Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHOZENÍ NAOSTRO

OBSAH

Prevence

Jak zabránit vytržení nebo oddělení nehtu?

  • Nošení dobře padnoucích a prostorných bot může snížit poškození nehtů.
  • Omezení času chození naboso a vyhýbání se narážení nebo zakopávání o nábytek.
  • Udržování krátkých nehtů.
  • Buďte opatrní, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, dokud se nehet zcela nezhojí.

Zdroj: Stržený nehet

Diskuze

V diskuzi PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel 123.

přidejte do stravy chia seminka goju jablečny ocet a vice se pohybujte jizda na kole chozeni dodržujte pitny režim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

To jste vymyslel sám? Jezdit na kole s nadváhou? To bych si tu prostatu asi rozmačkal. Chia semínka? Kolik? Goja? Co to je? Pitný režim? Ano, vypiju denně cca 3 - 4 litry vody. Více se pohybovat? Souhlasím, chodím pravidelně na delší procházky cca 3 km denně. Jiná pohybová aktivita není možná, jelikož mám silnou srdeční aritmii. Takže opravdu rada nad zlato! Ale i tak děkuji! :-)

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Jak se projevuje bolest chodidel

Nejběžnější příčinou bolesti nohy je nošení špatně padnoucí obuvi. Těsné boty nezřídka způsobují otlaky prstů a vedou k řadě strukturálních defektů. Poklesem přední příčné klenby vznikne příčně plochá noha, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) či nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Propadlá klenba je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky. Podélně plochá noha vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso. Další nejčastější příčinou bývá traumatické poranění nohy.

Zdroj: Bolest chodidel zespodu

Diskuze

V diskuzi MALTÉZÁČEK VYPADÁVÁNÍ ZUBŮ A CHOZENÍ PO SCHODECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Jasanská.

Naše Lillinka měla včera 4 měsíce. dnes jsem objevila, že jí chybí přední zub. Nevím, jestli to není brzo. Ještě jsem se chtěla zeptat na chození po schodech. Bydlíme v prvním patře v bytovce. Někdo tvrdí, že kvůli páteři nesmí. Tak nevím, jestli ji musím stále nosit. Byla bych ráda, kdyby jste mi poradil. Děkuji moc Jasanská Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sarka.

Mam take fenku malt.psika je normalni ze se jim meni zoubky u nekoho driv,u nekoho pozdeji 4 mesic je normalni.Chozeni do schodu je pro ne nebezpecne prave kvuli pateri.Mluvim ze sve skusenosti.Konecne po 3 mesicich jsem zjistila ze muj pejsek ma nemocnou pater a musi mit klidovy rezim.Trpela bolesti 3 mesice nez jsem konecne nasla veter.ktery to poznal.Holt neni veterinar jako veterinar . Jsem rada ze zacina byt v poradku,ale nechci to zakriknout.Doufam ze jse vam alespon trochu odpovedela.Jeste k zoubkum nekdy se stava ze u spicaku se objevi novy zoubek a jsou vedle sebe dva pokud nevypadne musi ho veterinar odstranit
/myslim tim mlicnak/

Zdroj: diskuze Maltézáček vypadávání zubů a chození po schodech

Příčiny popraskaných pat

  • chození naboso nebo v obuvi s řemínky způsobuje popraskání pat;
  • dlouhé stání;
  • zvýšená tělesná hmotnost;
  • nevhodné hygienické okolnosti;
  • nezdravá, suchá, šupinatá kůže;
  • nedostatek vitamínů.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NEUROPATII - MÁM NÁROK NA PRŮKAZKU ZTP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Rusinová.

Byla mi zjištěná neuropatie v noze. Mám problémy při chození - zakopávám. Mám nárok na průkaz ZTP?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, jestli právě vy máte nárok na průkaz tělesně postižené, rozhodne posudkový lékař. Na co ale právo máte, je možnost požádat o jeho vystavení. Žádost se podává na vašem místně příslušném Úřadu práce, kde k tomu mají připravený formulář. Ten vyplňte a prostřednictvím téhož úřadu také podejte. O výsledku dostanete vyrozumění, asi tak do jednoho měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám neuropatii - mám nárok na průkazku ztp?

Mobivenal micro simple − příbalový leták

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin (mikronizované).

Užití:

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin je vhodný pro lidi se sedavým zaměstnáním, při dlouhém stání, chození a cestování.

Dávkování:

Doplněk stravy Mobivenals obsahem 450 mg Diosmin + 50 mg hesperidin se užívá v dávce 1 tableta 1x denně během jídla. Tablety se polykají vždy celé (nerozkousané) a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny. Doporučená denní dávka se nesmí přesáhnout. Neužívejte při přecitlivělosti na jednotlivé složky přípravku.

Údaje o firmě.

Zdroj: Mobivenal na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi PRYČ S POCENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fífa.

Pocení a s tím spojený zápach byl pro mě i mé okolí velký problém. Po používání Antipe se stal malý zázrak. Pocení postupně ustávalo až zmizelo úplně. Prostě bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubas.

Zpocené a páchnoucí nohy nejsou příjemné nikdy. Navíc, když se zujete po celodenním chození v pracovních botách. Zkoušel jsem co šlo a co kdo poradil. Pak mi jednou někdo řekl o Antipe. Četl jsem komentáře na netu a pak ji objednal. Přesvědčilo mě i to, že ji můžu do určité doby vrátit. Ale nevrátil jsem. Po pár použitích byla znát změna.

Zdroj: diskuze Pryč s pocením

Chození naboso

Při chůzi naboso po nerovném terénu se procvičují svalové skupiny plosky nohy a předchází se plísni nohou a nehtů. To napomáhá podpoře podélné klenby a noha se cítí svěží. Při chůzi naboso po monotónním tvrdém povrchu, jako je například podlaha bytu, jsou stejnoměrným nášlapem zatěžovány pořád ty samé svalové skupiny. Nohu to unavuje, svaly jsou přetíženy a nedrží dobře podélnou klenbu, což následně vede k jejímu poklesu. Kvalitní obuv dokáže rovnoměrně rozložit váhu těla a odpružením zmírnit důsledky chůze na tvrdém povrchu.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Použití rajského plynu

Rajský plyn (Entonox) můžete dostat kdykoliv během porodu. Směs lze dýchat pomocí masky nebo náustku, a to vždy přes antibakteriální filtr. V počátečním stadiu porodu se však doporučují jiné prostředky k odvedení pozornosti od bolesti, například dechová cvičení, chození nebo jemné pohupování na porodním míči. Rajský plyn se používá především v poslední fázi porodu, aby se zmírnila velká bolest.

Zde nabízíme přesný postup, jak se rajský plyn používá:

  • použijte náustek nebo masku;
  • přes náustek nebo masku rovnoměrně a zhluboka dýchejte;
  • dýchejte, dokud se nedostanete do stadia, ve kterém se vám točí hlava – v této fázi sejměte masku nebo náustek;
  • během několika vteřin se budete cítit naprosto normálně.

Ke správnému načasování je potřebná praxe. Rajský plyn se dostává do krve asi po 30 sekundách. Jakmile se objeví kontrakce, začněte vdechovat rajský plyn. Pokud budete čekat s dýcháním na bolestivé kontrakce, účinky rajského plynu se objeví mezi kontrakcemi. Rajský plyn by se neměl vdechovat mezi kontrakcemi nebo po dlouhou dobu, protože může dojít k závratím a k mravenčení.

Zdroj: Entonox alias rajský plyn

Babské rady na popraskané paty

Na popraskané paty jsou výborné koupele, a to především z heřmánku. Mezi další přírodní léčiva patří komonice smíchaná se semeny pískavice nebo komonice s kořenem kostivalu, též lze přidat ovesnou slámu, měsíček lékařský, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí můžeme vytvořit téměř neomezené množství (podle vlastních preferencí a také podle toho, jak budou naše paty na jednotlivé rostliny reagovat). Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám paty již popraskaly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy jejich střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli bychom je měli vždy namazat (ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis). Taktéž nezapomínejme dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou nosme mimo jiné obuv a ponožky, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty budou méně praskat, pokud omezíme nošení otevřených bot či chození na boso. Konečně náš jídelníček by měl obsahovat dostatek vitamínu A, jenž pomůže pokožku regenerovat.

Vhodné ponožky pro popraskané paty.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Diskuze

V diskuzi HYDROLIFTING - BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akina.

Hezký den všem co uvažují o nějakém liftingu, ráda bych se podělila o zkušenost s hydorliftingem neinvazivní metodou aplikace kyseliny hyaluronové a to bez nějakého řezání či injekcí. Takových procedur jsem se bála, tak jsem si našla studio kde jdou cestou příjemného ošetření - napřed odblokují pomocí speciálních nástrojů lymfatické cesty a pak aplikují kyselinku, masku a krém a vše je relax ne stres! při pravidelném chození na tento typ hydroliftingu má účinky srovnatelné i s invazivními metodami. Za mě doporučuji paní Baťhovou z pražského Body Factory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hydrolifting - bez operace

Alkalická mýdla

Alkalická mýdla mají důležitý význam pro všechny, kdo trpí překyselením organismu. Lidé, kterým byla diagnostikována artritida, artróza, prodělávají záněty a plísně v těle, mívají deprese, rakovinu, trápí je chronické zdravotní problémy, jsou velmi překyselení. Prvními signály překyselení organismu bývají nezpracované stresy, únava, vyčerpání, psychická nevyrovnanost, špatný spánek a časté chození na toaletu během noci. Objevují se tmavé kruhy nebo otoky pod očima, kožní vyrážky, opary, praskají koutky úst, tvoří se bradavice, ječná zrna a podobně. Zažívání mívá zhoršenou funkci projevující se průjmy, zácpou, nadýmáním, plynatostí, bolestmi břicha a dalšími problémy. Překyselení těla bývá také častým důsledkem výkyvů váhy, příčinou vzniku hemoroidů, zánětů močového měchýře, problémů se slinivkou, ledvinami, játry, štítnou žlázou a prostatou. Snažíme-li se odkyselit organismus, je velmi důležité nejen změnit stravovací návyky, ale i používat alkalická mýdla.

Chcete-li se dozvědět, kde se na stupnici překyselení nacházíte, proveďte jednoduchý test. Kupte si ve zdravé výživě lakmusový papírek na měření pH moči. Měření provádějte podle návodu na příbalovém letáčku. Optimální hodnoty pH moči se pohybují kolem 5,5.

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze

V diskuzi TŘES U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anke.

Dobrý den.Mám maltézáka,6 roků.Poslední dobou se stal závislákem,přes den mě neustále pronásleduje,lehá si mi u nohou.Nejhorší v noci.Nad ránem nemůže spát,má záškuby těla,chvění,které mu neumožní usnout.Tiskne se ke mně,pokládá hlavu na rameno,na tvář,rychle dýchá,hrabe polštář,leze po mně.I když ho hladím,dýchá s vyplazeným jazykem,na chvíli usne a vše začne znovu.Po podání canidrylu se trochu zklidní nebo se s ním chvíli projdu,v domění,že chce venčit.Trochu se zklidní a vše začíná znovu.Usíná až za několik hodin,kdy jsem zcela vyčerpaná a nevyspalá. Ve dne kromě chození za mnou občas dostane amok a leze mi na klín,na stůl a většinou usíná,když sedím.Jakmile vstanu,chodí opět za mnou.Nikdy dřív to nedělal,nyní se to zhoršuje.Nejhorší je ten stav v noci.
Myslela jsem,že se zbláznil,ale nyní mám obavy,že ho něco bolí.-Podle veterináře je v pořádku,může prý to být reakce na hárání fen,které ho při venčení opravdu hodně vzrušují.-Prosím,poraďte,co mám dělat.Děkuji.Anke.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Třes u psa

Zkušenosti

Mobivenal s obsahem 450 mg diosminu, 50 mg mikronizovaného hesperidinu a 30 mg aescinu je vhodný pro lidi se sedavým zaměstnáním, při dlouhém stání, chození a cestování. Aescin obsažený ve výživovém doplňku Mobivenal micro napomáhá snižovat pocit těžkých nohou a zlepšuje cirkulaci krve v drobných cévách. Jedná se o doplněk stravy.

Zkušenosti uživatelů s přípravkem Mobivenal jsou vesměs pozitivní. Uvádějí například, že jim po 14 dnech zmizel pocit těžkých nohou, vystouplé žíly trochu vybledly. Mnoho pacientů užívá Detralex, který je na předpis, a tak pokud se jim nechce pro recept, nahrazují ho právě Mobivenalem. Snášenlivost se jeví stejná jako u Detralexu. Oproti Detralexu je navíc v Mobivenalu výtažek z jírovce a léčivá látka aescin (proti zánětům). Jde o produkt vhodný pro pacienty s chronickými potížemi.

Mnoho uživatelů používá Mobivenal z důvodu cévní nedostatečnosti, při bolestech a otocích dolních končetin. Po ukončení registrace léku Anavenol je Mobivenal doporučován i lékaři. Dle zkušeností uživatelů má dokonce lepší účinky.

Někteří uživatelé jej doporučují na křečové žíly a na hemoroidy namísto Glyvenolu. Účinek na hemoroidy se prý dostaví za několik dní. Mobivenal působí rovněž proti otokům nohou a je možné jej užívat i preventivně.

Tablety jsou dost velké, což pro někoho může být nevýhoda. Stačí jedna tableta denně a účinek je dle některých uživatelů minimálně stejný jako při užívání Detralexu.

Také je na trhu Mobivenal micro Simple. Mobivenal micro Simple 120 tbl. je rovněž doplněk stravy.

Zdroj: Mobivenal - příbalový leták

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Předmluva: další sled událostí mám velmi dobře zachycen v deníku, který jsem si psal, období do další komplikace je velmi podrobně zachyceno

17.9.2017
Hospitalizace ve FN Plzeň Bory nástup v 08:00 na urologickém oddělení , 3. Patro pokoj č.7. V průběhu dne pohovor s lékařkou, zavedení kanyly do levé ruky pro případnou transfuzi při operaci. Rovněž pohovor s anesteziologem. V noci přetržitý spánek, ráno druhého dne oholení operačního pole a umytí antibakteriálním mýdlem. Poté čekám již nahý na operaci na pokoji.

18.9.2017
07:30 injekce, příprava na operaci – převoz do 4. patra na operační sál, aplikována anestezie, vše vnímám jen se zavřenýma očima a jen po sluchu.
08:00 operace prostaty ve FN Plzeň Bory u prof. Hory,
11:00 probuzení z narkózy na pooperačním pokoji, cítím se jako rozbitý džbánek na zápraží a slabý jako moucha v únoru. Celkem nic nebolí, spíš je to všechno necitlivé a jakoby cizí.
15:30 Návštěva Jani, jen pár slov, jsem stale v polospánku, v polobdění

19.9.2017
10:00 převezen z pooperačního pokoje na normální pokoj 3. Patro č 7. Bolesti nemám, jen cítím jakoby přiskřípnuté vnitřnosti ale takovou bolístku ani neřeším. Jsem pořád trošku unavený, mám otlačená záda a v krku sucho a hleny a nemohu pořádně mluvit, jak jsem později zvěděl, byl to důsledek intubace. Kapačkami dostávám výživu a antibiotika spolu s další kapačkou ACC na odhlenění.
15:30 návštěva Jani I Monik, v noci mi pomáhá přežít notebook s filmy a mobil s hudbou z You Tube. Pacienti na pokoji neskutečně chrápou, takže hudby do sluchátek si skutečně užívám.


20.9.2017
Sedím na posteli
15:30 Návštěva Jani i Monik

21.9.2017
Stojím u postele
15:30 Návštěva Jani

22.9.2017
Mohu již chodit, vytažení stehů z drenu a jeho odstranění, u stehů to maličko zatahalo, dren jsem vůbec necítil, takové bolístky neřeším. Údajně jsem indián. Procházím se po chodbě s pytlíčkem na hadičce

23.9.2017
Návštěva Jani , návštěva Monik a Miloše, s jani jsme odpoledne venku, je nádherně, svítí sluníčko a svítí I naše duše. Monik a Miloš pak tu byli k večeru.

24.9.2017
08:00 propuštěn do domácího ošetřování s pytlíčkem u pasu a hadičkou v penisu. Kupodivu mi neschází chození na WC s močením, pouze se občas vypustím. Katetr v penisu mi nevadí, spíš naopak přináší mi příjemné pocity někdy až erotické. Podstatné je to, že se s tím učím žít. Občas pocítím i něco co připomíná probouzející se erekci, je to jen pocit v penisu, nikoliv ztopoření. Pomalu začínám cvičit cviky na posílení pánevního dna, snažím se přecvaknout hadičku, pochopitelně marně.


25.9.2017
Objevila se bolest ve varlatech, šourek se poněkud zvětšil.

26.9.2017
Otok šourku a penisu se dále zvětšil, varlátka vyrostla a ztěžkla, jakoby místo nich byla pštrosí vejce, navíc bolestivá jako kdyby se z nich klubala pštrosáčata.

27.9.2017
Návštěva ambulance FN Plzeň Bory, MUDr Mrkos – vyndání stehů z ran, hojím se jako kočka, nicméně v břiše bouchla bomba a hojení tam bude delší, cituji pana doktora: „Nenechte se zmýlit malými rankami na břiše, ale uvnitř jsme řádili“. Otok genitálií je dle pana doktora normální reakce na zvýšený pohyb a chůzi po operaci, nechme tomu pár dní. S únikem moči si nadále starosti dělat nemusím, občas cítím, jak tekutina proudí skrze hadičku do zásobníku a je to docela erotika. Kdybych s tím mohl chodit po zahradě, šlo by současně hnojit porosty. Nadále zkouším a vlastně i cvičím Kegelovy cviky, lze je cvičit i s tou hadičkou zavedenou v údu, pokud vyloženě nevadí (ta hadička). Posiluji i pánevní svaly. Je to nový, nepoznaný svět pooperační rekonvalescence, mám cíl a to je důležité. Věřím ve zlepšování a stálý „tah na branku“.

29.9.2017
Pocity ohledně erekce nemohu a nechci podceňovat, ještě si ji budeme užívat. Občas pocítím vzruch v penisu v místech, kde jsou topořivá tělíska, jakoby chtěla počínat ranní erekce, ruční dráždění je zatím neúčinné, erotogenní zóny (např. bradavky, vnitřní strany stehen), těla jsou však mnohem citlivější a vnímavější dráždění a toto vrcholí skoro jako dřív do „orgasmu“, tento je ale rozlitý do celého těla, není tak prudký jako při ejakulaci, ale mírnější, déle prožívaný a procítěný až do konečků prstů. Přirozeně dráždění musí být logicky delší, něžné a podepřené vzájemnou láskou a porozuměním mezi partnery. Zatím musíme dávat pozor na bříško, je zatím na pohmat trochu citlivé a při protahování trošku tahají jizvičky.

30.9.2017


1.10.2017

Na fotografii toho dne je vidět otok genitálií, který byl součástí hojení, respektive vyšší intenzity pohybu. Bolestivost celkem není, mám jen pocit, jako bych měl balon mezi stehny. Patrnou se rovněž stává plíživě nastupující obezita, věřím, že až budu zdráv (no relativně myšleno), veškerý tuk zase odbourám a vrátím se k obvyklým aktivitám,

3.10.2017
Otok genitálií, penisu i šourku trvá, začínám chladit ledem. Otok je poměrně nebolestivý, jen vadí ta tíha mezi nohama a překáží velikost, nelze normálně chodit. Zdržuji se spíše doma, ev. zajedu na zahradnickou základnu, ale smysluplnou práci zatím provádět nemohu.

4.10.2017
Otok genitálií chladím ledem, dostavují se výsledky, otok pomaličku začíná ustupovat, břicho stále opuchlé.

5.10.2017
Stále chlazení ledem otok je veliký, i když se zdá, že šourek už je měkčí.

6.10.2017
Stav neměněn, chlazení ledem.

7.10.2017
Konečně začíná otok viditelně ustupovat, šourek se zmenšil, je měkčí a hlavně už i lehčí. Bylo to jako tahat kouli na penisu. Otok břicha zatím trvá, ale je nebolestivý, jen je to jakási vada na kráse. Registruji při vykonávání stolice, že cévka začíná podtékat a mírně svědí. Dodržuji pečlivě čistotu a používáním mýdla pro intimní hygienu snižuji pocit svědění.

8.10.2017
Cévka mi několikrát během dne samovolně podtekla, cítím, že je v penisu již volná a pohybuje se, ne že by to byl nepříjemný pocit, spíš naopak, při pohybu mám erotické pocity v celém údu a cítím i balonek v měchýři.

9.10.2017
Kontrola ve FN Plzeň Bory, u MUDr. Kočovské, s MUDr. Mrkosem jen krátký rozhovor v čekárně. Cévka odstraněna, popravdě, bylo to velmi příjemné, krásně to polechtalo asi tak jako náběh na ejakulaci. Sebou mám plenku, od teď začíná problematické období inkontinence. Myslím, že to zvládnu, jsem přípraven se s tím porvat.
Pocity vzhledem k erekci jsou znatelné, občas při lehu na zádech nebo na boku pociťuji lehké jakoby stahy na bocích penisu, je to podobný pocit jako když mi začínala ranní erekce ještě před operací.
• 10:00 hod při cestě z FN s Jani jdeme na kafíčko, je to úžasný pocit nemít cévku a pytlíček u nohy, nicméně cítím, jak mi nezadržitelně prýští moč do plenky. Trošku si nemohu přivyknout pocitu, že jdu po Plzni, s Jani se držíme za ruku, kolem spoustu lidí a já si v pohodě čurám, aniž by to někdo věděl. Unik je není udržitelný mojí vůlí. Plenka toho pojme opravdu hodně.
• 11:00 Loučíme se s Jani, ona jde do práce, já do auta a pojedu domů. Cestou do auta, asi tak 500m to bylo, ctím, jak se mi plenka začíná prosakovat a tak se hned v dodávce musím přebalit.

17.10.2017
Užívám si pěkného počasí na zahradě v Senci 84, a protože svítí Sluníčko a zahrada je navržena tak, aby odolala zvědavým pohledům z okolí, chodím nahý a nechám teplé paprsky Slunce laskat mé, pobytem v nemocnici vybělené tělo. Je to velmi příjemné, vnímám teplo až do morku kostí a cítím se šťastně.

7.11.2017
Při kontrole u pana doktora Mrkose vyšlo najevo, že výsledky cytologie, nejsou vůbec uspokojivé. Cytologie znamená to, že vyoperovaná tkáň je předána do péče biologů, kteří stanoví, jaká vlastně je: zdali benigní, nebo maligní. Maligní je to zhoubný. Takže se potvrdil ten druhý případ.
Proto budu muset prodělat další terapii, a to je ozařování lůžka a posléze i hormonální léčbu.
V tu chvíli jsem byl opět vržen zpět do víru diagnóz, predikcí a léčení. Ptám se pana doktora: „jaká bude ta hormonální léčba? A jaké ozařování?“ O to právě běží. V nejbližším termínu navštívím onkologické centrum v nemocnici Plzeň-Lochotín, pana doktora Matejička, který stanoví po určitých vyšetřeních postup ozařování, protože jak říkal: „Nádor se nám už vydal do těla“. Jako bych dostal palicí po hlavě. A jsem zase zpátky v temnu. Zase zpátky v nejistotě, zase zpátky v červených číslech. Nebyly mě ani cizí myšlenky na sebevraždu. To je konec. Metastáze jsou vrahem.
Nechtělo se mi žít, svou nádhernou rodinu jsem najednou nevnímal, byl jsem jen sobec, který si nárokuje právo na život, které mu začíná být odpíráno. Nikdo nemá zajištěno právo na život, když příroda zavolá. Máme jen právo bojovat. Máme jen právo držet se usilovně té tenké niti žití a bít se o své místo na Slunci. Máme jen povinnost vytrvat.

V textu jsou i některá dokumentační fota, Kdybyste chtěla, najdete mně na faceboku pod jménem Ing. Zdeněk Trojan, Zruč-Senec, požádejte o přátelství. Rád vyhovím a bude dokument kompletní.
S veškerou úctou Ing. Zdeněk Trojan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Prosím o trochu strpení ss dalším vyprávěním, byl jsem mimo bydliště a teď si připravuji příběh o radioterapii
Zdeněk

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Ortopedické onemocnění nohou

Podélně plochá noha

Vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso.

Symptomy:

  • pokles podélné klenby nohy
  • valgózní postavení pat

Terapie: chůze na boso po nerovném terénu a masáže nohou, individuálně tvarované stélky, správná zdravotní obuv s prostornou špicí, široký pevný klínek, pevný opatek a pevný, dostatečně široký nízký podpatek.

Příčně plochá noha

Vzniká poklesem přední příčné klenby, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) a nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Příčně plochá noha je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky.

Terapie: použití korekce do obuvi („srdíčka“).

Vysoký nárt

Je charakteristická abnormálním vyklenutím podélné klenby nožní za současného snížení nebo zborcení klenby příčné. V důsledku přetížení přední části nohy se zde vytvářejí otlaky. Vysoký nárt patří mezi vrozené defekty nohou. Příčinou může být i nošení příliš krátké obuvi.

Terapie: nošení prostorné obuvi s dostatečnou výškou pro nárt, zhotovení individuální ortopedické stélky.

Deformity prstů

Nošením nevhodné obuvi, zejména příliš těsné a krátké, trpí nejvíce prsty nohou. Proto patří deformity prstů k nejčastějším získaným deformitám nohou.

Jedná se například o:

  • vbočený palec
  • vybočený malík
  • kladívkové či drápovité prsty
  • přeložené prsty

Terapie: nošení prostorné obuvi, používání korekcí prstů, ortopedických vkládacích stélek, správně prováděná pedikúra, případně operace.

Dvojitá pata

Vyskytuje se na zadní straně paty v důsledku nošení těsného lodičkového či mokasínového střihu obuvi. Příčinou bývá špatně tvarovaný (příliš uzavřený) opatek a tvrdá pata obuvi.

Terapie: nošení obuvi se správně tvarovanou a polstrovanou patou, případně operace.

Patní ostruha

Vzniká pod dolním hrbolem patní kosti (zespodu paty), zejména u podélně ploché nohy.

Terapie: odlehčení postiženého místa podpatěnkou (podkova), nošení obuvi s vyšším odpruženým podpatkem (cca 5 cm), případně operace.

Podnehtová exostóza (výrůstek)

  • tlakem ve špici narůstá na nehtovém článku kostěný výrůstek.

Exostóza na nártu

  • vzniká tlakem pevné bandáže obuvi na nárt (například lyžáky, brusle).

Zdroj: Nemoci chodidel

Příčiny třesu prstů

Níže probereme některé možné příčiny třesu prstů.

Esenciální třes

Esenciální třes je nejčastější pohybová porucha a způsobuje mimovolní rytmické třesy. Nejběžnější je třes rukou , ale esenciální třes může postihnout také prsty, nohy a dokonce i hlasivky. Příznaky se často objevují postupně a mohou velmi ztížit provádění jednoduchých úkolů, jako je pití z šálku nebo používání nádobí.

Podobně jako u záškubů prstů existuje i souvislost mezi třesem a stresem. Zatímco stres a úzkost nemohou způsobit třes, mohou je ale zhoršit. Úzkostné třesy se často objevují v situacích, kdy jsou vaše třesy zjevnější, například když jíte ve společnosti jiných lidí.

Příčina esenciálního třesu není známa, ale dědičné faktory, věk a faktory životního stylu mohou u někoho zvýšit pravděpodobnost, že se u něj vyvine. Některé možnosti léčby zahrnují změny životního stylu, aby se zmírnily příznaky třesu, užívání léků, chození na fyzikální terapii a ve vážných případech chirurgický zákrok.

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje pohyb. Symptomy začnou postupně, například mírným třesem rukou, ale postupem času se rozvinou do závažnějších příznaků. Některé běžné příznaky Parkinsonovy choroby zahrnují třes, zpomalený pohyb, ztuhlé svaly, změny řeči a ztrátu schopnosti ovládat pohyb.

Není známa žádná příčina Parkinsonovy choroby, ale předpokládá se, že genetika a faktory prostředí hrají roli v pravděpodobnosti rozvoje této choroby u každého jednotlivce. Neexistuje žádný lék na Parkinsonovu chorobu, ale některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky. V závažnějších případech mohou být ke snížení příznaků také provedeny chirurgické zásahy v mozku.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Masky na masopust

Masopustní masky bývaly a dodnes jsou velmi rozmanité. Některé, zejména ty zvířecí, mají velmi dlouhou tradici a pocházejí z doby před rozšířením křesťanství. Lidi vždy lákalo brát na sebe podobu zvířat a s ní i jejich vlastnosti, sílu, lstivost a další, které jim připisovali.

Masky zvířat se v Evropě užívaly po celý středověk, a to zejména v období zimního slunovratu a v průběhu zimních měsíců. Dokonce se objevovaly v kostelích a chrámech, kam se lidé chodili nejen modlit, ale také zpívat a tancovat. Mnoho set let se církev kvůli tomu rozčilovala a vydávala přísné zákazy, které brojily proti zábavám v kostelích a na hřbitovech.

Nejstarší záznamy o masopustních maskách pocházejí ze 6. století a poslední z poloviny 16. století. Teprve v době rekatolizace, tedy obnovování vlivu katolické církve v českých zemích (zhruba od poloviny 17. do poloviny 18. století), se církvi podařilo alespoň omezit chození masek o vánočních svátcích. Vánoce byly v církevním pojetí spíše svátky klidu, rozjímání a tiché radosti nad narozením Krista, pobíhání a tancování maškar se k nim tudíž nehodilo.

V průběhu staletí se reje masek omezily převážně na masopust, který byl vždy rozverný a stal se příležitostí pro jejich uplatnění. Se zánikem spousty lidových zvyků a obyčejů mizely pozvolna i maškary. Až koncem 19. století se začaly znovu obnovovat. Velkou zásluhu na tom měli národopisní pracovníci a další nadšenci, kteří v lidových zvycích viděli způsob posilování českého vlastenectví. A tak masopustní průvody a také jednotlivé typy masek, které dnes považujeme za tradiční, pocházejí až z novější doby, i když jejich základ je skutečně prastarý.

O tom, jak vypadaly jednotlivé druhy masek v dávné minulosti, víme pramálo. Je víc než pravděpodobné, že některé masky, jež jsou dnes základem každého masopustního průvodu, ani neexistovaly nebo vypadaly zcela jinak.

Je rovněž pravděpodobné, že se strojily masky, o nichž se nezachovaly žádné doklady, v průběhu času zanikly a dnes je neznáme. Jako důkaz těchto proměn slouží desítky nových masek, které v současné době vznikají a zanikají. Některé si lidé oblíbí, jiné nepřežijí jeden nebo dva roky. A v minulých staletích to bylo jistě obdobné.

Existuje však několik druhů tradičních masek, které se dodnes objevují pravidelně. Patří k nim například medvěd, klibna neboli kobyla, žid, bába s nůší. Počet masek v průvodu je libovolný, někdy je možné jich napočítat až čtyřicet. Některé masky však v minulosti chodily samy nebo v malých skupinkách. Tak tomu bylo určitě, když chodila klibna, nebo když se chodilo s medvědem. Tato chození nebyla vázána jen na masopustní průvod, ale pamětníci si ještě pamatují, že se chodívalo po celou dobu od Tří králů po Škaredou středu.

Kdysi se ženám účast v průvodu zakazovala a rovněž jim bylo zapovězeno převlékat se do masek. Dnes už to neplatí, přesto jde převážně o doménu mužů. Chození v některých maskách je totiž fyzicky náročné, navíc u některých typů (například baba) je zcela nemyslitelné, aby je představovaly ženy. Do takových masek, jako byl například turek nebo laufr, se dokonce mohli převlékat pouze svobodní chlapci. Na některé masky je dokonce potřeba i dvou „sehraných“ osob, to platí třeba pro klibnu.

Většina masek bývá zhotovena samotnými účastníky masopustního průvodu, záleží na jejich zručnosti a zkušenosti. V minulosti bývaly méně pestré, nicméně stejně pracné jako dnes. K jejich výrobě se používají nejrůznější materiály počínaje papírem, textilem a kůžemi přes slámu, hrachovinu a trávu až ke dřevu, peří či žíním. Některé masky nebo jejich části se schovávají, mnohé se každoročně vyrábějí znovu.

Každá maska má typický způsob chování, podle něhož hraje svou roli. Další záleží na fantazii a také trochu na hereckých schopnostech toho, kdo se pod ní skrývá. Každá postava vyjadřuje určitý typ, a proto bylo někde zvykem je dělit na červené – pěkné a černé – škaredé.

Většinou masky sehrávaly v domech malá divadelní představení podle daného scénáře. Jejich cílem bylo pobavit místní i sebe, způsobit chaos a nepořádek, zatancovat si s děvčaty...

V každém kraji, v každé vesnici se tradice vyvíjely jinak, těžko by se hledaly dva stejné masopustní průvody. Vždy však byly účastníkem závěrečného masopustního průvodu dvě masky, kterým byla přisuzována plodonosná moc. V každé chalupě si museli zatančit s medvědem a vykoupit koníčka – klibnu.

Zdroj: Masopust

Včelí versus vosí bodnutí

Složení jedu včely, vosy a sršně se liší, k reakci na bodnutí však dochází pokaždé. Horší je to v případě přecitlivělosti na některé látky v jedu obsažené. Pak může vzniknout nepřiměřená odezva imunitního systému, tedy alergická reakce. Po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm mohou nastat zcela totožné reakce organismu, jediným rozdílem bývá to, že při vosím bodnutí či bodnutí sršněm nezůstává zpravidla žihadlo v místě bodnutí. Po vosím či včelím bodnutí se dostává do těla hmyzí jed. U alergiků na hmyzí jed se začne uvolňovat histamin a podobné látky, které způsobí alergickou reakci.

Alergické reakce se dělí podle stupně závažnosti:

  • zarudnutí a otok v místě vpichu = normální reakce těla
  • zásadní zarudnutí a otok se mohou rozšířit po celé postižené části těla a následně dosáhnout maxima typicky první den po bodnutí, dané příznaky ustoupí během několika dnů až 2. týdnů
  • vyrážka vzdálená od místa bodnutí, otoky obličeje, svědění, lehká nevolnost
  • někdy se přidává nevolnost, zvracení, dušnost, oběhový kolaps, zimnice čili anafylaktická reakce do několika sekund až minut po bodnutí = život ohrožující stav

Zvýšené riziko rozvoje prudké anafylaktické reakce při alergii na hmyzí bodnutí je u osob s chronickými srdečními obtížemi a u astmatiků. Lidé, kteří po pobodání hmyzem zaznamenali příznaky celkové alergické reakce, by měli vyhledat alergologa a podrobit se adekvátnímu vyšetření a léčbě.

Nejlepším lékem je prevence, proto si dávejte pozor na místa výskytu vos, tedy zvláště tam, kde je například spadané ovoce či odpadky, a také dávejte pozor při chození naboso v trávě, i když je to zdravé.

Možnosti ošetření:

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou: ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou: mýdlový roztok, jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad.
  • Když vás kousne čmelák, ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte.
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo, místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti.
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě, na poštípaná místa přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku (tělové mléko, deodorant), ta ovády přitahuje.

Zdroj: Bodnutí vosou

Léčba

U péče o nohy bychom si měli pamatovat, že jde o opravdu osobní a hygienickou záležitost. Takže rozhodně bychom neměli škrabku a hlavně pemzu půjčovat jiným lidem. Tu první je možné ještě průběžnou péčí nějak omýt, ale v druhém případě vytváříme riziko přenosu různých více či méně závažných zdravotních problémů (pemzu bychom měli také pravidelně a často měnit). Pravidelná péče o paty je nejlepší prevence. Ale je možno prevenci ještě zesílit, zvláště pokud víme, že se nás tento problém může týkat. V domácích podmínkách se raději vyhneme různým koupelím s mýdlem či solemi a vsadíme na bylinky.

Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám již paty praskly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli byste je měli pravidelně mazat, ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis. Rozhodně nezapomínejte dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou noste pouze takové ponožky a obuv, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty také budou méně praskat, když omezíte nošení otevřených bot nebo chození na boso. Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství vitaminu A, který pomůže pokožku regenerovat.

Prevence:

  • koupel nohou, pečovat o nohy každodenně, praktikovat solné lázně, výživné zábaly a masáž s oleji;
  • zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy E, A;
  • nosit boty lehké, měkké, pohodlné, vyrobené z přírodních materiálů;
  • denně používat na paty zábaly ze smetany, medu, želé nebo sprej z aloe;
  • chodidla udržovat v čistotě, vyvarovat se kontaktu s nečistotami a prachem;
  • chodit na pedikúru, aby se odstranily vrchní vrstvy hrubé pokožky a zábaly a krémy tak mohly lépe proniknout dovnitř (nebo pedikúru udělat doma).

Suchá pokožka vyžaduje hydrataci a svěžest. Pokud dojde k prasklinám, hrozí zde riziko infekce a plísně. Jestliže vás trápí popraskané a bolestivé paty a jejich stav se nezlepšuje ani po používání běžně dostupných prostředků, měli byste navštívit kožního lékaře nebo medicínské centrum pedikúry. Odborníci zjistí, jaký je váš stav, nasadí léčbu a zbaví vás i případných infekcí. Kožní lékař vám může doporučit vhodnou mast na popraskané paty a v případě, že máte paty popraskané do krve, poučí vás, jak se o chodidla starat.

Podpůrnou léčbou mohou být jednak běžně dostupné krémy na popraskané paty, jednak přírodní prostředky. Oblíbená je citronová šťáva, která díky obsahu kyseliny změkčuje suchou pokožku a zjednodušuje její odstranění. Vhodné jsou také oleje, například kokosový nebo olivový olej.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Volný prodej

Detralex je registrovaný léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis. Obsahuje flavonoidy hesperidin (50 mg) a diosminol (450 mg), které jsou určeny pro dospělé pacienty k léčbě chronické žilní nedostatečnosti, otoků nohou a jejich bolestí. Přípravek je vhodný rovněž k léčbě hemoroidálních onemocnění (lidově hemeroidů). Tablety se užívají během jídla a zapijí se dostatečným množstvím vody. Jestliže mají vaše potíže dlouhodobý charakter, vždy požádejte lékaře o cenově výhodné velké balení léku Detralex. V našich podmínkách největší balení obsahuje 120 tablet, což podle intenzity léčby vydrží pacientům až na dva měsíce.

V lékárnách stojí toto balení okolo 700 Kč, přičemž pojišťovny hradí jen velmi malou část ceny. Připravte se proto na doplatek v řádech stokorun, obvykle 500–525 Kč. Pro ty, kteří si hlídají takzvaný ochranný limit alias započitatelný doplatek u léků na předpis, můžeme uvést, že tento doplatek činí u dětí mladších 18 let 1 000 Kč ročně, u seniorů nad 70 let 500 Kč ročně a u ostatních pacientů 5 000 Kč ročně. V případě Detralexu jde však pouze o takzvanou doplňkovou léčbu, která se do tohoto limitu nezapočítává ani z malé části. S vrácením přeplatku od pojišťovny tedy nepočítejte.

Detralex lze v některých případech nahradit jinými léčivy, nebo dokonce přírodními doplňky stravy, které nejsou vázány na lékařský předpis. Mezi ty nejoblíbenější v ČR patří Diosminol, který se používá při příznacích chronické žilné nedostatečnosti, lymfedému, hemoroidů, ale také jako ochrana jater vůči jedovatým látkám. Flavonoidy v něm obsažené pocházejí především z citrusového ovoce. Složení je velmi podobné právě Detralexu, vzhledem k rozdílnému zařazení obou přípravků však nelze jejich účinky porovnávat.

Dále lze používat Diorex, který má stejné složení jako Detralex – flavonoidorum fractio purificata micronisata. Výrobek v jedné tabletě obsahuje diosmin 450 mg, hesperidin 50 mg, kukuřičný škrob, mikrokrystalickou celulózu, stearan hořečnatý, povidon K30, sodnou sůl kroskarmelózy, hydroxpropylmethycelulózu, polydextrózu, oxid titaničitý, talek, oxidy železa a glycerol. Rozdíl spočívá v tom, že Detralex je registrovaný léčivý přípravek, tedy má kód Státního ústavu pro kontrolu léčiv, provedené klinické studie, ověřené účinky a obsah účinných látek v tabletách je kontrolovaný na jakost a množství, zatímco Diorex je pouze doplněk stravy schválený hlavním hygienikem Ministerstva zdravotnictví ČR na zdravotní nezávadnost. Doplňky stravy jsou levnější než léky z toho důvodu, že na ně nejsou kladeny takové nároky jako na léky a jejich cesta ke konečnému spotřebiteli není tak náročná a zdlouhavá.

Doplněk stravy Diorex je vhodný pro lidi se sedavým zaměstnáním, při dlouhém stání, chození a cestování. Složení látek ve výživovém doplňku napomáhá snižovat pocit těžkých nohou a přispívá k dobré cirkulaci krve v drobných cévách. Obsahuje diosmin a hesperidin v mikronizované formě, díky které je urychleno vstřebávání látek do těla.

Balení obsahuje 60 tablet.

Produkt není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Užívají se 1–2 tablety denně (zapít dostatečným množstvím tekutiny).

Cena produktu Diorex 450 mg/50 mg por.tbl.flm.60 se na internetu pohybuje okolo 240 Kč.

Zdroj: Detralex na hemeroidy

Smetenec

Smetence, také někdy nazývané jako pakety, se moc v naší republice neujaly, nemají u nás tradici. Výhodou smetenců je skutečnost, že je možné je použít pro každou rámkovou míru. Smetenec je potřeba nejprve usadit, včely si musí vystavět nové plásty a první plod se začne líhnout nejdříve za 21 dní.

V průběhu měsíce července si můžete snadno rozšířit stav včelstev na svém včelíně právě formou smetence. Je několik způsobu, jak to lze provést, ale především musíte mít k tomuto účelu kladoucí matku.

Smetenec lze udělat tak, že z několika úlů smetete do rojáku za pomoci smyku alespoň 0,5 kg včel. Do rojáku následně pověsíte v uzavřené klícce matku a roják na několik hodin odložíte do studené místnosti. Smetenec musíte trochu pokrmit alespoň medocukrovým těstem. Nachystáte si nový úl a na něj položíte další prázdný nástavek. Po několika hodinách smetenec vysypete do úlu a matku v uzavřené klícce pověsíte mezi rámky. Za dva až tři dny ji uvolníte přes medocukrové těsto.

K usazení smetence lze také použít narkotizační prostředek Apinar. Smetenec tak nemusíte vůbec ukládat do studené místnosti – včely v rojáku mírně narkotizujte, a když přestanou hučet, můžete je přímo vysypat do úlu. V tomto případě lze matku přidat takzvaně naostro vhozením mezi včely. Místo Apinaru můžete také použít Ledek 30.

Mnoho včelařů se snaží zlepšit svůj chov objednáním matek od známých chovatelů nebo rozmnožovacích chovů. Po dodání pak mnozí řeší dilema, jak novou matku přidat. Mezi časté jevy totiž patří neúspěch při přidání, což znamená nejen finanční ztrátu, ale i další komplikace při nápravě osiřelého včelstva. V podstatě nejde jen o přidání matky, ale o vytvoření nového včelstva, kterým můžeme rozšířit svůj stav nebo jím nahradit ta včelstva, která nevyhovují našim chovatelským požadavkům.

Matka zaslaná od nějakého chovatele byla na cestě v obálce přibližně dva dny. I když má v klícce doprovodné včely, není to pro ni vůbec přirozené prostředí. Pouze s několika včelami musela vzdorovat různým nepříznivým vlivům. Vyzvednete-li si matku z pošty, je důležité, aby se zklidnila. Proto ji i s osazenstvem dejte na zastíněné a teplé místo, kde není průvan. V žádném případě ji nevystavujte slunečním paprskům. Dejte také pozor, abyste ji nedali na místo, které navštěvují rádi mravenci. Nezapomeňme přejet po klícce ve vodě namočeným prstem. Toto můžete opakovat několikrát, zvláště když se rozhodnete pracovat až příští den.

Následující den od dodání včely vytvořte umělý roj smetením cca 1,5–2,5 kg včel všech kategorií do dobře větraného rojáčku. Na 1 kg musíte smést včely z cca sedmi plástů 39 x 24 cm. Je v podstatě zcela lhostejné, zda na tvorbu použijete jedno včelstvo, nebo včelstev několik. V období vrcholného rozvoje včelstev můžete z jednoho včelstva odebrat až 1 kg včel. Pro tvorbu se používá smyk a rojáček s kruhovým otvorem ve víku a plně zasíťovaným dnem nebo je zasíťování na dvou protilehlých stranách rojáčku. Velice důležité však je, abyste smétali včely všech kategorií, to znamená, že oklepáváte včely z plástů s otevřeným mladým i starším plodem, včely ze zavíčkovaných plástů, mezistěn, stavebních rámků. Zbytek doplňte včelami z medníků. Nebojte se ani toho, že se vám do smetence dostanou létavky. I ty bude nový roj potřebovat. Pokud nesmétáte nesáté včely, můžete je velice lehce porosit slabým roztokem nebo jen vlažnou vodou (zvláště jsou-li včely z více včelstev). Samozřejmě dávejte bedlivý pozor na to, aby do smetence nebyla náhodně smetena matka. Ten, kdo má matky značené, to má jednodušší.

Poté odneste rojáček do tmavé místnosti (ještě ne chladné) a počkejte asi 2 hodiny, dokud včely nezačnou „brečet“. Zůstane-li smetenec po této době v klidu, smetli jste do něho matku, a je lépe si takovýto smetenec již ponechat. Pro novou matku utvořte nový stejným způsobem, tentokrát musíte být ale pozornější. Na dobu „věznění“ si připravte matku tak, že ji vypustíte i s doprovodnými včelami na okno, kde ji opět vychytíte a uzavřete do klícky s medocukrovým těstem bez doprovodných včel. Před přidáním můžete včely v rojáčku ošetřit fumigací. Doprovodné včely z klícky usmrťte a spalte. Po zmíněných cca 2 hodinách udeřte rojákem o zem a zavěste do něj matku v klícce několik centimetrů pod otvor, na který nasaďte láhev s prosakovacím krmítkem a jedním litrem medového nebo cukerného roztoku v poměru 1 : 1. Roztok musí být chladný. Záleží jen na vás, zda otvor v klícce uzavřete tak, aby včely matku nemohly vysvobodit ještě před usazením. Včely by měly mít možnost matku z klícky vyvést. Rojáček s umělým rojem pak odneste do studeného a tmavého sklepa. Čím studenější, tím lepší. Včely se musí kolem matky skutečně semknout a utvořit hrozen jako v přirozeném roji nebo zimním chomáči. Tímto dojde k dokonalému scelení celého organismu. Větší chlad tomu velmi napomáhá, zvláště když jste utvořili smetenec silnější. Za dobu věznění se může stát, že včely roztok odeberou, pak jim dodejte nový. Nezapomeňte, že spěchem zde nic nevyřešíte.

Nyní máte skutečný roj. Včely v rojáku většinou již vystavěly srdíčko s dělničinou, ve které už naleznete vajíčka. Roj usaďte do nového úlu vystrojeného jako pro skutečný roj třetí, ještě lépe až čtvrtý den navečer. I když jsou v roji starší včely i létavky, nemusíte se bát, nevrátí se ani jediná, i kdybyste je usadili ihned vedle těch včelstev, ze kterých jste je odebírali. Roj usaďte náběhem do úlu, který je vybaven 1 souší, zbytek tvoří mezistěny a stavební rámky. Včely putují klidně do nového příbytku a téměř vždy mezi nimi uvidíte matičku, která se mezi nimi již cítí skutečně jako doma. Po usazení včelstvo podnítíte vlažnějším roztokem (vždy po ukončení letu včel). Příští den se již roj bude skutečně chovat jako roj a překvapí vás velkou aktivitou. Není-li žádná snůška, musíte roj mírně podněcovat až do doby, kdy jsou vystavěny mezistěny. Při podněcování má přednost opět med a medová voda.

Zhruba po týdnu roj podpořte cca dvěma plásty s vybíhajícím plodem a zkontrolujte kladení matky. Přibližně od desátého dne začíná roj pozvolna slábnout tím, jak se včely upracovávají. Než by se začal líhnout první plod, mohl by roj zeslábnout až o 25 %. Přidáním plodu tomuto předejdete a nová matka bude stále obklopena mladuškami. Toto opatření je jakýmsi vylepšením, ale není bezpodmínečně nutné, zvláště tvoříte-li smetenec v červnu. Další rozšiřování provádějte většinou mezistěnami nebo jen stavebními rámky. Při rozšiřování nezapomínejte, že 2 vyběhlé plodové plásty znamenají včely cca pro 6 plástů.

Pokud dáte novému roji dostatek prostoru, a bude-li mít pravidelný přísun potravy, vybudujete z něj do zimy prvotřídní včelstvo o síle cca 2 velkých nástavků.

Zdroj: Včelí smetenec


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP