Téma: 

koleno

Vepřové koleno

Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl

Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: nemoc

dobrý den chtěla bych se zeptat.. jak dlouho trvá než se zahojí koleno po operaci.. a jaká mast nebo zábal je nejůčinější aby se to koleno brzy zahojilo.. prosila bych o radu děkuji z pozdravem petra

Zdroj: diskuze Nemoc
Odesláno dne: 10.2.2016 uživatelem petra
Počet odpovědí: 0

Octový obklad

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad
Zveřejněno dne: 8.10.2015

Diskuze: KOLENO

dOBRY DEN,PRED TROMI TYZDNAMI SOM PADLA NA KOLENO,ASI PO TYZDNI SOM ZACALA POCITOVAT BOLEST ,KTORA VYSTRELUJE DO LYTKA A STEHNA.MAM OTEKLY KOTNIK,BOLEST BRANI .MAST IBALGIN NEPOMAHA,SKUSILA SOM TRAUMAPLANT,BEZVYSLEDNE.PRI POHYBE SI NOHU STAHUJEM ELASTICKYM OBVAZOM.UŽ NEVIEM,AKO DALEJ,PROSIM O RADU,DAKUJEM

Zdroj: diskuze KOLENO
Odesláno dne: 17.7.2015 uživatelem Janka
Počet odpovědí: 0

Vepřové koleno

Vepřové koleno v papiňáku

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda

Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: Re: kyselina do bazénu

nedoporučuji.kyselina solná narušuje flexibilní bazenové hadice, které časem naboboptnají a a místě lepu...koleno, skymmer, mufna...dojde k prasknutí.no..a potom, kopete, kopete a hledáte....

Zdroj: diskuze Kyselina do bazénu
Odesláno dne: 25.7.2017 uživatelem bazen servis moric
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Vepřové koleno

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: Re: artroza

Mimo operaci už moc možností nemáte. Snad jen cvičení na rehabilitaci a léky proti bolesti. Raději přemýšlejte, jak co nejdříve podstoupíte operativní zákrok. Stačína to měsíc absence a máte koleno zase jako nové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza
Odesláno dne: 10.1.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Vepřové koleno

Vepřové koleno vařené, pečené a grilované

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 7 bobkových listů, 7 kuliček jalovce, 10 kuliček celého pepře, 1 cibule, kmín, sůl, voda

Technologický postup: Koleno očistíme, omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby bylo koleno ponořeno. Do vody přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř a cibuli, kterou jsme rozčtvrtili, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a vložíme koleno (koleno vkládáme až do vroucí vody). Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 °C – horní a dolní ohřev. Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme sůl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme (koleno během pečení nepoléváme). Po uplynutí doby přepneme troubu na gril (na 220 °C) a grilujeme 7–8 minut, koleno otočíme a dopřejeme mu totéž z druhé strany. Poté koleno podáváme buď vykostěné, nebo vcelku.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: otok kolene

Prosím o radu - bolesti páteře jsem uhybala a došlo ke změně úhlu kolene.
Koleno má otok již delší dobu a při chůzi bolí.
Co mohu použít ke zmírnění otoku.

Velice děkuji za radu - Jana Büllowová

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou
Odesláno dne: 10.8.2017 uživatelem Jana Büllowová
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Vepřové koleno

Vepřové koleno na medu

Ingredience: 1 ks zadního vepřového kolene, 5 stroužků česneku, 1 l vody, 5 kuliček černého pepře, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vodu, ocet, bobkový list, sůl a nové koření provaříme. Hrnec odstavíme a nálev necháme vychladnout. Do připraveného nálevu vložíme rozetřený česnek a očištěné koleno. Vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vepřové koleno v nálevu dáme vařit. Vaříme téměř do změknutí. Měkké koleno vyjmeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáčku. Pečeme asi 10 minut za častého podlévaní a otáčení. Nakonec celé koleno potřeme medem rozmíchaným s citronovou šťávou a grilovacím kořením. Vepřové koleno na medu pečeme ještě dalších pár minut, aby získalo křupavou kůžičku.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: prestarium neo combi 5

Dobrý den,
chtěl bych požádat o info. Na vysoký tlak jsem dostal lék prestarium neo combi 5. Po cca užívání cca 1 měsíc mě začali bolet klouby, na počátku rameno, poté druhé o měsíc později koleno. Může to souviset s užíváním prestarium neo combi 5? Děkuji.

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi 5
Odesláno dne: 22.9.2015 uživatelem Vláďa
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Meniskus

Bolest

Prasklý meniskus je většinou následek úrazu. Nejprve cítíte prudkou bolest, prasknutí, lupnutí či „vyskočení“ kolena. Koleno zůstane mnohdy zablokované, nelze jej natáhnout. Rozvíjí se otok, často výpotek v kolenním kloubu, někdy i krevní výron (při současném poranění vazů). Koleno bolí většinou na vnitřní straně v místě kloubní štěrbiny, někdy přeskakuje a při chůzi je cítit lupání v kolenním kloubu.

Zdroj: Meniskus
Zveřejněno dne: 8.5.2014

Diskuze: Re: meniskus

Dobrý den, po odebrání menisku jsem si nechala aplikovat 2 cykly hyalonu, ale moje zkušenost je taková, že to pomůže pouze po dobu, co Vám injekce aplikují. A ještě musíte najít dobrého lékaře, aby Vám napíchl koleno správně. Je to jen můj názor a zkušenost.

Zdroj: diskuze Meniskus
Odesláno dne: 8.11.2015 uživatelem Dana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno v troubě

Ingredience: 2 ks zadního vepřového kolene, 6 stroužků česneku, kmín, 3 cibule, sůl, mletý pepř, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půlku množství do pekáče. Kolena omyjeme a nařežeme, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Vložíme jej do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka, lze použít i mraženou směs) a zbylou cibuli. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž ho postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice a znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: muže otekat noha při artroze kolena

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena
Odesláno dne: 3.8.2016 uživatelem saxova vlasta
Počet odpovědí: 0

Vepřové koleno

Vepřové koleno vařené a pečené

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 0,3 l černého piva, 5 lžic ostrého kečupu, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce worchesterové omáčky, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce medu, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce kořenící směsi Gyros, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Vepřové koleno dobře omyjeme a dáme do tlakového hrnce vařit spolu s bobkovým listem, celým černým pepřem, jalovcem, novým kořením a solí. Vaříme asi hodinu. Koleno vyjmeme, naporcujeme, nařízneme křížem kůži a vložíme do pekáče. Potřeme marinádou, kterou si připravíme smícháním kečupu, černého piva, lžíce medu, worchesterové omáčky, sójové omáčky, solamylu, prolisovaného česneku, mletého pepře, koření Gyros a solí. Marinádu ještě naředíme trochou vývaru z kolene. Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě a často přeléváme. Nejprve zbylou marinádou a pak výpekem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: operace kolene

Zdravím,jsem též po operaci kolene a nejak se mi to nezdá,jsem 10 týdnu po operaci a stále nemužu chdit bez berlí,prostě koleno boli ve stehně pícha,druzí dle jejich info cca po měsici už chdí bez berlí a skoro normálně,zajímaloby mne jestli je moje situace ještě v normě,alespon mě toto říká operater,ma pravdu? doktoři neradi přiznávaji problém,D.Hartig

Zdroj: diskuze Operace kolena
Odesláno dne: 17.5.2017 uživatelem D.Hartig
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

Vepřové koleno

Kluci v akci: vepřové koleno na pivu

Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva, 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, celý černý pepř, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, chlebová střída na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, strouhaný křen, provázek

Technologický postup: Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180 °C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava, zde přidáme chlebovou střídu. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a podle potřeby dochutíme a dohustíme chlebovou střídou. Z masa odstraníme provázek. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Diskuze: Re: nárok na lázně po operaci menisku

Na to se budete muset zeptat svojí zdravotní pojišťovny. U někoho bude stačit rehabilitace a u jiného více pomůžou lázně. Pojišťovna volí řešení, které ji ušetří náklady na vaší léčbu. Když pojišťovnu přesvědčíte, že lázně zlepší váš zdravotní stav, protože potřebujete být v době rekonvalescence stále pod dohledem, který zabezpečí, že se budete o koleno správně a soustavně starat, což byste samoléčbou a docházením na rehabilitace nedosáhla, protože nemáte dostatečnou vůli, tak třeba se vám to podaří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci menisku
Odesláno dne: 13.8.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

Pocit pnutí

Pnutí v koleni

Pro rozpoznání příčiny pnutí v koleni je mimořádně důležité přesně určit místo, kde se napětí objevuje. Pokud vám pne koleno jakoby zepředu, existuje velká pravděpodobnost, že stav souvisí s čéškou. Pnutí uvnitř kolena je zase spíše spojeno s poškozením menisku, vazů či artritidou kloubu. Pne koleno zvenčí nebo po straně? Pak na vině může být opět poškození menisku, postranních vazů nebo opět artritida. S čéškou může být ještě spojena i bolest pod kolenem. Důležitým diagnostickým vodítkem jsou také specifické situace, při kterých koleno pne. Pnutí objevující se nebo zhoršující se při chůzi dolů po schodech je často spojeno s čéškou. Časté je například při chorobném změknutí chrupavky a dalších onemocněních. Pro časná stadia artritidy je zase typické ranní pnutí kolena, kdy dělá postiženému problém vůbec se zvednout z postele a chodit. Když se však člověk „rozhýbe“, je pnutí méně intenzivní, nebo dokonce ustává úplně.

Zdroj: Pocit pnutí
Zveřejněno dne: 14.7.2015

Bakerova cysta

Bakerova pseudocysta

Pokud koleno nebolí a cysta je malá, léčení není nutné. Pokud je cysta větší a obtěžuje, provede se její odstranění nevelkou operací a pacient je potom bez potíží. Pokud se cysta po punkci obnoví, je namístě provést drobný chirurgický zákrok.

Zdroj: Bakerova cysta
Zveřejněno dne: 3.8.2016

Obinadlo

Obinadlo na koleno

Obinadlo na koleno je vysoce elastický trubkový obvaz s vysokou pevností a širokými oky, je určeno k fixaci obvazů všech druhů a velikostí. Ideální tam, kde je třeba úplná volnost pohybu a maximální průchod vzduchu, zejména pokud se jedná o velké či špatně přístupné části těla. Široká pletená vazba umožňuje sledování krytí bez nutnosti odstranění trubkovitého obinadla a zároveň zaručuje velmi dobrou pružnost, prodyšnost a pevnost. Pevné fixování ran i při extrémních pohybech se přizpůsobuje tvaru těla – neškrtí, netvoří záhyby, nevytahuje se. Při výměně krytí se obvaz nemusí odstraňovat. Každý obvaz má vetkanou barevnou nit, která určuje oblast aplikace. Toto obinadlo nepoužívejte, pokud nesnášíte přírodní latex.

Zdroj: Obinadlo
Zveřejněno dne: 15.10.2014

Vepřové koleno

Jak dělá vepřové koleno Pohlreich

Ingredience: 2 ks zadních vepřových kolen, 1 l černého piva, 2 cibule (neloupané, přepůlené), 2 mrkve (krájené na větší kusy), 1 petržel (krájená na větší kusy), 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 l vody, 1 chilli paprička, 100 g medu, sůl

Technologický postup: Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen. Jakmile jsou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.

Zdroj: Vepřové koleno
Zveřejněno dne: 11.7.2016

Cviky proti křečovým žilám

Ohýbání kolen s flexí kotníku

Lehněte si opět na záda. Pomalu vytáhněte jedno koleno k hrudi, držte nohu za koleno (drží se vrchol čéšky a klade přiměřený tlak na tento choulostivý kloub). Zatímco je vaše noha v této pozici, proveďte několikrát flexi (propněte špičku a vraťte zpět). Toto cvičení se dělá důrazně a pomalu, cítíte při něm práci lýtkového svalu a krásně protahujete šlachy kolem kotníků. Opakujte s opačnou nohou.

Vzhledem k tomu, že je ke křečovým žilám genetická predispozice, neexistuje zaručený způsob, jak zamezit jejich možnému výskytu. Ale zlepšení krevního oběhu a svalového tonu může snížit riziko vzniku křečových žil nebo vést ke zlepšení stávajícího stavu. Existují i další tipy, jak snížit riziko vzniku křečových žil:

  • sledování váhy;
  • konzumace velkého množství vlákniny s nízkým obsahem soli;
  • vyhnout se nošení vysokých podpatků a těsných punčoch;
  • zdvíhat nohy při odpočinku;
  • vyhýbat se sezení s překříženýma nohama;
  • pravidelně měnit sezení se stáním.

Zdroj: Cviky proti křečovým žilám
Zveřejněno dne: 21.3.2013


SiteMAP