Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAŠEL A NARAŽENÁ ŽEBRA

OBSAH

Srdce při naražených žebrech

Naražená žebra se mohou projevovat bolestí na hrudi, bolestí páteře, tlakem na hrudi a občasným ztíženým dýcháním. Tyto projevy se mohou zaměnit za příznaky infarktu.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi MAST NA NARAŽENÉ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Veverková.

Dobrý den,prosím o radu,který gel je vhodný na naražená žebra při velkých bolestech.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Jak dlouho se to hojí

Nejvíce naražená žebra bolí, když rychle dýcháme, kašleme, kýcháme nebo se něčemu smějeme. Bolest může trvat i několik týdnů. Doporučuje se 4–6 týdnů absolutního klidu a spaní v polosedě.

Zdroj: Naražená žebra

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Křivánková.

Dobrý den,
cca před 14 -ti dny jsem spadla a narazila si žebra. Přes den mě skoro nic nebolí, ale večer, když si lehnu do postele, začnou mě hrozně bolet záda. Na roentgenu jsem nebyla. Co by pomohlo proti bolesti zad?
Děkuji Laďka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vyšetření u praktického lékaře. Objednejte se na prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naražená žebra

Léčba

Základní zásadou úspěšné léčby je pečlivé dodržování klidového režimu. Doporučuje se také obvázat hrudník, aby došlo k jeho částečnému znehybnění, což pomůže zmírnit bolest i urychlit hojení. Před samotným obvázáním se pořádně nadechněte a v pomalém výdechu proveďte opatrnou fixaci obvazem. Dejte pozor, abyste ho příliš neutáhli, bylo by to nepříjemné. Ideální je, pokud vydržíte alespoň 5 dní, než fixaci povolíte, sundáte a případně vyměníte. Naražená žebra jsou velmi bolestivý úraz. Obvykle se také podávají analgetika, zvláště na noc, abyste se mohli v rámci možností vyspat. Sami vyzkoušejte, jaká poloha je pro vás nejsnesitelnější, nejbolestivější bývá klasické ležení, doporučuje se polosed. Ačkoliv je vyléčení individuální záležitostí, zpravidla je nutné mít klid alespoň 5–6 týdnů a spát v polosedě. Největší bolest ustoupí zhruba po měsíci, výjimkou však nejsou ani posttraumatické bolesti, kdy naražená žebra při určitých pohybech pocítíte i po několika měsících od úrazu.

Zdroj: Naražená žebra

Projevy

Naražená žebra jsou úrazem, ke kterému může dojít při nejrůznějších sportech, ale i zcela běžných aktivitách. Příčinou bývá zpravidla přímý úder nebo pád. Přináší s sebou spoustu bolesti, kterou bohužel zhoršuje i obyčejné dýchání. Vzhledem k tomu, že žebra chrání životně důležité orgány, není na místě tento úraz podceňovat. Úrazy spojené s pohmožděním žeber nejsou nic neobvyklého a nevyhýbají se žádné věkové skupině. Nejčastěji se však týkají sportovců, kteří se věnují kolektivním sportům, kdy dochází k častému kontaktu s protihráčem (typicky úder loktem). Své o tomto úrazu ví i cyklisté či lyžaři, které někdy potkal pád.

Když zjistíte, že máte na hrudníku jakoukoliv deformaci nebo se na něm tvoří podlitina či krevní výron, hůře se vám dýchá, máte dráždění ke kašli, nebo dokonce vykašláváte krev, neotálejte s návštěvou lékaře. Ten vás pošle na rentgenové vyšetření, aby se zjistilo, zda není nějaké žebro zlomené. V takovém případě by totiž mohlo dojít i k nežádoucímu poškození orgánů (zejména plic), které je život ohrožující.

Zdroj: Naražená žebra

Kdy je kašel suchý

Suchý kašel nejčastěji vzniká po vdechnutí potravy (typické zakuckání) nebo dráždivých látek (kouř, prach, inhalace dráždivých par), což je fyziologický obranný mechanismus. Dále je nejčastějším příznakem počáteční fáze infekcí horních cest dýchacích. Většinou se jedná o virové infekce, na které se nedávají antibiotika a které vyžadují pouze klid na lůžku, dostatek vitaminů a léky na vykašlávání hlenu, pak se suchý kašel stává produktivním.

Suchý kašel může být kromě virových infekcí také příznakem závažnějších chorob – rakoviny plic, sarkoidózy, srdečního selhávání, nebo je vyvolán vedlejším účinkem léků (zvláště takzvaných ACE inhibitorů, které se dávají na chronické srdeční selhávání nebo na snížení vysokého krevního tlaku). Pokud je suchý kašel v takovém případě hodně obtěžující, je nutné poradit se o podávání léku s lékařem, který vám ho předepsal, aby zvolil některou alternativu. Kašel může být i nervově-psychického původu, například při hysterii a nervové labilitě.

Nepříjemný je záchvatovitý kašel, který může přivodit až krátkodobou ztrátu vědomí (omdlení, synkopu), protože se zvýšením nitrohrudního tlaku při kašli se zároveň snižuje žilní návrat do srdce. Usilovný kašel může způsobit dokonce i zlomeninu žebra, pokud jsou žebra postižena osteoporózou (řídnutí kostí u starších lidí, především žen), nebo také pneumotorax či břišní kýlu. Kašel může spolu s dalšími rizikovými faktory způsobit únik moči, inkontinenci.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem NARAŽENÁ ŽEBRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Šinkmajerová.

Dobrý den.
Žiju už sama, nemá mi kdo pomoci. Narazila jsem si žebro vzadu nad pasem. Co mi O P R A V D U pomůže od bolesti? Mám mast IBALGIN, ale zdá se mi, že vůbec nepomáhá. Od naražení žebra uplynul ZHRUBA TÝDEN. Prosím, pomozte mi, DĚKUJI.
Marcela Šinkmajerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění silné bolesti je lepší použít léky, které se polykají, nejbezpečnější je paracetamol (Paralen 500) maximálně 2 tablety po 4 hodinách. Stěžujete si, že nemáte nikoho k ruce. Pro tyto případy je zde hojně rozšířená domácí péče, kterou hradí pojišťovna. Domluvte se se svým praktickým lékařem, aby vám ji na měsíc předepsal. V rámci návštěv vás zdravotní sestra zkontroluje a provede masáž postiženého místa. To napomůže rychlejšímu zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast na naražené žebra

Jak si poradit s bolestí

Pokud budete chtít celkovou regeneraci podpořit, můžete si postiženou část hrudníku mazat gely a mastičkami na pohmožděniny (mast z kostivalu, prhy), případně užívat doplňky stravy sloužící jako výživa pro kosti a klouby (například tablety s kolagenem, vápníkem či fosforem a další).

Naraženiny žeber bolí dlouho. Pokud by se bolest zhoršovala, a nereagovala na analgetika nebo se dostavily nějaké stavy motání, slabosti, bledost a podobně, volejte RZP.

Při silných bolestech je možné užívat prášky proti bolesti. Ale lepší je se těmto lékům vyhnout a snažit se to vydržet.

Zdroj: Naražená žebra

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Prášky pro přípravu horkých nápojů

Pomáhají nejen na kašel, ale pomohou vám zároveň i s teplotou nebo bolestí hlavy. Ve variantě pro suchý kašel lze doporučit například Paralen Grip.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Nejlepší mast na naraženou kostrč

Vhodné masti na léčbu naražené kostrče jsou: Veral, Ibuprofen, Vonumcutan, Aastum, Almiral, Indobene, Voltaren.

Zdroj: Naražená kostrč


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP