Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HYDRATACE

OBSAH

Při hubnutí s igelitem dochází k vážné dehydrataci

K dehydrataci dochází, když tělo není schopno absorbovat nebo přijmout dostatečné množství vody k udržení metabolických funkcí. V případě zabalení oblasti žaludku nepropustnou přilnavou igelitovou fólií se snižuje schopnost pokožky absorbovat dostatečné množství vody a podporuje to i další ztráty tekutin pocením. U zábalu celého těla do smršťovací fólie jsou tyto následky ještě více výrazné. Prodloužené několikahodinové doby balení bez dostatečné hydratace můžou způsobit ztrátu cenných elektrolytů, které udržují metabolickou rovnováhu. Nedostatek hydratace v těle může způsobit svalovou slabost, bolesti hlavy, závratě nebo točení hlavy.
 

Zdroj: Nebezpečí při hubnutí s igelitem

Diskuze

V diskuzi RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva .

Muze souviset to ze mam nyni silne akne s trombozou nyni mam i ostruhy jsem na warfarinu.Vypada to jestli me problemy nenastaly po zavedeni Mireny.Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tutopak.

Zdravim vas
Ve vašem případě v souvislosti s žilní trombozou dolních končetin a s patní ostruhou bych to viděl na extrémní překyselení organismu
a přetížení těžkými kovy.
Jinými slovy potřebujete komletní detox pomocí naturopatie.
Dále bych doporučil pití vylisovaných šťáv se zeleniny,ovoce a prefitrované vody,neboť jste dehydrovaná. Klasická voda s chlórem je toxicky zatížená,tudíž nesplňuje podmínky optimální hydratace organismu.

Zdroj: diskuze Rada

Silikon v kosmetice

Silikon se přidává do kondicionérů, aby vlasy měly kluzkou texturu, která jim dodává pocit hydratace. Jestli máte suché vlasy, tak silikon ve většině klimatických podmínek umožní vlasy pohodlně a snadno rozčesat a dodává jim lesk, který vydrží po celý den. Silikon je také znám jako účinný hydratační krém, ale jeho využití je široké, díky složce dimethicone, která se používá i do krémů na ruce, tedy nejen na vlasy.
 

Zdroj: Silikon na suché vlasy

Diskuze

V diskuzi PEKNY CLANEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra H..

Ze svych osobnich zkusenosti mohu doporucit kyselinu azelaovou (SKINOREN, na predpis, a je cim dal vic drazsi :-((() a vysadit veskere mlecne vyrobky. A dulezita je i hydratace pleti, a nealkoholicka pletova voda. Mela sem typ akne, kdy se delaji velke zanetlive bolaky a hoji se mesic. Kazdy kdo ma problem s akne, mel by na nejaky cas vysadit veskere mleko,pac asi v dnesni dobe neni mleko co byvalo driv, proto ho mladsi generace spatne snasi....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pekny clanek

Hydratace pokožky pomocí BB krémů

Krémy, které získaly dobrou známku za hydrataci pokožky, jsou v účinku srovnatelné s H krémy, tedy dobrými hydratačními krémy. Hydratace pokožky se během testování výrazně zlepšila. Dobré hodnocení (70 %) získalo sedm produktů, mezi nimi i vítězové testu La Roche Posay Hydreane BB Creme a Nivea BB Cream 5 in 1. Velmi dobré hodnocení ve zkoušce hydratace pokožky, kdy by testovaný produkt byl výrazně lepší než H krém, však nezískal žádný BB krém. Průměrné hodnocení (50 %) znamená, že testovaný produkt hydratuje hůře než H krém, ale oproti stavu na počátku testování byla zjištěna vyšší hydratace pokožky a také na původně neošetřovaném místě byla hydratace pokožky vyšší. Průměrné hodnocení obdržely krémy Dermacol BB Cream 8 in 1 Beauty Benefit Glow a Garnier BB Cream Miracle Skin Perfector. Hodnocení 40 % bylo uděleno výrobku Biotherm Aquasource BB Cream a říká, že hydratace pokožky je sice lepší než na začátku testu, ale v porovnání s neošetřovaným místem zde není patrný žádný výrazný pokrok. Dostatečné hodnocení pak vyjadřuje to, že po dvoutýdenním používání BB krému se úroveň hydratace nezlepšila. A velmi špatné hodnocení poukazuje na vysušující efekt testovaného krému. To je případ Clinique Superdefense CC krému, který se proto k hydrataci pokožky nehodí.

Zdroj: Nejlepší BB krém

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÁ SLINIVKA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

chci se zeptat z čeho muže mit pětilety ditě podražděnou slinivku. vyšlo nam to z vysledku krve bolesti břiška každy druhy den po dobu 14dni.nepřejida se ani mastny neji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčin pankreatitidy u dětí je mnoho, ale nejčastěji to jsou tupá zranění břicha (abdominální trauma), například při srážce motorových vozidel, zneužití dítěte a domácí násilí, nehoda na kole, kde je břicho stlačeno řídítky a podobně. Mezi další příčiny pak patří různé systémové infekce, vrozené anomálie a pankreatobiliární onemocnění. Ve čtvrtině případů se na příčinu vzniku zánětu slinivky vůbec nepříjde.
Pankreatitida vzniká zablokováním nebo narušením sběrných kanálků a poškozením pankreatických acinárních buněk, což vede k aktivaci a uvolnění trávicích enzymů. Aktivované enzymy pak způsobují zvracení, zánět a potenciálně i nekrózu.
Akutní pankreatitida by se měla vyléčit za dva až sedm dní, přičemž léčba by měla být převážně založena na použití intravenózní hydratace, zmírnění bolesti a zklidnění střev.
I když se většina dětí spontánně vyléčí, mohou zde vzniknout akutní pseudocysty pankreatu. Ty menší s průměrem méně než 5 cm jsou léčeny pozorováním po dobu 4-6 týdnů. Pseudocysty pankreatu větší než 5 cm v průměru mohou vyžadovat chirurgické řešení.
Určitě zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím lékařem a pravidelně sledujte slinivkové ukazatele v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocná slinivka u dětí

Jak poznám že jsem zavodněná

Chcete-li skutečně vědět, zda pijete dostatek vody, nehledejte nic jiného než barvu své moči. Barva vaší moči nejlépe ukazuje na váš stav hydratace. Tmavá moč vám dává vědět, že potřebujete více pít. Pokud je to, co zbylo v záchodě, světlé a bledé, poplácejte se po zádech, protože jste správně zavodněná.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty13mmol/l

WELEDA SLÉZOVÉ PĚSTICÍ MLÉKO

WELEDA SLÉZOVÉ PĚSTICÍ MLÉKO je emulze s výtažky ze slézu a violky trojbarevné, s olejem z jader meruňky a makadamského ořechu, která podporuje přirozenou tvorbu ochranné vrstvy na povrchu kůže. Přípravek tak chrání pokožku před ztrátou tekutin, zvyšuje její hladkost a přirozený lesk. Mléko se nanáší po koupeli.

Záporem tohoto mléka je nízká hydratace.

Zde je cena přípravku WELEDA SLÉZOVÉ PĚSTICÍ MLÉKO.

Zdroj: Nejlepší tělová mléka na suchou pokožku

CLARINS MOISTURE-RICH BODY LOTION

CLARINS MOISTURE-RICH BODY LOTION je hydratační tělové mléko určené pro suchou pokožku. Mléko reaguje na potřeby suché pleti a bojuje proti stárnutí pleti. Co se týče jeho kosmetických vlastností, velmi dobře se vstřebává a má příjemnou a jemnou parfemaci.

Za zápor tohoto mléka se považuje pouze 12hodinová hydratace.

Mléko obsahuje tento druh konzervačních látek: parabeny, fenoxyethanol, sorbát draselný.

Zde je cena přípravku CLARINS MOISTURE-RICH BODY LOTION.

Zdroj: Nejlepší tělová mléka na suchou pokožku

Hydratace suché pleti

Nemusíte platit velké částky za předražené hydratační krémy. Určitě je lepší přečíst si složení krému, a zjistit v něm látky, které můžou být užitečné pro suchou pleť.

Ceramidy

Ceramidy pomáhají pleti zadržovat vodu a zklidňují suchou pokožku. Syntetické ceramidy mohou napodobovat přirozené látky na vnější vrstvě kůže, která pomáhá udržovat vlhkost v kůži.

Dimethicone a glycerin

Dimethicone je silikonový polymer. Tyto látky pracují na bázi odpuzovačů vody, které udržují vodu v kůži.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je podobná jako ceramidy, které zadržují vodu v kůži a je také prospěšná pro suchou pleť.

Lanolin, minerální oleje a vazelína

Tyto látky pomáhají pleti udržet si absorpci vody během koupání.

Zdroj: Péče o suchou pleť

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Acylpyrinová maska na akné

I acylpyrin patří mezi babské rady na akné. U acylpyrínu, tedy spíše u kyseliny salicylové, je prokázána účinnost při zklidňování podrážděné a začervenalé pokožky. Jako acylpyrinová maska se může použít domácí salicylová mast ve formě zklidňující emulze. Připravíte ji tak, že smícháte 2% jablečný ocet v množství 70 ml s roztokem MSM, což je organická sloučena přírodní síry, v množství 15 ml, dále tam příjde epsomová sůl, což je MgSO4 - síran hořečnatý, v množství 20 ml, který je volně prodejný v lékárně na obklady a pak k tomu konečně přidáte onen Acylpirin, jednu tabletku a necháte rozpustit. Takto připravený roztok nanesete na podrážděnou červenou pokožku nebo na akné a necháte působit až do úplného vstřebání - neoplachujete! Takto si můžete pomocí vlastní Acylpyrinové masky velice efektivně zklidnit podrážděnou pokožku s červenými fleky nebo také akné.

Zdroj: Hydratace pro suchou a citlivou pleť

Proč je důležité správně pít

Voda je součástí všech tělesných funkcí. Proto je správná hydratace tak důležitá. Pití dostatečného množství vody může pomoci vašemu zdraví a potěšit vaše tělo. Co je ale zdravá hydratace a jak jí dosáhnout?

Doporučení pro denní příjem vody je nespočet. Liší se navrhovaným objemem, ale jedna věc je konzistentní. Pitná voda je nejlepší způsob, jak zůstat hydratovaná. Zatímco džus, limonády, čaj a káva obsahují také vodu, běžná čistá voda je nejúčinnějším způsobem hydratace.

Proč jen voda? Džus a limonády mají vysoký obsah přidaného cukru, který může dráždit váš žaludek, pokud jste dehydrovaní. A může způsobit škody ve vaší zdravé stravě. Sportovní nápoje mohou být vhodné pro hydrataci, ale měly by být používány pouze v případě, že jste tvrdě cvičili a hodně se potili. Může být prospěšnější vypít hodně vody před intenzivním cvičením a po něm sníst svačinu, jako je ovoce nebo nízkotučná granola.

Pro správný příjem vody začněte s jednoduchým cílem – dospělí by měli vypít asi osm sklenic vody o objemu 250 mililitrů každý den. Důslednost a pití vody před cvičením udrží vaše tělo šťastné. Pokud je pro vás obtížné zapamatovat si pití vody, noste s sebou opakovaně použitelnou láhev na vodu. Zapište si, kolik vody denně potřebujete, a odškrtávejte litry, jak je pijete.

Nezapomeňte na ovoce a zeleninu, které jsou přirozeně plné vody. Jablka, hrozny, melouny, okurky, hlávkový salát a celer jsou dietní zdroje vody. Tyto plnohodnotné potraviny nejsou jen zdravou volbou, ale pomáhají vám také udržovat správnou hydrataci.

Pokud u svého nápoje preferujete nějakou extra chuť, přidání ovoce a zeleniny do sklenice studené vody může být vaší vstupenkou ke zdravé hydrataci. Bobule, máta a okurka se pěkně promíchají a dodají obyčejné sklenici vody nějaký extra punc bez cukru navíc. Začněte nahrazovat slazené nápoje louhovanou vodou a dopřejte svým chuťovým pohárkům zdravější nápoj.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Správné mytí suché pleti

Jedná se o mytí suché pleti během koupání či sprchování.

  • Vyhněte se dlouhým a teplým sprchám. Vysoká teplota způsobuje, že se z pokožky obličeje vypařují oleje. Dlouhé sprchování nebo koupání vám vysušuje kůži. Sprchování či koupání by mělo být omezeno na 5 až 10 minut v teplé vodě.
  • Používejte jemné čisticí prostředky nebo sprchové gely, které mají hydratační účinky. Místo agresivních mycích produktů použijte neparfemovaná mýdla nebo použijte jemné mýdlové čisticí prostředky.
  • Hydratace pleti by měla být prováděna, pokud je pleť ještě vlhká. Lehce si nejdříve utřete obličej ručníkem po vysprchování, umytí obličeje nebo rukou, přičemž pokožka by měla být ještě vlhká. Hned potom naneste hydratační krém, který necháte působit 3 až 5 minut, aby se absorboval do pokožky.

Zdroj: Péče o suchou pleť

Co znamená hydratační

Hydratace pokožky znamená v doslovném překladu voda v pokožce. Voda (podobně jako vzduch) je nutným předpokladem pro život. Voda tvoří přibližně 65 % celkové hmotnosti dospělého člověka, takže například osoba vážící 70 kg zadržuje přibližně 49 litrů vody, z čehož 15 % se nachází v pokožce. Epidermis (vrchní vrstva kůže), jež je přirozeně chráněna hydrolipidovou vrstvou, omezuje proces odpařování vody. Pokud však dojde k poškození fyziologické bariéry (jakýmkoli způsobem), ztráty vody se zintenzivňují, což vede k dehydrataci pokožky. Pro pokožku jsou v takovém případě typické nepříjemné pocity a pocity pnutí, které mají různou intenzitu a frekvenci. Pleť ztrácí svůj přirozený lesk a stává se zranitelnější a citlivější. Dehydratace pokožky může mít různé příčiny: faktory životního prostředí (znečištění, klimatizace...), klimatické podmínky (vítr, změny teploty, sluneční záření...), na vině mohou být též psychické problémy a hormonální poruchy a v neposlední řadě i přirozený proces stárnutí.

Zdroj: Domácí hydratační koupel

Správná péče o pokožku zvyšuje obranyschopnost

Kůže je největší orgán lidského těla, obsahuje 72 % vody, má funkci ochrannou a také termoregulační. Správnou péčí o pokožku zvyšujeme i obranyschopnost organismu, protože kůže zabraňuje pronikání chemických látek, mikrobiálních a mykotických i virových infekcí do našeho těla. Termoregulaci řídí hormonální a nervový systém, které ovlivňují pocení a udržují tak stálou tělesnou teplotu. Kromě toho má kůže i funkci smyslovou a vylučovací, neboť jí odchází z těla značné množství odpadních látek. Průniku látek z okolního prostředí zabraňuje takzvaná epidermální bariéra, kterou tvoří nejsvrchnější vrstvy pokožky. Prakticky jde o celou rohovou vrstvu a její povrchový ochranný film. Pro správnou funkci je důležitá její celistvost, dostatečná hydratace a slabě kyselé prostředí na povrchu (u dospělých je pH 4–5,5 u dějí 6,6). K narušení pokožky může docházet v důsledku povětrnostních vlivů, nesprávně vedenou či přílišnou očistou (používání nevhodných mýdel a kosmetických přípravků), ale i při dlouhodobém pobytu ve vodě či při nadměrné suchosti okolního vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

EUCERIN TĚLOVÉ MLÉKO PRO SUCHOU POKOŽKU 3% UREA

EUCERIN TĚLOVÉ MLÉKO PRO SUCHOU POKOŽKU 3% UREA je určeno pro každodenní péči o suchou a atopickou pokožku. Zklidňuje podráždění a pocit napětí a intenzivně hydratuje a zvláčňuje suchou pokožku. Mléko je vhodné jako komplementární (doplňková) péče při dermatologické léčbě atopického ekzému, lupénky a podobně. Díky speciálnímu jemnému složení ho mohou používat i kojenci a batolata. Mléko minimalizuje riziko podráždění a alergií (je bez barviv a parfemace). Speciální složení s pokožce vlastními hydratačními látkami (ureou a kyselinou mléčnou) účinně váže vodu v kožních buňkách a zajišťuje tak potřebnou míru hydratace pokožky po dlouhou dobu. Emulze „voda v oleji“ navíc vytváří na povrchu pokožky jemný film, který ji chrání před nadměrným vysušováním. Po použití by měla být pokožka dostatečně hydratovaná a její povrch hebký a vláčný.

Mléko obsahuje tyto konzervační látky: parabeny, fenoxyethanol, sorbát draselný, benzylalkohol.

Za zápor se považuje skutečnost, že není deklarován 24hodinový účinek.

Zde se nachází cena přípravku EUCERIN TĚLOVÉ MLÉKO PRO SUCHOU POKOŽKU 3% UREA.

Zdroj: Nejlepší tělová mléka na suchou pokožku

Hydratace pokožky

Pokud jde o hydrataci pokožky, obecně platí pravidlo, čím více, tím lépe. Pokud má vaše dítě stále suchou pokožku, vyzkoušejte jiné druhy krémů nebo mastí. Když dítě vykoupete, vyndejte ho z vaničky a rychle osušte suchým ručníkem. Okamžitě poté aplikujte zvlhčující krém, který uzavře vlhkost po koupeli v pokožce a zadrží ji tam. Základem je pravidelné ošetřování suché kůže. „Promazávadla“ neboli emoliencia jsou jednou z mála prevencí ekzému. Nejvhodnější prostředky jsou bez parfemace a konzervantů. Pro každého konkrétního jedince je potřeba z velkého množství krémů a mastí, které trh nabízí, vybrat takový prostředek, který vyhovuje právě jeho kůži a nedráždí ji. Doporučuje se nově zakoupené prostředky testovat několik dní jen na malé ploše. Na noc by se měly používat mastnější krémy. Krému dáváme jen tolik, aby se v krátké době snadno vstřebal, na kůži nesmí zůstat silná vrstva. Ideální emoliencia jsou s obsahem vazelíny, parafínu, vosků a olejů, které utvářejí na povrchu jemný film. Voda je tak zachycena v pokožce a zavírá trhlinky mezi buňkami.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Krémové hydratační mléko z broskve

Ostrouhejte a rozmačkejte zralou broskev a přetlačte to přes síto. K další přípravě budeme potřebovat už jen tento džus. Smíchejte broskvový džus se stejným množstvím krému. Uskladňujte v lednici.

Vysoce hydratační proteinová směs

Rozbijte jedno vejce a žloutek rozmíchejte v sklenici mléka. Takto připravený zábal aplikujte na pleť za pomocí jemného poklepávání prstů. Uchovejte v chladu.

Na citlivou a suchou pleť je možné použít i jednoduché návody nebo obyčejné čisté oleje:

  • Použijte 2 části růžové vody, 1 část glycerínu a zamíchejte do vlažného mléka. Aplikujte večer, kdy směs působí nejlépe, a nechejte až do rána. Ráno opláchněte teplou vodou. Recept na výrobu růžové vody je zde: růžová voda domácí výroba.
  • Skvělým pomocníkem je i přírodní margarín, který zakoupíte v obchodu zdravé výživy (ne ze supermarketu). Naneste na pleť dostatečné množství. Snadno se vstřebává do pokožky a nezanechává ji mastnou. Pro jistotu však můžete použít papírový ubrousek a odsát případné přebytečné množství tuku.
  • Na citlivou pleť můžete použít avokádový, sezamový či panenský olivový olej.

Zdroj: Hydratace pro suchou a citlivou pleť


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP