Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝROBA MAST BAMBUCKÉ MÁSLO

OBSAH

Šlehaná konopná mast

Ingredience: 35 g nerafinovaného bambuckého másla, 65 g bio konopného olej, 8 kapek vitamínu E

Potřebujete: hrnec nebo vyšší pánev, skleněná nebo nerezová miska, tyčový mixér, kelímek (berte prosím v potaz, že našlehané bambucké máslo zvětší svůj objem)

Postup: Do vyšší pánve nebo hrnce dejte vařit cca 5 cm vody. Vložte skleněnou nebo nerezovou misku s bambuckým máslem a nechte ho mírně změknout (nesmí vařit!). Z vody misku vyndejte, až bude máslo změklé tak, že ho dokážete rozetřít lžičkou. Šlehejte tyčovým mixérem přibližně 5 minut do zchladnutí na teplotu kolem 50 °C. Přidejte konopný olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká šlehaná pěna. Nyní přidejte vitamín E a ještě jednou důkladně promixujte. Přendejte směs do připraveného čistého kelímku, počkejte, až úplně vychladne a teprve pak zavíčkujte. Máte hotovo a můžete používat.

Použití: Tuto konopnou mast lze použít na spáleniny, ekzémy včetně atopických, lupénku, artrózu (do II. stupně), oděrky, akné, svalové bolesti, migrény, záněty a otoky žil a jiné potíže.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Poradna

V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.

Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosový olej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosový olej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stearinová mast

Tymián, koření i lék

Tymián patří mezi přírodní léčiva, která mají široké využití. Můžeme se jím léčit během nachlazení, ale doporučuje se i při různých revmatických obtížích, problémech s trávením, nechutenstvím a také ho můžeme aplikovat jako užitečný uklidňující prostředek. Výroba v domácích podmínkách je relativně jednoduchá.

Příjemně voňavá mast obsahuje tymián ve směsi s esenciálními oleji a je určena k aplikaci na hrudník. Obsažené aktivní látky blahodárně působí na dýchání, uvolňují špatně průchodné dýchací cesty, přinášejí úlevu a osvěžení. Mast je velmi vhodná pro podporu dýchacího systému dětí.

Zdroj: Tymiánová mast

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH - NEJÚČINNĚJŠÍ A NEJLEVNĚJŠÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dobrý den Jano, četl jsem Vaši zkušenost s použitím másla při léčbě lupů. Myslím si, že je to možné použít v případě, kdy je lupovitost vlasové pokožky způsobena nadměrně se olupující suchou pokožkou. Mám na mysli, kdy je kůže ve vlasech natolik vysušená, že její vrchní vrstva popraská, vzniknou malé ostrůvky na povrchu, které se pak mechanickým působením odlupují po vrstvách. Významným indikátorem jsou suché vlasy. V tomto případě bych běžné máslo skutečně doporučil na ošetření takovéto pokožky.
Aplikaci bych doporučoval po umytí vlasů a prosušení ručníkem. Máslo by mělo být změklé, tedy je třeba ho nechat několik hodin při pokojové teplotě. Pak si nabrat zhruba velikost lískového ořechu a rozetřít si ho mezi konečky prstů a takto zamaštěnými prsty si masírovat pokožku hlavy. Je dobré si rozdělit plochu hlavy na několik menších částí, například dva boky, vršek a týlní oblast hlavy a každou z těchto oblastí si pěkně promasírovat. Není třeba se zabývat množstvím spotřebovaného másla, ale spíše se soustředit na přijemné pocity při masírování a máslo průběžně doplňovat na prsty. Pokud byste měla pak problémy s vizuálně mastnými vlasy, tak provádějte masáž navečer, na noc si nasaďte na hlavu pletenou čepici a ráno si jemně omyjte vlasy. Jen vlasy! Pokožku co nejvíce ochraňte před stykem se šampónem. Po umytí a osušení vlasů pak použijte jemný kartáč s přírodními štětinami, kterým své vlasy krásně uhladíte do zářivého lesku.
Máslo vám pomůže doplnit vlasům významný antioxidant vitamin E v přírodní formě a tím předejdete i případnému třepení konečků.
Budu velice rád, když vyzkoušíte můj postup a napíšete mi sem své zkušenosti s touto máslovou terapií pro suché vlasy.

Zdraví Cempírek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Malá.

Ještě lepší je bambucké máslo.

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech - nejúčinnější a nejlevnější recept

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MÝDEL NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

super, vyzkoušela i když jsem pozměnila ingredience. Dala jsem kokosový tuk a bambucké máslo a mažu tím syna s atopickým ekzémem. Ne, že by mu zmizel, to ne, ale každopádně mu na pleť má mastička funguje stejně, jako komerčně prodávané a stokrát dražší. Důležité je sehnat kvalitní suroviny, já beru tady: www.ekokoza.cz/eshop…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba mýdel návod

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Skořicová mast - návod

Na skořicovou mast budete potřebovat:

  • 6 trubiček skořice
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 sáček želatiny agar
  • 2 kapsle vitamínu E 400 mg
  • 1 lžička čerstvé citonové šťávy

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA PLEŤOVÉHO KRÉMU Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jesar Lehárová.

Dobrý den,
jsem úplný začátečník a tedy potřebuji poradit, kde prosím koupím : lanolin a vosk je z normální svíčky, kakaové máslo a mandlový olej koupím v supermarketu ? Kytku Aloe vera mám :-)



Děkuji za radu a hezký den

Lehárová Jesar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Posílám ti odkazy, kde můžeš vidět konkrétní výrobky a jejich ceny. Buď to koupíš na internetu a nebo v lékárně a v potravinách.

Lanolin - www.zbozi.cz/hledej/…

Vosk - www.zbozi.cz/vyrobek…

Kakaové máslo - www.zbozi.cz/potravi…

Mandlový olej - www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Domácí výroba pleťového krému z Aloe vera

Cibulová mast - domácí výroba

Ingredience: cibule, křída, leukoplast

Postup: Nastrouhat úplně najemno cibuli a obyčejnou bílou křídu, obojí smíchat, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté se vezme leukoplast a vystřihne se v ní otvor na bradavici. Leukoplast se nalepí kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, a na bradavici se navrství kašička, která se přelepí leukoplastí tak, aby nanesená směs nikde nevytékala. Takto se nechá na bradavici 3 dny. Ošetřené místo se nesmí po tu dobu namočit. Za tři dny náplast sundat, postižené místo řádně umýt. Bradavice by měla být mrtvá – zasažená kůže by se měla postupně odrolit. Proces se dá urychlit „vydrbáním“ žínkou.

Zdroj: Cibulová mast

Poradna

V naší poradně s názvem ARAŠÍDOVÉ MÁSLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při léčbě Warfarinem můžu arašídové máslo.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Arašídové máslo můžete konzumovat společně s Warfarinem podle libosti. Arašídové máslo neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Kde koupit krušinovou mast

Krušinovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Krušinová mast

Arašídové máslo cena

Cena za arašídové máslo se liší, záleží na velikosti balení a druhu. Ceny si můžete prohlédnout například zde.

Zdroj: Arašídové máslo

Recept

Výroba této masti je možná i v domácím prostředí.

Obecné pokyny: Domácí bylinné masti se dělají dvěma způsoby. V obou případech je základem masťový základ (koupí se v lékárně) nebo sádlo (přírodní, nesolené), případně i máslo. Vhodné je použití sádla, protože se velmi dobře vstřebává pokožkou, někomu však může vadit jeho pach. Sádlo se rozpustí v hrnci a do něj se vmíchá bylina, ze které se mast dělá. Bylin má být tolik, aby byly zcela ponořené v masťovém základu. Směs se na mírném žáru vaří asi hodinu. Pak se odstaví a nechá vystydnout. Další den se směs rozehřeje, opět se asi hodinu vaří a pak se přefiltruje přes plátno nebo staré froté prostěradlo. Tím vznikne tmavá čirá tekutina. Dokud je ještě teplá, lze do ní vmíchat například kafr, včelí vosk, pryskyřici, tinkturu (například kaštanovou) nebo éterický olej. Pak už se mast plní do lahviček a kalíšků. V chladu vydrží rok i více bez jakýchkoliv konzervovadel.

Postup: Smíchejte krušinu s třezalkou a měsíčkem, přičemž krušinu nejprve vařte samotnou cca 1 hodinu na mírném ohni (nesmí se připálit a udržuje se v teple). Poté přidejte zbylé bylinky. Pro větší účinnost můžete nechat louhovat uvedené bylinky nejprve několik dní v oleji, pak scedit a smíchat s masťovým základem, jako je lékařská vazelína, sádlo, kokosový tuk a podobně.

Chcete-li použít mast k léčbě psa, určitě můžete, dle recenzí je účinná. Pokud má pes lipom na zádech, musí se trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži, a poté mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v bylinkářství, nebo na internetu. Budete potřebovat krušinu, měsíček, třezalku a k tomu dobré domácí sádlo.

Zdroj: Krušinová mast

Kaštany a nebezpečí

Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!

Zdroj: Kaštanová mast

Arašídové máslo při kulturistice

Při kulturistice je důležitá svalová hmota. Skvělou potravinou je proto arašídové máslo. Při jeho konzumaci zajistíte tělu zdravý zdroj tuku a bílkovin, což je důležité pro růst svalové hmoty. Docílíte tím navýšení kalorického příjmu, protože se toto máslo vyrábí z ořechů. Doplněním jídelníčku o arašídové máslo si zajistíte také dlouhotrvající přísun energie.

Zdroj: Arašídové máslo

Cibulová mast na jizvy

Cibulová mast je určena jak na jizvy čerstvé, tak i k léčbě jizev starších. Pochopitelně je vždy větší úspěšnost léčby u jizev čerstvých. Ale i staré jizvy, pokud jsou nevzhledné či pohyb omezující, je možné tímto přípravkem léčit. Je však nutná trpělivost a dodržování léčebných pokynů. Pak se jistě dostaví úspěch.

Zdroj: Cibulová mast

Kde se dá arašídové máslo koupit

Dnes se dá arašídové máslo koupit v kterémkoli větším obchodě s potravinami nebo supermarketu. Hledejte ho tam, kde chodíte například pro Nutelu, případně v exotickém koutku potravin.

Zdroj: Arašídové máslo

Domácí bylinková másla

Doma si můžete připravit různé druhy bylinkových másel, záleží na vaší chuti a fantazii. Vždy jen smícháte různé druhy bylinek s požadovaným množstvím povoleného másla a dle potřeby můžete dochutit solí či pepřem, pro inspiraci vám navrhuji vyzkoušet pár typů bylinkových másel.

Česnekovo-bylinkové máslo

  • máslo, česnek, čerstvý rozmarýn, šalvěj a tymián

Pažitkové máslo

  • máslo, čerstvá pažitka

Petrželovo-citronové máslo

  • máslo, čerstvá petrželová nať, citronová šťáva

Paprikové máslo

  • máslo, mletá uzená paprika, pálivá paprika

Limetkovo-koriandrové máslo

  • máslo, česnek, čerstvý koriandr, limetková šťáva

Postup:

Máslo vyšlehejte ručním šlehačem, přidejte uvedené ingredience, vzniklou hmotu přendejte do alobalu nebo potravinářské fólie a nechte ztuhnout v ledničce.

Zdroj: Kuchařka na bylinkové máslo

Domácí konopná mast

Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu

Postup: K výrobě konopné masti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP