Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PULS SRDCE DLE STÁŘÍ

OBSAH

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNI TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

dobry den muzemi někdo poradit když mam tlak 123/77/ale puls mam jenom 67 je to dobry nebo spatny ?dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S tlakem máte vše v pořádku. Jestli vám je okolo 40ti let, nemusíte mít s těmito hodnotami žádné obavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Pohyb a srdce

Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÝ TLAK KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel hajek.

je my68 let chtěl bych vedet spravny kr.tlak a puls .dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 68 let je normální krevní tlak do 140/90. Vyšší hodnoty by se již měly léčit jako vysoký krevní tlak. Pro muže ve věku 68 let je optimální tepová frekvence v rozmezí 62 až 65 úderů za minutu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Zrychlený tep dítěte

Ke zrychlenému tepu dítěte dochází během cvičení. Na puls má vliv i teplota a emoce. V důsledku toho se může srdeční frekvence zvýšit až 3,5krát, ovšem tato hodnota není považována za onemocnění. Zvýšený puls se u dětí může objevit i při odpočinku, což může být způsobeno únavou, nedostatkem energie, vzácně i patologickými procesy v srdečním svalu.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÝ TLAK KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 68 let je normální krevní tlak do 140/90. Vyšší hodnoty by se již měly léčit jako vysoký krevní tlak. Pro muže ve věku 68 let je optimální tepová frekvence v rozmezí 62 až 65 úderů za minutu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emil.

Dobrý den, čím si tlak prosím měříte? Objevil jsem totiž nějakou novinku chytré hodinky. Prý měří puls a tlak taky přes celou noc a zaznamenávají údaje o tom do paměti. Jenže by se mi nechtělo spát třeba s kovovým nebo plastovým opaskem, takže jsem našel i kožené pro typ AppleWatch: revocase.cz/600-pris… Přesně tyhle to umí. Co na to říkáte?

Zdroj: diskuze Správný tlak krve

Pomalá srdeční frekvence u dětí

Pomalý puls, který se vyskytuje v klidu, se nazývá bradykardie. Pokud se v průběhu bradykardie dítě cítí špatně, stěžuje si na neustálé závratě, rychle ztrácí sílu, stejně jako měnící se krevní tlak, měli byste okamžitě kontaktovat lékaře.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lidé zlatí,
jak to tady čtu, napadá mě jediné, věřím, že pro mnohé z Vás správné řešení. S velkou pravděpodobností tyto problémy pramení z parazitární zátěže organizmu! Kdo jste blíž Praze nebo Hradci Králové, kontaktujte paní Ivetu Polly Belušovou, je to vynikající terapeutka alternativní medicíny a jsem si jistá, že mnohým z Vás dokáže pomoci.Kdo jste blíž Brnu, kontaktujte paní ing. Hanu Bláhovou.
Obě jsou republikové špičky v oboru a mají i klienty ze zahraničí. Paní Belušová dokáže pomoci navíc i s psychickými problémy.
Já v žádném případě nezatracuji klasickou medicínu, ale v těchto případech, co zde čtu, by alternativa mohla být velmi platná. Upozorňuji ale, že je potřeba makat na sobě, dodržovat doporučení, být trpělivý a pozitivně smýšlející člověk.
Tak to pošlete dál, ať se může pomoct hodně lidem.
Moc Vám všem držím palce, teda vlastně pěsti :-) . Eva
( www.bioara.cz - Iveta Polly Belušová, www.medicelo.cz - Ing. Hana Bláhová)

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Jaké problémy má starý pes

Kdy u psů nastává stáří, se nedá přesně určit, někteří lidé při srovnání psího a lidského věku, násobí psí věk číslem sedm, to ale pravděpodobně není přesné. Některé odborné zdroje uvádějí, že je lepší počítat, že první psí rok života se rovná šestnácti letům toho lidského, druhý věk pak zhruba osmi, a všechny následující roky se rovnají již čtyřem.

Stejně jako u lidí vyšší věk může i u psů způsobit řadu zdravotních problémů, typu zhoršení zraku, sluchu, problémy s chrupem, artrózu, onemocnění srdce, ledvin, jater a další zdravotní komplikace. U lidí i u psů jsou projevy stáří individuální, u každého psa se mohou objevit v jiném věku a stejně tak nemusí mít stejné zdravotní problémy. U některého psa bude stáří probíhat poklidně, u jiného bude problematické, je to stejné jako u lidí. Individuální je také to, kdy psy vstupují do stáří, obecně platí, že čím menší rasa psa, tím je stáří pozdější. U vlčáka přijde tedy stáří pravděpodobně dříve než u malého jezevčíka. Kvalitu života psa ve vyšším věku může majitel svému psímu mazlíčkovi zlepšit tím, že se o něj bude dobře starat, dopřeje mu kvalitní krmení, dostatek pohybu, nebude ho přejídat, ale ani ho nenechá hladovět.

Psího miláčka může postihnout řada různých chorob a zdravotních problémů různých stupňů závažnosti. Patří sem například:

Zdroj: Nemoci starých psů

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Diastolický tlak nad 100 

45 % úmrtí u mužů a 50 % u žen je způsobeno nemocemi srdce a oběhového systému, které stojí ruku v ruce s arteriální hypertenzí, jako například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, srdeční selhání, selhání ledvin, cévní mozková příhoda a ischemická choroba tepen. Při dlouhodobém vysokém diastolickém tlaku jsou ohroženy cévy, srdce a další orgány, tudíž je nutné tento stav léčit.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM PO OPERACI SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Bočková.

Dobrý den, chtěla bych kamarádovi jako dárek koupit Wobenzym. Je dva týdny po operaci srdce - výměna chlopně. Bohužel nikde nevidím, zda je Wobenzym pro tento druh pacientů vhodný. Děkuji za informaci. Bočková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym v tomto případě může pomoci jako podpůrný prostředek při hojení a při posile imunitního systému. V každém případě o záměru užívat Wobenzym musí vědět ošetřující lékař, buď kardiolog nebo praktický lékař. Dávkování v této situaci může být 6 tablet 3 krát denně s délkou léčby alespoň jeden měsíc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Wobenzym po operaci srdce

Vzájemný vliv srdce a ledvin

Ledviny vykonávají v těle více funkcí než jen filtrování odpadních látek a odstranění nadbytečné vody z krve. Pomáhají udržovat kosti ve zdravém stavu. Produkují hormon zvaný erytropoetin, který reguluje tvorbu červených krvinek. Tvoří enzym renin, který se podílí na kontrole krevního tlaku. A udržují v těle v rovnováze hladiny fosforu a vápníku, což je nezbytné pro správnou funkci srdce.

Při chronickém onemocnění ledvin se netvoří dostatek erytropoetinu, takže pacienti trpí nedostatkem červených krvinek (anémií). Ledviny naopak produkují příliš mnoho reninu, což způsobuje zvyšování krevního tlaku. Celý nežádoucí proces může být navíc podpořen narušením rovnováhy hladin fosforu a vápníku.

Abychom si zachovali zdravé ledviny, je nutné udržet si i zdravé srdce a cévy.

A naopak: Onemocnění ledvin doprovázené ledvinnou nedostatečností mnohonásobně zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév (změny přeměny látkové při ledvinné nedostatečnosti vedou k vysokému krevnímu tlaku a urychlenému kornatění tepen).

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Zrychlený tep srdce, hodnoty

Pro dospělého člověka může být normální rychlost tepu jakákoli hodnota mezi 60 až 100 údery za minutu. Obvykle platí, že čím je člověk zdravější a v lepší fyzické kondici, tím je jeho tep pomalejší. U špičkových atletů se dokonce klidový tep může pohybovat okolo 40 úderů za minutu, například světoznámý cyklista Lance Armstrong měl normální klidový tep 32 úderů za minutu. U kojenců a malých dětí je naproti tomu normální tep vyšší. Srdce zdravého novorozence tluče rychlostí až 160 úderů za minutu a u předškolních dětí je normální klidový tep i 120 úderů za minutu.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Zavodnění organismu a srdce

Otok je vždy signál těla, že v něm něco není v pořádku. Některé nemoci se projevují tím, že se v těle zadržuje voda. Může se jednat o srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo cirhózu jater. Ty musí léčit lékař a domácí rady na odvodnění nepomohou. Jestliže se otoky drží striktně jen kolem kotníků, jedná se pravděpodobně o chorobu srdce. Pokud je organismus dlouhodobě zavodněn, dochází ke zvýšené námaze srdečního svalu, která může vyústit až do srdečního selhání.

Zdroj: Zavodnění organismu

Tipy pro srdce a krevní oběh

  • Pravidelné cvičení, sport způsobuje zefektivnění funkce srdce a oběhového systému.
  • Chronický stres a vysoký krevní tlak nutí srdce a krevní oběh k nadměrnému výkonu, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení. Dejte sobě a svému tělu dostatek času na regeneraci.
  • Snižte sůl v potravinách, tím zabráníte vysokému krevnímu tlaku a ochráníte cévy.
  • Živočišné potraviny, zvláště tuky, jsou pro tělo škodlivé. Cholesterol podporuje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Konzumujte jídla se spoustou zeleniny a držte se dál od potravin s vysokým obsahem tuku, zejména živočišných potravin (klobásy).
  • Kouření zaplavuje tělo tvrdými toxiny, snižuje obsah kyslíku v krvi, oslabuje sílu srdeční svalu a vede k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze.

Nejdůležitějšími živinami jsou kyselina listová, vitamín B12, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, železo, měď, selen, flavonoidy, omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Příčiny hromadění vody v těle

Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžná situace například během těhotenství, kdy dochází k otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.

Retence (zadržování) vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok zmenší.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diastolický tlak

Krevní tlak je síla krve, která tlačí na tepny s tím, jak plyne tělem. Pokud máte vysoký krevní tlak, tak vaše tělo vyvíjí příliš velkou sílu na vaše tepny a práce vašeho srdce – pumpování krve – je tak těžší, než by měla být. Při měření krevního tlaku se zobrazují dvě čísla, ta představují hodnotu systolického a diastolického krevního tlaku. Systolický tlak měří tlak krve, který působí na tepny, když srdce bije, zatímco diastolický krevní tlak je měření tlaku krve působícího na tepny, když srdce odpočívá. Srdce je silný a efektivní sval, ale pokud je příliš a dlouho namáhán, tak se může zvětšit, opotřebit nebo způsobit infarkt, mrtvici, aneurysma, případně předčasnou smrt. Kromě tlaku je důležitý i srdeční tep. Delší život se spojuje s nižšími hodnotami tepu v klidu. Když srdce pracuje na nižších otáčkách, méně se opotřebovává a více vydrží. Kdysi se za zdravý pulsní tlak považovalo sedmdesát až osmdesát úderů za minutu. Nyní se označuje za optimální, pokud se pohybuje kolem šedesátky. Lidem s pulsem dlouhodobě vyšším než pětasedmdesát úderů za minutu hrozí až trojnásobně větší riziko srdečně-cévních chorob.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Onemocnění ledvin způsobující nemoci srdce

Onemocnění ledvin výrazně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Onemocnění nemusí pacient sám zpozorovat, proto je důležitá prevence. Včasná diagnostika může ledviny vyléčit anebo průběh nemoci zmírnit. Vyšetření ledvin je rychlý a bezbolestný proces. Jestliže vaše ledviny nepracují správně, může to způsobit významné zdravotní komplikace postihující srdce. Pro ochranu srdce při chronickém onemocnění ledvin je důležité:

  • Mít pod kontrolou krevní tlak – vysoký krevní tlak představuje zvýšenou zátěž pro srdce, která může vést až k srdečnímu selhání. Pro udržení zdravých hodnot krevního tlaku je důležité jeho pravidelné měření, dieta s nízkým příjmem sodíku, omezit konzumaci alkoholu, skončit s kouřením, udržovat hmotnost v doporučeném rozmezí a pravidelně cvičit.
  • Absolvovat vyšetření na anémii a léčit ji – při anémii nejsou srdce a další orgány dostatečně okysličovány. Jelikož anémie může být jedním z faktorů přispívajících k srdečnímu selhání, je třeba jí věnovat dostatečnou pozornost a dodržovat pokyny lékaře ohledně léčby.
  • Kontrolovat hladiny minerálních látek – narušení rovnováhy hladin fosforu a vápníku v krvi může vést ke vzniku onemocnění srdce. Při vysoké hladině fosforu omezujte stravu s vysokým obsahem fosforu, případně užívejte vazače fosfátů. Při nízké hladině vápníku je možné užívat doplňky stravy s obsahem vápníku.

Zdroj: Onemocnění ledvin a srdce

Nepřímá srdeční masáž

Nepřímou masáž srdce provádějte, jen pokud jste se opravdu přesvědčili, že srdce postiženého skutečně nepracuje. Je-li pulz hmatný, není srdeční masáž nutná a aplikujte pouze umělé dýchání.

Postup

  1. Klekněte si vedle postiženého, položte ruce na hrudní kost tak, abyste měli ramena přímo nad jeho hrudníkem.
  2. Ukazovákem a prostředníkem nahmatejte tlakové místo – bod, kde se žebra připojují k hrudní kosti. Dva prsty nad tímto místem položte zápěstní hranu dlaně rovnoběžně s hrudní kostí. Přiložte na ni druhou ruku a prsty obou rukou spojte a nadzdvihněte tak, aby se tlakového místa dotýkalo jen zápěstí spodní ruky. Ruce udržujte napjaté, neohýbejte je v loktech.
  3. Stlačte hrudník tak, aby hrudní kost klesla asi o 4–5 centimetrů.
  4. Uvolněte tlak, aby se hrudník zdvihl, ruce ale nechte na místě.
  5. Stlačení opakujte 15x (počítejte jedna a dva a tři a čtyři atd.).
  6. Masáž srdce střídejte s umělým dýcháním (30x stlačit hrudník, pak následují dva vdechy). Opakujte 4x, pak zkontrolujte pulz. Jakmile nahmatáte pulz, přerušte srdeční masáž a pokračujte pouze v umělém dýchání tak dlouho, dokud se neobnoví spontánní dýchání postiženého.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP