Téma: 

bílkovina

Funkční jaterní testy

Vyšetření jaterních funkcí: Albumin

Játra také vytvářejí Albumin, což je základní bílkovina, která obíhá v krvi. Hodnoty albuminu jsou nízké u lidí s těžkým chronickým onemocněním jater, protože játra nevytvářejí normální množství albuminu. Nicméně, může albumin poklesnout i při různých jiných onemocněních. Nízké množství albuminu je často dočasné, tak to proto není spolehlivý způsob, jak diagnostikovat onemocnění jater.

Zdroj: Funkční jaterní testy
Zveřejněno dne: 18.11.2012

Diskuze: hexa phan - proužky

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky
Odesláno dne: 23.2.2016 uživatelem oldrich krejci

Mílie

Co jsou to mílie

Mílie (latinsky milium) jsou žlutavé pupínky obsahující zrohovatělou část kůže, tzv. keratin. Keratin je vláknitá bílkovina lidského těla zejména v kůži, nehtech a vlasech. Jeho množství se v buňkách pokožky zvyšuje při jejich zrohovatění, což je přirozený proces probíhající v lidské kůži. Mílie se tvoří na obličeji, zejména kolem očí. Lze je odstranit prostým vyprázdněním po opatrném a sterilním otevření.

Zdroj: Mílie
Zveřejněno dne: 13.6.2014

Zákalky ve sklivci

Co je to zákal ve sklivci

Sklivcové zákalky jsou obvykle tvořeny malými zrníčky kolagenu, což je bílkovina, která se nachází v lidském těle snad všude. Zákalky jsou uloženy ve sklivci, rosolovité hmotě vyplňující zadní část oční koule. S přibývajícím věkem se kolagenová vlákna ve sklivci srážejí, trhají a jejich útržky pak mění množství světla dopadající na sítnici, což se v zorném poli projevuje právě jako drobné tečky nebo vlákna.

Zdroj: Zákalky ve sklivci
Zveřejněno dne: 2.1.2015

Jakobova nemoc

Creutzfeldt-Jakobova nemoc

Jakobova nemoc je velice vzácné onemocnění řadící se mezi takzvané prionové choroby. Priony jsou podivné a teprve nedávno objevené infekční částice. Nejsou to ani bakterie, ani viry, jsou to pouhé bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou však schopné se v našem organismu nekontrolovaně rozmnožovat, což je činí podobné klasickým infekčním nemocem. Tato nemoc se vyskytne asi u 1 člověka z milionu.

Prionová bílkovina se u Creutzfeldt-Jakobovy nemoci dostane do buněk mozku a v nich se zachová jako virus. Ten přinutí buňky, aby místo svých bílkovin začaly vyrábět kopie prionové bílkoviny. Tyto kopie se šíří do dalších buněk a proces se rozšiřuje. Postižené buňky jsou nakonec tak zaplněné prionovými bílkovinami, že prasknou a odumřou. Nemoc se začne projevovat rychle postupujícím rozpadem osobnosti a demencí. Proces by se dal připodobnit k rychle a velmi těžce probíhající Alzheimerově chorobě, která je navíc spojená s vážným narušením pohyblivosti (často se objevují nepravidelné nekontrolované pohyby známé jako chorea) a s třesem. Od objevení prvních příznaků člověk umírá do několika měsíců.

Příčinou je vznik patologické bílkoviny v mozku některých lidí. Jak je možné, že se pouhá neživá bílkovina začne množit podobně jako virus, je nejasné. Jistou roli hraje zřejmě genetický předpoklad. Tato nemoc vzniká samovolně velmi vzácně. Od nakaženého člověka již k přenosu dochází častěji, rizikový je kontakt s jeho tkání. K tomuto dochází u různých transplantací a u neurochirurgických operací, protože priony mohou zůstat přítomné na chirurgických nástrojích.

Zdroj: Jakobova nemoc
Zveřejněno dne: 26.9.2015

PFAPA

Syndrom PFAPA

Periodická horečka je charakterizována opakovanými záchvaty horečky, které jsou doprovázeny aftózní stomatitidou (tedy zánětem v ústech s aftami), faryngitidou (tedy zánětem hltanu; anglicky a latinsky pharyngitis) a adenitidou (zánětem či zvětšením krčních uzlin). Onemocnění má protrahovaný průběh, ale má tendenci se časem zlepšovat. Toto onemocnění bylo poprvé rozpoznáno v roce 1987 a označeno jako Marshallův syndrom. Nemoc se objevuje mezi 2. a 5. rokem dítěte a projevuje se opakujícími se horečkami, malátností, záněty krčních mandlí s povlaky a negativními kultivačními nálezy výtěrů krku, zvětšením krčních uzlin, aftózními vřídky v ústech a méně často bolestí hlavy, břicha či kloubů. Epizody trvají 4–6 dní a nereagují na antipyretika (léky proti horečce) ani antibiotika. Frekvence epizod bývá 8–12x za rok. Při lékařském vyšetření může být zjištěno mírné zvětšení jater anebo sleziny. V laboratorních nálezech bývají zvýšené zánětlivé markery, ke kterým patří sedimentace červených krvinek, bílé krvinky v krevním obraze a C-reaktivní protein (bílkovina v krvi, která se běžně označuje jako CRP). Frekvence a intenzita epizod se postupně snižují.

Přesná příčina není známa. V obdobích horečky je aktivován imunitní systém, což vede k zánětlivé reakci, při níž se kromě horečky objeví zánět nosohltanu a afty v ústech se zvětšením krčních uzlin. Tento stav má časově omezený průběh se spontánním odezněním. V různě dlouhém období mezi atakami je dítě zdravé. Infekční vyvolavatel není prokázán. Tuto nemoc nelze přenést z osoby na osobu, není tedy nakažlivá.

Zdroj: PFAPA
Zveřejněno dne: 16.7.2016

Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2 je volným pokračováním knihy Zhubněte jednou provždy 1, která je prvním krokem k trvalé změně toho, jak vypadat a jak se momentálně cítit. Tato kniha je věnována ženám, které se staly oběťmi společenského diktátu krásy a dokonalosti, místo toho, aby byly zdravé, originální a krásné svým vlastním způsobem. V této knize je nabízena kombinace hodnotné a vhodné stravy volené podle krevní skupiny, která pomůže lidem zhubnout. Recepty jsou volené tak, že nebudete hladovět, právě naopak, někdy vznikne pocit přejídání.

Všechny procesy v našem těle řídí mozek, který je nastavený tak, že v dietním režimu nejprve odbourává svalovou hmotu. Takže původní tuková hmota, které se hladovějící chtěl zbavit, zůstává. A tak se po ukončení diety, kdy se jedinec vrátí ke svým původním stravovacím návykům, obvykle zvětší jen tuková hmota, protože svalová hmota byla zlikvidována.

Jak autorka uvádí, kritika na její stravování je neopodstatněná. Strava uvedená v jejích knihách je plnohodnotná. Poznamenává, že bílkovina jako základní stavební jednotka je ve větší či menší míře přítomná v každé potravině. V rostlinné i živočišné. V jejích receptech nenaleznete žádné potravinové nebo proteinové doplňky stravy. Jde vždy o vyváženou stravu.

V současné době se z hubnutí stává byznys. Rádoby výživoví poradci vám vypracují drahou dietu a doporučí ještě dražší výživové doplňky stravy, které údajně podpoří proces hubnutí. Ovšem zapomenou dodat, že pokud nezměníte získané stravovací návyky trvale, shozená kila se vám časem vrátí. Způsob stravování podle Mačingové je levný, dostupný a účinný. Sama A. Mačingová je důkazem toho, že její strava funguje, i její vnitřní orgány jsou ve stavu, jako by jí bylo osmnáct let.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2
Zveřejněno dne: 22.4.2016

Superpotravina, po které se netloustne

Zásadní chyby v jídelníčku

Příliš mnoho tuků a sacharidů v potravě a téměř žádná zelenina či ovoce společně se sníženou pohybovou aktivitou mají za následek zvyšující se počet lidí s nadváhou a obezitou. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední evropské pozice. Zhruba 25,6% žen a 22,6% mužů (zdroj: obesitas.cz) spadá do kategorie obézních, avšak nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. Je důležité si uvědomit, že při redukčních dietách nepomůže žádná zázračná pilulka. Ideálním a současně jediným řešením je propojení zdravého životního stylu se zdravou stravou a pohybem.

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Smacker - jehož základem je bílkovina z vaječných bílků podobná kuřecímu masu. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ".  Jako součást jídelníčku nabízí Smacker hned několik předností. Díky své nízké energetické hodnotě i glykemickému indexu představuje tento výrobek ideální volbu pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečného tuku, ale zachovat si svalovou hmotu.

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínách. Podle posledních informací se však vyspělá populace se potýká nikoli s nedostatkem bílkovin, ale se zdroji, které nejsou provázené tuky. Proto je bílkovinný plátek Smacker z vaječných bílků se svými 0% tuku tak hodnotnou potravinou. 

Vaječné bílky jako základ

SmackerBílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Smacker. Tato velmi hodnotná a nízkokalorická potravina je získávána z vaječných bílků. Unikátní patentovaná technologie vyvinutá v ČR umožňuje zpracování bílků do takové formy, aby chuťově i vůní připomínala maso, přičemž si stále uchovává veškeré kvalitativní přednosti. Nelze opomenout fakt, že při výrobě Smacker plátku nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Smacker je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety. Vyhledává ho stále více lidí z řad sportovců, obézní lidé, ale i osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.

Nutriční hodnoty ve 100g: energetická hodnota 282 kJ (66 kcal), 14 g bílkovin, 0,2 g tuků, 2,6 g sacharidů (0 g cukrů)

Zakoupíte ho v prodejnách zdravé výživy. Pro více informací doporučujeme navštívit  www.smacker.cz .

TIP:

Součástí každého zakoupeného balení je i 22 receptů, podle kterých si Smacker snadno připravíte. Další inspiraci najdete na portálech o vaření, kde čtenáři přidávají vlastní neopakovatelné recepty, např. Smacker v tvarohovém těstíčku, Smacker brokolicové placičky, Smacker se zázvorovou omáčkou a další.

Zdroj: Superpotravina, po které se netloustne
Zveřejněno dne: 2.9.2010


Sitemap | RSS