Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAKÉ PEČIVO JÍST DIABETIKY

OBSAH

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kde je možné sehnat jídelníček pro diabetiky? Děkuji

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Recepty pro diabetiky I. typu

Odkaz na recepty pro diabetiky I. typu naleznete zde.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša D..

Dobrý den, manželovi zjistili cukrovku, jak má nyní po záchytu postupovat, aby zamezil případným pozdějším komplikacím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě musí rozdělit velká jídla na dvě menší a jíst každé tři hodiny i před spaním. Ve stravě je nutné omezit cukr a sladké věci. Pít hodně vody a vynechat alkohol a pivo. Pravidelně a často by měl pít zázvorový čaj a jíst kysané zelí. Podrobné informace získáte tady: www.cukr-v-krvi.cz/c…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Skořice

Účinek na snížení krevního cukru

Skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí. Skořice má vliv na metabolismus cukrů a tuků, což je výhodné pro diabetiky. Denní užívání skořice může vést ke snížení hladiny cukrů v krvi i o 30 %.

Způsob použití

Skořice se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, používá se při zavařování.

Na co si dát pozor

Je nutné si dát pozor na množství zkonzumované skořice. Protože nadměrné množství může poškodit játra. Pozor také na polykání skořice bez zapití vody (hit internetu), je to velmi nebezpečné, může způsobit dušení.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den, přes 5 let užívám Warfarin 5 mg.Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vit.doplňky sk.B. Zakoupil jsem přírodní B komplex PANGAMIN, ale protože to obsahuje i kyselinu listovou, tak mám dotaz zda současné užívání warfarinu a pangaminu není pro mne nebezpečné.
V lékárně mi na tento dotaz nedali jasnou a jednoznačnou odpověď.
Děkuji za informaci.
Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ján Zuskač.

Uživam warfarin 1,5 denně.Jaké ovoce a zeleninu mohu jist? Mám cukrovku 2.typu,vysoký krevní tlak a prostatu.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.

Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.

Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.

Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky

Snídaně

Snídaně by neměla obsahovat více než 30 g sacharidů. Ke snídani se diabetikům nedoporučují žádné cereálie, sladké pečivo, ani slazené kaše, uzeniny, marmelády a džusy. Naopak vhodné je zhruba 60 g žitného, nebo pšenično-žitného pečiva (ne tmavé pečivo) s máslem, vajíčkem, sýrem, kvalitní šunkou, nebo různými typy pomazánek (rybičková, tvarohová). Součástí snídaně může být i zelenina, tady je jen důležité vybrat správný typ, pokud to bude sladká zelenina (mrkev), musí být množství pečiva menší, pokud to ale bude třeba okurka, tak se množství pečiva může zachovat. Ke snídani se také doporučuje třeba jogurt s ovesnými vločkami a dochucenými různými druhy ovoce a ořechů.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji

Zdroj: diskuze Droždí jako lék

Cibule

Účinek na snížení krevního cukru

Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať.

Způsob použití

Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně.

Na co si dát pozor

Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zezulova.

Co je prosim tedy vhodne jist jake maso jak oleje na upravu masa banany lze? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Koudelková.

Hezký den,
byla jsem na ultrazvuku břicha,nic mě neřekli a napsala p.dr.:obě ledviny přiměřené velikosti s přiměřenou parenchymovou vrstvou,ZVLNĚNÝCH KULTUR./to mě zajímá co to je./Vpravo drobné hyperecho lithyasy.Vlevo drobné hypoechogenní ložisko šíře 8 mm s drobnou kalcifikací,dif.dg.atypická cysta-ke sledování.Duté systémy bez dilatace.nerozumím tomu.Mám jít na kolonoskopii,proto mě tam p.dr.poslal.Bojím se,abych něco s ledvinami nezameškala.Bolí mě v bedrech,ale to mám od plotýnek.Přes den málo močím,asi půl litru a v noci 1,5 až 1,8 l.V noci se nevyspím,kvůli močení se často budím.Rozbor moci v pořádku.Děkui za odpověď. Vlasta

Zdroj: diskuze Ledviny

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.

Zdroj: diskuze Čokoláda po které sa netloustne

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Cukrovka a med

Med, podobně jako ostatní cukry, představuje rychlý zdroj sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje zhruba 17 gramů sacharidů. Na rozdíl od obyčejného cukru však med obsahuje také vitamíny, minerály a antioxidanty. Je však potřeba volit ten správný produkt, některé jsou totiž natolik upravovány, že ztrácejí svou přidanou hodnotu. Vždy proto raději sáhněte po surovém medu přímo od včelaře.

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65, což jasně mluví ve prospěch medu. Hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Med je jednoznačně lepší varianta pro zdravé lidi, ale i diabetiky, než je bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin. Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný, než je tomu u cukru.

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku přidávat postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak tělo na med reaguje. I když je med zdraví prospěšný, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Rizika

Lidé trpící cukrovkou by měli konzumovat ovoce, jehož index nepřekračuje hodnotu 60. Pomelo patří mezi citrusy, to znamená, že je pro diabetiky zcela bezpečné. Šťáva z pomela snižuje obsah cukru v krvi. Ovšem i zde platí, že pomelo se smí konzumovat pouze v rozumném množství. Denní příjem by neměl překročit 100 g. Tudíž je důležité vážení a počítání - jako u všech potravin.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Vhodné potraviny

Pacienti by měli z jídelníčku zcela vyřadit jednoduché sacharidy. Strava při cukrovce je založena hlavně na konzumaci zdravých jídel – je to bílé maso, zelenina, luštěniny a také některé druhy ovoce. Cukrovka se nemá ráda se sladkými, smaženými a tučnými jídly.

Důležité je dodržovat pravidelnost stravování. Každý, kdo trpí cukrovkou, by měl jíst 5x denně a v menších dávkách. Důležitý je ale i pravidelný pohyb.

Pozor, pokud jste cukrovkář, upozorněte na to své okolí. Občas se může stát, že se vám kvůli nedostatku cukru udělá nevolno. V tomto případě je nutné rychle podat něco sladkého, například kostku cukru.

Potraviny vhodné při cukrovce:

  • čerstvé ovoce a zelenina
  • pečivo z celozrnné mouky – nejlepší je vlastní pečivo z domácí pekárny, jen tak máte kontrolu nad složením a víte, co jíte
  • luštěniny všeho druhu – hrách, čočka, fazole, cizrna, ...
  • rozličná semínka a ořechy
  • libová masa
  • libové šunky
  • ryby – mohou být i tučné druhy, neboť rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny
  • nízkotučné a polotučné výrobky z mléka – sýry, tvaroh, jogurty, kefír, podmáslí, ...
  • umělá sladidla
  • přírodní koření bez glutamátu a chemických doplňků
  • celozrnná rýže a těstoviny
  • brambory
  • vejce (především bílek)

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Je pomelo vhodné pro diabetiky

Pomelo je největší citrusový plod. Obsahuje především kyselinu citronovou a vitamín C, tedy látky, které pomáhají eliminovat volné radikály. Extrahovaná šťáva obsahuje cukr, kyselinu citronovou a minerální látky.

Pro diabetiky je pomelo skvělým ovocem, neboť přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, a to dvěma způsoby. Zaprvé pomáhá snížit sekreci inzulínu, což tlumí chuť k jídlu. A zadruhé při slané chuti sníží spotřebu sacharidů, což rovněž snižuje tvorbu cukru v krvi. Podobně toto ovoce pomáhá obézním lidem při redukci váhy. Pomelo také redukuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a poruch souvisejících se srdcem. Vitamín C obsažený v pomelu podporuje imunitní systém a draslík pomáhá pravidelně odvádět moč z organismu.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP