Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DETOXIKOVAT

OBSAH

Kniha Antónie Mačingové Zhubněte jednou provždy

Kompletní program podle Antónie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na krevní oběh: Čaj z borůvky obsahuje železo a vápník, který může zlepšit vychytávání železa z trávicího systému. Železo je klíčovou součástí červených krvinek a jeho dostatek znamená lepší okysličení tkání, které potřebují obnovu nebo opětovný růst. Zlepšená cirkulace může také zvýšit hladinu energie a zabránit příznakům chudokrevnosti - anémie.

Rakovina: Borůvky se staly známé jako super-potravina kvůli jejich účinku na rakovinu. Z velké části je to kvůli antokyanům nacházejících se v těchto bobulích a listech borůvčí, ze kterých se dělá tento čaj. Pravidelné pití borůvkového čaje může znatelně snížit riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu, plic a rakoviny děložního čípku, a to díky kyselině gallové a dalším antioxidantům obsaženým v tomto čaji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Kdy detoxikovat

Očistu těla by měl každý podstoupit nejméně jednou za rok. Odborníci však varují před detoxikací u kojících matek, dětí a pacientů s chronickým degenerativním onemocněním, rakovinou nebo tuberkulózou.

Detoxikace organismu se doporučuje při těchto příznacích: nevysvětlitelná únava, podráždění kůže, alergie, infekce, váčky pod očima, nadýmání, menstruační problémy, zmatenost.

Zdroj: 7 kroků k očištění těla

Jak detoxikovat

Základní pravidla k detoxikaci vašeho organismu jsou následují: vyhýbejte se tučným jídlům a polotovarům, jakož i většímu množství cukrů, pravidelně cvičte a masírujte postižená místa.

Zdroj: Účinná dieta a celulitida nemá šanci!

Gynex a otěhotnění

Gynex je bioinformační přípravek se širokospektrálním regeneračním účinkem, který je vyroben podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Gynex ovlivňuje především dráhu početí. Gynex obsahuje fytohormony, což jsou látky podobné lidským hormonům. Jsou to především látky z rostlin a humáty, které mají estrogenní aktivitu a dokážou tělo detoxikovat od různých chemických látek, jako je například DDT. Gynex má rovněž velmi dobrý vliv na normální činnost ženských orgánů.

Zdroj: Gynex

Jak se na detoxikaci připravit

Podívejte se do diáře a označte si týden, kde nemáte události, které by mohly vykolejit detoxikační plán, jedná se o svatby, narozeniny nebo zvláštní příležitosti. Někteří lidé mohou zažít silné čistící reakce v prvních dnech detoxikace, mohou mít bolesti hlavy nebo řídkou stolici, což je způsobeno náhlým vysazením některých potravin, nebo stimulací orgánů. Tyto příznaky by měly odeznít do 24 až 48 hodin od začátku detoxikace, ale potřeba s nimi v plánování počítat. Proto raději začněte detoxikovat v pátek.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Zkušenosti

Forfemina jsou prášky na odvodnění bez receptu. Produkt Forfemina je začleněn do sekce prášky na odvodnění organismu bez receptu. Přípravek Forfemina cps.30 je registrovaný jako doplněk stravy, nemá tedy schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.

Dle zkušeností je přípravek Forfemina vhodný na otoky. Bez pohybu a vyvážené stravy však nelze čekat zázraky. Dámy se značnou nadváhou a špatným životním stylem nemohou čekat, že po tomto přípravku veškerá kila navíc odtečou do WC. Výrobek obsahuje samé „dobré“ věci – kopřivu, brusinku, jablečný ocet a zinek. Kdo se trošku o složení doplňků zajímá, jistě ví, že dané složení nemůže rozhodně nikomu uškodit, spíše naopak. Forfemina má velice rychlý nástup účinku. Účinnost je však individuální.

Forfemina obsahuje bylinky na odvodnění těla, jedná se o přípravky na odvodnění organismu, tudíž umí zbavit tělo otoků, detoxikovat a má i takzvaný diuretický účinek, který s sebou samozřejmě nese i efekt úbytku váhy. Jedná se ovšem o doplněk stravy, který je pouze berličkou a je potřeba vždy myslet na zdravý životní styl, přiměřený pohyb a zejména dostatečný příjem tekutin.

Zdroj: Forfemina - recenze

Methionin

Methionin je nejméně zastoupená aminokyselina a jeho nedostatkem klesá nutriční hodnota mnoha rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu cysteinu, kreatinu a karnitinu („spalovač tuků“), zvyšuje hladinu glutationu. Napomáhá tak fyziologickému využití tuku. Snižuje hladinu cholesterolu zvýšením tvorby lecitinu v játrech.

Methionin je antioxidant, inaktivuje volné radikály. Methionin je přirozená chelatační látka pro těžké kovy a pomáhá detoxikovat organismus od těžkých kovů. Má vliv na vlasové folikuly a chrání před lámavostí vlasů. Pomáhá při redukci nadváhy, ochraně jater a ledvin, zlepšuje výživu vlasů, nehtů a pokožky. Podporuje regeneraci po sportovním výkonu. A v neposlední řadě je dietním zdrojem síry.

Napomáhá:

  • detoxikovat organismus od těžkých kovů;
  • snižovat hladinu cholesterolu v krvi;
  • chránit játra a ledviny;
  • redukovat nadváhu;
  • zlepšovat výživu vlasů, nehtů a pokožky.

Jak již bylo napsáno, methionin je základní aminokyselina startující proteosyntézu v buňkách. Je pro tuto syntézu esenciální a bez ní tento proces prostě nezačne. Methionin není tedy důležitý jenom pro vlasy nebo kůži, popřípadě játra, ale bez něj bychom nemohli dýchat či hýbat se. To, že je ho v podstatě v organismu málo, je způsobeno tím, že se do značné míry recykluje. Pokud má člověk normální stravu, kdy pojídá bílkoviny, ať už živočišné či rostlinné, nemusí se obávat jeho nedostatku. Jakékoli další pojídání methioninu je naprosto zbytečné, protože jeho nadbytek syntézu proteinů obyčejně neurychlí, to je dáno buněčnou regulací. Jeho zvýšená spotřeba se dá pochopit například u vrcholových sportovců, jejichž svaly jsou extrémně zatížené a je potřeba jejich rychlá regenerace, popřípadě u dětí, které rychle rostou, ale na vlasy? Může a nemusí se jednat pouze o další komerční způsob, jak jednoduše na základě vědeckých poznatků vytáhnout peníze lidem z kapes. Methioninem si člověk může jednorázově pomoci, ale neměl by tím nahrazovat pestrý jídelníček.

Zdroj: Methionin na vlasy – nežádoucí účinky

V kterou hodinu nejlépe detoxikovat pitím?

Detoxikační kůry jsou efektivní jen tehdy, když se dodržují určené časové doby, kdy by se měla očistná kůra provádět. Nejvhodnějším časem pro detoxikaci je čas mezi 8 až 10 hodinou dopolední, kdy by člověk měl pít dopolední čaj, a pak odpoledne mezi 16 až 18 hodinou, kdy by se měl pít odpolední čaj a pije se vždy půl litr čaje. Jedná se o speciální bylinný čaj, který se dá koupit ve specializovaných bylinkářských obchodech, protože lékárny mají jen základní byliny a základní doplňky. Člověk si musí nechat poradit prodavačem v bylinkářství, který čaj bude právě pro něj ten nejlepší, protože dobré stravování těchto čajů je velice důležité. Během detoxikace organismu musí být zároveň odlehčena i strava. Při detoxikaci by měly dostat přednost ovoce, zelenina, ryže, a těstoviny, také musí být omezeno bílé maso po dobu 6 týdnů. Jednou za čas se doporučuje rybí maso, jelikož tělo z něj získává zdravé mastné kyseliny – rybí tuk. Vhodné je také zařadit jednou za týden tak zvanou jednodenní hladovku, ale musíme být na ni psychicky připraveni. Lidé, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci, by neměli držet hladovku, jelikož jejich organismus potřebuje bílkoviny a energii.
 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Antónia Mačingová

Antónia Mačingová je spisovatelka, odbornice na zdravou výživu, která se zabývá touto problematikou. Mimo jiné napsala knihu „Zhubněte jednou provždy“. V této knize naleznete návod, jak detoxikovat své tělo. Program trvá 28 dní a na tuto dobu je vypracován jídelníček, podle kterého se stravujete. Celý program je určen na celkovou detoxikaci těla. Za čtyři týdny dojde k očistě od toxinů, očistí se játra, ledviny, močové cesty, trávicí systém, lymfatický systém, dýchací cesty a pokožka. Detoxikační plán má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty. Nejedná se o dietu, ale o transformaci myšlení a změnu stravovacích zvyklostí.

Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Detoxikační program vznikl podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejích známých, a protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se autorka podělit s návodem na očistu psychickou, fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů ve své knize. Mačingová slibuje ve své knize zbavení se přebytečných kilogramů a vnitřní očistu, při níž se organismus očistí od toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách stravy, tak i při detoxikaci A. Mačingové je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Detoxikací můžete svůj problém vyřešit, nebo taky ne. To už záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat v odbourávání tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Detoxikace je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování této detoxikace by měl být organismus v psychické i fyzické rovnováze, očištěný od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a vedle zrychlení metabolismu by již nemělo dojít k jo-jo efektu, pokud budete dodržovat i následující kroky.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

28denní detoxikační plán

Byl vypracován čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je však zapotřebí vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody a zbývající doporučené množství tekutin lze doplnit obyčejnou, studenou vodou.

28denní detoxikační plán opravdu není dieta. Dieta je krátkodobá změna stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace nemusí trvat jen 28 dnů, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy. Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Půst čistí tělo i duši

Žádný lék nemá tak velkou schopnost očistit organismus a ochránit ho před toxemií jako půst. Hladovění je nejradikálnější a nejrychlejší způsob, jak detoxikovat celý organismus a překonat nejrůznější onemocnění. Držet půst je mnohem efektivnější než dlouhodobě nejíst. Spousta lidí si pod pojmem půst představuje vynechání „pár obědů“. Ale o tom to vůbec není. Smyslem půstu je dokonale poznat své tělo i duši. Je to vědomá pauza s cílem nahlédnout do svého nitra. Mnoho lidí si po tomto zážitku úplně změní uspořádání svého života. Při hladovění se totiž nepročišťuje pouze organismus, ale také mysl se zbavuje přebytečné zátěže. Kdo se postí, úplně se zpomalí a najednou vidí svůj život, jenž se kolem něho předtím řítil obrovskou rychlostí.

Zásady půstu

  • dva dny před zahájením úplného půstu konzumujeme pouze syrovou zeleninu či ovoce;
  • vždy začínáme pouze s jednodenním půstem, jakmile jej překonáme, můžeme si přidat den navíc;
  • v průběhu půstu je vhodné denně vypít 3 litry destilované vody z lékárny;
  • při hladovění se snažíme nevykonávat fyzicky náročnou práci;
  • překonat počáteční obtíže nám pomohou krátké procházky do přírody, studená sprcha, relaxace, četba či poslouchání příjemné hudby;
  • po skončení půstu je nutné pomalu přecházet na normální stravu. Velmi vhodná jsou lehká zeleninová jídla, pokrmy z rýže, ovesných vloček, jáhel či pohanky.

Zdroj: Půst nebo očista

Příklady receptů

  • Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
  • Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
  • Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
  • Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
  • Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)

    Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.

Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě koktejlů pijete vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu.

Výhodou této diety je, že organismus během diety přijímá velké množství vitamínů a vlákniny, tedy zdraví prospěšných látek, navíc vláknina čistí trávicí trakt. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jojo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo všechno (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Zdroj: Smoothie recepty

Teplá a studená terapie

Pokud jste utrpěli zranění, kvůli kterému vás bolí koleno, vyhněte se během prvních 48 hodin zahřívání bolavého místa (zábaly, teplá sprcha, vířivka). Koleno jen jemně masírujte. Jemná masáž pomůže zvýšit průtok krve v kolenu. Pokud vás ale koleno hodně bolí, nemasírujte jej. Později můžete použít proud teplé a studené vody jako účinnou masáž.

Bylinné masti na kolena jsou ze šalvěje, skořice, zázvoru a sezamového oleje.

Vhodný je i Master balzám, který je kombinací 12 léčivých bylin, jež pozitivně působí na bolesti kloubu, záněty, bolesti kolen, ramen na zhoršenou pohyblivost kloubů a zad. Bylinný extrakt proniká hloubkově, tlumí otok kloubů, zánět a pomáhá navrátit pohybovému aparátu pohyb bez bolesti.

Pozitiva:

  • vhodně zvolená kombinace léčivých bylin na bolest, zánět kloubů, zad a revma;
  • bylinné extrakty působí hloubkově;
  • obsahuje 12 léčivých bylin;
  • nezatěžuje organismus vedlejšími účinky a toxickými látkami;
  • je určen i na jiné problémy: tenisový loket, meniskus, bolest kyčlí, bolest kolen, bolest ramen a jiné potíže.

Přírodní Master balzám je vyroben na základě unikátní receptury. Obsahuje kombinaci bylin (kurkuma, aloe vera, arnika, jalovec, máta, rozmarýn, pakaštan koňský a jiné), které se již po staletí využívají na problémy s bolestmi zad, revma, zánětem a otokem kloubů. Master balzám neobsahuje parabeny, umělé vůně, chemické ani konzervační látky.

V případě, že se jedná o chronickou ztuhlost kloubů anebo prokrvení postižené oblasti, může být pro vás vhodný Kapsamax – mast na ztuhlé svaly a klouby.

Při dlouhodobých problémech s klouby nebo páteří je nutné detoxikovat ledviny a játra, které jsou přítomností těchto nemocí ohrožené. Vynikající volbou na očistu vašich jater a ledvin je Zelená kúra od HillVital.

Účinnou pomoc poskytnou i bylinky, zejména kořen kopřivy, andělika lékařská, kůra vrby bílé, tužebník jilmový, rozmarýn a listy kopřivy. Všechny tyto byliny obsahuje i čaj GO na klouby, revma a artrózu.

Úlevu od bolesti může přinést rovněž Vitago komplexní balíček vitamínů a minerálů na výživu a regeneraci kloubů.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě těchto koktejlů do svého těla dostáváte důležité vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jo-jo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo vše (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Smoothie s kokosem

Ingredience: banán, 50 g špenátu, 2 lžičky strouhaného kokosu, voda

Technologický postup: Do mixéru dáme špenát, banán, kokos a trošku vody. Množství podle toho, jak chceme smoothie husté. Rozmixujeme a podáváme.

Hořčíkové mléko

Ingredience: 30 g neloupaných mandlí, 30 g kokosu, 500 g mrkve, voda

Technologický postup: Mandle a kokos namočíme minimálně na 12 až 24 hodin do 4 dl čisté vody. Vše druhý den rozmixujeme na lahodné mléko. Očištěnou mrkev odšťavníme v odšťavňovači, případně ji můžeme rozmixovat s 0,5 l vody v kvalitním mixéru. Šťávu z mrkve a kokosovo-mandlové mléko společně rozmixujeme. Podle potřeby naředíme ještě vodou.

Zdroj: Smoothie recepty na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP