Téma: 

hmotnost

Recepty pro diabetiky I. typu

Zásady vaření pro diabetiky I. typu

Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.

Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.

Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:

  • hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
  • hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).

Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.

Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).

Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.

Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).

Při těžké hypoglykémii je nutné přivolat rychlou lékařskou pomoc s nitrožilní aplikací cukru (glukózy).

Co je příčinou hypoglykémie? Odpověď je zcela zásadní. Po úspěšně zvládnuté hypoglykémii je třeba se vždy zamyslet nad její příčinou a nad tím, jak této nepříjemnosti předcházet.

  • Nezapomněli jste se najíst?
  • Nedošlo ke změně pohybového režimu?
  • Nevzali jste si větší dávku léků na cukrovku?

Neznáte-li příčinu hypoglykémie, poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Akutní komplikací diabetu mellitu je hyperglykémie.

V průběhu nemoci může dojít k rozvoji hyperglykémie (zvýšení hladiny krevního cukru). Ta se projevuje žízní, častějším a vydatnějším močením, únavností, poruchami zrakové ostrosti, někdy až poruchami vědomí.

Příčinou hyperglykémie je nejčastěji:

  • neužití antidiabetik (eventuálně nízké dávky inzulinu či vynechání inzulinu);
  • chyba ve stravování (příliš mnoho cukrů ve stravě);
  • průvodní nemoc (infekce, horečka, chirurgický zákrok...).

Pokud pociťujete příznaky popsané výše, vyhledejte lékařskou pomoc.

Výhody I. typu DM oproti II. typu DM:

  • I. typ může jíst kdykoliv a cokoliv;
  • je-li důsledný, dobře informovaný a vybavený kvalitním inzulinem, má mnohem menší glykemickou oscilaci;
  • jeho buněčný systém většinou netrpí inzulinovou rezistencí;
  • buněčný systém netrpí metabolickým syndromem;
  • metabolismus není narušen, nebo je narušen mnohem méně;
  • prognóza diabetických komplikací je u něj mnohem menší;
  • má vyšší odolnost buněk vůči vyšší glykémii.

Nevýhoda I. typu DM oproti II. typu DM:

  • nutnost přesného odhadu dávky jídla;
  • nutnost přesného odhadu dávky a typu inzulinu;
  • správná volba místa na těle pro aplikaci inzulinu;
  • aplikace inzulinu jako taková;
  • nebezpečí hypoglykémie.
Výhoda II. typu DM oproti I. typu DM:
  • není nucen aplikovat inzulin;
  • není vystaven takovému nebezpečí hypoglykémie;
  • propuknutí nemoci až ve vyšším věku.
Nevýhoda II. typu DM oproti I. typu DM:
  • významně omezený výběr potravin;
  • časté opakované malé dávky potravy;
  • poměrně přesné časové úseky pro jídlo;
  • nesmí jíst v kratších časových úsecích, než jsou tři hodiny;
  • nesmí jíst v delších časových úsecích, než jsou čtyři hodiny;
  • má mnohem vyšší oscilaci glykémie, protože mu chybí sekrece granulačního inzulinu, kterou DM I. typu nahradí vhodným typem inzulinu ve vhodnou dobu;
  • má vysokou inzulinovou rezistenci;
  • má většinou metabolický syndrom;
  • má mnohem rychlejší rozvoj pozdních komplikací.

Pokud vše shrneme, tak „jedničkáři“ se život s cukrovkou změní od základů. Píchání inzulinu, pravidelné měření cukru, výpočet výměnných jednotek, pokud možno pravidelné jídlo i pohyb.

Rozdíly mezi oběma typy diabetu jsou značné. Diabetiků trpících I. typem nemoci je 10 až 15 %, což je kvantitativně nesrovnatelně méně než pacientů s diabetem II. typu. Dalším rozdílem je věk pacientů. Zatímco I. typ diabetu mellitu má svůj vrchol ve věku 13 až 15 let pacienta, diabetes II. typu má vrchol u mužů mezi 45 až 65 lety a u žen mezi 50 a 55 lety života. V současné době se však tyto věkové hranice začínají povážlivě snižovat pod hranici 40 let, v mnoha případech dokonce i do období dospívání a dětství, což je značně znepokojující. Nejpodstatnějším rozdílem mezi oběma typy diabetu je, že u diabetu mellitu I. typu je nedostatek inzulinu absolutní a jeho koncentrace je nízká až nulová. Zatímco příčinou vzniku diabetu mellitu II. typu je inzulinová rezistence nebo porucha sekrece inzulinu. Nedostatek inzulinu je tedy relativní a jeho koncentrace je normální nebo naopak zvýšená.

Příklad jídelníčku na 1 týden:

Pondělí

  • snídaně: Vitakáva, šunka, máslo, sójový rohlík
  • přesnídávka: pomeranč
  • oběd: polévka pórková s bramborem, vepřový přírodní řízek, rýže, kompot dia
  • svačina: bílý jogurt
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem, brambory, salát mrkvový dia
  • druhá večeře: jablko
Úterý
  • snídaně: čaj, džem dia, máslo, chleba
  • přesnídávka: grep
  • oběd: polévka celerová, rybí filé dušené, bramborová kaše, salát okurkový
  • svačina: dia ochucené kefírové mléko
  • večeře: rizoto se zeleninou a sýrem, kompot dia
  • druhá večeře: mandarinka
Středa
  • snídaně: bílá káva, jogurt dia, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka bramborová, zapečené těstoviny se šunkou a zeleninou, kompot dia
  • svačina: dia pudink s ovocem
  • večeře: sýr eidam, dalamánek, máslo, rajče
  • druhá večeře: chleba s máslem
Čtvrtek
  • snídaně: ovocný čaj, malá lučina sýr, máslo, sójová bulka
  • přesnídávka: kedluben
  • oběd: polévka hovězí s těstovinou, hovězí vařené, dušená mrkev s kukuřicí, brambory
  • svačina: chleba s máslem a rajče
  • večeře: ovesná kaše s kakaem a umělým sladidlem, máslo, kompot dia
  • druhá večeře: jablko
Pátek
  • snídaně: Vitakáva, šunková pěna, tmavý chléb
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: polévka vločková, špíz z vepřového masa a houbami, rýže, salát z čínského zelí
  • svačina: dia jogurt
  • večeře: kapr dušený na kmíně, brambory, kompot dia
  • druhá večeře: sójový rohlík
Sobota
  • snídaně: černý čaj, mozzarella, máslo, slunečnicový rohlík
  • přesnídávka: ½ banánu
  • oběd: polévka zeleninová, kuřecí stehno pečené, opékané brambory nasucho, kompot dia
  • svačina: acidofilní mléko, chléb
  • večeře: 1 vejce, máslo, dalamánek, rajče
  • druhá večeře: jablko
Neděle
  • snídaně: bílá káva, rybí pomazánka, chléb
  • přesnídávka: kiwi
  • oběd: polévka drožďová, vepřová pečeně znojemská, těstoviny, salát z hlávkového zelí
  • svačina: tvaroh šlehaný s dia sladidlem
  • večeře: mandlová játrová paštika, máslo, grahamový rohlík
  • druhá večeře: pomeranč

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu
Zveřejněno dne: 4.2.2017

Diskuze: Re: Dotaz

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 11.6.2016 uživatelem Cempírek

Knäckebrot

Co to je knäckebrot

Knäckebrot je chutné, trvanlivé pečivo, které lze konzumovat kdykoliv a kdekoliv. Knäckebrot se také někdy nazývá vikingský chléb. Nízká hmotnost, nenáročné skladování, trvanlivost, výživové hodnoty, to vše byly důvody proč vikingové hojně knäckebroty používali na svých plavbách. Díky pozvolnému vstřebávání živin do těla nám vydrží pocit sytosti mnohem déle, a tak nedochází k nezdravému přejídání. Knäckebrot má blahodárné účinky na přirozený pohyb střev.

Zdroj: Knäckebrot
Zveřejněno dne: 27.10.2014

Diskuze: cga 800

Lidičky, podle mne, pokud začnete cvičit, začnínáte tím pádem nabírat svalovou hmotu a tudíž i hmotnost, pokud nemáte po spalovači žádný účinek, měli byste alespoň i po cca dvou měsících cvičení zpozorovat jak se vám tvaruje tělo. Takže žádný stěžování a makáme dál:))))

Zdroj: diskuze Cga 800
Odesláno dne: 7.5.2015 uživatelem monča

Wurm-Ex na odčervení lidského těla

Dávkování

Normální dávkování je 1 tableta večer, hodinu před lehkým jídlem, po dobu 10 dnů. V případě, že vaše tělesná hmotnost překračuje 70 kilogramů, používejte 10 dnů tablety 2 (tedy 2 balení). Při hmotnosti nad 100 kg doporučujeme po čtrnácti dnech detoxikaci zopakovat. Tablety vždy zapijte dostatečným množstvím vody.

Detoxikaci a odčervení doporučujeme provádět 1–2x ročně. Nepřekračujte doporučené dávkování. Výrobek není určen pro děti do 3 let. Výrobek není náhradou pestré stravy.

Zdroj: Wurm-Ex na odčervení lidského těla
Zveřejněno dne: 11.4.2015

Diskuze: Re: dotaz

Zelená káva se může použít i když jste na Warfarinu. Jestli ale chcete opravdu snížit svoji hmotnost, tak raději omezte příjem sacharidů (například přílohy, alkohol, sladkosti a sladké pití) ve své stravě. Vyjde to levněji a má to po staletí ověřené účinky.
Přípravek ADVANCE Calmin v sobě obsahuje chmel otáčivý, šišák bajkalský, želatinu, mučenku pletní, L-tryptofan, inulin, kozlík lékařský, vitamin B5 a vitamin B6. Některé tyto komponenty mohou zesilovat účinky warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale pod dohledem lékaře, který Vám případně upraví dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 27.5.2016 uživatelem Cempírek

Hormonální nerovnováha u dětí

Příznaky

Stejně jako dospělí, tak i děti mohou trpět touto poruchou a bolestivými příznaky s ní spojenými, ale obvykle jsou symptomy odlišné a u dětí se nerovnováha v úrovni růstového hormonu projevuje častěji. Jak již název napovídá, růstový hormon je zodpovědný za regulaci rychlosti růstu a rozvoje. Je to hormon, který řídí růst dětí, jeho nedostatek se tedy může projevit zakrslým růstem a opožděnou pubertou, zatímco jeho přebytek může způsobit gigantismus nebo nadprůměrnou výšku.

Spolu s nerovnováhou růstového hormonu mohou děti získat také problémy se štítnou žlázou, hypotyreózu. Hypotyreóza je způsobena sníženou sekrecí hormonů štítné žlázy, zatímco hypertyreóza se vyznačuje zvýšenou sekrecí těchto hormonů. Hypotyreóza se projevuje selháním růstu a opožděnou pubertou, kdežto hypertyreóza způsobuje velkou tělesnou hmotnost, vysoký krevní tlak, rychlý srdeční tep. V důsledku hormonální nerovnováhy se může u dětí rozvinout i diabetes.

Častým důsledkem hormonální nerovnováhy u dětí je i předčasná puberta, která se spíše objevuje u dívek. Pro dívky je normální věk puberty od 10 do 13 let, zatímco u chlapců je od 9 až do 14 let. Předčasná puberta může způsobit předčasný rozvoj příznaků puberty, jako je zvětšení prsou, vývoj ochlupení a axilárního ochlupení, menstruace u dívek, zatímco chlapci mohou zažít růst vousů na obličeji, růst ochlupení v podpaží a na pohlavních orgánech. Některé jiné generalizované příznaky zahrnují zvýšenou tělesnou hmotnost nebo obezitu, úzkost, změny nálady, hyperaktivitu, pomočování a neschopnost správného soustředění.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí
Zveřejněno dne: 27.5.2013

Delifiber fruits

Účinky

Delifiber shake s obsahem lněného semínka, kakaa, karobu a stevie podporuje trávení a kontroluje naši hmotnost. Produkt neobsahuje žádné konzervanty, sladidla či umělé látky. Neobsahuje lepek a je vhodný pro pravidelné užívání. Použité suroviny jsou vyráběny jako BIO potraviny. Delifiber shake neslouží jako náhrada pestré stravy. Není určen po děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Len, respektive jeho semínka byla už od pradávna našimi babičkami využívána pro své blahodárné účinky při problémech se zácpou, při zánětech žaludku a střev a při vředech. Vhodná jsou také pro jedince s vysokým cholesterolem nebo pro ty, kdo mají potíže s játry.

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je plodem rohovníku obecného, který nám v podobě karobu přináší jedinečnou superpotravinu. Dříve běžná součást jídelníčku se bohužel v dnešní době příliš neobjevuje, přestože umí například kontrolovat hmotnost a pomáhá rychleji získat pocit sytosti, což je v dnešní době mnoha lákadel a dostupného jídla potřeba. Karob přidaný do nápoje umožní tělu získat rychle pocit zasycení, takže je vhodný v době, kdy nemáte čas na plnohodnotné jídlo anebo se snažíte regulovat svou hmotnost.

Kakao známe především z čokolád, které nám mnoho odborníků zdravé stravy nedoporučí. Přesto kakao díky své komplexnosti patří mezi superpotraviny. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů, které naše tělo potřebuje pro správný chod organismu. Navíc má stimulující účinky a je důležitým zdrojem hořčíku, jehož nedostatek může způsobit problémy se srdcem.

Stévie je dokonalou náhražkou cukru ve 100% přírodní podobě. Tato rostlina je ideální pro osoby trpící hypertenzí a cukrovkou, které nemohou běžný cukr používat. Zapomeňte na umělá sladidla, jde to čistě přírodní cestou!

Zdroj: Delifiber fruits
Zveřejněno dne: 22.10.2015

Unilakt na hubnutí

Unilakt čoko

Unilakt čoko je dalším vlákninovým přípravkem v řadě Unilakt. Představuje kombinaci velmi důležitých faktorů, které jsou v naší potravě nedostačující. Komplexní vlákninové tablety Unilakt čoko jsou velmi účinným doplňkem redukčních diet. Nutriční doplněk Unilakt čoko obsahuje vysoké procento jablečné a kakaové vlákniny, inulin, psyllium, řasu chlorellu, vitamín C a živé probiotické bakterie Enterococcus faecium. Významnou složkou v Unilaktu je chlorella (také se jí říká zelené krvinky), která zastupuje v Unilaktu multivitamín, dodává přírodní betakaroten, rostlinné bílkoviny a díky CGF (chlorella růstovému faktoru) zajišťuje rychlou obnovu poškozených buněk. Tento produkt je významným doplňkem redukčních diet (svým sytícím účinkem pomáhá efektivně redukovat tělesnou hmotnost).

Balení:

  • 150 g, obsahuje cca 225 tablet (na 14 dní užívání)
  • 300 g, obsahuje cca 450 tablet (na 1 měsíc užívání)
  • 600 g, obsahuje cca 900 tablet (na 2 měsíce užívání)

Zde můžete vidět cenu produktu Unilakt čoko.

Zdroj: Unilakt na hubnutí
Zveřejněno dne: 15.4.2016

Unilakt na hubnutí

Zkušenosti s Unilaktem

Po užívání Unilaktu dochází k úpravě stolice, pocit hladu je omezený na minimum, tělesná hmotnost se sníží. Velice důležitý je pitný režim, před užíváním Unilaktu je nezbytné vypít cca 2,5 l až 3 l tekutin denně. Při dostatečném pitném režimu se často střeva vyprazdňují po každém teplém jídle, někdy ani teplé být nemusí. S Unilaktem se jistě budete cítit svěžejší a krásnější – tajemství čisté pleti totiž nespočívá jenom v kosmetických přípravcích a imunita není dostatečně silná bez správné činnosti střev.

Unilakt zlepšuje krevní oběh a napomáhá cirkulaci krve, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, čistí zažívací trakt, zamezuje vstřebávání některých toxických látek do organismu, pomáhá doplnit vitamín C, je důležitou součástí výživy po léčbě antibiotiky, příznivě působí při hemoroidech, je určený i pro děti od tří let a ideální pro těhotné ženy (působí proti ranní nevolnosti, zabraňuje nadýmání a zácpě), v neposlední řadě pomáhá při redukci váhy.

Zdroj: Unilakt na hubnutí
Zveřejněno dne: 15.4.2016

Unilakt na hubnutí

Unilakt 150 g s řasou chlorella a bakteriemi

Svým sytícím účinkem pomáhá efektivně redukovat tělesnou hmotnost. Posiluje imunitní systém díky vysokému obsahu přírodních vitamínů, minerálů a stopových prvků. Unilakt obsahuje vysoké procento jablečné vlákniny, pektinů, vitamín C a živé probiotické bakterie Enterococcus faecium na doplnění střevní mikroflóry. Nejvýznamnější složkou v Unilaktu je řasa chlorella (takzvané zelené krvinky), která zastupuje v Unilaktu multivitamín, dodává přírodní betakaroten i rostlinné bílkoviny. Mohou ho užívat všechny věkové skupiny včetně dětí od tří let. Je velmi vhodný pro těhotné ženy a kojící matky. Unilakt je určen také lidem, kteří porušují zdravý životní styl a přitom si chtějí udržet optimální tělesnou hmotnost a dobrý pocit.

Dávkování: Doporučuje se 15 tablet denně rozdělených do dvou až tří dávek. Při redukci hmotnosti 3x denně 10 tablet (půl hodiny před jídlem).

Tabletami Unilakt je také možno nahradit jedno denní jídlo. V obou případech je doporučován postupný náběh: první den 3x denně 2 tablety, druhý den 3x denně 3 tablety a tak dále až do dosažení doporučené dávky. Maximální dávka by neměla přesáhnout 30 tablet denně. Tablety je vhodné rozkousat, případně spolknout, a zapít nejméně 250 ml tekutiny. Při užívání Unilaktu je pitný režim velmi důležitý. Nedostatek tekutin může totiž způsobit zácpu. Na zapíjení není vhodný silný černý čaj či káva. Zvláště při prvním užívání se doporučuje pozvolný náběh, tedy rozvržení do několika dávek.

Balení:

  • 150 g, obsahuje cca 225 tablet – plast
  • 300 g, obsahuje cca 450 tablet – plast
  • 600 g, obsahuje cca 900 tablet – sklo

Zde můžete vidět cenu produktu Unilakt 150 g s řasou chlorella a bakteriemi.

Zdroj: Unilakt na hubnutí
Zveřejněno dne: 15.4.2016

Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Co je hypermangan?

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu skutečně vytváří na pokožce hnědé skvrny, zejména pak hnědé klouby na rukou. Ale nebojte tyto hnědé klouby a hnědé skvrny do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem, který urychlí vyblednutí hnědých fleků i z pokožky. Hypermangan nezpůsobuje žádnou otravu kůže, můžete být klidná.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu
Zveřejněno dne: 1.2.2012

Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

Proč zvolit kontaktní čočky

  • U brýlí může vzdálenost mezi okem a čočkou vytvářet zkreslení.
    Kontaktní čočky jsou přímo na oku a je s nimi lepší přirozené vidění.
  • U brýlí jsou špatně vidět periferie, které se často schovávají za obroučky nebo nožičky brýlí anebo jsou úplně mimo čočku.
    U kontaktních čoček je celé zorné pole v centru pozornosti, což je důležité zejména v oblasti sportu a při jízdě, kdy je potřeba vidět kolem sebe.
  • U brýlí máme neustále před očima obroučky a hrany čočky, stejně tak jako odrazy od zadní části čočky.
    Při nošení kontaktních čoček nejsou před očima žádné takové překážky.
  • S brýlemi můžeme často vnímat nepohodlnost a jejich hmotnost na obličeji, na nose a uších. Brýle potřebují také pravidelné úpravy, aby dobře seděly.
    Kontaktní čočky nemají prakticky žádnou hmotnost, a proto se u nich neobjevují potíže, jako u brýlí, například klouzání z nosu dolů.
  • Brýle se mohou se změnami teplot často mlžit.
    Kontaktní čočky se nemohou zamlžit.
  • Brýle mohou rozptylovat během her či sportu.
    Kontaktní čočky nerozptylují, a proto jsou u sportovců oblíbené.
  • Nosíte-li brýle, tak mnoho módních a levných slunečních brýlí, které nejsou dioptrické, nejsou pro vás správnou volbou.
    Máte li na očích kontaktní čočky, tak můžete libovolně vybírat z celé řady módních, funkčních a cenově dostupných slunečních brýlí, které jsou vám bez omezení k dispozici.
  • K brýlím musíte přizpůsobit své oblečení, protože rámy nemusí vždy svým tvarem a barvou vyhovovat oblečení.
    Kontaktní čočky nemusíte sladit s oblečením, protože kontaktní čočky vůbec nejsou vidět.
  • Brýle jsou nepříjemné, pokud je deštivo, nebo když je sníh.
    Kontaktním čočkám nevadí nepřízeň počasí.
  • Brýle jsou nepříjemné a jsou rozptylující bariéra mezi očima a okolním světem.
    Kontaktní čočky neodvádějí pozornost od vašeho přirozeného vzhledu.

 

Zdroj: Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?
Zveřejněno dne: 22.10.2012

Domácí tekuté mýdlo z draselného mýdla

Výroba mýdla

Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácí výroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.

Potřebné ingredience

  • kokosový olej
  • olivový olej
  • destilovaná voda
  • hydroxid draselný

Přísady:

  • vůně nebo aroma
  • ředění (voda)

Postup

První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.

Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.

Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.

Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.

Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.

Mezitím co se mýdlo vaří, si ohřejte vodu, kterou poté přilijte k mýdlu a vařte dalších 45 minut, dokud nevznikne z mýdla takzvaná kaše.

Test neutrality se provádí pomocí vzorku mýdla, který se kápne na hadřík a pouhým okem se zjistí, zda je mýdlo jasné. Pokud je jasné, nezakalené, znamená to, že je neutrální. Mýdlo se může i nadále vařit, aby vznikla vazelína. Pokud se při testování mýdla objeví narůžovělá barva, je jasné, že je v něm obsažen nadbytek alkalií, a proto by se mělo pokračovat ve vaření.

Jakmile je mýdlo hotové, zvažte a odečtěte hmotnost hrnce, který jste vážili před vařením. Takto nejlépe zjistíte hmotnost výsledného mýdla.

Při výrobě mýdla z olivového oleje je zapotřebí tento poměr oleje k vodě: 3 : 1. Pokud mýdlo zředíte málo, kapalina začne tuhnout, mýdlo nebude tekuté.

Pro změkčení mýdla se doporučuje nalít vroucí vody do hrnce a vše důkladně míchat, aby došlo k rozbití zbytků mýdla. Vše se zakryje a nechá se odstát několik minut. Tento postup může trvat i 45 minut. Pokud je mýdlo zředěné až moc, bude výsledkem velmi tekuté domácí mýdlo. Přitom postačí vše znovu zahřát na sporáku po dobu několika minut, aby došlo k odpaření přebytečné vody a ke zhoustnutí mýdla. Pro větší hydrataci můžete přidat glycerin.

Pokud chcete přidat do mýdla aroma, postačí jedna malá lahvička vůně nebo esenciálního oleje. Jakmile je mýdlo hotové, přelijte ho do velkých skleněných nádob.

Zdroj: Domácí tekuté mýdlo z draselného mýdla
Zveřejněno dne: 2.5.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP