Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HMOTA

OBSAH

Kniha Zhubněte jednou provždy 2

Kniha Zhubněte jednou provždy 2 je volným pokračováním knihy Zhubněte jednou provždy 1, která je prvním krokem k trvalé změně toho, jak vypadat a jak se momentálně cítit. Tato kniha je věnována ženám, které se staly oběťmi společenského diktátu krásy a dokonalosti, místo toho, aby byly zdravé, originální a krásné svým vlastním způsobem. V této knize je nabízena kombinace hodnotné a vhodné stravy volené podle krevní skupiny, která pomůže lidem zhubnout. Recepty jsou volené tak, že nebudete hladovět, právě naopak, někdy vznikne pocit přejídání.

Všechny procesy v našem těle řídí mozek, který je nastavený tak, že v dietním režimu nejprve odbourává svalovou hmotu. Takže původní tuková hmota, které se hladovějící chtěl zbavit, zůstává. A tak se po ukončení diety, kdy se jedinec vrátí ke svým původním stravovacím návykům, obvykle zvětší jen tuková hmota, protože svalová hmota byla zlikvidována.

Jak autorka uvádí, kritika na její stravování je neopodstatněná. Strava uvedená v jejích knihách je plnohodnotná. Poznamenává, že bílkovina jako základní stavební jednotka je ve větší či menší míře přítomná v každé potravině. V rostlinné i živočišné. V jejích receptech nenaleznete žádné potravinové nebo proteinové doplňky stravy. Jde vždy o vyváženou stravu.

V současné době se z hubnutí stává byznys. Rádoby výživoví poradci vám vypracují drahou dietu a doporučí ještě dražší výživové doplňky stravy, které údajně podpoří proces hubnutí. Ovšem zapomenou dodat, že pokud nezměníte získané stravovací návyky trvale, shozená kila se vám časem vrátí. Způsob stravování podle Mačingové je levný, dostupný a účinný. Sama A. Mačingová je důkazem toho, že její strava funguje, i její vnitřní orgány jsou ve stavu, jako by jí bylo osmnáct let.

Zdroj: Zhubněte jednou provždy 2

Diskuze

V diskuzi GOOGLE COM MUZSKE CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Mojemu manzelovi veteka z pohlavniho uda taka biela hmota
neviem co mame robit ked chce aby sme maly spolu milovanie mne sa nechce ked si zmyslim ze mu vyteka ta hmota.
Prosim porate co mame robyt.

Velmi pekne dakujeme Jaro

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Čau, ten můj to měl taky. Šel s tím k doktorovi a ten zjistil, že je to kapavka. DOstal od doktora antibiotika na 10 dní a pak se to ztratilo.

Zdroj: diskuze Google com muzske choroby

Recept na domácí depilační prostředek

Ingredience: 500 g cukru krystal, 50 ml vody, 50 ml citrónové šťávy

Postup: Vše smíchejte v hlubokém hrnci a ohřejte na 120 °C, míchejte, než se vytvoří hmota, která připomíná hodně hustý tmavý med. Za tepla přelijte do žáruvzdorné nádoby, pozor vzniklá hmota pálí! Nechte zchladit. Studená cukrová pasta je tuhá, před depilací ji tedy vždy nahřejte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, aby se s ní dalo pracovat.

Zdroj: Jak vyrobit teplý vosk

Diskuze

V diskuzi INDIÁNEK RETRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry den, my, co jeste narozeni v praveku, si pamatujeme indianky s krupavou cukrovo kakaovou polevou. Mely sve kouzlo. Indianek jsme chytili obracene, prvni jsme snedli piskot /bufler/ a az potom jsme teprve z krupave krusty vylizovali hoodne pomalu snih, protoze, vetsinou jsme na 2 ks nemeli penize a nakonec jsme pokroupali onen obal indianku. Takove mlsani bychom si s indiankem poletym cokoladou nemohli dovolit, nebot by se nam rozmazl v ruce a vetsi cast upadla na zem. Ptam se :pamatujete nekdo jak se ta krusta delala?.
Hezky den a dekuji za recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Dříve se protahoval Indian ve fondanu, poleva co je i teď například na venečkach. Barvila se. Tehdy se tomu říkalo fondán, hmota se nahrivala , a poté se máčel do této hmoty. Nyní se dá fondán sice koupit i v supermarketu ale je to už něco jiného.

Zdroj: diskuze Indiánek Retro

Slunečnicová chalva

Slunečnicová chalva je šedivá hmota vyrobená ze slunečnicových semínek a cukru. Nenechte se odradit nicneříkajícím šedivým zjevem, po ochutnání zjistíte, že je slunečnicová chalva opravdu vynikající.

Zdroj: Chalva

Poradna

V naší poradně s názvem KONZISTENCE PŘÍPRAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

I když jsem postupovala dle návodu, finální výrobek byl drolivý, díky této konzistenci
nebylo možné jej nanášet, drobivá hmota nepřilnula k pokožce. Máte někdo obdobné zkušenosti, případně můžete poradit co s tím? Nebylo by možné kávovou kaši zamíchat např. do krému nebo tělového mléka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Musíte to udržovat stále teplé než to nanesete na tělo. V článku jsme trochu pozměnili postup, aby bylo možné lépe pochopit způsob správné přípravy.

Zdroj: diskuze Konzistence přípravku

Citronová poleva na věnečky

Ingredience: 300 g moučkového cukru, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.

Zdroj: Citrónová poleva

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Prosím poraďte - anturie mi začaly "brečet" = všude okolo rostliny je na okně i parapetu lepkavá, mazlavá hmota. Zdá se mi, že rostliny přijímá mnohem méně vody než dřív, kvete normálně. Vzala jsem ji tedy ven, osprchovala vodou, očistila listy a po jejich oschnutí jsou již zase lepkavé. Co mám dělat, poraďte. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaši anturii napadly škůdci a rostlina se pokouší bránit a vypouští tak zvanou medovici. Medovice je lepkavá látka, která stéká z listů. Nejčastěji jde o škůdce žijící na spodní straně listů nebo na kmínku. Jsou to puklice, červci a podobně. Nejjistější způsob jak je zlikvidovat je chemický postřik pomocí přípravku Actara. Ten se nanáší na na rostlinu, ta ho vstřebá do všech svých částí a nechá si ho v sobě dva měsíce. Po tuto dobu je skvěle chráněná. Jakýkoliv škůdce, který si nasaje její mízu rychle hyne a to i velmi odolné puklice. Zkuste si ho koupit a zachraňte tak svoji rostlinku. Actaru můžete použít i preventivně, když rostliny dáváte na léto ven. Jeden postřik se udělá na začátku léta a druhý pak v září. Budete překvapená jak okrasné rostliny prospívají při letnění, jsou-li ošetřeny Actarou.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Nežádoucí účinky pro psa

Nevpouštějte psa na ošetřenou plochu po dobu 10–14 dní, tedy dokud zelená hmota nezačne odumírat. Pes by mohl mít dermatologické problémy.

Nejvíce rizikové jsou 2 hodiny po aplikaci, kdy se začíná přípravek vypařovat, což by mohlo mít za následek otravu organismu psa.

Zdroj: Bofix a pes

Diskuze

V diskuzi POTREBUJI ZUBNI PROTEZU KOLIK BUDE STAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekar milan.

je mi 54 let mam asi 7 zubu potreboval bych kompletni novou protezu u zubare jsem nebyl 40 let co mam delat a kolik to bude stat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Mám čerstvě udělané zubní náhrady, neslouží mi dobře, zuby jsou moc strčené do úst, takže mám špatnou pohyblivost jazyka a potrava nejde posouvat. To se nezmiňuji o estetické stránce, stařena, horní ret je moc zasunutý, takže výraz- jako bych cucala citron a díky tomu jsem vrásčitá, protože mi tam chybí hmota. Kolik bych zaplatila za novou ? Děkuji moc

Zdroj: diskuze Potrebuji zubni protezu kolik bude stat

Arašídové máslo při kulturistice

Při kulturistice je důležitá svalová hmota. Skvělou potravinou je proto arašídové máslo. Při jeho konzumaci zajistíte tělu zdravý zdroj tuku a bílkovin, což je důležité pro růst svalové hmoty. Docílíte tím navýšení kalorického příjmu, protože se toto máslo vyrábí z ořechů. Doplněním jídelníčku o arašídové máslo si zajistíte také dlouhotrvající přísun energie.

Zdroj: Arašídové máslo

Diskuze

V diskuzi CHOROBY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šilhová.

Mám nízké rozvětvené túje (asi 15 let staré) a nyní jsem zjistila, že uvnitř jsou větve obalené rosolovitou hnědou hmotou. Jde snadno odstranit, ale větve pod touto hmotou jsou narušené, zduřelé . Ne povrchu tújí nejsou patrné žádné známky poškození. Může mi někdo poradit o jakou chorobu se jedná a jak tyto napadené túje ošetřit. Mám napadané všechny túje - jsou rozmístěné po celém pozemku a vzdálené od sebe. Foto nemám. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Na45letych okrasnych tujich se po jarnich destich objevila na vetvich hneda rosolovita hmota,pod kterou jsou po odstraneni videt svetle zlute pupeny.Tento prirodni ukaz se nam stal letos poprve.Prosim o radu,o co se jedna a jakym zpusobem napadene tuje osetrit aby se podarilo je zachranit.Predem vam velice dekuji za odpoved. Jaroslav.

Zdroj: diskuze Choroby tújí

Krmení

Krunýřovci jsou všežravci, v mládí upřednostňují rostlinnou potravu. Pochutnávají si na řasách, které se v akváriu tvoří, a tím vám ho pěkně čistí. Jako krmení postačí běžně prodávané tablety s rostlinnou složkou, můžeme je přikrmovat spařenou zeleninou a zvláště u generačních ryb bychom jim měli dopřát i živočišnou složku (nitěnky, komáří larvy). Důležitá je i dřevní hmota. Komplexní výživu poskytují speciální granule, tablety, vločky apod., které jsou určené přímo pro krunýřovce.

Zdroj: Krunýřovec

Diskuze

V diskuzi ČÍM UMÝT SILIKON ZE SKLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel OLGA TRPIŠOVSKÁ.

Dobrý den, při instalaci sprchového koutu zůstaly na hladké skleněné ploše na několika místech otisky prstů a kapky silikonu v tenké vrstvičce. Dalo by se to odstranit třeba lihem nebo raději nějakým speciálním odstraňovačem silikonu? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Lihem silikon nesundáte. Pro odstranění silokonu musíte použít odstraňovač silikonu, který běžně koupíte v hobby marketu za 2 až 3 stovky. Účinkuje skvěle a neleptá povrch podkladu. Sanitární silikon je vyvinutý jako izolační hmota, která je odolná vůči mnoha materiálům a jen tak něco ho nerozpustí. Odstraňovač silikonu obsahuje směs několika látek, jejichž působení silikon neustojí a rozpustí se. Tady je vidět jak odstraňovač silikonu vypadá a jaká je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Čím umýt silikon ze skla

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem KOENZYM A ELKARNITIN DOPLNEK STRAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

cvičím denně 50 min na orbitreku a beru elkarnitin, má váha jde pomalu dolu, co bych měla ještě si zakoupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych zkusil vzít před cvičením nějaký povzbuzovák a spalovač tuků s kofeinem. Jako nejlepší fatburner se zatím jeví Lipo 6X od firmy Nutrend. A k tomu ještě před a po cvičení vezměne po každé jednu dávku BCAA. BCAA vám doplní potřebné 4 nejdůležitější amynokyseliny, které vám dodají chuť a sílu ke cvičení. Lipo 6x zase rozproudí krevní oběh na rychlejší obrátky a ohřeje tělo na vyšší teplotu. Toto všechno vám pomůže k ještě lepším výsledkům.
Důležité je nesledovat jen ubývající váhu, ale spíše vnímat pocit ze svého pěkně se formujícího se těla. Cvičením na Orbitracku totiž mohutní nohy a hýždě, protože v nich dochází k námze. Ty se pak obalují svalstvem a to váží více než tuk, takže váha nemusí jít rychle dolů, ale přesto tuky mizí. Svalová hmota, na rozdíl od tuku, je tuhá, drží tvar a vypíná pokožku a tím omezuje celulitidu.
Dobré by bylo při vašem cvičení zapojit i další svalové partie, jako například břišní svaly, prsní svaly, zádové svaly a svaly horních končetin. Pamatujte si, že jen s vyrovnaným tréninkem budete rovnoměrná a krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koenzym a elkarnitin doplnek stravy

Kakaové boby a zdraví

Kakaové boby mají díky svému složení dobrý vliv na kardiovaskulární a zánětlivá onemocnění. Kakaové boby mohou pomáhat i při jiných onemocněních, jako je třeba rakovina, vysoký tlak, trombóza, cukrovka. Obsahují vysoké množství hořčíku, který velmi kladně působí na nervovou soustavu, snižuje stres, zlepšuje náladu, působí proti depresím a únavě. Dalšími významnými prvky v kakaových bobech jsou mangan, železo, zinek, draslík a měď. Nic se však nemá přehánět, takže opatrně v případě čokolády, tam je nutné brát v potaz negativní působení přidaného cukru. Kakaová hmota se přibližně skládá z 50 % kakaového tuku (kakaového másla), 17 % sacharidů, 12 % bílkovin, 10 % flavonoidů, 1 až 2 % vody, minerálů, organických kyselin, vitamínů, alkaloidů a řady dalších organických látek. Ale pozor, kakaové boby, kakaová hmota a kakaový prášek mohou způsobovat alergické reakce, nadto nejsou vhodné pro psy a kočky (spíše jsou pro ně toxické). Mnoho lidí se domnívá, že kakaové boby obsahují velké množství kofeinu, ale není tomu tak, kofeinu je zde jen maličko.

Zdroj: Kakaové boby

Diskuze

V diskuzi SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.

Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu

Zdroj: diskuze Smrkové výhonky

Chov

Krunýřovci dorůstají max. délky 14 cm, patří tedy mezi ryby vhodné pro malá a střední akvária. Preferují písčité dno, rostliny volte spíše s většími listy a tuhými stonky. Akvárium vystavte tak, aby v něm byl dostatek skrýší, skulin a jeskyněk. K tomu vám dobře poslouží kameny, břidlice, skořápky kokosových ořechů, květináčky apod. Důležité jsou také kořeny – nejen pro úkryt, ale dřevní hmota představuje pro krunýřovce balastní látku, která je nezbytnou součástí jejich potravy. Mají rádi prokysličenou vodu a teplotu v akváriu mezi 22 – 27 stupni Celsia. Žijí převážně u dna a jsou aktivní hlavně v noci.

Zdroj: Krunýřovec

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Cukrovou pastu můžete nejlépe použít na depilaci (odstranění) chloupků na nohou. Zde je návod, jak se cukrová pasta připravuje levně doma. Potřeba na to bude bílý cukr, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a čistá voda.

9 odměrek bílého cukru,
2 odměrky vody,
2 odměrky citronové šťávy.

Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.

Tolik tedy k přípravě cukrové pasty. Nyní se podíváme, jak ji použít k depilaci a odstranit tak chloupky na nohou. Pokožku, kterou budete chtít depilovat, tak odmastěte mýdlem a poté ji důkladně osušte. To je velmi důležité, protože zbylá voda na kůži by nám naši pastu zředila a vše by šlo mnohem hůř. Vhodné je po osušení použít dětský pudr nebo kukuřičný, či bramborový škrob, které ideálně navážou zbytkovou vodu i případný pot z povrchu pokožky. Nyní si dejte do plastové nádoby připravenou cukrovou pastu a nechte ji zahřát v mikrovlnné troubé nebo ve vodní lázni na teplotu 40 až 45 *C. Hmota musí být při této teplotě vláčná. Ani ne moc tekutá a ani ne moc tuhá. Když je hmota moc tekutá, chvilku počkejte, vychladnutím zhoustne. Je-li moc tuhá, tak se nebude chtít přichytit ke kůži, pak stačí dát kapku vody a znovu propracovat a nanést na pokožku nebo více zahřát. Když je naopak moc tekutá, tak zase nejde dobře sundat z pokožky. V tomto případě vezměte kus nepropracované hmoty a pomocí ní řídkou pastu z nohy odstraníte.

Cukrová pasta dokáže odstranit skoro všechny chloupky. Jen ty jemné chloupky, co nejsou ani vidět, to někde nechá, ale na pohled je to v podstatě dokonalé. Bolest žádná, pupínky nikde, jen v tříslech to trochu bolí, ale je to snesitelné. Chvilku bude pokožka červená, ale po chvilce se to zklidní. Po depilaci by nemělo nic svědit a neměly by se tvořit ani žádné dlouhodobé červené pupínky. Velká výhoda je, že se to trhá po směru růstu chloupků, takže se tím zamezí následné zarůstání chloupků pod kůži a hlavně to bere chloupky i s kořínkem, takže nohy budete mít pak krásně hladké na dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrová pasta návod

Pravá čokoláda z kakaových bobů

Výroba pravé čokolády z kakaových bobů není jednoduchá záležitost. Kakaová hmota se smíchá s kakaovým máslem, cukrem nebo jiným sladidlem (může to být med nebo různé sirupy) a ochucovadly, většinou s pravou vanilkou, skořicí, chilli, ale i jinými druhy koření. Dochucuje se také lískovými oříšky, mandlemi a jinými ořechy, semínky, pomerančovou kůrou, sušeným nebo kandovaným ovocem, karamelem, rýžovými křupínky, dá se plnit krémovými náplněmi nebo nugátem. Čokoláda se používá se k výrobě pralinek, čokoládových polev, zmrzlin, sladkého pečiva a různých dezertů. Do některých druhů čokolád se přidává sušené mléko. Takto připravená hmota se poté míchá, šlehá, provzdušňuje při určité teplotě, aby byla čokoláda jemná na jazyku.

Hořká čokoláda musí obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny, mléčná čokoláda alespoň 25 % kakaové sušiny a více než 14 % mléčné sušiny, bílá čokoláda neobsahuje žádnou kakaovou hmotu, jen sušené mléko (14 a více % mléčné sušiny) a více kakaového másla (minimálně 20 %). Nejkvalitnější druhy neochucené hořké čokolády mají obsah kakaové sušiny nad 60 %, nejkvalitnější jsou druhy obsahující okolo 75 % kakaové sušiny. Používá se do nich nerafinovaný třtinový cukr a pravá vanilka, často neobsahují ani emulgátory.

Zdroj: Kakaové boby

Co je chalva

Původní receptura chalvy je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena, například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, například růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.

Zdroj: Chalva

Metody depilace

Depilace cukrovou pastou je jednou ze stále oblíbenějších metod depilace. Stává se postupně populárnější než depilace voskem, ale funguje na stejném principu. Jedná se o polotrvalou depilaci, což znamená, že na rozdíl od laserové depilace či depilace IPL nám chloupky za pár týdnů opět narostou. Tuto metodu lze použít na všechny partie těla. Zvláště často se s ní provádí depilace citlivých míst a intimních partií, tedy brazilská depilace. Tuto proceduru je možno podstoupit buď v kosmetickém studiu, nebo doma. Cukrovou pastu lze totiž sehnat jako hotový výrobek anebo si ji můžete připravit doma. Je to lepkavá hmota čistě na přírodní bázi, neboť jde pouze o směs cukru, vody a citrónu. Připravte si ji doma podle receptu na depilační cukrovou pastu!

Zdroj: Jak depilovat cukrovou pastou

Recept na domácí mýdlo

Budete potřebovat:

500 g sádla a 500 g oleje na smažení. Dále budete potřebovat 130 g louhu (hydroxid sodný NaOH) a 380 ml destilované vody.

Postup:

Sádlo a olej slejte dohromady a pomalu zahřívejte ve velkém hrnci dokud e sádlo voleji nerozpustí. Teplota tuků nesmí překročit 90 °C. Když se vše rozpustí, nechte to schladnout na 60 °C. Při chladnutí je čas na přípravu roztoku louhu. Nalijte přesně odměřenou a studenou destilovanou vodu do dostatečně velké nádoby a pak do vody pomalu nasypte všechny vločky louhu. Zamíchejte to než se louh ve vodě dokonale rozpustí. Při rozpouštění sodného louhu se voda silně zahřeje! Budou se rovněž uvolňovat nebezpečné leptavé výpary, proto je nutné prostor dobře odvětrat nejlépe digestoří. Horký rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem a olejem, který by měl stále ještě mít 50 až 60°C. Ihned se z toho vytvoří mléčná hmota. Kdo má tyčový mixér, může jím nyní několik minut mýdlo míchat. Tuk a olej se pořádně promíchají. Po několika minutách je hmota hustější, asi jako pudink. Když je hmota pevná tak, že na ní kuchyňská lžíce může zanechávat stopy, mělo by se to celé přelít do připravené formy na mýdlo. Při míchání mýdla vzniká také teplo. Celá hmota dosáhne 60 a více °C. Kdo míchá příliš dlouho a do velkých teplot, bude dostávat mýdlovou hmotu z hrnce do formy na mýdlo pouze s velkými obtížemi. Výsledné mýdlo pak bude hrubé a drobivé. Od smíchání louhu s tukem již nesmí být hrnec na plotně!

Mýdlo ve formě brzy ztvrdne a  je dobré, když ho v ní necháte stát ještě alespoň 24 někde v teple. Formu dobře přikryjte ručníky, aby dobře udržovala vlastní teplo a nechte mýdlo aby mohlo “vyzrát”. Po této době mýdlo vyjměte a nařezejte ho na vhodně velké kousky velikosti mýdla. Tyto kousky mýdla nechte ještě několik dní ležet a schnout. Tato mýdla mohou být skladována měsíce, ale kvůli přetučnění mohou po delší době začít trochu žlukle páchnout. To je ale jen zápach na povrchu, který při mytí ihned zmizí. Doma vyrobené domácí mýdlo je totiž přírodní produkt, který neobsahuje žádné chemické stabilizátory.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Recept na výrobu tvrdého sýra

Suroviny:

  • nepasterizované mléko
  • syřidlo
  • cibule
  • česnek
  • bylinky
  • olej
  • koření

Postup:

Mléko nalijeme do nádoby a zahřejeme jej cca na 36 °C, poté nádobu s mlékem odstavíme ze zdroje tepla a do mléka přidáme syřidlo, promícháme a necháme 30 minut syřidlo působit. Za tuto dobu se mléko srazí; takto sraženou hmotu v nádobě rozkrájíme na čtverečky a opět vše zahřejeme na 50 °C. Po dosažení teploty 50 °C směs přelijeme přes cedník s plátnem. V plátně zůstane tvarohová hmota, kterou necháme 4 až 5 hodin okapat. Takto připravený sýr se dá okamžitě konzumovat, nebo můžeme vytvořený sýr také naložit, a to například tak, že sýr nakrájíme na čtverečky a ty proložíme česnekem, bylinkami, feferonkami, cibulí a kořením, promícháme a vložíme do sklenic s uzávěrem. Obsah takto naplněné sklenice dolijeme olejem a uzavřeme. Naložený sýr necháme ve sklenici uležet 6 až 8 dní a poté konzumujeme.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Ing. Romana Šebková

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP