Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ LÉČBA AFTŮ

OBSAH

Domácí léčba aftů

Afty se mohou potírat jodovou tinkturou a nechají se odeznít. Za týden se obvykle afty na jazyku zahojí.

Zdroj: Odstranění bradavic

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Příčiny aftů

Těch nejběžnějších příčin vzniku aftů je hned několik. V první řadě je to nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. V ústní dutině dochází k rychlé obměně buněk, proto se nedostatek těchto látek projeví rychleji než jinde na těle. Dalším faktorem je stres, který narušuje běžnou funkci imunitního systému, který pak reaguje buď přehnaně, anebo je oslabený a neodolává přirozeně se vyskytujícím bakteriím, kdy pak nejčastěji propuká nákaza virem herpes simplex I a vytvoří se opar na rtu nebo afty na jazyku. Příčinou aftů však mohou být i mechanická poškození v důsledku například ulomeného zubu, ostré výplně, tvrdý kartáček způsobující odřeniny (vhodnější jsou měkké kartáčky), rovnátka či nesedící protézy. Některé typy potravin mohou rovněž působit velmi dráždivě, jako například bramborové lupínky, arašídy, citrusové ovoce, rajčata atd. Někdy stačí, abyste se při jídle nechtě kousli do tváře. Dalšími „spouštěči“ výsevu aft bývá i zlozvyk okousávání rtů a sliznice tváří.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
již měsíc mě trápí svěděnírukou od zápěstí až polokty. Byla jsem u lékaře, ale žádné zlepšení. po poškrábání pokožka pálí, jako tisíc jehliček. Co stím?
Předem děkuji
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je o svědění článek, který by vám mohl pomoct www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Domácí léčba

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže po ozařování hlavy a krku

Domácí léčba spalniček

Existuje i domácí léčba spalniček. Zde je několik tipů, které můžete sami vyzkoušet:

  • konzumace citrónové a pomerančové šťávy;
  • konzumace sušených kurkumových kořenů;
  • směs ječmenové vody s pár kapkami mandlového oleje.

Zdroj: Domácí rady na spalničky

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Jak vyléčit afty

V boji proti „nezvaným hostům“ v ústech pomáhá vitamín Cvitaminy skupiny B, které posilují imunitu. Jejich podávání v doplňku stravy však nemá velký význam a vhodnějším řešením je získat tyto látky zcela přirozeně – stravou. Pomáhají však i prostředky orální hygieny, obsahující flavonoidy, polyfenoly a další antioxidanty, které zvyšují účinnost vitaminu C. Výborným řešením při zápasu s afty je extrakt z grapefruitových jadérek ve formě kapek anebo dentální gel Citrovital. Ty můžete na postižené místo nanést přímo, nebo je používat k opakovanému výplachu úst během dne. Grapefruitová jádra obsahují protizánětlivé, antibakteriální a antivirové složky, které si s afty poradí. Jsou vynikajícím antioxidantem, který podporuje imunitní buňky v boji proti infekci. Dalším vhodným řešením jsou bylinné odvary a kloktadla. K výrobě odvarů na afty se jako domácí léčba hodí například levandule, heřmánek, řepík či echinacea. Společným rysem těchto bylin jsou jejich desinfekční účinky. Kromě rychlejšího hojení působí i jako prevence proti vzniku aftů. V lékárně je také dostupný roztok JOX, který v sobě nese aktivní jód, který afty také efektivně léčí.

foto v uvodníku: André Karwath aka

Zdroj: Afty v ústní dutině

Poradna

V naší poradně s názvem VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset k zubaři. Někdy se totiž stane, že váček na dásni je vyústěním píštěle, která prochází až do hlavových dutin, kde způsobuje zánět, který se projevuje jako hnisavá rýma a bolest ucha. Zubař je první lékař, který by se měl pokusit vaše problémy léčit. Pokud zjistí, že to nesouvisí s dutinu ústní, tak pak teprve se obraťte na lékaře z oddělení ORL. Tyto problémy většinou trvají velmi dlouho, než se samovolně (bez lékařského ošetření) vyhojí a někdy se to vůbec nepovede. Proto je na místě návštěva lékaře, který provede nezbytná vyšetření vedoucí k odhalení příčiny a zároveň poskytne účinnou léčbu, která je jinak bez lékařského předpisu nedostupná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Domácí léčba na otoky

Existuje celá řada domácích opravných prostředků, které se používají k ošetření těchto problémů. Ale je důležité pochopit fungování těchto domácích léků, protože jejich účinnost závisí na mnoha faktorech. Tyto faktory zahrnují velikost otoku a počet kousnutí. Některé domácí léky jsou snadno dostupné, najdeme je například na zahradě nebo v kuchyni. Ale v některých případech je dobré, aby postižený použil i jiné léky, jako jsou krémy, pleťové vody, nebo dokonce infuze.

Zdroj: Domácí léčba štípanců od komárů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATITIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Mám aspoň dvanácť šamponov nenastalo zlepšenie mám svrbenie nánosy lupín
prosím poradte ako sa z tohoho dostáť bez chémie. Padajú mi vlasy.
ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marika.

Viem vám skúsiť na padanie vyrobiť vlasovú vodu nárastu aj vlasy kde vypadli pokiaľ sú cibuľky

Zdroj: diskuze Domácí léčba seboroické dermatitidy

Svědění v pochvě ukazuje na kvasinkovou infekci

Váš problém bude zřejmě zaviněn kvasinkovou infekcí, při které dochází k nezdravému přemnožení bakterie kandida (Candida albicans). Proti této kvasinkové infekci jako domácí léčba skvěle zabírá česnek, živý jogurt, speciální hlína, ale i vhodná dieta. Dále se v článku podíváme, jak tyto přírodní látky proti kandidě působí.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Čajovníkový olej tea tree oil proti kandidě

Namočte menstruační tampon do rozředěného oleje tea tree oil a nechte v pochvě přes noc.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

to budou hemoroidy, nejlepší je domácí konopná mast, po umytí natírat několikrát denně. léčba se sice táhne několik týdnů, ale zato je stoprocentní ;)

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Černý bez na zácpu

Květ černého bezu dobře uvolňuje zácpu. Na zácpu se pije čaj ze suchých květů černého bezu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Kurkuma

Jen málo důkazů podporuje účinnost kurkumy při léčbě svrabu. Někteří lidé však tvrdí, že je účinná při zmírňování příznaků.

Léčba svrabu kurkumou nezastaví příznaky nebo nevyléčí zamoření, takže nakažení budou stále vyžadovat jiné metody léčby.

Zdroj: Domácí léky proti svrabu

Domácí léčba zácpy

Pacient, který trpí zácpou, by se měl ráno, hned po probuzení, napít sklenice minerální vody. Potom by se měl jít věnovat obvyklým ranním úkonům, kterými jsou čištení zubů, umytí se, vyčůrání a podobně. Tento ranní rituál by měl pokračovat snídaní. Nejlepší snídaně při zácpě je jogurt s ovesnými vločkami. Pak za 20 až 30 minut by se měl pacient pokusit o defekaci, bez ohledu na to, jestli se dostavilo spontánní nucení, či nikoliv. Tímto by měl být každodenní ranní rituál zakončen. Toto je nutné provádět každý den stále ve stejném pořadí a s železnou pravidelností den co den po dobu několika týdnů. Ve většině případů se pak úspěch dostaví a vyprazdňování se znovu tak zvaně nahodí zpět. Velice důležité je nikdy neignorovat spontánní nucení na stolici a snažit se tělu vyhovět.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP