Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HLADOVĚNÍ

OBSAH

Zápach stolice po acetonu u dospělých

Při hladovění, když je vaše tělo v ketóze, tak přeměňuje uložený tuk na palivo místo sacharidů, a produkuje při tom ketony. Ketony jsou chemikálie jako acetoacetát, beta-hydroxybutyrát a aceton. To jsou chemikálie přirozeně produkované vaším tělem, ale při hladovění, nebo při keto dietě jich vaše tělo produkuje více a přebytek může způsobit, že vaše hovínka, čůrání a dech budou páchnout po acetonu.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P. Dohnalová.

Může hladovění ovlivnit a zvýšit hladinu kyseliny močové?

Děkuji za vyjádření
PD

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladovění zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Hladovění není zdravé i v mnoha dalších ohledech. Zmírnit tvorbu kyseliny močové při hladovění se dá pravidelným pitím jedné sklenice čisté vody každou hodinu po celou dobu, kdy jste vzhůru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Aceton v krvi

Hladina acetonu v krvi stoupá při hladovění, při požití většího množství cukru a objevuje se při cukrovce (diabetes mellitus).

Zdroj: Aceton

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi DOPORUČENÍ STRAVY PRO PACIENTA VE VĚKU 77 LET, KTERÝ MĚL V 1 TÝDNU 3X NARKOZU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kopretinka.

Prosím o doporučení jakou stravu by měl můj 77 lety manžel jíst po cca týdenním hladovění a 3 narkozách. Cítí se velmi slabý, vyčerpaný. Zda ihned začít se silnými polévkami, masem nebo raději spíše zeleninovou stravou, šetřící? Na detoxikaci nasbírám kopřivy na špenát a na čaje. Pěstuji hodně bylinek, které doporučíte? Pro zlepšení paměti budu dávat hodně ořechů.
Ráda přivítám doporučení z vašich zkušeností. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučení stravy pro pacienta ve věku 77 let, který měl v 1 týdnu 3x narkozu .

Zdravotní benefity přerušovaného hladovění

Na přerušované hladovění se již zaměřilo mnoho studií, ať už na lidech, tak na živočiších. Tyto studie ukázaly, že IF může mít velký přínos pro kontrolu hmotnosti a zdraví těla i mozku. Dokonce může prodloužit život.

Hlavní benefity přerušovaného hladovění:

  • Hubnutí: IF může pomoct i se snižováním hmotnosti břišního tuku, aniž je potřeba omezovat kalorický příjem.
  • Inzulínová rezistence: IF zmírňuje inzulínovou rezistenci tím, že snižuje hladinu krevního cukru o 3 až 6 % a hladinu inzulínu během hladovění o 20 až 31 %. To snižuje riziko cukrovky II. typu.
  • Záněty: Některé studie ukazují redukci v zánětlivých markerech, klíčovém ukazateli mnohých chronických onemocnění.
  • Zdraví srdce: Přerušované hladovění snižuje úroveň LDL cholesterolu, krevních triglyceridů, zánětlivých markerů, krevního cukru a inzulínové rezistence. To vše jsou faktory pro vznik kardiovaskulárních chorob.
  • Rakovina: Studie na zvířatech naznačují, že IF může být i prevencí rakoviny.
  • Zdraví mozku: IF zvyšuje množství hormonu s názvem BDNF a může podpořit růst nových nervových buněk. Rovněž může být IF prevencí Alzheimerovy choroby.
  • Stárnutí: Studie na potkanech odhalila, že IF může prodloužit život hlodavců o 36 až 83 %.

Mějte na paměti, že seriózní výzkum přerušovaného hladovění je jen v počátcích. Hodně studií bylo buď malých, krátkodobých, nebo provedených na zvířatech. Mnohé otázky o přerušovaném hladovění na lidech zatím nebyly zodpovězeny.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Keslova.

Já ho mám od včera poprvé a jak mě bylo špatně hrůza přesně jak tady píšete. Ukrutně bolest hlavy špatně od žaludku,zimnice horečka,zeslabla hnus.volala jsem k lékaři tak mě snížil dávky jednu tabletů za 24 hodin úplně se bojím vzít.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Acetonový zápach z úst – další příčiny

Acetonový dech se také objevuje z důvodu hladovění, kdy se spálí veškerá glukóza a tělo přejde na tuky. Objevuje se i u nemocné slinivky břišní a tam, kde je intolerance ovocného cukru. Za zvýšeným zápachem z úst ale může také stát zánět v ústech.

Zdroj: Aceton v dechu

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.

Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.

Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.

Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.

Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.

Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.

Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Příčiny acetonu u dětí

U zdravých dětí

  • Několika hodinové hladovění. Nenasnídání nebo pozdní oběd způsobuje pokles cukrů v těle.
  • Nevhodná výživa. To se může stát, pokud dítě konzumuje příliš mnoho tuku nebo živočišných bílkovin nebo nemá dostatek cukru .

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty13mmol/l

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi CELULITIDA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lusi.

Ahoj všem, kdo bojují s celulitidou. Stalo se mi, že jsem si před časem oholila nohy a s hrůzou jsem zjistila při bočním pohledu na hladké nohy, že se pod kůží vytvořily takové nerovnosti, jako by pod kůží byly nerovnoměrné polštářky tuku. Toto jsem pozorovala na stehnech a bocích. Byla jsem z toho nešťastná :-( Dlouho jsem zkoumala, jak to odstranit. Zkoušela jsem jsem diety, ale po zhubnutí a ukončení diety se to vrátilo a bohužel ještě více. Problém byl v tom, že jsem se moc nehýbala. V práci sedavé zaměstnání, jsem analytička, a po práci rodina, děti, manžel, domácnost, znáte to... Rozhodla jsem se s tím skoncovat a vrátit tvar mých nohou do původního štíhlého tvaru. Vyčlenila jsem si čtyři hodiny v týdnu na trénink v posilovně, to není zas tak náročné (pondělí, středa, pátek po hodině a půl). Hned po práci tam zajdu a poctivě odcvičím předepsaný trénink, který mám od své trenérky. Nejdříve jsem s ní i cvičila, aby mně naučila, jak to dělat správně. Nyní již cvičím sama. Hned po každém takovém cvičení si dám hroznový cukr Glukopur a pak do půlhodiny si dám půl grilovaného kuřete, u kterého nejím kůži a přikusuju celozrnný chléb. Hlídám si, abych po celý den rovnoměrně do sebe dostala přibližně 180 gramů bílkovin a dvakrát tolik sacharidů. To dokážu udělat acidofilním mlékem, nízkotučným tvarohem a masem. Jako zdroj sacharidů používám piškoty, třeba s tím acidofilním mlékem je to dobré. Pak také jím během dne rýřové chlebíčky a přílohy k hlavním jídlům volím rýži, brambory a těstoviny. Jako ideální večeře nebo oběd se pro mě stalo rizoto. Dodržuju rozestup mezi jídly hodinu až dvě hodiny. O víkendu s manželem a dětmi jezdíme na kolech a aby s námi naši caparti zvládli i delší trasy, tak používáme cyklistickou vodící tyč na dětská kola a zbytek dlouhých tras je taháme za sebou. To byste nevěřili, že při takovém přecpávání se vám půjde celulitida pryč. Je to jednoduché. Díky cvičení se vám tuky přemění na maso, které se dá pěkně vytvarovat pomocí objemového tréninku, kterém jsem psala výše. Dneska mám své nohy spátky zase hladké, bez celulitidy a zapoměla jsem na hladovění, tudy cesta nevede. Naopak je třeba dobře a pravidelně jíst a hýbat se, pak si tělo nevytváří tukové zásoby ve formě ošklivých podkožních rundálů. Doporučuji si na začátek vzít trenéra, který vám na míru udělá jídelníček a sestaví cvičební plán a ukáže vám, jak to dobře odcvičit. Mě na to stačilo 15 hodin s trenérkou (první konzultace, cičební plán, jídelníček a nauka cviků), což při její ceně 500 Kč za hodinu činilo 7500 Kč, které jsem dříve za rok vydala za redukční diety, které mi ovšem takový efekt nikdy nepřinesly. Nyní jsem šťastná a navíc jsem se dokázala naučit vnímat své tělo a žít ve výživové harmonii.
Takže proti celulitidě jedině pohyb a správná strava. Žádné pilulky a ani samotné redukční diety. Zkuste to, budete překvapené, jak to bezvadně funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka .

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: diskuze Celulitida léčba

Aceton v moči u dětí

Aceton v moči a zapáchající moč (acetonem) samy o sobě nejsou příznakem cukrovky, ale jen jedním z možných příznaků. Aceton v moči u dětí může být při dehydrataci, při průjmech, zvracení, hladovění. Může se u dětí objevit i při horečce a zvracení – tento stav se nazývá ketoacidózní zvracení. Jakmile se objeví u aceton v moči v této souvislosti, je dobré podat dítěti sladké pití.

Zdroj: Aceton

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Skulinová.

Ráda bych se podělila o vlastní zkušenosti s mravenčením končetin a nadměrného bušení srdce. Léta jsem tímto trpěla. Protože intenzivně zatěžuji ruce jako kosmetička a dále se věnuji horolezectví, navštívila jsem neurologa pro případné vyloučení syndromu karpálního tunelu. Vyloučila se cukrovka, roztroušená skleróza i páteřní problémy. Jednalo se o tetánii. Civilizační chorobu z nedostatku hořčíku. Naordinovaný magnosolf nepomáhal, zabraly až kapačky s hořčíkem, ale ty se nedaly aplikovat dlouhodobě. Protože se zabývám alternativní medicínou, hledala jsem příčiny tetánie a došla k jednoduchému ale zásadnímu řešení. Poté, co jsem si dlouhodobě ověřovala překyselení v moči pomocí pH papírků a potvrdila si, že překyselení z počátku nebolí, ale z dlouhodobého hlediska je požíračem našich cenných minerálů v těle, upravila jsem si životosprávu.

1. Zjistila jsem příčiny překyselení u sebe (možná i u vás, ale nerada zevšeobecňuji): stres, mouka, cukr, maso, mléko, alkohol, sport.

2. Vyloučila jsem stresory ze svého života, nastolila si řád, pravidelný spánek 8 hodin, každodenní sport, pravidelná strava co 3 hodiny, pravidelné malé radosti.

3. Jídelníček promýšlím a plánuji. Nejím cokoliv, až když mám hlad. Jím 5x denně ovoce, semínka, ořechy, zeleninu, ryby, vločky, luštěniny i maso. Hlavně zásadité potraviny, bohaté na proteiny, úplně jsem vyloučila sladkosti a bílé pečivo.

4. Pořídila jsem si potravinové doplňky od certifikované firmy (ráda doporučím, mám je 2 roky ověřené na sobě) v podobě minerálů, které užívám hlavně při sportu na odkyselení (výborné po náročném tréninku nebo při horských tůrách).

5. Pravidelně 3x denně piju aloe vera gel na cévy. A to je ten nejdůležitější moment ve změně mého zdravotního stavu! Aloe vera je úžasná bylina s protizánětlivými účinky, silně zásaditá a udržuje naše cévy v perfektním stavu. Řeší následky překyselení, kdy dochází k tzv.řetízkování červených krvinek v periferiích našich vlásečnic, které se ucpou a nedokrvují se, to pociťujeme jako mravenčení. Narušené cévy díky cukrům a mouky dostávají zánět, který ošetřuje "špatný" cholesterol tak dlouho, až se zvýší tlak popřípadě pacient dostane infarkt nebo mrtvici. Laicky řečeno, působí na cévy jako náplast a hromadí se na poraněném místě, až ucpe cévu. Když se naše tělo správně neprokrvuje, znamená to, že se i špatně vyživuje a to je počátek všech nemocí kloubů, mozku, končetin a jednotlivých orgánů.

Naše zdraví je v podstatě jednoduchá záležitost. Péče o něj však vyžaduje základní znalosti, vůli a vytrvalost. Zdraví je postaveno na třech pilířích: zdravá strava, zdravá psychika a zdravý pohyb. Pokud si zapamatujeme, jaké potraviny jsou pro nás prospěšné a jíme je pravidelně bez hladovění, pokud se denně hýbeme ( chůze, běh, jóga, plavání, kolo...) a pravidelně spíme, relaxujeme, tzn., že poskytneme tělu vhodné podmínky pro rovnováhu, není důvod pro nemoc.

Přeji všem čtenářům, aby tento příspěvěk byl přínosem na cestě ke zdraví! S pozdravem Miluše Skulinová.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela.

Dobrý den paní Skulinová, moc vás prosím - napište mi název minerálů, které užíváte. Děkuji G.Žížková

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

IF – jídelníček

Přerušované hladovění jednoduše umožňuje spálit přebytečný tělesný tuk. Je důležité si uvědomit, že je to normální a lidé provozují půsty, aniž by to mělo škodlivé zdravotní důsledky. Tělesný tuk je pouze uskladněná energie z potravin. Pokud nebudete jíst, vaše tělo prostě „sní“ svůj vlastní tuk, aby získalo dostatek energie. Život je rovnováha. Dobré a špatné. Jin a jang. Totéž platí pro příjem potravy a hlad. Půst je koneckonců jenom obrácená strana jídla. Pokud nejíte, máte půst, což je podstatou této metody.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Půst čistí tělo i duši

Žádný lék nemá tak velkou schopnost očistit organismus a ochránit ho před toxemií jako půst. Hladovění je nejradikálnější a nejrychlejší způsob, jak detoxikovat celý organismus a překonat nejrůznější onemocnění. Držet půst je mnohem efektivnější než dlouhodobě nejíst. Spousta lidí si pod pojmem půst představuje vynechání „pár obědů“. Ale o tom to vůbec není. Smyslem půstu je dokonale poznat své tělo i duši. Je to vědomá pauza s cílem nahlédnout do svého nitra. Mnoho lidí si po tomto zážitku úplně změní uspořádání svého života. Při hladovění se totiž nepročišťuje pouze organismus, ale také mysl se zbavuje přebytečné zátěže. Kdo se postí, úplně se zpomalí a najednou vidí svůj život, jenž se kolem něho předtím řítil obrovskou rychlostí.

Zásady půstu

  • dva dny před zahájením úplného půstu konzumujeme pouze syrovou zeleninu či ovoce;
  • vždy začínáme pouze s jednodenním půstem, jakmile jej překonáme, můžeme si přidat den navíc;
  • v průběhu půstu je vhodné denně vypít 3 litry destilované vody z lékárny;
  • při hladovění se snažíme nevykonávat fyzicky náročnou práci;
  • překonat počáteční obtíže nám pomohou krátké procházky do přírody, studená sprcha, relaxace, četba či poslouchání příjemné hudby;
  • po skončení půstu je nutné pomalu přecházet na normální stravu. Velmi vhodná jsou lehká zeleninová jídla, pokrmy z rýže, ovesných vloček, jáhel či pohanky.

Zdroj: Půst nebo očista

Jak léčit acetonový dech

Pokud se jedná o komplikaci cukrovky a ne hladovění, musí být léčba zahájena urgentně. Lékař nejprve zkontroluje hladinu cukru v krvi a pak zahájí léčbu inzulinem. Ve vážných stavech je zapotřebí dotyčného hospitalizovat na JIP a zajistit u něj kardiovaskulární funkce, kontinuálně podávat kyslík, nitrožilně se pak vedle inzulinu se podává i bikarbonát sodný, který pomůže vyrovnat příliš kyselé pH. V případě neléčení se acidóza prohlubuje, rozvíjí se hypokalémie a nemocný upadá do diabetického kómatu a následně umírá na otok mozku anebo aspiraci. Naštěstí je dnes úmrtnost na tuto závažnou komplikaci minimální.

Zdroj: Aceton v dechu

Bezpečnost a vedlejší účinky

Hlad a zvýšená nervozita patří mezi první vedlejší účinky přerušovaného hladovění. Budete se také cítit slabě a budete mít pocit, že váš mozek nefunguje tak dobře jako obvykle. Tyto efekty jsou většinou jen dočasné, dokud se tělo neadaptuje na nový rozvrh jídel.

Jestliže máte zdravotní problémy, měli byste se před zahájením IF poradit se svým lékařem. A to zejména tehdy, pokud trpíte cukrovkou, máte problémy s regulací krevního cukru, nízký tlak, užíváte léky, máte podváhu nebo jste prodělali poruchu příjmu potravy.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

U nemocných dětí

  • Vysoká horečka. Když má dítě dlouhotrvající horečku, tělo vytváří aceton.
  • Zvracení. Pokud dítě několikrát zvracelo, vyloučilo přebytečné cukry a dochází ke spalování rezervních tuků, čímž vzniká aceton.
  • Zánět hltanu. Kvůli nepohodlí, které způsobuje, brání dítěti jíst jídlo nebo má nechutenství způsobující dlouhodobé hladovění.
  • Dětský diabetes. Nízká hladina glukózy v krvi se může objevit v důsledku obvyklého zpoždění v době jídla. Na druhou stranu u diabetu 1. typu může hladina glukózy v krvi stoupnout kvůli nedostatku inzulinu v jeho těle.

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Jak půst probíhá?

Prvních 24 hodin nemá půst žádný účinek, kromě hladu. Druhý den se hlad zmírní a začnou se z těla vylučovat toxiny. To se projeví potažením jazyka a špatným dechem. Třetí den se může objevit bolest hlavy. Po skončení půstu začněte pozvolna s tekutinami (polévka, ovocné šťávy). Návrat k normální stravě musí být postupný a měl by odpovídat období rovnajícímu se polovině délky hladovění. Bílkoviny, maso a obiloviny můžete až další den. Při krátkém půstu nemusíte ležet v posteli, pouze se vyhněte namáhavějším činnostem vyžadujícím značné soustředění. Hladovět by neměli nemocní lidé a ti, kteří trpí tuberkulózou, cukrovkou a poruchami ledvin. Do půstu se pusťte v případě, že se cítíte zdraví a silní.

Zdroj: Půst nebo očista

Zkušenosti s intermittent fasting

Metoda stravování IF má více variant přerušovaného půstu, mezi ty nejznámější a nejpoužívanější patří intervaly 14/10 neboli 14 hodin půstu, 10 hodin strava, vůbec nejpoužívanější je 16/8 a nejméně častý 20/4. Úkolem IF je vytvořit si stravovací „okno“, ve kterém sníme počet kalorií, které bychom normálně snědli kdykoli jindy. Čili pokud si vezmeme nejpoužívanější interval přerušovaného půstu 16/8, budeme 16 hodin bez jídla a během 8 hodin sníme to, co bychom snědli normálně, to je v podstatě přerušované hladovění. Lze vyzkoušet metodu 12/12, to znamená, že 12 hodin denně jíte (ne v kuse!) a dalších 12 hodin nikoliv. Toto dělení je vhodné pro začátečníky, protože se velmi blíží běžnému stravování každého z nás. Ze zkušeností však vyplývá, že organismus si velmi rychle zvykne na tento rytmus, ale uživatelé pak dělají jednu z největších chyb, které mohou – nedodrží požadované kalorie a začnou jíst méně. V takovém případě nejde už o přerušovaný půst, ale o hladovění. Množství potravy je zde kritické. Nelze jíst více ani méně. IF není dieta, ale metoda načasování stravy.

Cílem IF je přenechat tělu dostatečný časový prostor k tomu, aby využívalo jako zdroj své energie tukové zásoby, aniž byste snížili počet kalorií. Ten musí být v každém případě zachován. Hlavní roli zde hraje inzulín. Pokud jíme stále a často, neustále nám v krvi koluje určitá hladina cukru. Na cukr v krvi reaguje inzulín, který se vlastně díky neustálému krmení opakovaně vyplavuje a tělo tak nedostane vůbec prostor pro využívání vlastních tukových zásob jako zdroje energie.

Rozložení stravy, které si vyberete, pak dodržujete dlouhodobě. Zvládání metody přerušovaného půstu vyžaduje značnou vůli – málokdo totiž dokáže svůj hlad ovládat a nemlsat v okamžicích stresu, nudy nebo únavy.

Zdroj: Co to je intermittent fasting

Zásady

Zastánci přerušovaného půstu často vynechávají snídani, dokonce ani nedoporučují jíst každé 3 hodiny, ale v nižší frekvenci. Důraz kladou na celkové množství kalorií a rozložení živin v průběhu dne. Přerušovaný půst lze obecně doporučit spíš velmi aktivním sportovcům, kteří nemají potíže s ovládáním svých potřeb, ale také mají hluboké znalosti o výživě a dokážou respektovat signály svého těla. Tato metoda není vhodná pro jedince s nadváhou nebo pro ty, u nichž je jedení a jídlo silně spojené s psychikou. Nedoporučuje se lidem s poruchou příjmu potravy, diabetikům a těm, kteří mají potíže s kolísáním krevního cukru.

Velmi důležité také je uvědomit si, že během doby jídla není možné jíst polotovary a dobroty z fast foodu, ale je naopak nutné organismu dopřát kvalitní živiny, aby byl schopný fyzického a duševního výkonu.

Nečekejte, že když budete jíst, byť jen v rozmezí osmi hodin denně, tučná a sladká jídla, bude tukový polštář kolem pasu mizet. Ke štíhlé a zdravé postavě nevedou žádné zkratky, jakákoliv metoda vyžaduje alespoň minimální zapojení vůle, motivaci, znalosti o výživě a spoustu pohybu.

Zásadou IF metody jsou periody jedení a periody hladovění.

Nejznámější metody přerušovaného hladovění:

Crescendo metoda: je jedním z nejlepších způsobů, jak zavést přerušovaný půst, aniž bychom stresovali naše tělo nebo zhoršovali hormonální regulaci. Nevyžaduje půst každý den, jen několik dní v týdnu, rozložených během celého týdne. Například v pondělí, středu a pátek.

Trvání půstu: 12–16 hodin x 2–3 dny v týdnu

Okno pro konzumaci: 8–12 hodin

Bezpečné pro ženy: ano

16/8, známá jako leangains protokol: zahrnuje vynechání snídaně a příjem jídla jen během osmihodinového „okna“ během dne, například od jedné do deváté. Hladovění trvá zbývajících 16 hodin.

Trvání půstu: 16 hodin x 7 dní v týdnu

Okno pro konzumaci: 8 hodin

Bezpečné pro ženy: ano

24hodinový protokol, nazývaný také „Eat-Stop-Eat“: zahrnuje 24hodinovou hladovku jednou nebo dvakrát týdně, například od večeře jednoho dne po večeři druhého dne.

Trvání půstu: 24 hodin x 1–2 dny v týdnu

Okno pro konzumaci: 0 hodin

Bezpečné pro ženy: ano, když je praktikovaná maximálně 2krát týdně.

5 : 2: dva po sobě následující dny v týdnu jezte pouze 500 až 600 kalorií, zbývajících pět dní jezte normálně.

Trvání půstu: bez půstu, pouze omezení energetického příjmu na 500–600 kalorií x 2 po sobě jdoucí dny v týdnu

Okno pro konzumaci: běžný příjem potravy 5 dní v týdnu

Bezpečné pro ženy: obecně považováno za bezpečné pro ženy, ale chybí studie.

Zdroj: Co to je intermittent fasting


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP