumovat čaj ve velmi malém množství po dobu dvou dnů, s postupným zvyšováním dávek. U tinktury je to obdobné. Vždy se začíná od jedné kapky a postupně se zvyšuje. Velmi prospěšný může být v tomto případě i červený jetel, jedná se o detoxikační bylinu, která je účinná rovněž při hormonálních problémech.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Diskuze

V diskuzi JATERNI DIETA PRO PSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Hanzlickova.

Memu psovi veterinarka urcila,ze ma poskozena jatra.Konzervy ani granule urcene na jaterni dietu nechce.Prosim ,poradte jakou lidskou stravumumohu podavat?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Halfarová.

Moje fena měla záchvat bezvědomí.Veterinář určil játra. Nevím už jaké byly ty hodnoty, ale např. mají být 80 a byly 300. Vařila jsem jí kuřata s mrkví. Mám to kousek do Polska, tak mě kilo přišlo na 18 až 25 korun. Jedla to rok a pila ostropestřec marijánský. Mlela jsem plody v mlýnku na kávu a nechala vyluhovat. Je tam vždy pauza. Po roce nebyla po nemoci ani památka. Teď jí už dávám kvalitní granule.Už je to 5 let. Doufám, že nebude pozdě. Halfarová

Zdroj: diskuze Jaterni dieta pro psy

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal felhr.

Dobry Den mam steatozu a nabeh na cirhozu jater a nevim co konzumovat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Poradna

V naší poradně s názvem RADY NA DOMÁCÍ LÉČBU JATER A SLEZINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Mohu na slezinu brát teplou koupel,saunu,vířivku atd,děkuji za odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to vše podpoří zdraví sleziny. Slezina je studený orgán a teplo jí dělá dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM SE STUČNĚNÝMI JÁTRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Šebková.

Dobrý den,je mi 75let a ted se zjistilo,že mám mírně ztučněké játra.Dostala jsem prášky na cholesterol a ty mi to rozhodili.Po odběru krve a ultrazvuku se ty stučnělá játra potvrdili.Jsem při těle ,mám 77kg a nedaří se mi zhubnout,asi v tomto věku to jde těžko.Prosila bych radu,jak nato aby se mi vše zase zpravilo.Dostala jsem prášky na tříměsíční kůru Lagosa.Sama nevím jak na dietu,nevím kde bych se dopídila na nějaký jídelníček cojíst.Mám pocit ,že tučného jídla konzumuji málo,prosila bych nějakou radu.Moc děkuji za ochutu mi poradit.S pozdravem Šebková Radoslava. Fotku neumím připojit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra jsou energetickou zásobárnou. Každý den v nich je připravena energie na jednu hodinu fyzické aktivity. Energie je v játrech uložena jako glykogen, který když v ten den nespostřebujete, tak se usadí a tím vznikají ztučnělá játra. Takže hlavním pomocníkem je pohyb a ne dieta. Měla byste každý den vykonat pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte. Můžete začít s chůzí po schodech, jízdou na kole, plaváním nebo procházkami do přírody. Tím rozpohybujete energetické úložiště a pomůžete játrům zbavit se tuku. Stravování je také důležité. Omezte jídlo a pití, kde je cukr a příliš tuků, a v žádném případě nepijte alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém se stučněnými játry

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Byliny na podporu zdravé sleziny

Bylinné léky mohou zlepšit zdraví a funkci vnitřních orgánů, včetně jater a sleziny. Je důležité, aby si každý člověk uvědomil, že každý orgán plní určitou funkci. Většina orgánů, včetně jater nebo sleziny, má mnoho funkcí, které pomáhají s udržením těla v dobrém celkovém zdraví.

Byliny na podporu sleziny

Některé bylinné léky pomáhají s podporou zdraví sleziny a s léčbou nemocí ohrožujících právě slezinu. Velmi užitečné byliny jsou následující:

  • pampeliška
  • rournatec
  • zpododěr americký
  • jelení jazyk celolistý
  • dříšťal
  • bílý dub

Pampeliška je jednou z nejčastěji používaných bylin v léčbě zvětšené sleziny či jater. Zároveň jsou v ní obsaženy účinné látky, především terpen a kumarin. Další vhodnou bylinkou je například žen-šen (připisuje se mu obzvlášť léčivé působení na okruh sleziny) a takzvané zahřívající koření – skořice, kurkuma, zázvor, kardamom, muškátový oříšek.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Příznaky nemocné sleziny

  • nemusejí se objevit žádné příznaky;
  • objevuje se bolest nebo pocit plnosti v levé horní části břicha, bolest může zasahovat až do levého ramene;
  • pocit plnosti, který se objevuje bez konzumace potravy nebo při konzumaci jen malého množství, k tomuto problému dochází, jakmile rozšířená slezina tlačí na břicho;
  • anémie;
  • únava;
  • časté infekce;
  • krvácení.

Zdroj: Jak na zdravou slezinu

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Zmenšená játra

Zmenšená játra u psa mohou signalizovat vrozenou vadu. Vrozené poruchy se projevují v raném věku psa.

Příznaky:

  • nechuť k jídlu
  • deprese
  • zvracení a průjem
  • hubnutí

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa

Jak snížit zvýšené jaterní testy

U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.

Zdroj: Játra


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP