Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERVY

OBSAH

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Co je to Hetrazan

Diethylkarbamazin byl objeven v roce 1947. Je na seznamu základních léčivých přípravků Světové zdravotnické organizace jako nejúčinnější a nejbezpečnější lék potřebný ve zdravotnickém systému. Není komerčně dostupný ve Spojených státech, ale lze jej získat od Centra pro kontrolu nemocí. Hetrazan obsahuje právě účinnou látku diethylkarbamazin – derivát piperazinkarboxamidu.

Diethylkarbamazin je indikován k léčbě jednotlivých pacientů s filariálním onemocněním, včetně lymfatické filariózy způsobené infekcí Wuchereria bancrofti, Brugia malayi nebo Brugia timori; tropické plicní eozinofilie a loalózy.

Diethylkarbamazin se používá i k prevenci před srdečními červy u psů.

WHO doporučuje indikovat diethylkarbamazin pacientům infikovaným mikrofilarií filariálních parazitů a také při přenosu infekce v endemických oblastech filariózy.

Kontraindikace jsou po předchozí anamnéze u srdečních problémů, gastrointestinálních problémů a alergií.

Zdroj: Hetrazan

Diskuze

V diskuzi KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: diskuze Králíček

Panacur pro ovce a kozy

U ovcí a koz se Panacur používá k léčbě napadení dospělci i nezralými stadii nematodů gastrointestinálního a respiratorního traktu a plochými červy, jako jsou Haemonchus spp., Ostertagia spp., Trichostrongylus spp., Cooperia spp., Nematodirus spp., Oesophagostomum spp., Bunostomum spp., Capillaria spp., Trichuris spp., Strongyloides spp., Dictyocaulus filaria, Moniezia spp.

Účinnou látkou je fenbendazolum 28 mg v 1 ml. Přípravek lze aplikovat zvířatům v kterémkoli stupni březosti a laktace. Podává se perorálně v krmivu nebo přímo do tlamy.

Obecná dávka pro ovce a kozy je 1 ml přípravku na 5 kg živé hmotnosti (5 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti) jednorázově. Při napadení plochými červy se přípravek aplikuje v dávce 2 ml na 5 kg živé hmotnosti (10 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti) jednorázově, a to perorálně běžným dávkovacím aplikátorem nebo pomocí plastové injekční stříkačky.

Ochranná lhůta po použití je u masa 14 dnů, u mléka 7 dnů.

Zdroj: Panacur

Poradna

V naší poradně s názvem TO JE VÁŽNĚ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucinka.

To je vážně hnus, co se tady řeší. Lidi, jaký červy? Nechcete mi říct, že to vážně někdo může mít v sobě? Je 21.století.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U nákazy parazitem nehraje vývoj společnosti žádnou roli. Parazit se do těla dostane obvykle orální cestou, zřídka pak prostřednictvím bodnutí od hmyzu nebo z kontaminovaného prostředí kůží a tělními otvory. Každé snědené syrové maso je potencionálním rizikem pro vstup parazita do lidského těla. Syrové maso se dnes běžně konzumuje, obsahuje ho například suši, stejk, karpačo, tatarský biftek, sušené maso, atd. Parazit se v těle uhnízdí bez větších příznaků a nositel tak ani neví, že ho v sobě má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze To je vážně...

Odčervení psů přírodní cestou

Na českém trhu najdeme dnes i alternativy slibující odčervení psa bez chemikálií. Fungují na principu zelené lékárny. Dávkou bylinných výtažků ochromí červy a výběrem naordinované zeleniny nastartují peristaltiku střev. Paralyzovaní škůdci tak putují z těla ven ve chvíli přirozeně vyvolaného vyprázdnění. Přírodní odčervovadla však nepodléhají kontrole účinnosti, a tak ani tak oblíbené odčervení psa česnekem nemusí být účinné.

Zdroj: Odčervení psa

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava kostková.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistila u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenala poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? také mám mnoho černých ořechů, které jsou uvnitř prázdné...
prosím, jak na to , aby se to neopakovalo?? strom je je cca 25 let starý

a ještě, ořechy nosím domů do sklepa ,kde je suším před vylouskáním, pokud jsou napadeny červy, může se to rozmnožit v domě??
děkuji za odpověď
Jarka kostková

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Léčba roupů

K léčbě známe několik spolehlivých přípravků. Jedním z nich je Pyrvinium, což je volně prodejný lék. Podává se jednorázově. Už po jednom podání obvykle vyhubí všechny červy, má 95% úspěšnost. V odstupu 3 až 4 týdnů se doporučuje léčbu ještě jednorázově zopakovat, pro zabezpečení optimální účinnosti. Důležité je provést opatření také u všech členů rodiny či kolektivu. Dalšími účinnými přípravky jsou preparáty mebendazolu nebo albendazolu. Také tady je léčba dvoufázová, s druhou dávkou přibližně po 4 týdnech. Je důležité upozornit na to, že farmakologická léčba je sama o sobě účinná, ale úplné vyléčení se neobejde bez spolupráce pacienta ve smyslu dodržování hygienických standardů. To znamená mytí rukou po toaletě, před každým jídlem, důkladné mytí celého těla, hlavně konečníku, stříhání nehtů nakrátko, nekousat si nehty. Důležité je také časté střídání ručníků, osobního a ložního prádla. Vajíčka jsou velice citlivá na vysoké teploty, spolehlivou metodou jejich ničení je proto řádné vyvařování prádla a hlavně žehlení. Významná je častá desinfekce toalety, umývadla, psacího stolu, klávesnice. Pravidelné odstraňování prachu.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tyto problémy způsobuje malá pestrobarevná muška Rhagoletis completa. Tady je vidět jak vypadá: www.google.cz/images…
Typickým znakem je žlutá skvrna těsně pod oblastí, kde vyrůstají křídla a tmavý trojúhelníkový pás na špičce křídel. Tím se dají rozpoznat od jiných mušek, které se běžně vyskytují v sadech.

Tyto mouchy mají jednu generaci ročně a přezimují jako kukly v půdě. Na povrch vystupují jako dospělé mouchy od konce června do začátku září. Nejvyšší vrchol je obvykle v polovině srpna. Samice klade vajíčka ve skupinách asi po 15 kusech pod povrch ořechového lusku poblíž stonku. Do pěti dnů se z vajec vylíhnou bílé červy. Starší červy jsou žluté s černými ústními částmi. Než dospějí krmí se 3 až 5 týdnů a potom vypadnou na zem a zahrabou se několik centimetrů do půdy, kde se z nich stanou kukly. Většina z nich se pak objeví jako dospělé mouchy v létě, ale některé zůstávají v půdě po dobu 2 let nebo déle.

Napadení v sezóně (pozdní červenec až polovina srpna) vede k děravění a černání plodů nebo může vyvolat růst plísní. Pozdní zamoření způsobuje jen malé škody na jádrech, ale někdy mohou poškodit i skořápky.

Ochrana je složitá. Existují různé jedy, které zabíjejí mušky i červy. Musí být několikrát nastříkány na celý strom. Jsou ale velmi jedovaté pro životní prostředí (pro ptáky, včely a podzemní vody). Aplikace na vzrostlé stromy je opravdu složitá a hrozí poškození zdraví člověka při aplikaci. Proto se v zahrádkách tento postup likvidace vůbec nedoporučuje. Co se dá dělat, je rozvěsit po stromě žluté lepové destičky, na které se tyto mouchy nalepí. Sice nezajistí úplnou ochranu, ale sníží počet samic, které by jinak nanesly nová vajíčka do plodů. Tady je vidět cena za žluté lepové desky: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Felsuma madagaskarská

Latinský název je Phelsuma madagascariensis. Tato 30 cm velká ještěrka se vyskytuje na Madagaskaru a Seychelách. Potřebuje přes den teplotu 24 až 28 °C, v noci 21 až 23 °C, vlhkost vzduchu by měla být v rozmezí 60 až 80 %. Ještěrka je aktivní přes den, potravu tvoří hmyz a ovoce.

Samečci jsou větší než samičky. Jejich smaragdově zelené tělo je ozdobené oranžovočervenými puntíky nebo skvrnami. Břicho je bíložluté. Jejich zbarvení se mění podle nálady. Felsumy patří mezi šplhavé gekony – na spodní straně prstů mají přísavky, díky kterým mohou lézt i po skle.

Samice snáší několikrát v roce 2 vajíčka, která lepí na kůru stromů, listy nebo na sklo (v zajetí). Mláďata se líhnou za 60 až 80 dní.

Terárium by mělo být vybavené hladkými větvemi, bambusovými tyčemi a živými rostlinami. Jako podestýlka je vhodná rašelina nebo rašelina smíchaná s pískem.

Felsumy krmíme živou potravou: cvrčky, sarančaty, potemníky nebo i jednodenními holátky či výjimečně moučnými červy. Felsumy madagaskarské si pochutnají na přezrálém ovoci, jogurtech, přesnídávkách nebo medu smíchaným s vodou. Důležité je podávat vitamíny a minerály. Felsuma madagaskarská se dožívá věku 10 let.

Ještěrka se dá koupit ve specializovaných prodejnách nebo na internetu. Cena ještěrky se pohybuje od 500 do 1 000 Kč.

Zdroj: Ještěrky felsuma

Poradna

V naší poradně s názvem BETA BOJOVNICE NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den potřeboval bych poradit s nejspíše nemocí.
už 2 dny pozoruji že mý 2 samičky jsou extreme (tlusté)
Strašně se jim zvetšilo břicho.
Jedna se dokonce převrací na jednu stranu a nemůže plavat ke dnu.

prosim poradte. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše bety mají zácpu a proto se jim zvětšilo břicho. Příznakem bývá nechuť při krmení a minimální výkaly. Nadmutá střeva tlačí na okolní orgány i na vzduchový měch, díky čemuž pak rybka plave ke straně a nebo břichem vzhůru. Co s tím? Přestat ryby krmit běžným krmivem a začít léčit pomocí zeleného hrášku. Ten lze koupit zmrazený. Vezměte jednu nebo dvě kuličky, rozmrazte je krátce v horké vodě a zbavte je svrchní kůžičky. Vnitřek hrášku pak použijte na krmení bety. Vždy jen v množství o velikosti jejího oka dvakrát denně. Takto postupujte, než ryba splaskne. V době léčení je třeba častěji měnit vodu v akváriu. Kdyby hrášek nepomohl, tak rybě podejte dafnie. Ty působí jako lehké projímadlo.
Nejčastější příčinou zácpy je překrmování. Ryba Beta bojovnice má žaludek velký asi jako je její oční bulva a najednou pozře jen malé množství potravy. Proto je lepší krmit méně a dvakrát denně. Krmení by mělo být založeno jen na mase, masové granule z rybí nebo krevetové moučky, popřípadě používat červy. Granule se musí nechat asi 10 minut nabobtnat ve vodě, aby k nabobtnání nedošlo až v rybce a neucpalo ji. Aby se zácpa neopakovala, tak svojí betě zařaďte pravidelně každý týden na jeden den půst - každý sedmý den ji vůbec nekrmit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Léčivé účinky česneku

Česnek má přímo neuvěřitelné a mnohokrát studiemi ověřené léčivé účinky.

  1. Ze všeho nejlépe česnek zlepšuje krevní oběh, protože rozšiřuje a čistí cévy od vápenatých usazenin. Také dobře srovnává krevní tlak, ten vysoký snižuje a naopak nízký tlak zvyšuje a to tím, že stimuluje přímo srdeční sval. Dále česnek zlepšuje tvorbu červených krvinek a pomáhá při arterioskleróze.
  2. Česnek také působí proti bakteriím a na záněty, je tedy účinný jako antibiotikum i jako antiseptikum. Dokonce pouhé jeho výpary dokážou ničit mikroby.
  3. Česnek dále desinfikuje zažívací trakt (žaludek i střeva). Ve střevech dále česnek zlepšuje průchod potravy, jejich peristaltiku a změkčuje stolici. Dále ve střevech česnek obnovuje stabilitu střevní mikroflóry a vyhání ze střev parazity, jako jsou roupy, červy, hlísty, škrkavky nebo tasemnice.
  4. Česnek pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi, takže je vhodný tam, kde je cukrovka.
  5. Česnek celkově stimuluje organizmus a také podporuje tvorbu ženský i mužských pohlavních hormonů a podporuje tak sexuální potenci, jako oblíbené afrodiziakum.
  6. Česnek léčí záněty dásní, kdy se na ně přikládají nasekané kousky česneku.
  7. Česnek léčí zánět zevního zvukovodu, kdy se vkládá kousíček česneku zabalený do vaty nebo papírového ubrousku co nejhlouběji do ucha.

 

Zdroj: Česnek kuchyňský

Zdravotní výhody česnekové tinktury

Česnek má obrovské množství zdravotních výhod.

  • Česnek má antibakteriální a antibiotické vlastnosti. Použití česneku pro jeho antibiotické vlastnosti je známé už po staletí, kdy byl používán k zastavení moru a sněti slezinné. To je přímo spojeno se sirným acillinem, který je znám díky této silné bylině.
  • Česneková tinktura má protivirové účinky.
  • Česnek je antimykotický.
  • Může být použit jako přírodní repelent proti komárům.
  • Je to silný antioxidant, který pomáhá v boji proti stárnutí a oxidaci v těle.
  • Česneková tinktura je velmi užitečná, protože snižuje krevní lipidy, jako je cholesterol a triglycerid v krvi.
  • Česnek je považován za účinnou bylinu v boji proti nemocem oběhové soustavy, jako je vysoký krevní tlak a ateroskleróza.
  • Česneková tinktura může být použita na akné, tedy pokud se bude používat lokálně.
  • Česneková tinktura může být použita k léčbě ušní bolesti a k léčbě ušních infekcí.
  • Česnek může být používán pro boj s mykotickou infekcí.
  • Antivirové vlastnosti česneku mohou pomoci k odstranění bradavic.
  • Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže (na nohou), na rány nebo na vředy.
  • Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky, streptokoky, na červy a roupy.
  • Česneková tinktura se dobře uplatní při respiračních onemocněních, také na vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami a s močovým měchýřem.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Co je to motolice

Motolice je bezobratlý živočich spadající do kmene ploštěnců. Jedná se o hermafroditní (obojpohlavní) červy s plochým listovým tělem ve velikosti od několika milimetrů až do jednoho decimetru. Choroby vyvolané těmito červy jsou celosvětově rozšířené a zdaleka se neomezují jen na ryby. Známé jsou například jaterní motolice způsobující infekci zvanou fasciolóza, která postihuje savce, zejména skot, ale onemocnět jí může i člověk (nejvíce známých případů v Jižní Americe). Tito červi parazitují v jaterních žlučovodech. Motolice způsobují i další závažné onemocnění postihující rovněž člověka, a to schistosomózu (krevničku), která může mít střevní, jaterní nebo urogenitální charakter. Tato nemoc je vůbec nejčastější infekcí způsobenou parazitickými červy na světě – odhaduje se, že bylo infikováno přes 200 milionu lidí (z toho cca 80 % v Africe). My se však v tomto článku zaměříme na ty druhy motolic, které způsobují choroby rybím populacím.

Nemoci ryb způsobené motolicemi se souhrnně nazývají trematodózy, mezi závažné onemocnění se řadí například diplostomóza a postodiplostomóza (viz dále v článku). Trematodózy se dělí do dvou skupin, a to na nemoci, které způsobují dospělci těchto parazitů a ryba tak představuje definitivního hostitele, a na nemoci, které jsou vyvolané vývojovými stadii těchto parazitů, přičemž zde ryba vystupuje v roli mezihostitele. Motolice parazitující na rybách jsou obvykle velmi malé, jen ojediněle přesahují délku 1 cm. Jejich těla jsou opatřena přední a zadní přísavkou, jen motolice parazitující v krvi přísavky nemají, protože se pohybují volně v krevním oběhu a nemusí se přichycovat na tkáň svého hostitele.

Diplostomóza představuje velmi časté onemocnění oční čočky mnoha druhů ryb. Největší problémy pak způsobuje zejména u juvenilních (raných) stadií ryb. Původci onemocnění jsou metacerkárie (encystované larvy) motolice oční Diplostomum spathaceum a dalších druhů rodu Diplostomum. Konečným hostitelem tohoto parazita jsou rybožraví ptáci. Právě s jejich výkaly se vajíčka motolic dostávají do vody. Zde se z nich líhnou obrvené larvy (miracidia), které vnikají do svého prvního mezihostitele. Cerkárie následně ve vodě aktivně vyhledávají druhého mezihostitele, kterým jsou ryby. Těm pak pronikají přes kůži a žaberní lístky do organismu a krevním řečištěm se dostávají do oční čočky, kde se dále vyvíjejí v již zmiňované metacerkárie, které mají velikost 0,4–0,5 mm. Poškození ryb tímto parazitem je pak vyvoláno nejen cerkáriemi, které pronikají přes kůži a žábry do organismu, ale především metacekáriemi lokalizovanými v oční čočce. Na místech pronikání cerkárií u plůdku dochází k lokálnímu zčervenání kůže nebo drobnému krvácení na žábrách. Migrující cerkárie následně poškozují i cévy a vnitřní orgány napadených ryb. Metacerkárie lokalizované v oční čočce poškozují její tkáň. Při masivních infekcích, to je kolem 60 až 100 kusů, se čočka mléčně zakaluje, je neprůhledná, obvykle kalcifikovaná a nemocné ryby oslepnou. Někdy může dojít až k prasknutí čočky, k poruše rohovky a k vypadnutí čočky z očního bulbu.

Podle výše uvedeného, to znamená se zřetelem na výše popsaný vývojový cyklus těchto druhů motolic, by diplostomóza vaše akvarijní rybky neměla postihnout, jde spíše o onemocnění ryb žijících ve volné přírodě. Naopak s následujícím onemocněním se v akvaristice určitě setkat můžete.

Postodiplostomóza je onemocnění, které vyvolávají metacerkárie motolice Posthodiplostomum cuticola, které cizopasí v kůži a podkoží ryb, kde vytvářejí kulovité cysty velké okolo 0,5 mm. Právě tyto cysty způsobují takzvanou černou skvrnitost neboli postodiplostomózu ryb, přičemž se v okolí cyst začne hromadit velké množství melaninu (černého barviva), který způsobuje napadeným rybkám drobné černé skvrnky po těle (a podle nich tuto nemoc bezpečně poznáte). Tato choroba se vyskytuje celkem běžně, nebezpečná je zejména pro rybí plůdky, u nichž může způsobovat až hynutí. I v případě tohoto onemocnění je ryba druhým mezihostitelem. Prvním mezihostitelem těchto motolic jsou plži rodu Lymnaea, jako například známá plovatka bahenní, která se běžně chová v našich akváriích. Pohlavně tento druh motolic dospívá ve střevech ptáků.

Zdroj: Motolice v akvaristice

Panacur pro psy

Panacur je širokospektré anthelmintikum k léčbě psů infikovaných zralými stadii gastrointestinálních oblých a plochých červů.

U psů se s tímto preparátem léčí například Toxocara canis, Toxocara leonina, Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala, Trichuris vulpis, Taenia pisiformis.

Účinnou látkou je fenbendazolum 250 mg v jedné tabletě. Přípravek lze aplikovat zvířatům v kterémkoli stupni březosti a laktace. Podává se perorálně v krmivu nebo přímo do tlamy.

K léčbě klinické infestace oblými a plochými červy u psů se doporučuje dávka 50 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti, tedy 1 tableta na 5 kg živé hmotnosti, jednou denně po dobu 3 dnů.

Ošetření se opakuje při znovuobjevení se začervení. Běžné profylaktické ošetření dospělých zvířat s minimálním rizikem infekce se doporučuje 2–4krát ročně. Častější ošetření v intervalu 6–8 týdnů se doporučuje u psů v chovných zařízeních.

Z důvodu zvýšení rizika možného vývoje rezistence, které by mohlo vést k neúčinné terapii, je třeba přistupovat k podání přípravku obezřetně a vyhnout se následujícím praktikám – příliš častému a opakujícímu se používání anthelmintik ze stejné skupiny, příliš dlouhé době podávání, poddávkování z důvodu špatného stanovení živé hmotnosti, chybného podání přípravku nebo nedostatečné kalibrace dávkovacího zařízení.

Za použití vhodných testů mají být vyšetřeny podezřelé klinické případy na rezistenci k anthelmintikům. Tam, kde výsledky testu potvrzují rezistenci k určitému anthelmintiku, by mělo být použito anthelmintikum náležející do jiné skupiny a mající jiný způsob účinku.

Zdroj: Panacur

Panacur pro kočky

Panacur je širokospektré anthelmintikum určené rovněž k léčbě koček infikovaných zralými stadii gastrointestinálních oblých a plochých červů.

U koček se s tímto preparátem léčí například Toxocara mystax (dospělci), Ancylostoma tubaeforme (dospělci i vývojová stadia), Taenia hydatigena (dospělci).

Účinnou látkou je fenbendazolum 250 mg v jedné tabletě. Přípravek lze aplikovat zvířatům v kterémkoli stupni březosti a laktace. Podává se perorálně v krmivu nebo přímo do tlamy.

K léčbě klinické infestace oblými a plochými červy u koček se doporučuje dávka 50 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti, to je 1 tableta na 5 kg živé hmotnosti, jednou denně po dobu 3 dnů.

Ošetření se opakuje při znovuobjevení se začervení. Běžné profylaktické ošetření dospělých zvířat s minimálním rizikem infekce se doporučuje 2–4krát ročně. Častější ošetření v intervalu 6 až 8 týdnů se doporučuje u koček v chovných zařízeních.

Z důvodu zvýšení rizika možného vývoje rezistence, které by mohlo vést k neúčinné terapii, je třeba přistupovat k podání přípravku obezřetně a vyhnout se následujícím praktikám: příliš častému a opakujícímu se používání anthelmintik ze stejné skupiny, příliš dlouhé době podávání, poddávkování z důvodu špatného stanovení živé hmotnosti, chybného podání přípravku nebo nedostatečné kalibrace dávkovacího zařízení.

Za použití vhodných testů mají být vyšetřeny podezřelé klinické případy na rezistenci k anthelmintikům. Tam, kde výsledky testu potvrzují rezistenci k určitému anthelmintiku, by mělo být použito anthelmintikum náležející do jiné skupiny a mající jiný způsob účinku.

Zdroj: Panacur

Účinky

Účinky Phyteneo Vermophyt se opírají hlavně o extrakt ze semen tykve. O nich někteří lidé tvrdí, že obsahují látku zvanou cucurbitin, která léčí červy a jiné parazity tak, že je ochromí, aby mohli být vyloučeni z těla ven. Podle expertů amerického deníku USA TODAY, ale dýňová semínka nejsou účinnou léčbou jakéhokoli druhu infekce způsobené červem nebo parazitem. Jejich vyjádření je možné vidět zde: USA TODAY k vlivu semen dýně na infekci parazity.

Semena černuchy seté jsou využívána v asijské medicíně zejména v Indii a arabském světě k udržení dobrého zdraví a léčení široké palety různých neduhů dýchací, trávicí a oběhové soustavy, poruch funkce jater a ledvin a k podpoře imunitního systému. Podávají se jmenovitě zejména při nachlazení, horečce, bolestech hlavy či zad, astmatu, diabetes, revmatismu, hypertenzi, různých mikrobiálních infekcích a k vypuzení parazitických červů z trávicí soustavy. Při denním podávání 90 mg/kg po dobu 90 dní se neprojevily žádné příznaky toxicity, jediným prokázaným fyziologickým účinkem semen černuchy bylo snížení hladiny glukózy v krvi. Blíže se o tom můžete dozvědět tady: Černucha setá - slibný přírodní lék na širokou škálu nemocí.

Omantymián podporují činnost střevního traktu a jeho pročištění.

Saturejka je významným antioxidantem a přispívá k normálnímu trávení.

Hřebíčkovec, má podobné účinky jako saturejka, ale navíc podporuje chuť k jídlu.

Zdroj: Vermophyt příbalový leták

Panacur pro papoušky

Pravidlem je, že antiparazitikum se nemá aplikovat v době snůšky a v době přepeřování. Rovněž musí být chovatel opatrný při odčervování nemocných papoušků, kteří jsou zesláblí (mají se volit nižší dávky a co nejméně toxické). Univerzální způsob odčervování, který by platil pro všechny chovy, nelze doporučit, odvíjí se to totiž od množství faktorů (způsob chovu, podmínky, období, stav papouška).

Doporučený způsob podání závisí i na druhu podané látky. U jedinců, kde hrozí riziko předávkování, je vhodná aplikace přímo do volete, jindy lze zase přistoupit na podávání do pitné vody.

Doporučuje se podávat fenbendazol (helmigal, panacur) v množství 20–30 mg na 1 kg váhy do zobáku 3–5 dní po sobě (nepoužívat v době přepeřování), nebo 125 mg/l pitné vody 5 dní po sobě, nebo 20 mg/kg do zobáku zopakovat za 14 dní, 100 mg/kg do krmiva 5 dní po sobě.

U papoušků chovaných v Evropě se nejčastěji vyskytují dva druhy oblých červů, a to škrkavky (Ascaridia spp.) a kapilárie (Capillaria spp.). Pokud je v chovu zaveden dobrý protiparazitární program a jsou dodržována hygienická opatření, nemusejí červi způsobovat vážnější potíže. Základem prevence parazitóz je preventivní vyšetření či odčervení ptáka při vstupu do chovu a zamezení kontaktu papoušků s vlastním trusem.

Pro úspěšný boj s červy je třeba brát v úvahu prepatentní periodu (tedy dobu, která uběhne od vylíhnutí larvy červa do okamžiku, kdy dospěje a začne klást vajíčka nové generace červů). U škrkavek činí tato prepatentní perioda 45–60 dní, u kapilárií 2–3 týdny. V některých rizikových chovech nemusí vůbec dostačovat odčervení dvakrát ročně, ale je třeba jej praktikovat zhruba čtyřikrát do roka i vícekrát.

Zdroj: Panacur

Lék na roupy

Pyrvinium je léčivý přípravek ve formě roztoku. Pyrvinium obsahuje účinnou látku pyrvinium embonát, která se používá k léčbě infekce roupem dětským. Přípravek je vhodný pro děti i dospělé, včetně těhotných a kojících žen. Roup cizopasí v tlustém střevě. V noci vycestovává ze střeva do konečníku a klade tam vajíčka. Pyrvinium účinkuje pouze na dospělé jedince roupa. Léčbu je proto nutné opakovat po 6–8 týdnech, kdy dochází k vylíhnutí vajíček.

Pyrvinium nesmí používat pacienti přecitlivělí na jakoukoliv složku přípravku, při neprůchodnosti střev, nemocní s akutním břišním onemocněním nebo s jinými potížemi, při nichž by se mohlo urychlit vstřebávání přípravku. Dávkování přípravku je závislé na hmotnosti pacienta, na každých 10 kg hmotnosti se užívá 5 ml přípravku. Obvykle stačí podání 1 dávky. Po vylíhnutí vajíček se léčba opakuje. Před použitím přípravku je nutné obsah lahvičky dostatečně protřepat, dávka se naměří přiloženou odměrkou, užívá se 2–3 hodiny po jídle a zapíjí se tekutinou. Přípravek bývá dobře tolerován, ojediněle může dojít k výskytu zažívacích obtíží, vyrážky, přecitlivělosti na sluneční záření.

Pyrvinium se podává jednorázově. Už po jednom podání obvykle vyhubí všechny červy – má 95% úspěšnost. V odstupu 3 až 4 týdnů se doporučuje léčbu ještě jednorázově zopakovat, pro zabezpečení optimální účinnosti. Důležité je provést léčbu také u všech členů rodiny či kolektivu.

Dalšími účinnými přípravky jsou preparáty mebendazolu nebo albendazolu. Také tady je léčba dvoufázová, s druhou dávkou po přibližně 4 týdnech.

Je důležité upozornit na to, že farmakologická léčba je sama o sobě účinná, ale úplné vyléčení se neobejde bez spolupráce pacienta ve smyslu dodržování hygienických standardů. To znamená mytí rukou po toaletě, před každým jídlem, důkladné mytí celého těla, hlavně konečníku, stříhání nehtů nakrátko, neokusování nehtů. Důležité je také časté střídání ručníků, osobního a ložního prádla. Vajíčka jsou velice citlivá na vysoké teploty, spolehlivá metoda jejich ničení je proto řádné vyvařování prádla a hlavně žehlení. Významná je častá dezinfekce toalety, umývadla, psacího stolu, klávesnice. Pravidelné odstraňování prachu.

Zdroj: Pyrvinium

Panacur pro koně

Pasta k perorální aplikaci obsahující fenbendazol působí jak na dospělce, tak i na vývojová stadia gastrointestinálních a respiratorních nematodů. Přípravek má rovněž ovicidní účinek na vajíčka oblých červů.

Po perorální aplikaci se fenbendazol vstřebává jen částečně a poté se metabolizuje v játrech. Fenbendazol a jeho metabolity jsou distribuovány po celém těle, ale nejvyšší koncentrace dosahují v játrech. Fenbendazol a jeho metabolity se vylučují z těla především trusem (> 90 ) a v menší míře i v moči a mléce.

Účinnou látkou je fenbendazolum 187,5 mg v 1 g. Přípravek lze aplikovat zvířatům v kterémkoli stupni březosti a laktace. Podává se perorálně v krmivu nebo přímo do tlamy.

Používá se u koní například k léčbě a tlumení napadení dospělci i nezralými stadii oblých červů gastrointestinálního traktu. Přípravek má ovicidní účinek na vajíčka oblých červů, účinně léčí a tlumí následující infekce oblými červy:

  • velcí strongyli (dospělci a migrující larvální stadia S. vulgaris; dospělci a tkáňová larvální stadia S. edentatus);
  • benzimidazol vnímaví dospělci a vývojová stadia malých strongylů (Cyathostoma), včetně larev 3. a 4. stadia encystovaných v mukóze; přípravek je taktéž účinný proti encystovaným inhibovaným larvám 3. stadia v mukóze;
  • dospělci a nezralá stadia Oxyuris spp., Strongyloides spp. a Parascaris equorum.

Doporučená dávka je 7,5 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti jednorázově (obsah jednoho injektoru na 600 kg živé hmotnosti).

Zvýšené dávky při specifických infekcích:

  • 5denní aplikace: Při léčbě a tlumení migrujících a tkáňových larválních stadií velkých strongylů, encystovaných mukózních larev 3. a 4. stadia malých strongylů a encystovaných inhibovaných larev 3. stadia malých strongylů v mukóze aplikujte 7,5 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti (obsah jednoho injektoru na 600 kg živé hmotnosti) denně po dobu 5 následujících dnů.
  • Jednorázová aplikace: Při léčbě a tlumení encystovaných mukózních larválních stadií malých strongylů aplikujte 30 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti jednorázově (obsah jednoho injektoru na 150 kg živé hmotnosti).

Při léčbě a tlumení migrujících stadií velkých strongylů aplikujte 60 mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti jednorázově (obsah jednoho injektoru na 75 kg živé hmotnosti).

Při léčbě a tlumení Strongyloides westeri u hříbat aplikujte 50  mg fenbendazolu na 1 kg živé hmotnosti jednorázově (obsah jednoho injektoru na 90 kg živé hmotnosti).

Všichni koně by se měli pravidelně odčervovat jednou dávkou přípravku každých 6–8 týdnů. Léčba encystovaných inhibovaných a encystovaných mukózních larválních stadií by se měla provádět na podzim (nejlépe koncem října nebo v listopadu) a opět zjara (nejlépe v únoru). Avšak koně, které nebylo možné odčervit v rámci pravidelného programu, nebo nově zařazené koně s neznámou historií odčervení, lze odčervit kdykoliv během roku.

Zdroj: Panacur

Léčivé recepty z česneku

Česneková pomazánka

Uvaříme si do měkka 200 gramů sojových bobů, do kterých pak přidáme 5 oloupaných stroužků utřeného česneku, který jsme nechali po utření 20 minut odpořinout. Pak k tomu přidáme ještě lžíci slunečnicového oleje, trochu mletého kmínu, a trochu soli a vše dobře promixujeme. Tuto dietní a léčivou česnekovou pomazánku natíráme na celozrnný chleba a jeho povrch ozdobíme lístky celeru, petržele nebo libečku.
 

Česneková tinktura

Výroba tinktury z česneku vyžaduje dobře nakrájený a 20 minut odpočinutý česnek. Můžeme použít čerstvý anebo i sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán úplně nejlepší je, když je česnek umletý a pak nechaný 20 minut na vzduchu. Nakrájený česnek umístíme do sklenice a k němu přidáme dvojnásobné množství vodky nebo octa. Například, pokud jste použili 1 šálek namletého česneku, tak dejte 2 šálky vodky nebo octa. Pokud použijeme česnek sušený, tak do sklenice dáme vodky nebo octa v poměru 5 krát množství suchého česneku. Česnek musí být všechen pokryt kapalinou v průběhu celého procesu výroby tinktury. Pak našroubujte víčko na sklenici a dobře s ní a protřepejte. Česnekovou tinkturu nechte ve sklenici odpočívat po dobu dvou týdnů a denně s ní dobře zatřeste. Dobré je označit si sklenici s tinkturou cedulkou s datem, takže pak přesně víte, kdy uplynou 2 týdny. Po dvou týdnech oddělíme tuhé kousky česneku od kapaliny. To lze provést pomocí cedníku a sítka nebo přes bavlněný hadřík. Kapalinu, kterou přecezením dostaneme, dáme do tmavé skleněné lahvičky s uzávěrem a označíme ji štítkem "česneková tinktura" a znovu napíšeme i datum výroby, protože česnekovou tinkturu můžeme použít i za několik let, pokud ji budeme uchovávat na chladném a tmavém místě.

Česneková tinktura - použití a dávkování

Česneková tinktura může být použita zevně k léčbě kožních virových, bakteriálních i plísňových infekcí. Typicky na onemocnění nohou – na rány, na vředy nebo na plíseň na nohou. Česneková tinktura může být také použita vnitřně, jako přírodní lék proti chřipce a nachlazení, na červy, také jako domácí léčba roupů, na léčbu respiračních onemocnění, na léčbu vysokého krevního tlaku, na problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Dospělí mohou orálně užívat až 5 kapek 4 krát denně.

Zdroj: Česnek kuchyňský


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP