Bylinky proti nadýmání
Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.
Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.
Pokud máte odřené horní patro, přijímejte měkčí, nedráždivou stravu (nekořeněnou, ne příliš pikantní). Tantum verde můžete používat jako doplněk, pokud jste současně nachlazení. Pokud na problémy nic nepomáhá, vyhledejte svého praktického lékaře.
Také je vhodná ústní voda Herbadent, která je svými vlastnostmi a složením na současném trhu unikátní – obsahuje extrakt ze stejného komplexu léčivých bylin jako Herbadent masážní roztok (řepík, šalvěj, nátržník, heřmánek, máta a fenykl), jehož pozitivní účinky na stav sliznic dutiny ústní byly klinicky ověřeny a potvrzeny. Přípravek je vhodný i pro těhotné.
Účinný je rovněž propolis v kombinaci s B-komplexem.
Zdroj: Odřené patro v ústech
Fenykl obecný pravý je dvouletá bylinka s nitkovitými listy podobnými kopru. Pochází z eurasijského kontinentu, u nás se pěstuje odedávna, a dokonce někdy i zplaňuje jako vytrvalá bylina. Široká, plochá semena, podobná mrkvovým, se využívají jako jemné, ale výrazně aromatické nasládlé koření hlavně do pečiva, do pudinků a k nakládání zeleniny. Nálev z nich je výborným prostředkem podporujícím zdravé trávení a je vhodný i pro děti a těhotné ženy. Šlechtěním planého fenyklu vznikla i další velmi zajímavá kulturní odrůda, která se pěstuje nikoli pro semena, ale pro nadzemní „hlízu“ delikátní chuti. Jde o takzvaný sladký či hlíznatý fenykl. Rostlinu můžete zužitkovat celou, zralé plody, listy, semena, nadzemní řapíkatou část i kořen.
Zdroj: Koření fenykl
Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.
Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.
Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Lze přidat koření. Tradiční je kmín, někdo dává fenykl. Já dávám kmín jak celý, tak i drcený. Osvědčil se mi také mletý koriandr (1 lžička). Přispívá ke stravitelnosti, ale také chléb příjemně ovoní a ochutí.
Přidat lze nejen semínka (len, sezam, slunečnice), ale pro změnu třeba i vlašské ořechy.
Zdroj: Domácí chleba z kvásku
Do koupele lze přidat téměř všechny bylinky, například: bazalku, brutnák lékařský, fenykl, heřmánek, kostival, levanduli, majoránku, mátu, meduňku, měsíček, rozmarýn, šalvěj.
Mezi možnosti, jak hydratovat pokožku, patří rovněž ovocné kyseliny (obsažené například v hroznech vína), které mají kromě hydratačních účinků i omlazující a regenerační účinky.
Zdroj: Domácí hydratační koupel
Pěstování fenyklu v našich podmínkách je bez problémů, jen je nutné dodržet termín výsevu, který je v polovině července. Rostlina totiž v dlouhých letních dnech vybíhá už v prvním roce do květu. Projevuje se to protahováním hlíz, narůstáním stonků až do výšky 50–100 cm a tvorbou žlutých květních okolíků. Zároveň se prudce zhoršuje konzumní kvalita hlíz. Splníte-li správně načasovaný výsev, aby rostliny mohly své hlízy vyvíjet v krátkém dni, je dlouhodennost dokonce značnou předností. Fenykl je velmi výhodnou druhou plodinou v osevním postupu, ke sklizni na podzim. Fenykl se vysévá přímo na záhon nebo do pařeniště uprázdněného po předchozí kultuře. Lze také vysazovat předpěstované sazenice na vzdálenost 30 x 15–20 cm. Jsou však choulostivé na přesazování, je třeba je vypěstovat v květináčích nebo v sadbovači a vysazovat i s kořenovým balem včas, dokud mají jen 3 až 4 listy. Fenykl se sklízí od konce srpna do září. Poslední sklizeň by měla proběhnout před prvním větším mrazem. Celé rostliny uřízněte těsně nad povrchem půdy, i s patkou, aby se hlíza nerozpadla. Vyryté rostliny můžete do zásoby uložit do půdy v pařeništi nebo do sklepa, kde vydrží delší dobu. Nazmar nepřijdou ani listy podobné kopru. Oddělují se v místech řapíkových pochev a využívají se samostatně v salátech, polévkách nebo ke zdobení. Rostlina fenyklu dorůstá až do výšky 2 metrů.
Zdroj: Koření fenykl
Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.
Obvyklý poměr perníkového koření: 10 g badyánu, 5 g nového koření, kůra z 1 ks bio citronu, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, 0,25 ks vanilkového lusku, 5 g fenyklu, 5 g skořice
Jak na to: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři a následně je prosejeme přes sítko. Nakonec roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře vydrhnutého bio citronu.
Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.
Produkty BOOTEA si kladou za cíl správně nastartovat organismus a povzbudit chuť ke zdravému životnímu stylu. Kromě toho intenzivně pročišťují trávicí soustavu a povzbuzují metabolismus, což vám dodá energii, kterou budete potřebovat na cestě za vysněnou postavou.
Složení:
Zdroj: Detoxikační čaj
Klasické perníkové koření si můžete připravit doma. Doma připravené koření je vždy čerstvé a nádherně voňavé.
Ingredience: 5 g fenyklu, 5 g nového koření, 5 g hřebíčku, 10 g anýzu, 1 bio citron, 5 g skořice, 10 g badyánu, 1 vanilkový lusk
Postup: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření prosejeme přes sítko. Roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře umytého bio citronu. Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.
Vedle perníků a jiného kořeněného pečiva můžete směs perníkového koření přidat i do zavařenin, pečených čajů a kompotů.
Zdroj: Perníkové koření
Popenec: Má jemné, ale velmi silné svíravé (adstringentní) účinky, proto se využívá především k ošetření nečisté pleti (včetně citlivé).
Heřmánek: Má hojivé vlastnosti a široké uplatnění v kosmetické péči. Používá se na kontrolu akné, zklidnění kožních podráždění a na čištění kůže od nečistot.
Máta: Má chladivé, zklidňující a hojivé účinky a projasňuje skvrny. Používá se v pleťových tonikách k čištění, tonizaci a osvěžení mastné pleti.
Fenykl: Zklidňuje záněty a je vhodný k hloubkovému čištění pórů.
Tymián: Stahuje a pročišťuje pleť.
Ženšen: Má silný čisticí účinek, hodí se tudíž k hloubkovému čištění pórů. Kromě toho uchovává acidobazickou rovnováhu kůže.
Zdroj: Účinné bylinky na pleť
Při stanovení léčby warfarinem pacient obvykle zjišťuje, co obsahuje vitamín K. Tento vitamín se nachází v brokolici, kapustě, zelí, čínském zelí, hlávkovém salátu, ve špenátu, květáku, vojtěšce, čekance, rukole, polníčku, petrželové nati, kopru, řeřiše, zeleném čaji, luštěninách, játrech, drůbeži i v telecím mase.
Přehled obsahu vitamínu K ve 100 g u některých uvedených potravin:
Potravina |
Množství vitamínu K (mg / 100 g) |
Syrová brokolice |
130 - 200 |
Vařená brokolice |
270 |
Fenykl |
240 |
Listová kapusta |
817 |
Kopr |
400 |
Květák |
170 - 300 |
Pažitka |
380 |
Nať petržele |
620 - 700 |
Řeřicha |
57 - 300 |
Hlávkový salát |
120 - 200 |
Špenát |
335 - 500 |
Kysané zelí |
62 - 1540 |
Červené zelí |
15 - 300 |
Naklíčená pšenice |
350 |
Sojová mouka |
200 |
Sojový olej |
193 - 542 |
Olivový olej |
200 - 400 |
Zelený čaj |
712 |
Kuře (maso / srdce) |
300 / 720 |
Ingredience: 2 lilky nakrájené na 1cm plátky, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 červené cibule jemně nakrájené, 4 stroužky nakrájeného česneku, 2 červené papriky (nebo 1 červená a 1 žlutá) nakrájené na plátky, 1 nakrájený fenykl, 3 velké cukety nakrájené na 1cm kolečka, 4 rajčata nebo plechovka rajčat, 2 čajové lžičky provensálského koření
Salsa: malá hrstka složená z bazalky, petrželové natě, koriandru a máty, 1 stroužek česneku, 1 lžička kapary, 4–5 lžic olivového oleje, šťáva z ½ citrónu
Postup: Předehřejte gril na vysokou teplotu. Umístěte lilek na plech a potřete jej jednou lžící oleje. Grilujte po dobu 10–12 minut, až zlatavě zhnědne. Otočte a opakujte postup. Ve velké pánvi rozehřejte zbývající olej na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte 5 minut. Přidejte česnek a vařte po dobu několika minut, poté přidejte papriky, fenykl a cukety a vařte 5–8 minut, dokud nezačnou měknout. Nožem nařízněte spodní část každého rajčete. Dejte je do mísy, přikryjte vroucí vodou a nechte minutu spařit. Odstraňte slupku. Nakrájejte rajčata na poloviny a odstraňte semínka lžící. Nakrájená rajčata přidejte do pánve spolu s lilkem a provensálským kořením. Zmírněte teplotu a zakryjte pánev těsným víkem a duste při mírné teplotě 20 minut. Dochuťte dle chuti použitím salsy, veškeré ingredience na salsu rozmělněte ve hmoždíři.
Zdroj: Recepty na ratatouille
Copyright © 2012 - 2024 NetConsulting Praha s.r.o.