Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDY SE PROVADI PROBUZENI Z UMELEHO SPANKU

OBSAH

Poruchy spánku

Vegetativní reakce s nadměrným pocením doprovází i obstrukční spánkovou apnoi. Zde je hlavním příznakem chrápání a nekvalitní spánek, přerušovaný opakovaně krátkými epizodami probuzení. Lidé se budí bez pocitu odpočinku, jsou dlouhodobě unavení, usínají během dne a potí se.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Kamarádce byla operace doporučena. Dnes mi volal její manžel že je v umělém spánku, polovinu mozku má zničenou a naděje na zlepšení není. Pokud se z umělého spánku ještě probere, bude "živá mrtvola".

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Narkóza u zubaře

Celková anestezie je určena pro složitější stomatochirurgické zákroky operativního typu, které jsou také náročnější na čas. Výkon je prováděn pod dohledem specialisty – anesteziologa, který u pacienta navodí stav umělého spánku aplikováním celkového anestetika. Pacient tak necítí žádnou bolest nebo nepříjemné pocity. U celkové anestezie je před zákrokem vyžadována zdravotní prohlídka a standardní předoperační vyšetření.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Růžička.

Manželku toto postihlo před třemi dny,nyni je už po operaci.Včera se pokoušeli lekaři ji probudit z umělého spanku a povedlo se.Hybnost i reakce byla uplně skvělá okamžitě mě poznala a vztahovala ke mě ruce.Pocit štěstí je nepopsatelný.O to horší to ale bylo dnes kdy ji museli opět vratit do umělého spánku,jelikož mozek oteka a i když ji odstranili část lebeční kosti je to pro ni takhle nejlepší.Nevím jak dlouho bude tento stav trvat ani jestli se povede další probuzení a jak dalece bude mozek poškozen o otocích mozku po operaci se tu nepíše a doktoři byt jejich výkon je fantastický mi nemohou nic blišího zdělit,nevím tedy jestli nevědí nebo mi nechtěj brát naději a víru,ocením tedy každou zkušenost,jsem zoufalý a pocit nejistoty a strachu je pro mě velkým utrpením.Jirka Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, je to už pět let,co se mi to stalo,,asi při mě stáli všichni anděle, i podle doktoru, stalo se mi to v práci,velké štěstí, kdyby doma ,byl by konec, našli mě v práci v bezvědomí, než jsem se dostala přímo na sál,uplynulo moře času, jedno procento na přežití říkali doktoři mojí dceři, ctrnáct dní umělý spánek, obrovský otok mozku, probrala jsem se a stav se pomaličku zlepšoval, doktoři nevěřili, prý zázrak, za dva měsíce druhá strana operována, aby se to neopakovalo, byla zástava srdce u operace, po operaci plicní embolka, . Néjaké zdravotni problémy zůstaly, chvála pánům doktorům, nebojte se ,dobře to dopadne, držím pěstičky. Mě bylo v té době 48 let.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kloučková.

Dobrý den, já mám takové přání a to nechat si udělat oční linky takhle www.radchenko.cz/per… Ale trpím právě otoky očí. Dříve jsem měla oteklé oči jen po nedostatečném spánku nebo po větším pláči. Ale teď mi začaly otekat každé ráno po probuzení a obávám se, že by mohl být ten permanentní make-up v tomto případě problém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babské rady na oteklé oči

Kyselý pot a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky smradlavého potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy můžou způsobovat i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, tak si veďte potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Probuzení z narkózy

Po probuzení z narkózy se neděje nic závažného. V některých případech může být pacient bezprostředně po celkové anestezii mírně zmatený, cítit nevolnost nebo zvracet. Po spinální anestezii častěji bolí hlava, může se objevit přechodná porucha močení a někdy je třeba jednorázově zavést cévku. Riziko nějakých zdravotních komplikací je u anestezie vždy, ale při spolupráci s dobrým lékařem ho lze minimalizovat.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní lék na léčbu ledvin

Co je spánková apnoe?

Apnoe v doslovném překladu znamená „bez dechu“. Tento termín se používá při popisu přerušení proudění vzduchu nejméně na deset sekund. Existují tři různé druhy apnoí, nejběžnějším typem je obstrukční. Obstrukční apnoe představuje 65 % všech apnoí. Během obstrukční spánkové apnoe je přerušeno proudění vzduchu z nosu a úst do plic. A to proto, že je vstup do průdušnice zcela zablokován. Během uzavření dýchacích svalů (snížen svalový tonus hltanu) se i nadále dostává vzduch do plic. Lidem tento stav narušuje hluboký spánek, takže spí jen „lehce“. Po probuzení však nevědí, že prodělali spánkovou apnoi. Tyto stavy se mohou dít často po celou noc. Nejčastější příčinou spánkové apnoe u dětí jsou zvětšené krční či nosní mandle, ale rizikovým faktorem je rovněž obezita nebo chronická alergie. Stejně jako dospělí budou i děti se spánkovou apnoí unavené během dne. Mohou mít problémy s koncentrací a řadu jiných příznaků souvisejících s nedostatkem spánku, například bývají často podrážděné.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi NEJDOU OTEVŘÍT OČI PO PROBUZENÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Léčím se s glaukomem s uzavřeným úhlem, jsem po laserové iridotomii vloni, úhel stále uzavřen, kapu Pilocarpin 2%oční kapky. Poslední dobou se mi stává, že při probuzení že spánku (jedno, jestli v noci, nebo ráno) nemůžu dlouho otevřít oči. Bolí to, nejde to. Přitom je nemám slepene. Jen to prostě nejde. Když se to konečně podaří, bolí, pálí a rezou, dokud se pořádně nerozkoukam a musím hodně mrkat, pak potíže zmizí. Přes den nemám ani červené oči, jen běžné omezení ve vidění několik hodin po nakapani Pilocarpinu, což je ale normální. Jaká by mohla být příčina mých obtíží? Na oční samozřejmě jdu, ale šlo to vyjednat až za 4dny.
Děkuji za případnou odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejdou otevřít oči po probuzení.

Neriskujte nedostatek spánku!

Nedostatek spánku je velmi nebezpečný. Nemá na svědomí jen nevinné zívání, ale může vážně poškodit kvalitu vašeho života. Po dobře prospané noci se váš život okamžitě zlepší. Vstáváte s lepší náladou, vaše pleť je odpočinutá a má méně vrásek. Mnoho odborníků věří, že spánek uvádí do rovnováhy náladu a emoce – během spánku totiž zpracováváme minulé události a ráno se pak budíme s lepší náladou. Ovlivňuje tedy nejen naše zdraví, ale i duševní pohodu.

Zdroj: Dostatek spánku

Diskuze

V diskuzi LASER NA METLIČKOVÉ ŽILKY - MÍSTA,KDE SE PROVÁDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Salavová.

Jsem z Uničova-okres Olomouc.
Prosím o nejbližší místa,kde se tento zákrok
provádí.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Zkuste si u vietnamců koupit to nejsilnější laserové ukazovátko asi za 100 Kč a tím pak pravidelně zblízka sviťte na postižená místa po dobu 20 minut každý den.

Zdroj: diskuze Laser na metličkové žilky - místa,kde se provádí

Jak je spánková apnoe diagnostikována a léčena?

Spánková apnoe u dětí je léčitelná. Přesto jen pediatr nebo ušní, nosní a krční specialista může zjistit, zda jsou mandle vašeho dítěte zvětšeny natolik, že blokují dýchací cesty a způsobují spánkovou apnoi. Potvrzení spánkové apnoe by mělo být provedeno Polysomnogramem. Polysomnogram je spánková studie, která se provádí ve speciálních laboratořích. Ne každé dítě se zvětšenými mandlemi nebo hlasitým chrápáním má spánkovou apnoi.

Chirurgický zásah je adekvátní volbou pro děti se zvětšenými krčními nebo nosními mandlemi. Medikamentózní léčba je vhodná zase pro ty, kdo trpí omezeným nočním dýcháním v důsledku alergie nebo z jiných příčin.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY NA SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Udělala se mi nevysvětlitelná vyrážka na spánku, na pravé straně čela. Nikdo si s tím neví rady. Měl jste někdo něco takového, co to může být.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Když je něco nevysvětlitelného, tak je dobré sáhnout po východních medicínách a zkusit najít řešení v nich. Ekzematózní projevy na čele signalizují problémy se střevama. Pokud se vyrážka vyskytne na spodní části čela, tak to signalizuje problémy s tenkým střevem. Když se naopak vyrážka na čele objeví nahoře, tak to souvisí s tlustým střevem. Problémy s močovým měchýřem se na čele projevují po celé linii rozhranní vlasů. Na stranách, nebo chcete-li na spáncích, se pak vyrážka objevuje, když je nomocný žlučník. Zkusila bych ve vašem případě pečlivé vyšetření žlučníku a nebo nějaká nízkotučná dieta by také mohla pomoci. Žlučník bývá také značně namáhán, když do těla přicházejí různé chemické látky, například léky, alkohol, kouření a podobně.

Zdroj: diskuze Vyrážky na spánku

Noční děsy

Noční děsy jsou poměrně častou příčinou neklidného spaní. S léčbou zde neurologům pomáhají psychologové. Poruchy dýchání ve spánku zase může vyřešit chirurgické odstranění nosních a krčních mandlí. Lékaři ale zdůrazňují, že dětské problémy souvisejí s růstem, s tím, jak dozrává nervová soustava.

autor: Jakub Vinš

Zdroj: Poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem TYPY DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

ráno po probuzení se mi vůbec nic nechce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omezte večeře a večerní mlsání. Choďte spát ne hladová, ale s prázdným žaludkem. Po probuzení si dopřejte snídani složenou z jídel, která máte ze všeho nejraději, i když to třeba nejsou jídla typicky snídaňová, a po probuzení se na ně těšte. Uvidíte, že to bude lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Typy deprese

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Giňa.

Dobrý den, mám těžkou polyneuropatii, trpím silným brněním dolních končetin, špatně jsem usínal, tak jsem začal brát prášky na spaní, konkrétně zolpiden 10 mg. Chvíli to bylo v pohodě, teď ale usnu, vzbudím se, protože musím na malou stranu, a už neusnu. Přes den vůbec nemohu usnout, i když mám naspáno třeba jenom 3 hodiny. Chtěl bych se toho návyku zbavit, a chtěl bych se zeptat, jestli mi přírodní léky jako HYPNOX FORTE, NEBO NEOSPAN FORTE pomohou. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prášky na spaní je jedna cesta, jak udržet spánek po celou noc. Ve spolupráci s lékařem určitě najdete přípravek, který by vám vyhovoval.
Nejdříve ale zkuste vyřadit ono probuzení na čůrání. Naordinujte si suchou dietu - 3 hodiny před spánkem nic nepijte, ani nejezte žádné vodnaté potraviny. Před ulehnutím do postele se vyčůrejte a k posteli si dejte nádobu, do které se můžete vyčůrat, když by to na vás přišlo během spánku, abyste nemusel z postele. Také se dostatečně během dne unavte nějakou zábavnou činností, abyste ulehal unavený.
Teprve, pokud tyto změny nepomohou, se obraťte na lékaře, aby vám předepsal léky na spaní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypnox forte příbalový leták

Spánek je důležitý

  • Spánek prospívá zdraví srdce: nedostatek spánku zhoršuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž se zvyšuje riziko infarktu.
  • Spánek umožňuje růst a regeneraci tělesných tkání. Když tvrdě spíme, zvyšuje se vyměšování látek, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému.
  • Spánek snižuje stres: pokud nedostatečně spíme, tělo začíná vytvářet hormony stresu, které zvyšují krevní tlak.
  • Spánek snižuje riziko vzniku deprese.
  • Spánek pomáhá tělu léčit zranění a záněty.
  • Během spánku náš mozek odpočívá a tělo se regeneruje.

Zdroj: Dostatek spánku

Spánková deprivace

Spánková deprivace je nedostatek normálního množství spánku, což způsobuje ospalost, nemožnost soustředění a halucinace. Jde i o často používaný druh mučení.

Důsledky spánkové deprivace

Spánková deprivace může způsobit následující problémy:

  • Ztráta bdělosti a pozornosti během dne – to může být nebezpečné zejména u řidičů, lékařů a dalších povolání. 20 % řidičů, a dokonce 56 % dálkových řidičů uvádí, že alespoň jednou během řízení upadli do krátkého spánku.
  • Nespavost – člověk má narušený spánkový rytmus, což se projevuje obtížným usínáním a přerušovaným spánkem.
  • U těžkých spánkových deprivací se dostavují halucinace, paranoie, odbývání životních potřeb, ztráta myšlenkové kontinuity.

Zdroj: Dostatek spánku

Masáž úst

Masáž se provádí pomocí ukazováčku a prostředníčku, tyto dva prsty tvoří tvar „V“. Masíruje se horní a dolní část rtu. Nejprve se masáž provádí pravou ruku a následně levou. Ale pokud rty vytvoří tvar „O“, tak má masáž lepší účinek, protože se zvýší napětí. Cyklus masáže úst trvá 5 vteřin a opakuje se 10 krát.

Zdroj: Masáž obličeje

Warfarin a vitamin K

Warfarin je látka, která zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitaminu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku může dojít ke krvácení. Proto je důležité brát Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a kedlubna

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Vhodnost spánku

Pokud vezmeme v úvahu, že člověk má potřebu spát průměrně 7–8 hodin denně, znamená to, že každý z nás prospí asi jednu třetinu života. Spánek je velmi důležitý pro náš mozek. A to z mnoha důvodů. Během spánku mozek odpočívá. Pokud člověk spí, mozek nepřijímá z okolí impulsy. Během spánku si ale mozek „přehrává“ vše, co se během dne naučil. To znamená, že se v mozku vytvářejí paměťové stopy, spánek je tak velmi důležitý pro učení. Pokud se student učí na zkoušku a večer jde spát s hlavou plnou chaotických myšlenek a zmatku v nabytých vědomostech, ráno může zjistit, že si vše vybavuje velmi dobře a přehledně. Znamená to, že ve spánku došlo k upevnění nastudované látky, došlo k vytvoření paměťové stopy. Jak dlouho tyto vědomosti vydrží, je otázkou dlouhodobé a krátkodobé paměti, což je jiná kapitola. Proces vytváření a upevňování paměťových stop probíhá i v mozku novorozence, který se teprve seznamuje se světem. Význam novorozeneckého spánku spočívá patrně v tom, že během něj dochází k upevňování motorických vzorců, slouží tedy k trénování pohybových dovedností. Další význam spánku je, že rozlišuje informace podstatné od těch, které podstatné nejsou. Spánek je důležitý i pro další tělesné orgány. Velmi citlivě na něj reaguje hormonální soustava. Například prolaktin, melatonin a růstový hormon jsou vyplavovány právě v době spánku. Dostatek kvalitního spánku je důležitý i pro imunitní soustavu. Množství spánku závisí na mnoha faktorech, včetně věku.

Zdroj: Dostatek spánku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP