Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GENETIKA

OBSAH

Genetika a rizika deprese

Existuje genetická spojitost s depresí. Děti, sourozenci a rodiče s těžkou depresí jsou mnohem ohroženější skupinou než ostatní členové populace. Geny v interakci přispívají k různým typům deprese, která se objevuje v rodinách.

Zdroj: Příčiny deprese

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ahoj Terezo, domácí masky na vlasy účinkují u každého jedince individuálně. Zejména proto, že u každého z nás je struktura vlasu jiná a každému chybí nebo přebývá něco jiného. Když se pustíte cestou domácích masek na vlasy, tak si vlastně tak trochu hrajete se svými vlasy a objevujete co je posílí. Pokud byste chtěla jednoznačné řešení pro své vlasy, tak můžete zajít do některého vlasového centra, kde Vám vlasy prozkoumají pod mikroskopem, udělají chemickou a proteinovou analýzu a podle toho určí vhodnou značkovou péči. Celá procedura Vás pak vyjde na několik tisíc korun. V případě domácích masek na vlasy je cena z tohoto pohledu zanedbatelná, ale je třeba zase trochu více času na experimentování. Když se to s domácí maskou nepovede, tak o moc nepříjdete, tyto masky vlasy nepoškozují a nestojí moc peněz. Doporučuji, experimentujte, hrajte si se svými vlasy a pozorujte účinky a buďte šťastná :-).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Já bojuju s vypadáváním a řídkými vlasy celý život. Nepomohlo nic, miliony testů a rozborů mám za sebou, asi si svou daň vybrala genetika. Žádný konkterétní důvod se nenešel. Lepší pocit a husté vlasy mi dodal až Mane. Není to sice lék, on stejně žádný neexistuje, ale kosmeticky to vlasy zahustí a to mi hlavně jde. Vlasy už mi nikdy nedorostou, s tím jsem se smířila, s tím jak vypadám ale ne... a tak všem, kteří mají stejný problém jako já doporučuju hustevlasy.cz , kde prodávají Mane vlasový zsilovač.
A.

Zdroj: diskuze Padání vlasů

Hlavní příčiny deprese

Existuje celá řada faktorů, které mohou zvýšit riziko deprese. Nejčastěji se jedná o tyto:

  • zneužívání;
  • léky;
  • konflikty;
  • smrt nebo ztráta;
  • genetika;
  • významné události;
  • osobní problémy;
  • závažná onemocnění;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Příčiny deprese

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Je to čím dál lepší :) je to alpine white řada... Já to mám asi geneticky, máme to v rodine :/ bílé skvrnky taky asi genetika

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Genetiku nezměníme

Genetika je významným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů a ovlivňuje zhruba 10% všech případů (u mužů je to však podstatně více). Ostatní případy souvisí primárně se stresem, nemocemi, hormonální nestabilitou, životním stylem atd. Genetika ovlivňuje nejen to, kdy vlas vypadne (tj. fázi růstu vlasů), ale i počet vlasových folikulů, jejichž počet je nám dán už při narození.

Zdroj: Co se dá ovlivnit při vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi VRASKY V 16 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Je mi 16 let a mam vrasky kolem oci je to strasne nevim cim to je dodrzuji pitny rezim, i pravidelny spanek a presto se mi delají. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HELP...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pikolo.

Ahoj Lucko,

mimicke vrasky jsou nam dane, u nekterych lidi mohou vznikat jiz v rannem veku. Svou roli hraje genetika a samozrejme kvalita pokozky. Nekdy jsou vrásky naopak krásné, dodávají obličeji výraz a jakýsi smrnc. Mozna to Vase okoli vnima jinak nez Vy. Nicmene lze jim castecne zabranit aplikaci botoxu, avsak na to jste jeste hodne mlada a rovnez bych nedoporucila ani doplnky stravy. Ty jsou primarne urceny pro plet ve veku kolem 30 let +. Zamerte se proto na kosmetiku,ktera je urcena pro mladou plet. Kazda z rad by mela obsahovat take krem / gel na ocni okoli. Gel obvykle pokozku schladi a vypne, efekt vrasek je pak mene viditelny. ze znacek muzete sahnout po Nivea, Garnier anebo Frais Monde, pripadne Mastik spa - ty posledni 2 znacky jsou kvalitnejsi.

Hezky den, Pikolo

Zdroj: diskuze Vrasky v 16

Onemocnění způsobující popraskané paty

  • genetika
  • diabetes
  • problémy se štítnou žlázou
  • dermatitida
  • žilně městnaná dermatitida
  • Downův syndrom
  • onemocnění ledvin nebo užívání diuretik
  • lupénka a ekzém

Zdroj: Péče o popraskané paty

Příčiny

Příčiny seboroické keratózy jsou nejasné. Za hlavní příčinu se považuje nadměrné slunění, kdy dochází k tvorbě lézí na zádech, rukou, obličeji a krku. Další příčinou může být genetika. Stres je považován za potenciální faktor nádorů, které jsou neškodné.

Zdroj: Seboroická keratóza

Příčiny

I u tohoto typu diabetu může být hlavní příčinou genetika, vliv na vznik tohoto onemocnění má ale i životospráva pacienta, kterou obvykle provází špatný jídelníček (nezdravé potraviny, nepravidelnost ve stravování), nedostatek pohybu, ale i nadměrný stres. Právě tyto příčiny způsobují, že se diabetes mellitus 2. typu objevuje v dnešní době i u dětí, které jsou často nesprávně stravovány a většinu času tráví sezením buď ve škole, nebo doma u počítače.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Genetika

Tmavé kruhy mohou být způsobeny genetikou, protože jsou často dědičné. Pokud je míváte vy nebo vaši rodiče, je pravděpodobné, že je budou mít i vaše děti. Toto zbarvení vyplývá i z genetických vad pigmentace kůže, nejčastější je u Asiatů nebo Afroameričanů. Tmavé kruhy, které mají genetickou příčinu, nelze léčit, doposud není známa žádná léčba, ale dermatolog vám může předepsat přípravky, které mohou pomoci vylepšit jejich vzhled, zakrýt, potlačit jejich barvu.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Co způsobuje erozi skloviny?

Zubní eroze vznikne působením kyseliny na povrch zubů. Možné faktory způsobující erozi zubní skloviny:

  • nadměrná konzumace nealkoholických nápojů (vysoká hladina kyseliny fosforečné a citronové);
  • ovocné nápoje, protože některé kyseliny obsažené v ovocných nápojích jsou erozivní více než kyseliny v ústech;
  • suchost v ústech nebo nízký průtok slin (xerostomie);
  • vysoký obsah cukru nebo škrobu;
  • acidní refluxní choroba;
  • gastrointestinální potíže;
  • genetika;
  • environmentální faktory, jako je tření, opotřebení, zastarání, stres a koroze.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Xantelasmata

Xantelasmata jsou žlutavé útvary nepravidelných tvarů, které se nacházejí na horních i dolních víčkách. Projevují se jako bulka na horním víčku, nejedná se však o bílé skvrny na očních víčkách. Víčka takto postižená působí unaveným dojmem.

Příčiny

Příčinou vzniku xantelasmat je hromadění tuků v kůži, které může být projevem vyšší hladiny cholesterolu nebo triglyceridů v krvi. Příčiny však mohou být i jiné. Roli sehrává také genetika.

Léčba

Pokud máte xantelasmata, jen tak sama od sebe nezmizí. Pomůže pouze operativní odstranění těchto nehezkých kožních výrůstků, které se nejčastěji vyskytují v oblasti očních víček. Proto se pacientům doporučuje, aby zákrok podstoupili společně s plastikou víček, která bývá ve středním a vyšším věku, kdy se xantelasmata vyskytují, také na místě.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Svědění hlavy a lupy

Svědění pokožky a šupinky kůže, lupy, jsou kousky odumřelé kůže. Někteří odborníci vidí příčinu v jediné věci, jiní zmiňují působení více faktorů najednou. Příčiny jsou: vypjaté emoce, stresové situace, prodělané trauma, nedostatek vitamínu B2, nadměrná činnost mazových žláz, maštění hlavy (zde má patrně vliv i hormon testosteron), vysušení vlasů (časté mytí, vysušující vlasové přípravky), plísně napadající kůži, snížená imunita, genetika, vrozené dispozice, přítomnost v rodině, jiné kožní onemocnění (například lupénka, psoriáza), kvasinková infekce. Dnes existuje na trhu celá řada účinných prostředků pro nesvědivý vlasový porost, informujte se ideálně v lékárně. Léčba by však neměla znamenat jen zakoupení drahé vlasové kosmetiky, ale též změnu stravy (zdravá výživa).

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Zdravý růst dítěte

To, zda vaše dítě roste správně, sleduje pediatr na pravidelných prohlídkách, avšak i vy sami si tento fakt můžete ověřit pomocí percentilového grafu. Najdete jej na internetu. Zadáte výšku, váhu a další data týkající se dítěte a ihned uvidíte, zda je růst vašeho potomka v normě, anebo ne. Na růst dítěte má vliv celá řada faktorů. Těhotenství matky a jeho průběh, správná výživa dítěte, rodina a prostředí, ve kterém žije. U dětí, které citově strádají nebo jsou týrané, může dojít ke zpomalení růstu. Výraznou roli hraje i genetika. Pokud jsou oba rodiče malí, je velmi nepravděpodobné, že jejich dítě bude vysoké.

Během prvního roku života vyroste dítě zhruba o 25 cm. Za další rok může být vyšší až o 13 cm. Ve dvou letech děti obvykle dosahují 50 % předpokládané výšky v dospělosti. Batolata ročně vyrostou průměrně o 7 až 10 cm ročně, předškoláci a školáci přibližně o 5 cm za rok. Během puberty rychlost růstu opět stoupá, a to průměrně o 9 cm ročně u dívek a 12 cm u chlapců. Růst u dívek končí většinou v 15 letech, u chlapců mezi 17. a 18. rokem.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Příčiny červených skvrn

Podráždění

Kontaktní dermatitida může být příčinou červených skvrn na kůži. Jedná se o velmi svědivé podráždění, které může být citlivé i na dotek. Často se objevuje po kontaktu s dráždivým faktorem (tkanina).

Alergie

Potravinová alergie může způsobit problémy s kůží, zejména kožní vyrážku. Příznaky alergie mohou odeznít samy, nebo musí být léčeny medikamenty. Důležité je, aby se člověk vyvaroval spouštěcím mechanismům, jedině tak může účinně zabránit vzniku červených skvrn, které se obvykle objeví do jedné hodiny po kontaktu s alergenem.

Genetika

Existuje celá řada genetických podmínek, které mohou způsobovat červené skvrny na kůži. Jednou z nich může být slupková keratitida. Jedná se o folikulární problém, který je charakterizován nerovnostmi na kůži. Tyto nerovnosti se nejčastěji vyskytují na horní části paží, ale mohou se objevit i na dolních končetinách, zádech, hrudníku, hýždích nebo kdekoli na těle. Jedná se o neškodný stav, který však může způsobit problémy se sebeúctou. Toto onemocnění vyplývá z nadměrné produkce keratinu. Problém se obvykle zlepšuje s přibývajícím věkem, zejména okolo 30. roku života.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Bércové vředy, proč právě já?

Většinou, když člověka něco takového potká, tak si říká, proč zrovna já, co jsem dělal špatně, že mám tyhle bércové vředy. Bércové vředy vznikají jednak jako dědičné onemocnění, ale zároveň i jako důsledek špatného životního stylu. První věc je pochopitelně ta genetická vada, tam to sami nemůže příliš ovlivnit, můžeme pracovat na tom, aby ten vřed nebyl tolik problematický snížením možnosti jeho vývoje nebo jeho rozsahu. U bércových vředů genetika hraje velkou úlohu, a pokud víme, že někdo z našich předků měl nějaké problémy s cévami nebo dokonce přímo měli bércový vřed, tak už dopředu zjišťujeme informace a hledáme možnosti, co bychom proti tomu mohli dělat. Jednou z takových možností je to, že navštívíme cévního lékaře, který nám řekne, v jakém stavu jsou naše cévy a jaký je tam případný problém. Dalším krokem proti vzniku bércového vředu je dodržování zdravého životního stylu, především si hlídáme svojí optimální váhu a nekouříme. Pokud dopředu víme, že nám hrozí v pozdějším věku bércové vředy z genetických příčin, tak bychom měli podle toho vybírat i své zaměstnání, které by mělo být bez dlouhodobého stání nebo sezení.
 

Zdroj: Bércový vřed

Co to jsou oční bradavice

Fibromy a bradavice patří mezi kožní výrůstky, které vznikají spontánně. Naštěstí se jedná pouze o nezhoubné nádory, které vytváří pojivová tkáň a které nejsou schopny metastazovat. Svým vzhledem se podobají malým uzlinkám, které jsou velké od 1 mm cca do 1 cm.

Kožní výstupky mívají obvykle stejnou barvu, jako má okolní kůže, ale někdy mohou být i trochu světlejší nebo tmavší. Nejčastěji je objevíte v místech, ve kterých dochází k rychlejšímu stárnutí kůže, jako je tomu obvykle na krku, očních víčkách, v podpaží, pod ňadry, na břiše nebo v podpaží. Věk přitom není podmínkou, mohou se vytvořit jak starším lidem, tak lidem ve středním věku, a jsou vnímány jako bradavice v koutku oka nebo bradavice pod okem či na víčku oka.

Příčina vzniku není doposud přesně známa. Genetika a obezita však hrají důležitou roli. Bradavice vznikají také na místech, na nichž dochází k dlouhodobému mechanickému dráždění tkáně. Kožní fibromy tak nejsou žádnou vzácností. Každý člověk za svůj život objeví alespoň jeden takový výrůstek. Jsou však i tací, kteří jich objeví několik stovek. Fibromy nejsou nijak nebezpečné, ale máte-li jich mnoho nebo jsou velké, stávají se estetickým problémem, který si každý přeje řešit.

Zdroj: Bradavice na očním víčku

Projevy stárnutí pokožky

První známky stárnutí pokožky můžeme zaznamenat už kolem 20 roku života. Pokožka žen stárne rychleji než u mužů. Stejně tak u lidí žijících v prosluněných oblastech se objevují vrásky mnohem dříve než u obyvatel severnějších oblastí. Mezi viditelné známky stárnutí pokožky patří vrásky, ztráta pružnosti a vlhkosti v pokožce, povadlá, unavená či nezdravě vypadající pleť. S přibývajícím věkem pokožka přichází o svou schopnost regenerace a mění se její struktura. Vrchní část kůže (epidermis) slouží k regulaci vlhkosti a tuto schopnost si uchovává až do stáří. Ty podstatné změny však probíhají v hlubokých vrstvách kůže – ve vrstvě nazývané dermis. V této vrstvě se snižuje produkce kolagenu a elastinová vlákna ztrácejí svou pružnost. Část původně elastických vláken se mění na tlustší, vlákna se kroutí a štěpí. Pleť se vyvěšuje a přichází o pevné kontury.

Vědci se shodují, že existují dva druhy stárnutí: vnitřní a vnější. Genetika významně ovlivňuje stárnutí pleti, jenže externě působící faktory mají minimálně stejný podíl. Na poškození pleti se podepisují hlavně nešetrné zásahy, působení UV záření, opalování, diety, životní styl (kouření, alkohol), špatná životospráva atd. Dalším faktorem je degenerativní materiál – volné radikály, které se hromadí v našem organizmu během života. Volné radikály pleť poškozují a způsobují předčasné stárnutí buněk.

Zdroj: Aloe vera zpomaluje stárnutí pokožky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP