Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.
Sladidla jsou látky, které „udělují“ potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších sladidel je aspartam E 951 a sacharin E 954. Kvůli lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s acesulfamem K (E 950) nebo s kyselinou cyklámovou a její vápenatou a sodnou solí. Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi...“ (následuje uvedení názvu sladidla). Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Ale setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, například u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček. Sladidla nesmějí být používána v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti.
Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.
V naší poradně s názvem ODBORNÁ POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.
Dobrý den, dostal jsem úkol pořídit dva druhy ozdobných keřů do truhlíku na slunné místo. Výška 150-200cm a jeden by měl kvést žlutě a druhý modře a pokud možno současně. Prosím poraďte. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Jarní květový vodopád ve skladbě modrá/žlutá se skládá z modrého šeříku a žluté zákuly japonské. Do truhlíku bych to pořídil tak, aby šeřík tvořil background od rohů do středu a uprostřed bych umístil zákulu. Oba keře kvetou bohatě a současně.
Umělá sladidla sama o sobě by neměla být příčinou rakoviny. Ale existují jiné potvrzené zdravotní problémy – může dojít k onemocnění aterosklerózou, metabolickým syndromem, diabetem druhého typu.
V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.
Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.
Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích
Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.
V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.
Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Čápová.
Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv na hladinu cukru v krvi. Cukrové alkoholy jsou stále sacharidy. Jejich chemická struktura je podobná standardnímu cukru, což jim mimo jiné dodává sladkou chuť. Cukrové alkoholy se tráví jinak než běžný cukr. Proto mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Cukerný alkohol je metabolizován dvěma různými způsoby:
přímá absorpce v játrech
nepřímá absorbce střevními bakteriemi
Tyto procesy nevyžadují inzulín, hormon, který mění glukózu na energii. To je dobrá zpráva pro lidi s diabetem, kteří mají problémy s produkcí inzulínu.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankovský.
Článek se mi docela líbil, ale zmátl mě poslední odstavec o omega 3 mastných kyselinách. Dosud jsem vždy četl, že se nesmí jíst při Dně mořské ryby, zvláště ty malé - makrely, sledě, sardinky. Tady jsou doporučované. Jak to s tím tedy je?
Děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Některé druhy mořských plodů – jako jsou ančovičky, měkkýši, sardinky a tuňák – mají vyšší obsah purinů než jiné druhy. Ale celkové zdravotní přínosy konzumace ryb mohou převážit rizika pro lidi se dnou. Malé porce ryb mohou být součástí diety při dně.
V diskuzi DRUH TÚJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Jaskevičová.
Dobrý den. Ráda bych zjistila, který druh túje konkrétně,je na fotce. Děkuji Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ajenka.
V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Čápová.
na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.