Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DEPRESE A BOLESTI HLAVY

OBSAH

Deprese a bolesti hlavy

Ženy pociťují největší psychickou zranitelnost a nejmenší fyzickou výkonnost krátce před menstruací a během ní. Je to z důvodu výrazné změny hormonálních hladin. Hormonální antikoncepce obvykle tyto stavy ovlivňuje pozitivně. Deprese se sice mohou vyskytnout, ale jen ve výjimečných případech. Podobně jsou na tom i bolesti hlavy. Příčin bolesti však může být více, například nedostatečný přísun tekutin, netřeba je tedy připisovat účinkům hormonální antikoncepce. Při přetrvávajících potížích lze zkusit preparát s nižší dávkou estrogenu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eina.

No jo, v těch článkách toho napíšou, ale praxe je úplně jiná. Teď mám právě za sebou poslední očkování a během celého půl roku jsem se rozhodně v sexu nezdržovala. Pokud máš stálého partnera, není se čeho bát.... :-) Jo a s tím přispíváním VZP mi bylo řečeno že se hradí pouze dívkám od 13 do 18 let - zatím jsem to nikde nenašla, ale na pojišťovně mě tím docela zaskočili. Nevíte někdo jak to je??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Žádné vedlejší účinky jsi nepozorovala ??? Horečku ? Virážku ? Bolesti hlavy ?

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Co je to deprese?

Na začátek si připomeňme, co to vlastně deprese je. Je to psychické onemocnění, které se projevuje smutkem, sklíčeností, ztrátou zájmu o dění okolo sebe, apatií. Tento stav může trvat týdny i měsíce a má tendenci se vracet. Zejména dlouhodobá neléčená deprese (trvající déle než půl roku) může mít další negativní důsledky na zdraví přerůstající do roviny fyzické (nespavost, pocit tíhy na hrudi, bolesti hlavy, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, poruchy příjmu potravy a další). V závažných případech může deprese dohnat nemocného až k myšlenkám na sebevraždu.

Zdroj: Deprese u žen

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Jak se deprese léčí

Deprese je léčitelná jednak léky (psychofarmaky), jednak psychoterapií a také dalšími biologickými prostředky. Nejdůležitější pro léčbu deprese a pro její předcházení je užívání léků – antidepresiv. U lehčích forem deprese může dostatečně pomoci samotná psychoterapie. Optimální je kombinace antidepresiv a psychoterapie.

Zdroj: Deprese a její léčba

Poradna

V naší poradně s názvem STOMATOLOGIE VÝZKUM PREVENCE BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zubní lékař se ve své klinické praxi setkává s bolestí akutní, nebo s problematikou chronické bolesti zubů, hlavy, krku, obličeje, či ucha. Chronická bolest je komplexní problém. Pacient se často do zubní ordinace vrací, často obtížně s lékařem spolupracuje i komunikuje, nedodržuje léčbu, vyžaduje více času, léků, další vyšetření či operaci a nutně tedy spolupráci s odborníky z ostatních lékařských oborů, včetně odborníků na duševní zdraví. Jaká je úloha psychologie v léčbě chronické bolesti ve stomatologii ukazuje článek, který nejdříve definuje bolest, pak popisuje biopsychosociální model chronické bolesti a rozdílné reakce na bolest. Uvádí nejčastější psychologické faktory ovlivňující celkový zážitek chronické bolesti jako je strach, deprese a zvládací strategie. Proto je jedna z možností multidisciplinární léčby chronické bolesti i psychoterapie, zejména kognitivně-behaviorální terapie. Celý článek je možné přečíst tady: www.stomateam.cz/ind…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stomatologie výzkum prevence bolest

Příznaky deprese u žen

  • smutek, úzkost nebo výkyvy nálady;
  • ztráta zájmu nebo potěšení z aktivit (včetně sexu);
  • neklid, podrážděnost nebo nadměrný pláč;
  • pocity viny, bezcennosti, bezmoci, beznaděje, pesimismus;
  • narušena délka spánku;
  • chuť k jídlu, úbytek hmotnosti, nebo naopak přejídání či přibývání na váze;
  • snížení energie, únava, pocit zpomalení;
  • temné myšlenky (smrt, sebevražda);
  • problematika soustředění, vzpomínání nebo rozhodování;
  • přetrvávající tělesné příznaky, které nereagují na léčbu, jako jsou bolesti hlavy, poruchy zažívání nebo chronická bolest.

Zdroj: Deprese u žen

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Richterová.

bolesti hlavy, špatné prokrvení mozku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace ucpaných cév

Deprese a těhotenství

Potenciální vliv deprese na těhotenství zahrnuje následující:

  • Deprese způsobuje zanedbávání osobní péče během těhotenství.
  • Deprese vede k užívání návykových látek, jako je tabák, alkohol nebo nelegální drogy, které mohou způsobit poškození dítěte.
  • Deprese může mít vliv na celkový vývoj dítěte.

Vliv těhotenství na deprese u žen:

  • Stres během těhotenství může způsobit deprese nebo recidivy, ba dokonce zhoršení příznaků deprese.
  • Deprese během těhotenství zvyšuje riziko výskytu poporodní deprese.

Zdroj: Deprese u žen

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chctela bych se zeptat,uzivam asi 5 dni leky na hypertenzi Tezeo40 1 tabletu rano.Tlak mam cca 105-120/70.Pred tim jsem asi 4 mesice brala prestarium neo combi,ale mela jsem hrozne zavrate.Tezeo 40 mi myslim vyhovuje,jen me poboliva porad hlava.Po paralenu me prestane bolet.Lecim se i s krcni pateri,takze si nejsem jista,jestli je bolest hlavy od tezeo.Pokud ano,neni to nebezpecne?Nerada bych leky opet menila.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba udělat nějaká vyšetření, aby se zjistily příčiny bolesti hlavy. S tím vám pomůže lékař ortoped. Vyšetří vám krční páteř a popřípadě předepíše rehabilitace a poučí vás, jak trvale provádět uvolňovací cviky. Objednejte se k němu co nejdříve. Až když ortoped neshledá žádnou příčinu bolesti v pohybovém aparátu, tak pak teprve požádejte kardiologa o náhradní řešení na místo léku Tezeo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Příčiny deprese

Na pozadí deprese bývá většinou nevyváženost chemického prostředí v mozku (což se také rádo dědí). Pak stačí dlouhodobý stres, nahromaděné problémy nebo nějaké silné trauma a propukne deprese.

Zdroj: Typy deprese

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Deprese a nedostatek progesteronu

U některých žen depresi způsobuje nízká hladina hormonů, nejčastěji progesteronu. Progesteron pomáhá k udržení serotoninové úrovně. Pokud dojde k velkému snížení, objevují se právě nepříjemné deprese. Lékaři mohou kontrolovat nízké hladiny progesteronu a předepsat léky, které ji navýší, ale je zde riziko vzniku rakoviny. Příznaky deprese a nedostatku progesteronu zahrnují opoždění menstruačního cyklu. Úzkost a deprese jsou někdy doprovázeny těžkými výkyvy nálad a nespavostí, některé ženy mohou trpět migrénami a bolestmi hlavy.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diskuze

V diskuzi BOLESTI HLAVY A ÚČINNÁ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolesti hlavy a účinná léčba

Atypická deprese

Příznaky atypické deprese zahrnují následující:

  • přejídání;
  • časté zaspávání;
  • únavu;
  • extrémní citlivost;
  • výkyvy nálad.

Příčiny atypické deprese zahrnují:

  • stresující událost;
  • genetiku;
  • biochemii;
  • minulé zkušenosti.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Průběh a prognóza deprese

I když v životě proděláte jen jednu epizodu deprese, riziko návratu depresivních příznaků je vysoké. Každá nová epizoda deprese má 10–15% riziko přechodu do chronického stavu, kdy nedojde k úplnému uzdravení a příznaky různé závažnosti přetrvávají u pacienta dlouhodobě nebo trvale.

Zdroj: Deprese a její léčba

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ládík.

V článku vám chybí to že již dávno existují nenávykové léky na spaní které navíc fungují daleko lépe než Benzodiazepiny. Bohužel díky naši legislativě tyto léky mohou pacientovi napsat jen odborní lékaři. Naštěstí k jednomu takovému chodím a ten nemá problém mi Mirtazapin napsat...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirtazapin byl poprvé syntetizován v Organonu a publikován v roce 1989, poprvé byl schválen pro použití u závažné depresivní poruchy v Nizozemsku v roce 1994 a ve Spojených státech byl uveden na trh v roce 1996 pod značkou Remeron.
Mirtazapin je atypické tetracyklické antidepresivum a jako takové se používá především k léčbě deprese. Jeho první účinky se mohou objevit až za čtyři týdny, ale mohou se projevit i již za jeden až dva týdny. Často se používá v případech deprese komplikované s úzkostí nebo nespavostí. Účinnost Mirtazapinu je srovnatelná s jinými běžně předepisovanými antidepresivy.
Bohužel nelze říci, že by Mitrazapin nebyl návykový. Mirtazapin, podobně jako další antidepresiva může po vysazení způsobit abstinenční příznaky. Pro minimalizaci abstinenčních příznaků se doporučuje postupné a pomalé snižování dávky. Příznaky náhlého ukončení léčby Mirtazapinem mohou zahrnovat depresi, úzkost, tinitus, záchvaty paniky, vertigo, neklid, podrážděnost, sníženou chuť k jídlu, nespavost, průjem, nevolnost, zvracení, příznaky podobné chřipce, příznaky podobné alergii, např. svědění, bolesti hlavy a někdy mánie nebo hypománie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na spaní

Genetika a rizika deprese

Existuje genetická spojitost s depresí. Děti, sourozenci a rodiče s těžkou depresí jsou mnohem ohroženější skupinou než ostatní členové populace. Geny v interakci přispívají k různým typům deprese, která se objevuje v rodinách.

Zdroj: Příčiny deprese

Deprese a společnost

Depresi je třeba ve společnosti více prosazovat, nedémonizovat a odstigmatizovat, protože pomoc existuje. Depresí trpí zhruba 10% lidské populace a většina z těchto lidí trpí právě tím, že deprese je společností negativně vnímána.

Zdroj: Endogenní deprese

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Rizika

Deprese je závažná dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem. Dotyčný pes může být podrážděný, agresivní a zlomyslný, nebo naopak unavený, tichý a klidný.

Důležité je deprese řešit, jinak by mohlo dojít k závažným onemocněním nebo i úmrtí psa.

Zdroj: Deprese u psa

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Hlavní příčiny deprese

Existuje celá řada faktorů, které mohou zvýšit riziko deprese. Nejčastěji se jedná o tyto:

  • zneužívání;
  • léky;
  • konflikty;
  • smrt nebo ztráta;
  • genetika;
  • významné události;
  • osobní problémy;
  • závažná onemocnění;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Příčiny deprese


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP