Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HLASIVKY

OBSAH

Kalciová injekce na hlasivky

Kalciové injekce používají jako první pomoc profesionální zpěváci. Kalciová injekce zlepšuje prokrvení orgánů a tím může urychlit jejich hojení. Například někteří krční lékaři ji předepisují při zánětu hlasivek. Někomu to zabere, někomu ne, úspěšnost je asi padesátiprocentní. Hlasivky se dají vyléčit i tím, že je člověk nějakou dobu vůbec nepoužívá.

Zdroj: Vápník u dětí

Diskuze

V diskuzi OPERACE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den Leni,jsem 15 dní po operaci a mám stejné problémy jako vy.Už o tom máte nějaké informace?Mě nikdo nic neřekl.Děkuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

dobry den,Lenko jsem 21 dnu po operaci štítné žlázy také chraptím,sice mě bylo řečeno,že nerv byl nepoškozen,ale ze se tam obrna levé hlasivky dávají léky účinek zatím žádný.CHtěla bych se zeptat jak jste na tom vy už se to nějak zlepšilo.Děkuji alena

Zdroj: diskuze Operace štítné žlázy

Kalcium na hlasivky - mýtus nebo pravda?

Na závěr zůstává otázka z úvodu textu, pomůže vápník s chrapotem hlasu? V případě hypokalcémie, která má chrapot jako příznak, jistě pomohou doplňky vápníku. Většina lidí, kteří trpí chrapotem hlasu, zejména v zimních měsících, má samozřejmě spíše akutní laryngitidu než hypokalcémii. Hlasová hygiena a hlasová terapie jsou proto určitě první volbou v léčbě takových případů. Pokud si stále myslíte, že trpíte hypokalcémií, i když byla mírná, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakékoli doplňky vápníku!

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z ÚST, ZTRÁTA HLASIVEK PŘÍZNAKY JAKÉHO ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaculová.

Má mentálně postižená dcera -35 let po propuštění z PN Opava trpí krvácením z úst, nesnesitelný zápach a v současné době ještě přichází o hlasivky o jaký druh onemocnění se může jednat? Problém je v tom, že jí nemohu dostat k lékaři, nechce jíst, jen s obtížemi do ní dostávám tekutiny, je podrážděná, napadá mě a už si s ní prostě nevím rady. Prosím, můžete mi poradit jak mám postupovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro určení příčiny bude zapotřebí vyšetření krku. Zkuste se domluvit s lékařem z ORL, aby přišel k vám domů a pokusil se dceru vyšetřit v domácím prostředí bez bílých plášťů. Když to nepůjde, tak zkuste s pomocí psychiatra podat své dceři tlumící léky, které vám umožní dostat ji k lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z úst, ztráta hlasivek příznaky jakého onemocnění

Chrapot u dětí

Chrapot u dětí je běžným fenoménem. Děti si svým křikem namáhají hlasivky, které mohou následně zduřit a na základě otoku se objeví chrapot, který nemá nic společného s infekcí. Někdy chrapot u dětí může signalizovat počáteční alergickou reakci či astma. Podrobnější příčiny jsou popsány níže.

Zdroj: Chrapot

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Kloktadlo na hlasivky

Smíchejte 5 g listů šalvěje lékařské, 10 g listu mály peprné a 10 g květu měsíčku lékařského. Připravte směs a tu přelijte 1 l vroucí vody a nechte vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom sceďte, přidejte 2 čajové lžičky medu, nalijte do termosky, kloktejte a popíjejte během dne. Používejte asi 4 dny.

Vařte asi 10 minut 10 g řepíku lékařského v 0,5 l vody. Odvarem kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut luhujte, poté sceďte. Čajem kloktejte několikrát za den.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Hrtan a chrapot

Jednou z nejčastějších příčin chrapotu je akutní a chronická laryngitida. Hrtan hraje důležitou úlohu v dýchání a polykání kromě toho produkuje také hlas. Akutní laryngitida je jednou z nejčastějších příčin dysfonie. Nejčastěji je virového původu, ačkoli akutní laryngitida může být také důsledkem zneužívání hlasu nebo vystavení škodlivým činitelům. Akutní laryngitida má za následek snížení vibrací hlasivek, což produkuje ostrý, napjatý hlas se sníženou projekcí a zvýšeným úsilím. Chronická laryngitida trvá déle a je často způsobena chemickým podrážděním, jako je kouření, znečišťující látky ve vzduchu a inhalátory, stejně jako mechanické podráždění způsobené traumatickým kašlem nebo prodlouženou řečí.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Phyteneo tymiánový sirup 250ml

Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.

Zde můžete vidět cenu produktu Phyteneo tymiánový sirup 250ml.

Zdroj: Tymiánový sirup pro lepší zažívání

A co vápník?

Je popsán případ, kdy byl 29letý muž bez anamnézy hlášen na urgentním příjmu s epizodami náhlého chrapotu, zvracením po vypití studené vody a křečemi v rukou. Krevní testy prokázaly těžkou hypokalcémii a rhabdomyolýzu (syndrom způsobený degenerací a destrukcí svalových vláken). Rhabdomyolýza je charakterizována vysokými koncentracemi kreatinkinázy v krvi (CK). Pacient byl okamžitě léčen intravenózním kalciem s téměř okamžitým zlepšením hlasu a rychlou normalizací CK (což naznačuje, že rabdomyolýza byla způsobena hypokalcémií). Laryngospasmus, který se obvykle projevuje dušností (obtížným dýcháním) a stridorem (vysokofrekvenční zvuk, který se vyskytuje převážně v nádechu), je vzácným , ale dobře známým a život ohrožujícím důsledkem hypokalcémie, která se tradičně vyskytuje u kojenců.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Jak probíhá obstřik hlasivek

Součástí hrtanu jsou dvě hlasivky sloužící k tvorbě hlasu. Vzduch rozechvívá hlasový vaz, který funguje jako struna. O výšce tónu rozhodují okolní svaly, které mění napětí a vzájemnou polohu hlasivek. Normální hlas se v hlasivkách tvoří tehdy, jsou-li hlasivkové vazy, obal hrtanu i jeho sliznice v pořádku. Nejčastější příčinou změny nebo ztráty hlasu bývá zánět. Ten způsobí jednak otok sliznice, jednak změna hlenu, který ji kryje. Člověk pak má v krku vazkého hlenu buď příliš, nebo naopak moc málo. Obstřiky hlasivek přinášejí okamžitou, ovšem pouze dočasnou pomoc. Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Zdroj: Vápník u dětí

Co se skrývá za nemocnými hlasivkami

Dysfonie nebo chrapot se může objevit jako důsledek jakékoli poruchy uzávěru hlasivek, vibrací nebo symetrie samotných hlasivek. Hrubý hlas nejčastěji ukazuje na lézi (jako jsou uzliny, polypy, cysty, vazivové útvary, pseudocysty a nespecifické léze) na vibračním okraji hlasivek. Dušnost nebo slabý hlas mohou naznačovat zhoršené uzavření hlasivek, jako v případě ochrnutí hlasivek. V případě, že neexistuje žádný konkrétní anatomický „viník“, jako je nádor, dochází u pacientů s hyperfunkční dysfonií, tedy nefyziologickým zvýšením tonu hlasivek při fonaci, řeči či dýchání, k výrazným řečovým potížím s doprovodným chrapotem. Ženy jsou postiženy častěji než muži.

Příčiny chrapotu mohou být:

  • akutní a chronická laryngitida (zánět hrdla nebo hrtanu),
  • funkční dysfonie,
  • benigní a maligní nádory,
  • neurogenní faktory jako paralýza hlasivek,
  • fyziologické stárnutí,
  • psychogenní faktory.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Řepík lékařský na opruzeniny.

Další alternativou na opruzeniny jsou obklady z odvaru z řepíku lékařského. Na rostlině řepíku lékařského je léčivou částí jeho listy a měkká horní část lodyhy. Řepík se sbírá hned, jak začne kvést, dokud nemá nepříjemná lepkavá semena. Řepík je třeba ihned po sběru, ještě za čerstva, nasekat, neboť rychle tvrdne a později by bylo jeho zpracování omnoho obtížnější. Silný odvar z řepíku si připravíme ze dvou vrchovatých lžic nasekaných listů a nati řepíku, které přelijeme půllitrem vroucí vody a necháme louhovat 20 minut. Pak se směs vody, listů a nati z řepíku přecedí a čistá tekutina je silný odvar z řepíku. V tomto odvaru se namáčí bavlněný kapesníček, který se přikládá na opruzeniny. Tento odvar se dá také kloktat, kdy pomáhá jako účinný lék na nemocné nebo jinak postižené hlasivky. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá řepík koupit, jsou zde řepíkový čaj cena.

Zdroj: Jak na opruzeniny kůže

Kdy je nutná operace

Nezhoubné uzly na štítné žláze vyžadují chirurgický zákrok, pokud je uzel příliš velký a způsobuje estetické problémy či potíže s dýcháním a polykáním.

U toxických adenomů štítné žlázy se přistupuje k chirurgickému zákroku, pokud se podávání radioaktivního jódu nebo užívání tyreostatik neosvědčilo. Zde dochází k operačnímu odstranění části nebo celé štítné žlázy.

Rakovina štítné žlázy se léčí chirurgicky. Často se musí odebrat téměř celá štítná žláza. V tom případě bude muset pacient do konce života užívat levothyroxin, tedy syntetickou náhradu hormonu štítné žlázy. Mezi rizika operačního zákroku patří možné poškození hlasivek (kvůli poškození nervus laryngeus recurrens – větve bloudivého nervu nervus vagus, která ovládá hlasivky) nebo poškození příštítných tělísek. Příštítná tělíska jsou dvě až čtyři malé žlázy v blízkosti štítné žlázy, které regulují hladinu vápníku v krvi (produkcí velmi důležitého hormonu s názvem parathormon).

Zdroj: Co znamená uzlík na štítné žláze

Jak vyléčit chrapot?

Mezi behaviorální metody v léčbě chrapotu patří hlasová hygiena a hlasová terapie. Hlasová hygiena zahrnuje zvýšenou hydrataci pro snížení viskozity glottis (glottis je otvor mezi hlasivkami). Často může být indikován hlasový klid, který se ukázal být užitečný v krátkých časových obdobích, aby pomohl řešit edém a zánětlivé změny.

V závažných případech chrapotu, jako je chronická laryngitida, je možné uchýlit se k farmakologickým opatřením. Často pacienti s chronickou laryngitidou uvádějí příznaky pálení žáhy. V takových případech je pacient odeslán k léčbě na gastroenterologii, kde dostane léky - inhibitory protonové pumpy. Dále může být použit botulotoxin. Indikací k použití je křečová dysfonie a provádí se většinou v ordinaci společně s elektromyografií (diagnostická metoda vyšetření funkce periferního nervového systému). Injekce botulotoxinu do příslušných svalů hrtanu může tyto svaly oslabit a snížit související křeče. Pokud se nic neprokáže jako účinné, přistoupí se k operaci. Operace chrapotu je vždy zaměřena na obnovení nebo zachování normální fyziologie hlasu.

Zdroj: Kalciová injekce na hlasivky

Obstřik hlasivek

Obstřik hlasivek, nebo-li instilace léků, které uvolní napnuté hlasivky. Jde o lokální terapii spočívající v instilaci adstringentních roztoků na hlasivky, popřípadě anemizačních, antibiotických a protizánětlivých látek. Nejčastěji se s obstřikem hlasivek setkáváme u profesionálních zpěváků.

Obstřik hlasivek u zpěváků

Kdykoli se u zpěváka rozvine akutní onemocnění hrdla, laryngolog je často konfrontován se situací, kdy ho musí ošetřit během jednoho dne nebo dokonce několika hodin. Často to není možné kvůli pomalým metabolickým procesům probíhajícím v hlasivkách.

V této souvislosti by měli být zpěváci varováni před sprejovou léčbou obstřikem hlasivek, jako je instilace dekongestantů, často s aditivním lokálním anestetikem. Anestetický účinek těchto léků způsobuje, že umělec částečně ztrácí kinestetickou kontrolu nad svým hlasem. Navíc tyto záběry povzbuzují zpěváky k nadužívání nebo zneužívání hlasu, protože bolest nebo nepohodlí z nemoci, kterou by jinak přirozeně zažívali, byly odstraněny obstřikem do krku. To může maskovat zánětlivé stavy a podporovat rozvoj lézí hlasivek. V případě pochybností se umělci doporučuje zrušit představení, než aby se vystavoval riziku vážného zánětu nebo vzniku uzlíků na hlasivkách.

Podobně se naléhavě nedoporučuje „dávka kortizonu“ před představením. Akutní poruchy hlasu u zpěváků jsou obvykle způsobeny virovým nebo bakteriálním zánětem. Ačkoli kortizon dočasně potlačuje průvodní zánětlivé příznaky (zarudnutí, otok, tvorba tepla), neléčí skutečnou základní příčinu stavu. Tento druh léčby vede zpěváka k nepřiměřenému nadužívání hlasu a tím k riziku zpomalení regeneračních procesů a umožnění růstu uzlíků hlasivek. Je třeba poznamenat, že kortizon skutečně často prokázal své přednosti při snižování otoků hlasivek. Při podávání je ale potřeba vyvinout vědomé úsilí, aby si hlas odpočinul.

Jak probíhá obstřik hlasivek

Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Zdroj: Chrapot

Nos jako cenný filtr

Nos je důležitý pří úpravě vdechovaného vzduchu. Otepluje ho a zvlhčuje. Také reguluje jeho množství a plní funkci filtru.

  • Nos svými chloupky a řasinkovým epitelem zachycuje a odfiltrovává prachové částice, aby nezatěžovaly plíce.
  • Skořepy uvnitř nosu pečují o ohřev vzduchu vstupujícího do těla.
  • Hlenovitý povrch sliznice vzduch zvlhčuje.
  • Čichovou funkcí se nos nenahraditelně podílí na vnímání chuti.
  • V nosní sliznici sídlí imunoglobuliny, které útočí proti cizorodým látkám a likvidují je.
  • V nose jsou umístěna i speciální nervová zakončení, která pomocí vzduchu aktivují činnost mozku.

U člověka s deformovanou nosní přepážkou však proudí vzduch v jednom nosním otvoru hodně, zatímco v druhém málo. Tam, kde je pohyb vzduchu menší, sekret stagnuje a je živnou půdou pro bakterie, které vyvolávají kašel, zánět vedlejších nosních dutin, chrapot či alergizaci. V důsledku neprůchodnosti nosu postižený dýchá ústy – do plic tak vstupuje nečištěný, neohřátý a suchý vzduch, což vede k bronchitidám či suchým dráždivým kašlům. Funkci nosu potom musí převzít průdušnice a průdušky, oschlé hlasivky trápí chrapot.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Domácí léčba

Vyloučí-li se závažná onemocnění typu angíny nebo zánětu hrtanu, je možné bolest v krku léčit volně dostupnými léky v lékárnách. Jedná se o různé sirupy, tablety, pastilky, spreje, kapky, kloktadla nebo zábaly. Samozřejmostí je pít dostatečné množství tekutin (čaj, minerálka, voda), nechávat krk v klidu a teple, vyhýbat se zakouřenému a znečištěnému prostředí, nechávat hlasivky v klidu a nenamáhat je, používat zvlhčovače vzduchu.

Při výběru vhodného léku by měl brát člověk v úvahu také možné potravinové a lékové alergie. Důležité rovněž je, zda je pacientem těhotná nebo kojící žena, nebo se jedná o dítě. V těchto případech je nabídka léků nižší. Z velkého množství přípravků, které mají antibakteriální a dezinfekční účinky, je možné vybrat: Septolete, Strepsils nebo Neoangin, Orofar, Tantum Verde, Stopangin, Jox. Velmi účinný je i přípravek Citrovital kapky. Pro více informací o přípravku Tantum Verde navštivte webové stánky https://www.tantumverde.cz/.

Při užívání je důležité dodržovat předepsaný způsob dávkování, pastilky nekousat, ale nechat rozpustit v ústech, nejíst a nepít po užití přípravku, viz pokyny na příbalových letácích. Pokud bolest v krku neustoupí, měl by člověk navštívit lékaře.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Příčiny třesu prstů

Níže probereme některé možné příčiny třesu prstů.

Esenciální třes

Esenciální třes je nejčastější pohybová porucha a způsobuje mimovolní rytmické třesy. Nejběžnější je třes rukou , ale esenciální třes může postihnout také prsty, nohy a dokonce i hlasivky. Příznaky se často objevují postupně a mohou velmi ztížit provádění jednoduchých úkolů, jako je pití z šálku nebo používání nádobí.

Podobně jako u záškubů prstů existuje i souvislost mezi třesem a stresem. Zatímco stres a úzkost nemohou způsobit třes, mohou je ale zhoršit. Úzkostné třesy se často objevují v situacích, kdy jsou vaše třesy zjevnější, například když jíte ve společnosti jiných lidí.

Příčina esenciálního třesu není známa, ale dědičné faktory, věk a faktory životního stylu mohou u někoho zvýšit pravděpodobnost, že se u něj vyvine. Některé možnosti léčby zahrnují změny životního stylu, aby se zmírnily příznaky třesu, užívání léků, chození na fyzikální terapii a ve vážných případech chirurgický zákrok.

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje pohyb. Symptomy začnou postupně, například mírným třesem rukou, ale postupem času se rozvinou do závažnějších příznaků. Některé běžné příznaky Parkinsonovy choroby zahrnují třes, zpomalený pohyb, ztuhlé svaly, změny řeči a ztrátu schopnosti ovládat pohyb.

Není známa žádná příčina Parkinsonovy choroby, ale předpokládá se, že genetika a faktory prostředí hrají roli v pravděpodobnosti rozvoje této choroby u každého jednotlivce. Neexistuje žádný lék na Parkinsonovu chorobu, ale některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky. V závažnějších případech mohou být ke snížení příznaků také provedeny chirurgické zásahy v mozku.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP