Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HUSTOTA

OBSAH

Jaké množství vypadaných vlasů je normální?

Je normální, že hustota vlasů s věkem klesá. Na těle se vytváří asi 5 milionů vlasových folikulů (váčků), z nichž vyrůstají vlasy, chlupy po těle, vousy, obočí, řasy, axilární ochlupení, ochlupení. Jediné holé části těla jsou rty, dlaně a plosky nohou. Každý vlas má své biologické hodiny. Vy rozhodujete o délce růstu i klidové fázi, na vás také závisí, jaká bude rychlost růstu, vy ovlivňujete celý životní cyklus vlasů, a to speciálními kontrolními buňkami ve vlasových kořínkách. Tyto buňky vylučují růstové faktory a stimulují buněčné dělení ve vlasech. Pokud máte zvýšenou hladinu testosteronu (mužského hormonu), může to zpomalit růst a tvorbu nových vlasů, což může postupně vést až k plešatosti.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Poradna

V naší poradně s názvem HUSTOTA KRVE QUICK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Purchart.

dlouhodobě se hodnota quick pohybuje kolem 2.poslední odběr ukázal hodnotu 3,61 dávkování se však nezměnilo. po 1/2,u 1,st 1 čtvr 1 pá 1 sob 1 ned 1 1/2. je to správné? Děkuji za odpověd. Zd.Purhart

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše otázka je velmi dobrá, ale musíte ji položit svému lékaři, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Jen on ví, kam má léčba cílit a pomůže vám nalézt příčinu vašeho vzestupu INR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hustota krve quick

Příprava

  • Přidejte lněné semínko do hrnce s vroucí vodou a vařte jej za stálého míchání.
  • Míchejte nepřetržitě, ale lehce, dokud se směs nedostane k varu. Snižte teplotu, dokud nedojde ke změně hustoty a neobjeví se pěna.
  • Jakmile lněná semínka vyplavou, sejměte hrnec z plotny a přeceďte lněná semínka přes cedník do mísy. Když jsou lněná semínka v cedníku moc hustá, tak by měla být propláchnuta trochou horké vody.
  • Do mísy přidejte med a všechny esenciální oleje. Nakonec přidejte olivový olej nebo bambucké máslo.
  • Promíchejte směs, dokud hustota gelu nebude připomínat svou konzistencí vaječné bílky.
  • Přelijte směs do nádoby, v níž chcete gel uschovat. Gel můžete uložit v lednici, vydrží vám déle, ale pokud tak neučiníte, maximální trvanlivost gelu je dva týdny.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Diskuze

V diskuzi KATALPA - ŘEZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef čáp.

Dobrý den.
Nyní, když není katalpa olistěná , je vidět v koruně veliké množství drobných výhonů ( větviček). Mám obavu, aby nebyla koruna příliš hustá a hustota nebyla příčinou plísní. mohou se výhony vystřihávat?
Děkuji velice za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Katalpa - řez

Montážní pěna nízkoexpanzní

Montážní pěna nízkoexpanzní se používá pro speciální montáže, u nichž je nutná vyšší hustota vytvrzující pěny a minimální expanze (méně nabývá). Jedná se o lepení parapetů, schodišťových podstupnic, prahů a podobně. Je vhodná i pro vyplňování běžných spár při montáži dveřních zárubní a okenních rámů. Po aplikaci se vyznačuje minimální rozpínavostí (méně než 50 %). Tepelná odolnost po vytvrdnutí je -40 až +90 °C. Zařezávat můžete dle velikosti spáry po 30–60 minutách.

Zdroj: Montážní pěna

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ JE ROZDÍL MEZI WARFARINEM A PRADAXOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hladilová.

Po problémech s užíváním Warfarinu (nevolnosti) jsem začala užívat Pradaxu. Jsem překvapena, že při Pradaxe není hlídána hustota krve - nemám tím pádem pocit kontroly - a je možné aplikovat elektroléčbu na léčení kloubů?
Děkuji H. Hladilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba často hlídat srážlivost krve, protože jeho účinky může ovlivňovat mnoho faktorů. Kdežto Pradaxa se vyladí na začátku správnou dávkou a v budoucnu už srážlivost nic nerozhází.
O tom, jestli je pro vás vhodná elektroléčba se musíte poradit se svým lékařem. Vzhledem k Pradaxe je elektroléčba neškodná, ale průchod elektrického proudu může lokálně ovlivnit hustotu krve takzvanou elektrolýzou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi Warfarinem a Pradaxou?

Historie gulášové polévky

Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění. Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.

Zdroj: Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s naředěním.

Nemoc hustá krev

Hustota krve závisí na kvalitě práce všech lidských orgánů. Příčiny mohou být různé, ale jedna věc je jistá, hustá krev není schopna plnohodnotně vykonávat svou primární funkci - dodávku živin. Krevní buňky přidávají na hustotě krve, zatímco plazma má kapalnější konzistenci. Pokud tedy počet krvinek převýší hustotu plazmy, zvýší se i viskozita a hustota krve. Vzhledem ke zvýšené viskozitě pak nejsou všechny krvinky schopné plně vykonávat svou funkci. To znamená, že orgány nedostanou vyživující látky a ty odpadní se zase z orgánů nedostanou pryč. K tomu, aby se odčerpávala hustá krev, potřebuje srdce pracovat nad své síly, nemluvě o trombóze, křečových žilách, ateroskleróze či poruše prokrvení orgánů včetně mozku.

Aby se zabránilo stagnaci v cévách a zlepšila se průchodnost, je nutné ředění krve. Po absolvování krevního obrazu a určení závažnosti hyperviskózního syndromu určí lékař nezbytná opatření k normalizování stavu. Mějte na paměti, že krev je životodárnou mízou organismu, pohonem srdce a elektrárnou života.

Zdroj: Hustá krev

Co má vysoký obsah purinů

NEJVYŠŠÍ PURINY = okolo 400 mg na 100 g a vyšší

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • sardinky v oleji: 480; 519,5
  • játra 460; 837,5
  • houby, hřiby, sušené 488; 932,8
  • sladký chléb calf's 1260; 3012,9
  • játra 554; 1013,3
  • slezina 444; 1052,6
  • vepřové srdce 530; 1382
  • vepřová játra 515; 937,9
  • vepřové plíce 434; 911,2
  • vepřová slezina 516; 1208,2
  • slezina ovce 773; 1702,6
  • uzené šproty 804; 795,6
  • theobromin 2300; 1611,3
  • pekařské kvasnice 680; 2071,3
  • pivovarské kvasnice 1810; 1866,6

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Urea u psa

V první řadě je třeba odebrat a vyšetřit moč a krev pacienta. V moči se stanovuje její hustota pomocí refraktometru. Hustota v tomto případě bývá snížená. Dále se část moči vyšetří pomocí diagnostického papírku – testovací proužky, s jejichž pomocí se zjistí pH, přítomnost bílkovin, glukózy nebo krve. Při zvýšeném množství bílkovin je ještě dobré moč zaslat do laboratoře, aby došlo k přesnému stanovení hladiny vylučovaných bílkovin. Zbylá část moči se odstředí a prohlédne pod mikroskopem na přítomnost a typ sedimentu. V krvi se provádí její biochemické vyšetření, případně lze provést i hematologické vyšetření.

Z biochemických parametrů v krvi se stanovuje SDMA, což je raný parametr poškození ledvin, který bývá zvýšen nejdříve, tedy v době, kdy ještě nejsou zvýšeny ostatní ledvinné parametry.

V krvi se dále stanovují hodnoty kreatininu, dusíku, močoviny a fosforu, což jsou látky, které by byly při normální funkci ledvin vylučovány z organismu, ale při poškození ledvin tomu tak není a látky se hromadí v krvi. Při hematologickém vyšetření krve se může v těžších případech nalézt snížené množství červených krvinek.

Z další diagnostiky je možné provést sonografické vyšetření. Ledviny postižených zvířat bývají zmenšené, mají nepravidelný tvar a je u nich hůře rozlišitelný přestup dřeně v kůru. V ledvinách také může docházet k ukládání vápníku, což je při sonografickém vyšetření též patrné.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Koprová omáčka od babičky

Suroviny:

  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 500 ml hovězí vývar
  • ocet
  • čerstvý nebo sterilovaný kopr
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • cukr

Postup:

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do hotové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme a pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Omáčku převaříme a přidáme kopr. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem. Omáčku podáváme s knedlíky a vařeným vejcem.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Výsev

Svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia) je rychle rostoucí a výnosná meziplodina pro využití na píci a na zelené hnojení. Skýtá více živinného humusu než vytrvalého a procesy tlení reziduí u ní probíhají rychleji než u ostatních rostlin na zelené hnojení.

Je využívaná jako meziplodina z hlediska boje proti plevelům. Ranější výsev (počátek července) po 70 dnech poskytuje 67,4 t na 1 ha hmoty a pozdější (počátek srpna) 164,5 t na 1 ha veškeré hmoty.

Mezi včelaři je svazenka oblíbená jako vynikající medonosná plodina. V poslední době nachází uplatnění také na svažitých pozemcích jako protierozní plodina, která se přes zimu ponechá na poli a na jaře se do ní vysévají zrniny nebo kukuřice na siláž.

Sklizeň zelené hmoty je možná již za 60 dnů po vysetí a skončit by měla nejpozději 10 dnů po začátku kvetení, protože v té době se již prudce zhoršuje kvalita píce. Píce svazenky má dobrou nutriční hodnotu a je ceněna pro vysoký obsah popelovin. Je doporučována jako vhodná meziplodina po okopaninách od poloviny srpna.

Svazenka se seje do hloubky 1,5 až 2 cm, hustota setí je 200 až 500 g na 100 m2.

Zdroj: Svazenka vratičolistá

Výroba propolisu

Když včela pryskyřici odkousne, zpracuje ji kusadly, čímž ji obohatí o výměšky svých žláz, a zformuje ji do kuličky, kterou přilepí do pylového košíčku. S takto zformovanou propolisovou kuličkou neboli rouskou odletí včela zpět do úlu, kde jí ostatní včely pomohou s okusováním propolisu, protože ona sama si propolisovou rousku nedokáže odstranit. I tyto včely zpracují propolis svými kusadly, obohatí ho opět o výměšky svých žláz a ihned použijí. Včely využívají propolis k potírání vnitřních částí úlu a plástů (dezinfekce), k utěsňování trhlin a otvorů, utěsnění česna a k mumifikaci mrtvolek (včelích, ale i vetřelců).

Propolis jakožto látka pryskyřičné povahy lehce taje, při teplotách nad 45 °C se stává lepivým až gumovým, bod tání se v průměru pohybuje kolem 60–70 °C, chladem pak propolis křehne a tuhne. Vůně je pryskyřičná, chuť trpká a hořká; hustota je 1,112–1,136 g/cm3.

Složení propolisu je velice proměnlivé a patří sem: látky pryskyřičnaté povahy (cca 50 %), vosky a mastné kyseliny (cca 30 %), éterické oleje (10 %), pyl (5 %), ostatní složky (5 %, minerální látky, vitamíny, cukry).

Zdroj: Propolis

Vlastnosti moči

Barva: Moč se liší ve vzhledu v závislosti na úrovni tělesné hydratace. Normální moč je průhledný roztok světle žluté barvy. V moči zdravých jedinců barva pochází zejména z přítomnosti urobilinu. Urobilin je konečný odpad vznikající rozpadem hemu z hemoglobinu v průběhu stárnutí a rozpadem krvinek.

Bezbarvou moč označujeme jako nadměrnou hydrataci, obecně je vhodnější než dehydratace (ačkoliv může odstranit základní soli z těla). Tmavě žlutá moč často svědčí o dehydrataci. Žluté až světle oranžové zabarvení moči může být způsobeno odstraněním přebytečných vitamínů skupiny B z krevního řečiště. Některé léky, jako je rifampicin a phenazopyridine, mohou také způsobit oranžovou moč. Tmavě oranžová až hnědá moč může být příznakem žloutenky, rhabdomyolýzy nebo Gilbertova syndromu. Černá nebo tmavě zbarvená moč se označuje jako melanurie, ta může být způsobena melanomem. Růžová moč se může objevit po konzumaci červené řepy. Zelené zbarvení moči může vyplývat z konzumace chřestu. Modrá moč může být způsobena požitím methylenové modři (například v lécích).

Zápach: Za normálních okolností je moč bez zápachu. Zápach normální lidské moči odráží konzumované potraviny nebo specifické nemoci. Například u jedince s diabetem má moč nasládlý zápach. Konzumace šafránu, alkoholu, kávy, pikantních jídel či tuňáka s cibulí pak může mít za následek zcela charakteristické vůně.

Kalnost: Zakalenost moči může být příznakem bakteriální infekce, ale může být také způsobena krystaly solí, například fosforečnanu vápenatého.

Pěnivost moči: pěnivá moč se často projevuje u milovníků masa a ukazuje na zvýšené množství bílkoviny vylučované močí.

pH: pH moči se může pohybovat v rozmezí hodnot 4,6 a 8. Hodnota 7 je považována za normu. Kyselá moč (u osob s hyperurikosurií) může přispět k tvorbě kamenů z kyseliny močové v ledvinách, močovodech nebo močovém měchýři. Strava s vysokým obsahem citrusů, zeleniny, mléka a mléčných výrobků může zvýšit pH moči. Některé léky také mohou zvýšit pH moči, včetně acetazolamidemu, citrátu draselného a hydrogenuhličitanu sodného. Strava s vysokým obsahem masa může naopak snížit pH moči (kyselost). I brusinky snižují pH moči. Mezi léky, které mohou snížit pH moči, patří chlorid amonný, diuretika a methenamin mandelát.

Objem: Průměrná produkce moči u dospělého člověka je asi 1–2 l za den v závislosti na stavu hydratace, úrovně aktivity, hmotnosti a zdraví jedince. Příliš mnoho nebo naopak příliš málo moči potřebuje lékařskou pomoc.

Hustota a relativní hustota: Normální hustota moči se pohybuje mezi 1,003–1,035 g/cm3, případné odchylky mohou být spojeny se stavem močových cest.

Zdroj: Vše o moči

Tmavé klouby po opalování

Efekt tmavých kloubů vytváří větší hustota kožních buněk v okolí kloubů. Kožní buňky obsahují hnědé barvivo melanin, který, když je nahromaděn více než na jiných místech, vytváří tmavší odstín pokožky. Proto jsou tmavé klouby vidět především v létě. Podobného opalovacího efektu jde dosáhnout i při použití samo-opalovacího krému. V tomto případě samo-opalovací krém obarví svrchní část pokožky, nejčastěji pomocí betakarotenu - mrkvového nebo ořechového barviva. Po několika dnech se vlivem regeneračního cyklu pokožky svrchní část přirozeně oddělí, včetně tmavšího odstínu. Toto následné zesvětlení může podpořit i mechanické namáhání kůže – tření (o oblečení, při masáži, při mytí, a podobně). V místech, s větší koncentrací kožních buněk, tedy v oblasti kloubů, jsou buňky více chráněny samy sebou. Povrch takové pokožky je, jako když si představíte plisovanou sukni, která je ve složeném stavu. Právě tato vlastnost dává pokožce možnost lépe vstřebat barvivo ze samo-opalovacího krému a i déle ho udržet. Ale i v oblasti kloubů se projeví regenerační proces pokožky a i zde dojde k výměně všech kožních buněk. Nahradí je buňky nové, se svou původní barvou, a tím tedy i efekt tmavých kloubů časem zmizí.

 

Zdroj: Tmavé klouby

Ředění krve přírodní cestou

Pokud se zjistila abnormální hustota krve, měli byste bez ohledu na důvod ihned upravit svůj jídelníček. Vzdejte se smaženého a mastného jídla, konzervovaných potravin, uzenin, sladkostí a nakládané zeleniny. Vylučte i pohanku, brambory, banány, alkoholické a sycené nápoje. Ujistěte se, že budete konzumovat více nízkotučných mléčných výrobků a pijte dostatek tekutin! Existuje mnoho potravin, které přispívají ke zředění krve. Patří mezi ně pomeranče, granátové jablko, fíky, maliny, česnek, červená řepa, jahody, zázvor, citrony, slunečnicová semínka a kakao.

V lidovém léčitelství se k ředění krve používá tužebník jilmový, který slouží mimo jiné i jako náhrada za aspirin. V případě problémů si připravte nápoj z této bylinky: 1 polévkovou lžíci tužebníku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 30 minut odstát. Přeceďte a pijte jako čaj 2-3x denně.

Během spánku je organismus v utlumeném režimu, snižuje se tělesná teplota a zpomaluje se i dýchání, dochází k poklesu tlaku v krvi a ke zpomalení pulzu, proto byste měli organismu hned ráno dodat tekutiny, aby se krev rozproudila.

Přírodní látky, které působí proti srážení krve: kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm), vitamín C, kurkuma, česnek, cibule, oregano, voda, skořice, kopr, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamín B6, vitamín E, jinan dvoulaločný.

Zdroj: Hustá krev

Co má střední obsah purinů

STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • fazole bílé, suché 128; 127,1
  • sója suchá 190; 139,1
  • hovězí maso 120; 192
  • hovězí maso, filé 110; 216,4
  • hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
  • hovězí maso, svaly 133; 292,1
  • hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
  • hovězí maso, rameno 110; 203,9
  • černé fazole mungo, suché 222; 194,3
  • kaviár (pravý) 144; 141,6
  • kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
  • kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
  • vařená slepice, průměr 159; 149,2
  • kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
  • kachna, průměr 138; 146,2
  • sardel 239; 560
  • kapr 160; 330,9
  • ryba průměr 109; 335,9
  • treska jednoskvrnná 139; 425,2
  • halibut 178; 439,9
  • sleď obecný 190; 342,4
  • sleď atlantik 210; 216,9
  • sledě obecně 219; 197,6
  • makrela 145; 191,2
  • okoun 110; 311,3
  • okouni obecně 241; 544,1
  • treska tmavá 163; 473,4
  • losos 170; 202
  • sardinky 345; 693,2
  • pstruh 297; 686,7
  • tuňák 257; 273,7
  • tuňák v oleji 290; 246,2
  • husa 165; 116,7
  • hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
  • šunka, vařená 131; 248,1
  • srdce ovce 241; 367,6
  • koňské maso 200; 438,8
  • ledviny 218; 419,6
  • jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
  • čočka suchá 127; 93,8
  • lněné semínko 105; 67,4
  • játra kuře 243; 426,3
  • humr 118; 346,4
  • plíce 147; 389,1
  • slávky 112; 391,5
  • hovězí srdce 256; 504,3
  • hovězí ledvina 269; 569,5
  • hovězí plíce 399; 961,4
  • hovězí jazyk 160; 186
  • hrách suchý 109; 84,2
  • vepřová ledvina 334; 784,5
  • vepřový jazyk 136; 208,2
  • štika 140; 406,7
  • semeno máku suché 170; 86
  • vepřové břicho 100; 92,3
  • vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
  • vepřová kotleta s kostí 145; 260
  • vepřová líčka 140; 170,4
  • vepřová panenka 150; 334,8
  • vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
  • vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
  • vepřové svaly 166; 374,9
  • vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
  • králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
  • králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
  • klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
  • salám německý 104; 65,9
  • játrový salám 165; 122,2
  • párky z vepřového masa 101; 80,2
  • hřebenatka 136; 505,8
  • krevety 147; 397,9
  • slezina obecně 343; 815,9
  • slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
  • telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
  • telecí filé 140; 347,3
  • telecí koleno s kostí 150; 353,2
  • telecí stehno s kostí 150; 310,2
  • telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
  • telecí, krk s kostí 150; 326,9
  • telecí rameno 140; 309,3
  • zvěřina zadní 105; 205
  • zvěřina kýta 138; 336,5

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů se nazývá alopecie. Jedná se o stav, kdy dochází ke ztrátě 60 % vlasů v určité oblasti. Existují různé formy vypadávání vlasů. Vypadávání vlasů může být způsobeno genetickými příčinami, které se projevují dlouhodobě, nebo akutně. Nejběžnější je androgenní alopecie (genetická ztráta vlasů), jedná se o geneticky předurčené vypadávání vlasů, které je způsobeno stárnutím a je závislé na rodinných predispozicích. Tyto změny jsou hormonálně řízeny, tak jak hormony u mužů způsobují růst vousů v určité oblasti, tak také dochází k růstu mazových žláz na hlavě. Proliferace (nadměrné tvoření) mazových žláz je spojena se ztrátou vlasů. Tato změna obvykle začíná mezi 30. až 40. rokem života. Objevuje se ve frontálních eminencích (na čele).

Vypadávání vlasů u žen související s hormonální činností je vzácnější, ale může se objevit. Toto vypadávání je slabší a je způsobeno selháním ženské produkce estrogenu. Vypadávání vlasů může též způsobit ovariální tumor nebo menopauza. Androgenní alopecie je u žen často spojena s růstem chlupů jako u mužů. Ženy pak zjišťují, že se jim objevují chlupy na nohou, prstech a v oblasti obličeje. Obyčejně dochází ke ztrátě vlasů na vršku hlavy, ale hustota vlasů v temporální (spánkové) a okcipitální (tylní) oblasti zůstává nezměněna. Vlasy u žen bývají velmi tenké, holá místa a plešatost se vyskytují jen ve vzácných případech. Tento jev postihuje téměř 40 % žen, a to přibližně od 50 let. V této době také dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenů) v souvislosti s menopauzou, a může tak převažovat mužský pohlavní hormon (androgen).

U žen pak tyto androgeny zkracují životní cyklus jednotlivých vlasů. Fáze růstu vlasů klesne z 6 let na jeden rok. Mastné vlasy, lupy, ekzémy na hlavě nebo infekce mohou rovněž vyvolat androgenní alopecii, ale nebývají samotnou příčinou, tou může být stres, znečištění životního prostředí, působení chemikálií nebo podvýživa.

K androgenní alopecii může vést i užívání hormonální antikoncepce nebo lokálně podávaných přípravků s estrogenem.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Lze použít Biohar i na řasy

Biohar Max je kosmetický prostředek k aktivaci a posílení růstu očních řas, určený k zevní aplikaci přímo na oční víčka. Doporučuje se pro ženy i muže, kteří trpí nedostatečnou tvorbou řas, nebo jejichž řasy jsou slabé, prořídlé a bez objemu. Je účinný i při dlouhotrvajících potížích s růstem a tvorbou řas způsobených různými příčinami.

Biohar Max dodává očním řasám důležité vyživující prvky v kombinaci s vitamíny a přírodními růstovými polypeptidy ve zvýšené koncentraci. Řasy získávají zcela nový objem a vzhled, mají pevnější strukturu, zlepšuje se jejich pružnost, pevnost a především hustota.

Biohar Max pomáhá:

  • stimulovat a regenerovat růst očních řas;
  • posilovat řasové kořínky;
  • dodat řasám nový objem a hustotu;
  • zpomalovat proces stárnutí očních řas;
  • dlouhodobě udržovat zdravý růst očních řas.

Složení: Jedinečné složení na bázi přírodních proteinů, vitamínů a růstových polypeptidů ve zvýšené koncentraci pro celkovou regeneraci očních řas. Dodává očním řasám důležité vyživující složky, posiluje řasové kořínky, aktivuje tvorbu nově rostoucích řas a zlepšuje jejich strukturu. Nově rostoucí řasy jsou kvalitnější a získávají zcela nový vzhled a objem.

Účinnost: Biohar Maxi velmi rychle proniká do očních víček a působí přímo uvnitř řasových cibulek. Díky rychlému průniku tenkou vrstvou pokožky očního víčka je možné dosáhnout poměrně rychlého a dlouhotrvajícího účinku.

Aplikace: Když se gel dostane do očí, pálí, ale tomu lze předejít opatrnou manipulací a aplikací malého množství spíše na víčko než přímo mezi řasy. Také je potřeba dávat pozor, když se produkt otevře, ihned vytéká, takže raději nanášejte prsty nebo vatovou tyčinkou, případně štětečkem.

Recenze:

  • po 1. týdnu používání řasy povyrostly a trochu zhoustly;
  • přijatelná cena;
  • když se dostane do očí, štípe;
  • dá se použít i na obočí.

Zdroj: Biohar – vlasové sérum


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP