Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INHALOVÁNÍ SILICE ZE STROMŮ

OBSAH

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi SILICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Awera svetla.

Zdravím, Ize použit jen semena? Třeba podrcená? Dík za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze SILICE

Jak vypadá ořech z jinanu

Tady jsou fotografie zobrazující ořechy z jinanu.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Diskuze

V diskuzi JAKÉ VZDĚLÁNÍ MUSÍ MÍT ČLOVĚK PRO PROŘEZ STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Křivánek.

Dobrý den, jaká legislativa stanoví, že činnosti s úpravou korun stromů/mladých i vzrostlých/ může provádět pouze arborista ?
Hrozí i certifikovanému pracovníkovy finanční postih, pokud např. po jeho zásahu dojde k zaschnutí stromu?
Může provádět veškeré úpravy korun stromů a speciální řezy osoba , která má platný kurz na motorové pily?


Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké vzdělání musí mít člověk pro prořez stromů

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ DESTILACE SILICE - RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonda.

Děkuji za dokonalý popis. AH

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Prodej silic

Zde se můžete podívat, za jaké ceny se různé silice prodávají.

Zdroj: Vonné silice

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ SKALICE NA POSTŘIK STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Na které druhy ovocných stromů jako postřik je skalice modrá vhodná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik modrou skalicí je vhodný pro všechny ovocné stromy, které trpí plísněmi a nebo jsou napadeny škůdci.

Zdroj: diskuze Modrá skalice na postřik stromů

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Poradna

V naší poradně s názvem SULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Pánková.

Dobrý den,
od druhého dne po postřiku stromů přípravkem Sulka - K má náš pejsek střevní problémy (průjem). Protože postřik si samožřejmě nevybírá jen větve stromů, ale ve velkém množství padá na trávník, kde se pes pohybuje a často trávu olizuje, mohou tím být vyvolány jeho problémy?
Děkuji za odpověď.
Marcela Pánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulka

Bergamotová silice

Bergamot (latinsky Citrus bergamia) je voňavé ovoce o velikosti pomeranče, barvou však podobné citrónu. Genetickým výzkumem dochovaných citrusových kultivarů bylo zjištěno, že bergamot je pravděpodobně kříženec rostlin Citrus limetta a Citrus aurantium. 80 % světové produkce se pěstuje v jižní Kalábrii v Itálii. Bergamot je dále pěstován v jižní Francii a Pobřeží slonoviny pro bergamotový olej a v Antalyi v Turecku na výrobu marmelády. Bergamotové silice jsou základem chutě a vůně čaje druhu Earl Grey. Bergamotová silice se získává z kůry plodů citroníku bergamoty. Bergamotová silice je svěží, povzbudivá, antiseptická. Používání této látky je vhodné při stavech deprese a úzkosti, osvědčuje se i při osvěžujících a uvolňujících masážích.

Zdroj: Vonné silice

Poradna

V naší poradně s názvem OLEUM MENTHALE PIPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Hlaváč.

Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi OCHRANA KOŘENOVÝCH BALŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktora.

Jakým nejvhodnějším přípravkem ochránit(ZAMAZAT) překopnuté kořeny velkých stromů. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochrana kořenových balů

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Dostalová.

Dobrý den.

Mladá meruňka má výhonky na kmínku.Mohu je odstříhat.?

Jinak je prořezaná.Děkuji.

Dostálová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Výhony na kmínku jsou zbytečné a navíc můžou vyrůstat z podnože, takže určitě odstřihnout je nejlepší řešení.

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů

Účinky dubové masti

Dubovou kůru lze používat k léčení od nepaměti, má totiž nejvyšší obsah účinných látek z celého stromu a zároveň je snadno dostupným lékem na mnoho zdravotních potíží. Nejpřínosnější jsou její dezinfekční účinky a schopnost tlumit a zastavovat krvácení, a to jak při vnitřní, tak při vnější aplikaci.

Dubová mast výrazně tlumí epidermální mikroflóru, omezuje odpar tělesné vody, zvláčňuje keratinovou vrstvu pokožky a zlepšuje v ní kapilární funkce. Silice obsažené v dubové masti jsou vlastně pro mikroby nepříjemné, někdy jde až o polojedy blokující látkovou výměnu. Podobně působí i na podrážděnou kožní buňku přeplněnou jejich dráždivými produkty. Do ní se prostě už ani silice nevejdou a pokožka pak reaguje špatně i na dubovou mast. Potom je výhodnější přejít na dubovou mast jemnou.

Dubová kůra má hojivé účinky využívané například při léčbě kožních zánětů, omrzlin, drobnějších popálenin.

Oblíbenou formou použití je gel z dubové kůry, a to především pro jeho snadnou aplikaci ve srovnání s přípravou odvaru. Gelů je nabízena celá řada, máte tedy na výběr několik možností.

Kromě gelů či mastí můžete k léčbě zvolit také účinné čípky, které příznivě pomáhají při léčbě a hojení akutních i chronických ran a kožních defektů konečníku.

Zdroj: Dubová mast u psů

Poradna

V naší poradně s názvem VANILKOVÝ LUSK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zmeškalová.

Dobrý den,nedávno jsem se dozvěděla něco o složení vanilkových cůkrů,koupila jsem si tedy vanilkový lusk,protože peču občas a jsem slabá cukrovkářka,sladím medem,javorovým sirupem,někdy třtinovým cukrem,chtěla jsem se zeptat,jestli mohu vanilkový lusk vložit do javorového sirupu,tím ho ucovat a získat vanilkovou příchut ?,děkuji za odpověd. Zmeškalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Cukr je obecně dobrý konzervant, takže i javorový sirup bude dobrý na uchování vanilky. Éterické silice z vanilky můžete přenést do javorového sirupu za pomoci zvýšené teploty kolem 60°C na dvě hodky. Je dobré vanilkový lusk před zahříváním co nejvíce rozmnělnit.

Zdroj: diskuze Vanilkový lusk

Řez ovocných stromů – video

Na internetu máte možnost zhlédnout video, které vám poradí, jak správně ostříhat švestku na vaší zahradě.

Zdroj: Stříhání švestek

Účinky modré skalice

Postřik z modré skalice je účinný v prevenci nemocí, pokud se aplikuje předtím, než se strom nakazí. Běžné choroby ovocných stromů, jako je hnědá hniloba, kadeřavost listů, bakteriální rakovina a plíseň, dobře reagují na postřikový program, který zahrnuje měď. K léčbě těchto chorob je třeba rovnoměrně postříkat všechny povrchy stromů, včetně spodní strany listů, všech větví a celého kmene.

Modrá skalice je také silný pesticid, který zabíjí nejběžnější rostlinný hmyz a roztoče. Kromě toho chrání stromy před účinky mšic, roztočů, housenek a blešivců.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Silice coloidale

Silice coloidale neboli koloidní oxid křemičitý je suspenze jemných amorfních, neporézních a typicky sférických částic oxidu křemičitého v kapalné fázi. Silice jsou obvykle suspendovány ve vodné fázi, která je stabilizována elektrostaticky. V medicíně se používá koloidní stříbro. Koloidní stříbro je ryzí metalické stříbro suspenzované (rozložené a rozptýlené) v destilované vodě. Velikost částic je od 0,015 do 0,005 nm (nanometrů, mikronů). Velikost virů je od 15 nm do 150 nm, velikost bakterií je od 350 do 1 000 nm. Koloidní stříbro může proto pronikat do jádra patogenů a ničit je. Stoupenci stříbra vyzdvihují jeho antibiotickou schopnost efektivně čelit prakticky všem bakteriím, houbám a virům. V lékařství se masti a zábaly založené na tomto kovu používají jako standardní léčba na popáleniny. Koloidní stříbro představuje jednu z alternativ antibiotik, protože těžké kovy mají své vlastní mechanismy, jimiž působí na mikroorganismy, a jsou výrazně účinnější v boji proti bakteriím než většina antibiotik, která jsou v lékárnách dostupná.

Zdroj: Vonné silice

Parní destilace

Destilací s vodní párou se materiál zahřívá v destilační aparatuře a vodní pára s sebou strhává uvolňující se silici, která se po ochlazení usazuje jako olejovitá vrstva na povrchu vody. Touto metodou se vyrábějí silice z plodů, listů nebo kořene, z oddenků a květů. Tato technika je hlavní metodou při používání extrakcí vonných silic v průmyslu, protože má tu výhodu, že je nejvíce efektivní a nákladově dostupná, a navíc zachovává integritu rostlinných olejů. Tento proces však vyžaduje určité dovednosti a investice do zařízení.

Zdroj: Vonné silice

Silice v rostlinách

Rostliny vytvářejí silice, aby se ochránily před býložravci. Lidé tyto látky už spoustu let využívají při výrobě léčiv. Silice jsou většinou kapalné a bezbarvé, na vzduchu mohou tuhnout a tmavnout. Mívají menší hustotu než voda. Jsou rozpustné v tucích, éteru, alkoholu, chloroformu nebo v benzínu, nemísí se s vodou. Získávají se z rostlinného materiálu extrakcí následovanou obvykle potom destilací s vodní párou, kde se po kondenzaci rozdělí na tuhou fázi – voskovitý stearopren a kapalnou fázi – olejovitý elaopren (například destilací borové pryskyřice vzniklý stearopren se nazývá kalafuna a elaoprenem je podíl známý jako terpentýn).

V současnosti je známo asi 3 000 různých éterických olejů a více než 1 000 látek v nich obsažených. Již určité rostlinné čeledi jsou typické tvorbou silic, patří mezi ně čeledi borovicovité, hluchavkovité, kakostovité, miříkovité, myrtovité, růžovité, vavřinovité a další. Některé složky silic jsou jedovaté: thujon, pulegon, safron, myristicin a další.

Zdroj: Vonné silice

Inhalace bylinek

Inhalování bylinek není vhodné pro každého. Pozor by si měli dát zejména alergici, těhotné ženy a malé děti.

Bylinky pomáhají při nachlazení, bojují s viry a lze je inhalovat i preventivně. Některé mají uklidňující účinky, takže podporují spánek. Většinu bylinek můžete kombinovat.

Dávkování: Použijte zhruba lžíci sušených nebo čerstvých bylinek na půllitr vody. Lze použít i bylinky ve formě čaje.

Máta: Hlavní složkou, kterou máta obsahuje, je mentol. Ten uvolňuje dýchací cesty, odstraňuje bolesti a podráždění.

Meduňka: Zklidňuje nervový systém, je vhodná například při nespavosti. Léčí dýchací ústrojí a pomáhá při migréně.

Tymián: Působí silně antisepticky a dezinfekčně. Léčí choroby dýchacího ústrojí, nachlazení, angínu nebo bronchitidu.

Rýmovník neboli moud: Obsahuje vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu.

Rozmarýn: Vhodný jako doplněk k léčbě astmatu, nachlazení, bolestí hlavy, nespavosti a nervového vypětí.

Aloisie: Vhodná při léčbě kašle, akutní i chronické rýmy, průduškových chorob, astmatu. Je velmi uklidňující.

Šalvěj: Má protizánětlivé a protibakteriální účinky. Ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Není vhodná pro těhotné ženy.

Echinacea: Přírodní antibiotikum. Preventivně se užívá na posílení imunitního systému a při nachlazení. Má antivirové a antibakteriální účinky.

Majoránka: Pomáhá při nachlazení.

Levandule: Pomáhá při nespavosti.

Dobromysl (oregano): Léčí kašel, chřipku, bolesti hlavy, uklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti.

Borovice: Má antiseptické účinky, zvyšuje tvorbu hlenů a usnadňuje vykašlávání. Uvolňuje dutiny a tím zmírňuje i případné bolesti hlavy.

Heřmánek: Používá se při zánětech horních cest dýchacích. Může způsobit alergickou reakci.

Skořice: Uvolňuje dýchací cesty a ničí viry.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Udržovací řez

Po několika letech přejdeme od výchovného řezu k řezu udržovacímu. Ten se provádí asi po nejdelší čas života stromu. Spočívá v každoročním vystřihování suchých, slabých, napadených a jinak špatných větví.

Následně se musí prosvětlovat koruna, kdy se všechny větve, které míří směrem do koruny, vyřezávají, aby pak nebránily světlu proniknout do koruny a po dešti zase umožňovaly větru rychlejší vysušení listů uvnitř koruny, čímž zabraňují vzniku houbových chorob a výskytu mšic, které se množí v teple a vlhku.

Také se vyřezávají větve, které jsou prasklé, nalomené nebo jinak poškozené, aby přes všechny tyto rány nemohla do stromu proniknout choroba, která by pak strom postupně zlikvidovala.

Zdroj: Řez ovocných stromů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP