Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTIVÉ BOULE NA NOHOU

OBSAH

Boule na stehnech

Boule na stehně pod kůží jsou tvořeny nahromaděným tukem, mohou být různé velikosti, mohou být patrné dotykem nebo v některých případech i opticky. Zpravidla tyto boule nebolí. Toto onemocnění není zpravidla závažné, ale je dobré navštívit lékaře a poradit se s ním. Lékař by měl boule prohmatat a následně zajistit i mikroskopické vyšetření. Může se totiž jednat o tukový novotvar, ale také o fibrom, hmatný myom, ale také o nevelkou svalovou kýlu. Správné je na chirurgické ambulanci provést odstranění novotvaru a zajistit jeho mikroskopické vyšetření na histologii.

Zdroj: Boule na nohou

Diskuze

V diskuzi BOULE NAD KLICNI KOSTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry vecer, tak pred tydnem jsem si vsimla boule nad pravou klicni kosti. Nijak se nepohybuje. Na zatlaceni bolestiva a bolestive i smerem za krk. Nez pujdu k lekari,rada bych vedela jake jsou moznosti puvodu boule. Dekuji za odpoved. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

Mé sestře se objevila bulka pod kliční kostí na levé straně.Bolestivá.Cítila bolest i pod levým žebrem,vystřelující.A ted se k tomu přidal dvě zvětšené uzliny na krku, sucho v ústech.Byla na různých vyšetřeních,neví co to je,jedni to chtěj řezat,druzí zase ne.Je sama s dětmi/jedno vážně nemocné/,takže to chce řešit a ne čekat.Má někdo zkušenost nebo stejný problém!?Předem díky

Zdroj: diskuze Boule nad klicni kosti.

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Diskuze

V diskuzi DOBRÝ DEN, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Hlušičkova.

zaujal mě Váš komentář. Už delší dobu mám boule zespodu na nohách. Je to velice bolestivé a nemohu chodit. Mám už skoro 14 let systémouvou sklerodermii, nemohlo by to být od toho. Lékaře to příliš nezajímá, ale mě to dost vysiluje. Bude mi 57 let.
Moc děkuji za Vaši odpovědˇ.
S pozdravem Hlušičková Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobrý den,

Boule u psa po očkování

Boule u psa po očkování se mohou objevit jako alergická reakce na podanou látku. Často vznikají v průběhu minut až hodin a jsou po celém povrchu těla. Léčí se antihistaminiky, podobně jako senná rýma u lidí.

Zdroj: Boule na těle psa

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava krupičková.

Dá se léčit nemoc sloní noha?jJe mi 67 roků často jsem měla bércový vředy..jJe to už půl roku co se mi udělala boule na pravém stzehně ze kterého mi vytékala voda,proto jsem se léčila abrala jsem léky na odvodnšní"furon..Jenže mi léčitel zjistil,že je to nemoc sloní noha a já bych prosila o radu jakse tato nemoc léčí. zdá se mi,že mi ta boule na stehně roste a tvrdne,Je to pro mne bolestivé,špatně se mi chodí a dost mi to vadí.Děkuji za pomocnou radu Krupičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nemoc sloní noha je stádium lymfedemu. Lymfedem se vytvoří tehdy, když přestane fungovat lymfatický systém. U Vás přestal fungovat v oblasti stehna a vytvořil se Vám tam otok. Bohužel současné zdravotnictví ještě nedokáže tento problém zcela vyléčit a budete se tedy muset naučit s tím žít. Můžete si pomoci režimovými opatřeními a to zejména provádění častých masáží od kolene směrem k srdci a dále zařazením nějakého sportu, třeba jízdu na kole nebo plavání. Vyvarujte se dlouhého stání nebo sezení, stále se pohybujte. Vyhýbejte se vysokým teplotám a nenoste těsné oblečení. Také s tím choďte na pravidelné prohlídky na kožní, abyste předešla rozvoji onemocnění kůže a následné amputaci končetiny. Na kožní choďte preventivně každé 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Boule na srsti u psa

Boule na srsti u psa může mít celou řadu možných příčin, od reakce na štípnutí hmyzem přes možný absces po poranění až po velmi vážné, například může jít o nádorovou změnu (i u mladého zvířete).

Pokud zduření do jednoho dvou dní od vzniku samo nezmizí, navštivte veterináře, ať stav posoudí v souvislosti s anamnézou a případně i s bioptickým nálezem.

Léčba je vždy individuální dle stanovené diagnózy.

Zdroj: Boule na těle psa

Diskuze

V diskuzi MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Hlušičková.

Dobrý den,

Prosím, mám víc jak 15 let systémovou sklerodermiii, sice nemám zasažen vnitřek, ale pořádně svalstvo,.je to něco přes rok, co se mi zespodu na nohách udělaly velké, bolestivé boule a já nemůžu skoro chodit,...Nevím na jakého doktora se mám obrátit, ani co mám dělat,..Kdyby jste byli tak hodní poradili mě, byla bych velice ráda a Vám samozřejmně moc vděčná,...děkuji, Hlušičková Anna

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Boule na nohou

Nově vzniklá boule pod kůží by měla být vyšetřena lékařem. Kromě fyzikálního vyšetření (bolestivost, pohyblivost vůči okolním tkáním) se vás lékař zeptá na známky infekce (hlavně zvýšená teplota). Ze zobrazovacích metod je doporučován ultrazvuk a při pochybnostech je možné odebrat z neznámého ložiska vzorek (biopsie) a nechat ho histologicky vyšetřit. Při zvětšení podkožní uzliny nejasné příčiny je vhodné ji celou chirurgicky odstranit a taktéž zajistit histologické vyšetření.

Boule na nohou mohou být zapříčiněny zvětšenými mízními uzlinami, nezhoubnými nádory, abscesy, zhoubnými nádory, revmatickými uzlíky, ganglionem, keloidem a mukokélou.

Zvětšené mízní uzliny jsou podkožně uložené uzliny, které se mohou zvětšit při řadě onemocnění, jedná se zejména o infekce, méně často pak o nádorové choroby. Infekční uzliny bývají většinou zároveň bolestivé. Zvětšení podkožních uzlin lze nejčastěji nahmatat v tříslech.

Nezhoubné nádory bývají poměrně běžnou příčinou vzniku podkožních bulek. Z nejběžnějších jsou to například lipomy, leiomyomy, fibromy a neurofibromy. Existují i některé vzácné geneticky podmíněné choroby s mnohočetným výskytem těchto podkožních nádorů, jako je například neurofibromatóza.

Podkožně uložené abscesy (ložiska hnisu) se projevují jako podkožní boule. Dost často je nad nimi zarudlá kůže a pohmatově jsou bolestivé. Vzhledem k tomu, že je absces známkou infekčního procesu, trpí nemocný často horečkami.

Zhoubné nádory v podkoží lze většinou najít jako lokální metastázy zhoubných nádorů.

Revmatické uzlíky se vyskytují při postižení kloubů při revmatoidní artritidě. Uzlíky vznikají v místě postižených kloubů, jsou tuhé a obsahují velké množství vaziva.

Ganglion je cystický útvar vyplněný rosolovitou polotekutou hmotou, který vzniká v blízkosti kloubů a svalových šlach. Může být nepříjemný a bolestivý při pohybu, řeší se vypuštěním tekutiny nebo úplným chirurgickým odstraněním.

Keloid je zbytnělá jizva vzniklá poruchou hojení.

Mukokéla znamená nahromadění tekutého hlenu v místě, kde došlo k narušení vývodu některé ze žlázek. Poměrně častá je mukokéla v dutině ústní a na vnitřní straně rtu, může se však vyskytovat i jinde na těle včetně podkoží.

Zdroj: Boule na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem HLOUBKOVÉ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Novotná.

Mám velmi hloubkové akné, už dlouho se kvůli tomu trápím. Je to bolestivé a dost viditelné. Dělají se mi totiž vyloženě boule. Vůbec nevím proč, chtěla bych zjistit příčinu, dříve jsem tím vůbec netrpěla....u kožní lékařky jsem byla, beru nějaké ATB a mastě, zatím, jsem neviděla nějakou změnu k lepšímu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Čau Káťo, taky jsem měl podobné nepříjemnosti s hlubokým akné. Něšlo to vymáčknout, bylo to červené a uvnitř pod kůží bylo cítit tvrdé zánětlivé ložisko. Zjistil jsem, že to mělo souvislost s přemírou příjmu vitamínu B6 - pyridoxinu. Když jsem omezil příjem vitamínu B6, tak mi hluboké akné zmizelo. Mrkni na všechny doplňky stravy, které bereš, jestli neobsahují vitamín B6. Tento vitamín je občas obsažen i v některých antikoncepcích. Také v potravě je vitamín B6 hojně přítomen, obsahuje ho například pečivo, kvasnice a pivo.

Zdroj: diskuze Hloubkové akné

Červené fleky na chodidlech

Červené fleky na chodidlech ve tvaru kruhu nebo půlkruhu na ploskách nohou mohou souviset s kapilárním prokrvením, tedy s koncovými cévami. Nejvíce se tento defekt objevuje u dětí, kdy se vytvoří červené mapy, které po masáži na chvilku zmizí a opět se objeví.

Příčiny

Příčinou je špatné kapilární prokrvení plosek nohou.

Co s tím dělat

Ve většině případů se nejedná o závažný defekt. Pokud se objeví bolestivé případy, může se jednat o zánět a v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi MŮJ PES MÁ BOULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den mému pejskovi se udělala boule u žeber u končetiny.Boule je červená a tvvrdší.Co stím mám dělat ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
diferenciální diagnostika možných útvarů je poměrně široká - od alergické reakce po očkovaní na boku psa až po různé novotvary. Netuším anamnestické údaje - věk pejska, zda útvar vznikl náhle, či delší dobu rostl a teď se zvětšil, aj.
K závěru o co se jedná, je nutné osobně navštívit ordinaci Vašeho veterinárního lékaře, který Vám jistě adekvátně poradí.
Hezký den,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Můj pes má bouli

Co jsou krevní puchýře?

  • Krevní puchýře vznikají v důsledku poškození cév, kdy dojde ke krvácení do kožní tkáně.
  • Krevní puchýře jsou způsobené třením pokožky či náhlým nárazem.
  • S krevními puchýři by se mělo zacházet jako s normálními puchýři, ale berte na vědomí, že se jedná o hlubší poškození, které je velmi bolestivé a náchylné k infekci.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Diskuze

V diskuzi PURINY V PIVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Martinák.

Děkuji za pěkný článek, nedávno mě zjistili vysokou hladinu k. močové (odjakživa mám bolestivé problémy s prsty u nohou o prstech na ruce ani nemluvě). Dnu způsobuje většina jídel a pitiva, co mám rád, takže se časem budu muset těchto pochutin vzdát.

Ještě jednou děkuji, Aleš.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puriny v pivu

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ NARTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již několik let se potýká s bolestí nártů není dne kdy by mi nebolely-v klidu v noci přes den kdykoliv,resim to léky od bolesti aulin,voltaren,nimesil které zaberou na tři Hodky -lecim se s artrozou na ortopedii,revmatologii ,užívám dva roky trexan 5mg jednou tydne-narty nemám oteklé,mam je vysoké,ale bolestivé,prosim o radu jak se zbavit bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte chůzi a jezděte na kole. Do bot si pořiďte ortopedické vložky a domluvte si prohlídku u ortopéda. Nechoďte vůbec nikdy naboso, ale vždy použijte boty s vloženou ortopedickou vložkou a nebo noste vytvarovanou zdravotní obuv v případě domacího použití. Často si masírujte plosky nohou hřejivou emulzí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na neurologické bolesti zad

Tuková bulka na noze

Lipom vzniká lokalizovaným zmnožením tukových buněk v podkoží, takže vznikají charakteristické měkké až několik centimetrů velké bulky. Nevytvářejí se většinou na žádném podkladě, například po dráždění daného místa. Jedná se o nezhoubný nádor, u nějž je přechod do zhoubného stadia extrémně vzácný.

Lipomy se vytvoří během několika měsíců, často si je pacienti nahmatají, až když jsou větší. Po vytvoření se již nezvětšují, nebolí, jsou měkké, pružné až tuhé. Kůže v okolí je normální. Lipom má velikost do dvou až tří centimetrů. Lipomů člověk může mít na těle i více, obvykle jsou lokalizovány na končetinách nebo na krku.

Pro diagnostiku lipomu stačí vyšetření pohledem a pohmatem lékařem.

Pokud je lipom větší, obtěžující nebo působí jiné problémy, je možné ho odstranit vyříznutím. U některých osob se ale lipomy tvoří opakovaně.

Zdroj: Boule na nohou

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BOULE NA ZADECH 10-TI DENNIHO STENATKS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Zdravim,chtela jsem se zeptat zda mi nekdo neporadi..Stenatko je nejmensi z vrhu..vcera se mu za hlavickou objevila boulicka.Ma tam i stroupek.Nevim jak se mam v teto situaci chovat..zda vzit maleho na veterinu..ma jen 10dni..prosim porad te dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karamel.

Dobrý den, máme doma malé štěňátko ( 9 týdnu) na stěnátku jsme našli dvě boule v oblasti páteře a žeber, nedávno bylo na očkování ( primodog, nobivac). Boule ho nějak nebolí když sáhnu na bouli tak se pohybuje. Nevíte co to může být předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tukové boule na zadech 10-ti denniho stenatks

Boule u psa na boku

Boule psa na boku mohou být novotvary maligní nebo benigní. Benigní (nezhoubné) nádory charakterizuje pomalý růst. Nerozšiřují se do ostatních částí organismu mimo kůži. Mohou však dosahovat velkých rozměrů, být povrchově zvředovatěné či omezovat končetiny. Pravděpodobně nejběžnějším benigním novotvarem je lipom. Jedná se o bouli tvořenou tukem, která se může vyskytovat v kterékoliv části těla pod kůží. Nejčastěji je pozorujeme u psů s nadváhou. Maligní (zhoubné) novotvary jsou mnohem agresivnější. Mají tendenci rychle růst, a pokud se co nejdříve chirurgicky neodstraní, může dojít k jejich rozsevu do ostatních častí organismu mimo kůži, například do plic.

V případech maligního novotvaru může vyvstat potřeba další operace, aby bylo zaručeno vyjmutí celé masy. Rozhodující je rychlost. Čím dříve se podezřelá boule vyšetří, tím úspěšnější bývá následná léčba. Ta je vždy individuální dle druhu nádoru. Ve většině případů chirurgická. Zhoubné změny je nutné bezodkladně odstranit. Zvýšený výskyt novotvarů souvisí u starších psů se zhoršením funkce imunitního systému. Lze se proto pokusit o imunostimulaci (i když u kožních nádorů se to moc nepoužívá) se snahou zpomalit rozvoj onemocnění.

Zdroj: Boule na těle psa

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Díky za radu. Neměla jsem problémy, přihlásilo se pozdní stáří. Hodně koukám na televizi a strávím hodně u počítače. Hlavně jsem moc pracovala. Sečteno.. Všechno zkusím. Zítra pro okurku, heřmánek a vše. Máte ještě radu pro RA drobných prstů u nohou a rukou? Strašně bolestivé. Bohužel, když se vám objeví více chorob v hodně starém věku, řeknou Vám - koukaje se na ročník-34- že už se nedá nic dělat. Přeju hodně zdraví. Mám obyčejný mobil, fotku zaslat nejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení očních víček

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Boule na noze po úraze

Boule vzniklé pohmožděním mají různou povahu; může jít o vylitou krev nebo jinou tekutinu. Podle místa vzniku se liší závažností, bolestivostí, léčbou a průběhem hojení.

Boule nad kostí na bérci (oblast mezi kolenem a kotníkem) způsobená pohmožděním je krevní výron (hematom) vzniklý mezi přední plochou holenní kosti a kůží. Jako první pomoc je vhodné použít ledový obklad. V případě pokračujícího narůstání hematomu je nutná bandáž (nejlépe elastickým obinadlem) k zastavení jeho dalšího narůstání a dále uložení postižené končetiny do výšky. Větší hematom na bérci se hojí špatně a zdlouhavě, neboť bérec je mnohem méně prokrvený než hlava. Časté bývají zánětlivé komplikace; vylitá krev je totiž vhodným místem k množení mikroorganismů. Dalším faktorem zvyšujícím pravděpodobnost vzniku zánětu (někdy až vzniku bércového vředu) je onemocnění žilního systému dolních končetin. Hrubším pohmožděním přední strany holenní kosti může dojít k drobnému odlomení hrany kosti. Toto odlomení nemá žádný vliv na funkci kosti, často však zůstává trvalá deformita přední hrany holenní kosti.

Boule nad svalem způsobená pohmožděním svalu je rovněž krevním výronem. První pomocí je ledování a klid. Důležité je nesnažit se sval rozcvičit; podstatně by tím byla prodloužena doba přetrvávajících potíží. V případě závažnějšího poranění je vhodné vyšetření chirurgem, který vyloučí či potvrdí poškození svalu.

Boule nad kolenem (jablkem) způsobená pohmožděním nebo otlačením se označuje jako burzitida – nadměrné nahromadění tekutiny burzy (zvláštní polštářek mezi plochou jablka a kůží umožňující volný pohyb kůže proti kosti). Burzitida je svou podstatou podobná gangliomu, liší se jen místem a způsobem vzniku. Při tomto úrazu nepomáhá žádné domácí ošetření, místo musí být ošetřeno lékařem (chirurgem). Nejčastěji bývá nutné odborné odsátí tekutiny (punkce), mnohdy i opakovaně. Někdy je nutné zklidnění zánětu dlahou. Často musí následovat operační odstranění celé změněné burzy pro vracející se (recidivující) potíže.

Zdroj: Boule na nohou

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Jak změkčit nehty na nohou

I nohy můžete mít jako v bavlnce. Stačí jim dopřát péči, kterou si zaslouží.

Dezinfekce: zbavte se nejen nepříjemného pocení a zápachu, ale i plísní a dalších mikroorganismů.

Ortopedické potřeby: vyberte si vložky do bot, podpatěnky, srdíčka podpírající nožní klenbu, korekci vybočeného palce; to vše existuje v různých velkostech a z rozmanitých materiálů, abyste si našli to své.

Pedikúra: péče o nehty na nohou je důležitá nejen v létě, krásné nehty jsou ty, které jsou především zdravé.

Peeling: ztvrdlá kůže, otlaky a mozoly snadno odstraníte pomocí vhodné kosmetiky, účinný je prostředek na změkčení nehtů. A navíc to může být docela voňavý zážitek.

Regenerace: Ulevte nehtům na nohou, rozmazlujte je, ať vás zítra zase donesou, kam budete potřebovat – změkčovač tvrdých nehtů je tou nejmenší investicí, kterou jim dopřejete.

Nejvíce se těchto případů objevuje v době od jara do podzimu, kdy je velmi teplo, nohy se potí, což svědčí bakteriím, kvasinkám, sporám a podobně. Pak stačí minimální poranění a zánět je zde v několika hodinách. Navíc dnešní moderní obuv většinou svoji šířkou ani délkou neodpovídá potřebám vlastní nohy. Zejména palce a malíčky jsou pod stálým tlakem, což je nejen velmi bolestivé, ale také dochází k zarůstání a při nešetrném a neodborném postupu ošetření také ke granulaci tkáně.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP