Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PES MA ZIMNICI

OBSAH

Příznaky horečky

Horečka způsobuje nepříjemné oslabení vašeho těla (imunitního systému). Známky a příznaky horečky zahrnují následující:

  • zvýšenou teplotu nad 38 °C u dospělých i dětí;
  • chvění, třes a zimnici;
  • bolesti svalů a kloubů;
  • bolest hlavy;
  • občasné pocení;
  • zrychlený tep nebo bušení srdce;
  • pocit mdloby, závratí nebo slabosti;
  • při velmi vysoké teplotě (40 °C) dochází ke křečím, halucinacím, zmatenosti.

Zdroj: Horečka

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Beru 4. den a bolí mě hlava, jsem malátná a potím se. Mám zimnici. Jinak ze začátku jsem trpěla nechutenstvím. To už je lepší. Ale nemám pocit, že by zabral - močák bolí dál.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Herpes úst

Herpes je virus způsobující opary, které se u dětí mohou objevit na rtech, jazyku, obličeji a v ústech. Příznaky zahrnují horečku, zimnici, děti často pláčou, obvykle také špatně jedí a spí, protože je to bolí. Opakovaný výskyt oparu je běžný, obvykle se zahojí do týdne. Zabránit vzniku herpesu úst je téměř nemožné, někdy stačí, když dospělý s tímto onemocněním políbí svého potomka, nebo dítě samo může kontaminovat hračky a láhev na pití. K léčbě se používají antivirové krémy, které opar uklidňují, hydratují a pomáhají zrychlit jeho hojení.

Zdroj: Nemoci úst u dětí

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Furolin mi byl nasazen včera na zánět močových cest... Myslela jsem, že se nedožiju rána... Půl noci jsem prozvracela, nyní celý den ležím s ohromnou migrénou a zimnicí, vidím rozostřeně... Volala jsem praktikovi, ať mi nasadí jiná antibiotika. Furolin už nikdy.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Příznaky

Chlamydia pneumoniae se projevuje škrábáním v krku, kýcháním, úporným a dráždivým kašlem, zimnicí, pocením, bolestí hlavy, slabostí a zvýšenou únavou, tlakem či bolestí v oblasti průdušek a plic.

Zdroj: Sexuálně přenosné chlamydie

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Zimnice bez horečky

Zimnice je běžně způsobena nízkými vnějšími teplotami nebo měnícími se vnitřními teplotami, například když máte horečku. Když máte zimnici bez horečky, příčiny mohou zahrnovat nízkou hladinu cukru v krvi, úzkost nebo strach nebo intenzivní fyzické cvičení.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi ZIMNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Fox.

Vytrhly mi koren+opravili kaz na 6vpravo. Zuby me už nebolí, ale už třetí den mám od odpoledních hodin zimnici bez teplot. Momentálně chodím na metadon, tak ráno když ho vypiji, tak zimnice zmizí, ale odpoledne se opět objeví a bez prášku na spaní bych ani neusnul. Je to normální? Jestli ano, tak jak dlouho to potrvá? No chystám se radši k doktorovy, jen mě zajímá jestli to někdo měl taky tak...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zimnice

Domácí léčba zimnice

V domácích podmínkách můžete zimnici zvládnout pomocí těchto doporučení:

  • pijte hodně tekutin, abyste zůstali hydratovaní.
  • užívejte volně prodejné léky proti bolesti ke snížení nepohodlí.
  • odpočívejte.
  • užívejte acetaminofen pro úlevu od bolesti.
  • přikládejte vlhké, vlažné hadříky na čelo.
  • noste pohodlné oblečení.
  • mějte dostatek přikrývek, abyste se cítili pohodlně.

Zdroj: Každý večer zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Co je to zimnice

Zimnice jako příznak označuje pocit velmi nepříjemného chladu, kdy se člověk prostě nemůže zahřát. Kromě husí kůže se obvykle objevuje i svalový třes, který může dosáhnout podoby třesavky celého těla. Zimnice se objevuje při infekčních onemocněních. Typicky se vyskytuje také při malárii, a to v určitých intervalech, v některých těžších formách se objevuje i nahodile. Charakteristická je i pro žlutou zimnici a další tropické hemoragické horečky. V tuzemsku nám tyto choroby sice nehrozí, ale očkovat bychom se proti nim měli v případě, že se chystáme navštívit exotická místa. Zimnice je spojována také se sepsí, což je těžká komplikace zánětu, při níž dochází k selhávání orgánů. Na zimnici stejně jako na horečku pomohou antipyretika s protizánětlivým účinkem, což jsou nejrůznější nesteroidní protizánětlivé léky, z nichž velmi účinný je paracetamol a také antimalarika. Součástí léčby mohou být i studené zábaly a koupele. V případě, že je teplota pod 38 °C, tak se nesnižuje – pro tělo je žádoucí, aby se s nemocí vypořádalo samo. Objeví-li se zimnice s horečkou nad 38 °C, nasazují se léky po konzultaci s lékařem, doporučena může být také hospitalizace.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi VŘED NA INTIMNICH PARTIJICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hosova.

Nejprve,jsem mela zanet zubu,cistim kazdy den.vylecila ibalginem.Potom me zacely bolet bedra a nohy cim dal vice.pred ctyrmi dny se mi udelal vred na st.pysku.Oteklo to a zmodralo.Do dvou dnu dalsi ctyri velike a plno malych oko.Bli to.svedi.Horecku,zimnici.Mazale jsem si to BETADINEM Od gynokol.

beru-cipralex,euthirox,zolpiden,nolpaza.

DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vřed na intimnich partijich

Mouchy

Moucha je protivný dotěrný hmyz, který leze po veškerých potravinách, ale často otravuje i nás. K pohybu mouchy používají jeden pár křídel, místo druhého páru křídel mají jeden pár štíhlých, takzvané haltery. Moucha se vyvíjí od vajíčka přes kuklu, larvu až je z ní nakonec dospělý jedinec. Občas se jejím larvám říká červi. Některé mouchy jsou býložravé a živí se kořennými listy a šťávami z rostlin. Jiné se živí krví živočichů a někdy i tou naší. Mnohé druhy much jsou škůdci zeleniny a ovoce, jiné druhy přenášejí choroby, jako například malárii, žlutou zimnici nebo spavou nemoc.

Zdroj: Škůdci v domácnosti

Diskuze

V diskuzi ŠKUBAVÉ BOLESTI V UZLINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juliana Kerešová.

Dobrý den,mám dotaz asi 2 týdny mě bolí uzliny na krku vzadu, jakoby pod ušima,občas mi v nich jakoby"zatepe",měla jsem i kašel v krku mě při polykání vůbec nebolí,šla jsem se poradit k lékaři a ten mi v ordinaci udělal CRP test měla jsem ho 300,prý je to vysoká hodnota tak mi lékař napsal antibiotika Klacid a neschopenku.Zítra jdu na kontrolu kašel už nemám ale stále občas zimnici ale teplotu ne, tu jsem měla i předtím jen zvýšenou,ale ty uzliny mě pořád bolí,co by to mohlo být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Škubavé bolesti v uzlinách

Zimnice a bolest svalů

Opožděná svalová bolest se zimnicí nejčastěji postihuje začátečníky, kteří několik týdnů či měsíců necvičili a poté si dají bez přípravy náročný trénink či jinou sportovní aktivitu. V takovém případě se připravte na několik protrpěných dní s bolestí v celém těle. Postihnout může i jedince, kteří si bez uvážení naloží mnohem víc, než na co je tělo zvyklé – zde však bývají bolesti pouze lokální a kratší. Svalová horečka také signalizuje, že cvičíte správně a tělo se přizpůsobuje na ještě namáhavější trénink. Dáte-li mu v tu chvíli dostatek živin, potřebnou regeneraci a dlouhý spánek, zcela jistě v příštím tréninku překonáte výkon z toho předešlého. I když se zdá, že některými postupy lze stav namožení o trochu zmírnit, bezpečně odezní zařazováním pravidelného odpočinku, ale i díky pravidelnému sportování nebude tak intenzivní jako v případě příležitostných pohybových aktivit.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den chci se zeptat o jakou koprivku se jedna objevuje se jen v noci přes den ne jen když spím tak mi viskace virazka děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den.... V pátek večer jsem měla zimnici a hodně jsem několikrát hodně zvracela..tt 37st, ale jen v noci.Vzala jsem si helicit poté brufen, ale vše jsem vyzvracela. Druhý den ráno jsem si vzala imodium, už bez zvracení. Celý víkend jsem proležela ale už mi špatně nebylo, jen mě strašně bolely záda, hlava a žaludek. TT jsem neměla. Posnidala jsem až v neděli ráno rohlík s máslem a šunkou. V poledne se mi vysazela vyrážka na boku, bedrech a lýtku a mám oteklé ucho, svědí a zvětšila se... Změnu kosmetiky, pracich prostředků nemám. Může vyrážka souviset s tím zvracením? Vypadá to jako alergická reakce.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Koprivka

Invazivní kvasinková infekce

Pokud se kvasinková infekce dostane do krevního oběhu, může se šířit do kterékoliv části těla. Tento typ infekce se také nazývá kandidémie. Může k ní dojít tehdy, když je váš imunitní systém oslaben, nebo přijdete do styku s kontaminovanou plísní. Symptomy invazivní kvasinkové infekce mohou být nejasné, závisí na zasažených částech těla. Běžné příznaky zahrnují horečku a zimnici, které mohou trvat i po užití antibiotik. V některých případech může dojít i k úmrtí. Nejčastěji se tato infekce objevuje u lidí, kteří byli hospitalizováni v nemocnici. Větší pravděpodobnost výskytu infekce mají pacienti, kteří byli:

  • na jednotce intenzivní péče;
  • na operaci;
  • mají centrální linii (katétr);
  • mají oslabený imunitní systém.

Děti s nízkou porodní hmotností patří rovněž do rizikové skupiny. Invazivní kandidóza je velmi závažný stav vyžadující neodkladnou léčbu. Léčebné přípravky (antimykotické perorální nebo žilní léky) musí být užívány po dobu několika týdnů.

Zdroj: Kandidóza

Diskuze

V diskuzi CELLULITIS - ZÁVAŽNÉ ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacla kozel.

Při dovolené na Srí Lance jsem byl posižen cellutits . V den onemocnění bylo velké horko, byl jsem na slunci a málo jsem pil.
Začalo to velkou zimnicí, která trvala téměř dvě hodiny. Následně jsem měl horečky mezi 39-40 C.V počátečním stádiu jsem vůbec nevnímal a ztrácel jsem vědomí.
Byl jsem sanitnou na lůžku převezen do nemocnice, kde mi dávali nepřetržitě 6 dní infuse.Ošetřovali vzniklé hnisané rány, prováděli odběry krve, rentgeny atd. První čtyři dny jsem nejedl. Po 6 dnech v nemocnici, jsem byl sanitnou dopraven na letiště a odletěl jsem do ĆR.
Po celou dobu léčení jsem musel mít postiženou nohu nahoře, zvýšenou (podloženou) Můj názor je, že bez převozu do nemnocnice bych již nežil.
Dnes jsem v Čechách a 4. den v nemocnici. Onemocnění ustupuje.

Léčba v "banánové zemi" byla perfektní. Vybavení pokoju a lůžka (samostatná koupelná, lednička, mikrovlná trouba, kávovar, televize, skříň na ošacení atd.) je zcela nesrovnatelné s tím, na kterém ležím v ČR.
Rovněž vstupní prostory nemocnice, počet ošetřujícího personálu, jejich ošacení, nepřetržitá přítomnost u pacienta, ochota a stálý úsměv - nejde srovnávat s naším "vyspělým" zdravotnictvím. Abychom se na úroveň nemocnice a léčby ve Sri Lance, dostali bude trvat jistě ještě velmi dlouho (až se "nasytí" u nás všichni "potřební")

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

taky mám právě za sebou tuhletu strašnou zkušenost...přišlo to náhle zničeho nic..ruka zohavena
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Cellulitis - závažné onemocnění

Co dělat když se objeví zimnice

Úžeh lze klinicky rozdělit na námahový a klasický (nenámahový).

Námahový úžeh – vysoká teplota, nadměrné pocení, které se objeví po fyzické námaze při pobytu na slunci. Samotnému úžehu často předcházejí bolesti břicha, svalové křeče, nevolnost, průjem, zvracení, závratě nebo zhoršené dýchání, zimnice z přehřátí. Tento typ úžehu nejčastěji postihuje mladé sportovce (především fotbalisty), kteří své tréninky nepřerušují ani ve velmi horkých letních dnech.

Klasický úžeh – jde o klasický typ úžehu, který vzniká při dlouhém pobytu na přímém slunci.

První pomoc při zimnici z přehřátí spočívá v doplnění tekutin a chlazení kůže mokrými obklady.

Léčba zahrnuje rychlé zchlazení a standardní postupy:

  • tělesná teplota musí být okamžitě snížena;
  • pacient by měl být přesunut do chladné a stinné místnosti;
  • mohou se použít aktivní metody chlazení – koupel ve vlažnější vodě, pozor na moc studenou vodu, ta může pacienta uvést do šoku;
  • využít chladné obklady na hlavu, trup;
  • zapnout ventilátor nebo klimatizaci.

Zdroj: Úžeh a zvracení

Jak vzniká růže na noze

Nemoc růže postihuje v převážné většině kůži dolních končetin. Postižen může být ale také obličej. Příznaky vznikají náhle a mohou být provázeny mírnými či vysokými teplotami, zimnicí a třesem. Na počátku nemoc může připomínat chřipku. Nemocný může trpět i zažívacími potížemi, nevolností a zvracením. Kůže je při postižení zarudlá, má zvednutý okraj a může mít dolíčky jako při celulitidě. Pokožka je teplá a oteklá. Někdy se objevují i puchýřky, které mohou prasknout a způsobit takzvanou erozi. Může dojít i k zánětu. Dalším možným projevem je purpura. Často jsou postiženy uzliny, které jsou zvětšené a bolí.

Infekce se do těla dostává poraněním kůže od nakaženého člověka či plísňovým onemocněním. Vzniklá poranění kůže je tedy třeba chránit před infekcí. Dalším rizikovým faktorem je onemocnění žil a bércové vředy. Zejména u starších lidí je zapotřebí léčit tyto problémy s cévním zásobením dolních končetin. Důležité je rovněž přeléčit nemoci způsobené streptokokem. Pozor by si měli dát zejména jedinci s oslabeným imunitním systémem, malé děti či starší lidé.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Terfimed vedlejší účinky

Zaznamenáte-li jakoukoli infekci provázenou takovými příznaky, jako je například horečka nebo závažné zhoršení vašeho celkového zdravotního stavu, popřípadě horečka s projevy lokální infekce, například bolestí v hrdle, hltanu nebo ústech, či močovými potížemi, měli byste v tomto případě okamžitě vyhledat lékaře. Terfimed tablety mohou totiž způsobit úbytek bílých krvinek a snížit vaši odolnost vůči infekci. Je důležité, abyste svého lékaře informovali, že užíváte Terfimed. Bude vám provedena krevní zkouška, která ukáže, zda netrpíte právě úbytkem bílých krvinek. Pokud během léčby přípravkem Terfimed dojde k náhlému výsevu vyrážky, ukončete ihned léčbu a informujte svého lékaře. Zpozorujete-li, že vám žloutne kůže nebo bělmo očí, tmavne moč nebo zesvětlá stolice, také ihned přerušte léčbu a informujte svého lékaře. Pokud vás začne bolet v krku a zároveň máte zvýšenou teplotu a zimnici, abnormálně krvácíte nebo špiníte, zaznamenáte jakýkoli závažný kožní problém, nebo též únavu, zmatenost, deprese, úzkost či závratě, opět přerušte léčbu a navštivte lékaře.

Zdroj: Terfimed je lék na plíseň nehtů a kůže

Kyselina močová a nemoc dna

Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to dnu. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se kyselina usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se bolest projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišné konzumace alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Zimnice u dětí

Zimnice bez teploty může být u dětí způsobena podchlazením. K podchlazení dochází, když tělo ztrácí teplo rychleji, než jej může produkovat. Podchlazení je nejčastěji způsobeno chladným počasím nebo ponořením do studené vody. Primární léčba podchlazení spočívá v metodách, které vedou k prohřátí organismu zpět na normální teplotu.

Pokud má dítě zimnici s teplotou, patří do postele a má mít klidový režim. Horečka není nemoc, ale náležitá reakce organismu na nemoc, na infekci. Horečka totiž výrazně omezuje růst a množení virů i bakterií. Při teplotě nad 39,5 °C ztrácí většina virů a bakterií schopnost rozmnožovat se a hyne. Navíc horečka aktivuje imunitní systém: bílé krvinky jsou při horečce pohyblivější a mají větší schopnost se vypořádat s nezvanými hosty, kteří se při infekci v organismu šíří. Horečka je tak jedním z nejdůležitějších nástrojů, kterými organismus udržuje svoji integritu. Leží-li dítě v posteli, dejte mu teplou peřinu a postarejte se, aby v místnosti nebylo příliš velké teplo. Až začne teplota klesat, bude se dítě potit, dávejte mu proto hodně pít, aby se vypocená tekutina nahradila. Když teplota klesne, dejte mu čisté povlečení a pyžamo.

Zdroj: Zimnice

Otrava jídlem

Celá řada lidí si alespoň jednou za život protrpí otravu jídlem. Výskyt otrav z jídla způsobených bakteriemi a viry stále stoupá. Bakterie obsahuje většina potravin. Pokud jídlo neskladujeme ve správných podmínkách, tedy čerstvé jídlo v chladu a horká jídla skutečně horká, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit tak otravu. Kontaminované jídlo, které ponecháte déle než hodinu a půl v teple, představuje pro rozmnožování bakterií ideální prostředí. V teplém počasí proto dochází k otravám jídlem mnohem častěji. K potravinám, s nimiž musíme zacházet zvlášť opatrně, se řadí nedovařená drůbež a maso, nepasterované mléčné výrobky, rýže, která stála příliš dlouho na teple nebo která byla nesprávně ohřívána, korýši a měkkýši z neznámých zdrojů, zkažené tučné ryby, vařené masné výrobky, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s nakřáplou skořápkou. Odborníci doporučují nejíst vůbec syrová vejce a nepodávat těhotným ženám, kojencům, nemocným a starším lidem ani vejce vařená naměkko. Těhotné ženy by se také měly vyhýbat paštikám a měkkým sýrům (Bries, Camembert), neboť bývají často kontaminovány bakterií Listerla monoccytogenes, která může poškodit plod.

Příznaky otravy jídlem zahrnují:

  • průjem;
  • závrať;
  • horečku;
  • zvracení;
  • bolesti hlavy;
  • zimnici.

Zdroj: Otok rtu

Octový versus octanový zabal

Octan jako takový má stahující, svíravý a lehce chladivý účinek, tlumí pocení. Působí také protisvědivě a má mírné dezinfekční účinky. Takto ovšem působí jen na místě aplikace a není zde jistota, zda by celkově snížil horečku. Dříve se octanový zábal používal při otoku kotníku. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Více se dozvíte zde.

Kdy zábaly nedávat:

  • Když má nemocný studené končetiny, zimnici nebo studenou, takzvanou „husí“ kůži obecně.
  • Při různých kožních nemocech – infekcích, ekzémech, lupénce a podobně.
  • Starší lidé obecně by měli zábal konzultovat s lékařem.
  • Nevhodný je také například pro kardiaky nebo epileptiky.

Doporučení

Pokud máte horečku, nemusíte se shánět po ručnících ani houbě, ale budete potřebovat o to více vody. Horečka se dá dobře snížit koupelí. Do vany se napustí voda o dva stupně chladnější, než má pacient teplotu – studenější voda by byla nepříjemná. Postupně pak můžeme připouštět chladnou vodu tak, aby měla teplotu kolem třiceti stupňů. Nepoužíváme ale nikdy vodu studenou!

Neochlazujte tělo déle než pět až deset minut. Dospělý nemocný se do ní může ponořit na deset až patnáct minut. U dětí má být ve vaně přibližně maximálně pět centimetrů vody a dítěti se vodou polévají trup a končetiny.

Jestli máte raději sprchu než koupele, vsaďte na ni i při nemoci. Dospělému je sprcha obvykle i příjemnější než jakýkoliv zábal. Teplotu vody si nemocný může stejně jako při koupeli sám regulovat podle toho, jak studenou vodu ještě zvládne. Délka sprchování by ale podle odborníka neměla přesáhnout čtvrt hodiny. U dětí od čtyř let stačí maximálně čtyři minuty.

Zdroj: Zábaly proti horečce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP