Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOST

OBSAH

Tvorba vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny jsou z počátku malými krystaly, které se hromadí v jedné, nebo více oblastech těla. Vápenaté usazeniny se obvykle objevují na lokti, rameni, patě nebo kyčli. S menší pravděpodobností se tvoří na rovných kostech, jako je holenní kost nebo vřetenní kost. Také se minimálně tvoří na dlouhých rovných kostech nohou či paží.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENE TZV.SVEDSKY ZPUSOB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir.

mam jit na operaci kolene vymena ,cast kolene dre kost na kost, ma nekdo zkusenost, mam jit na konsultaci o pripadne operaci. Jedna se o zpusob svedsky zakrok. Budu rad kdyz mi nekdo poradi .Lada S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Ahoj jsem již po operaci kolene,již 10let a.jsem nadmíru spokojen.Jeto ohromná uleva.

Zdroj: diskuze Operace

Kosti v chodidle

Kostra nohy je uspořádána do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Podélná klenba je dána vyšším vnitřním obloukem, který tvoří tři vnitřní paprsky s vrcholem v kosti loďkovité. Zevní klenba je nižší, méně rigidní, a je tvořena dvěma zevními paprsky a kostí krychlovou. Příčná klenba je podmíněna tvarem a uspořádáním klínovitých kostí, dopředu klenutí ubývá a za normálních okolností leží hlavičky všech nártních kostí ve stejné rovině, takže v zatížení je hmotnost těla rozložena na všechny paprsky.

Příčná klenba je nejnápadnější v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Na jejím tvaru se podílejí dva hlavní paprsky nohy. Vnitřní pruh jde od kosti hlezenní, zahrnuje kost loďkovitou, kosti klínovité a první 3 kosti záprstní. Vnější pruh tvoří kost patní, krychlová a 4. a 5. kost záprstní.

Udržení podélné a příčné klenby je závislé na třech činitelích:

  1. na kostní architektonice;
  2. na ligamentózním (vazovém) systému nohy;
  3. na svalech nohy.

Oba oblouky klenby jsou primárně tvořeny uspořádáním kostěných elementů kostry nohy a jejich zajištěním vazy. Svaly mají druhotnou úlohu, i když důležitou, při udržování klenby během dynamického zatížení.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem NEZDRAVĚ ZHUBLA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf.

Dobrý den. Partnerka ma potíže se slinivkou. V poslední době asi 6ti měsíců hodně zhubla. Je samá kost a kůže. K doktorce ji nemohu dostat, prý ji nic nebolí. Poraďte, co s tím? Děkuji za odpověď. Nedorostek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete, z čeho usuzujete, že se jedná o problémy se slinivkou. Každé nevysvětlitelné hubnutí je nebezpečné. Někdy dokonce onemocnění s těmito příznaky mohou ohrozit i Vás jako partnera, pokud se například jedná o infekci HIV. Musíte zapojit veškeré motivační mechanismy, abyste přiměl svojí partnerku k vyšetření. Někteří praktičtí lékaři jsou ochotni přijet i k vám domů, kde pak mohou provést základní vyšetření. Zkuste třeba tuto formu s pomocí svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezdravě zhubla.

Komplikace po extrakci zubu

Trhání zubů je poměrně obávaný zákrok, proto existují různé možnosti tišení bolesti a uvolnění stresu. Kromě klasické anestetické injekce můžete zkusit také anestetický plyn, který vás příjemně uvolní a zbaví strachu, nebo analgosedaci, která vás utlumí tak, že zákrok téměř nebudete vnímat.

Častou komplikací je otok po vytržení zubu. Otok vymizí i bez antibiotik, pokud byla správně diagnostikována příčina. Ale může trvat i 5–7 dnů. Otok lze zmírnit chladnými obklady.

Pokud se objeví hnis a silný zápach z úst, je to špatně a je potřeba ránu odborně vyčistit.

Další komplikací po extrakci osmičky může být obnažená kost, jestliže je kost hladká, přeroste a zahojí se.

Při nekomplikované extrakci osmičky je možné najíst se zhruba za 3–4 hodiny. Konzumace alkoholu se doporučuje nejdříve po 48 hodinách. Fyzická zátěž se doporučuje nejdříve za 7–10 dní.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Pokročilé stádium vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny se dále formují a tvrdnou, mohou začít vysychat a drolit se, ale i tak jsou velmi pevné. Pokud vápenaté usazeniny narůstají stále na stejném místě, může se stát, že začnou tvrdnout a promění se ve zvápenatělou kost. V pokročilých stádiích může lékař vápenaté usazeniny odebrat, ale hlavně musí snížit vápníkovou zásobu, což pomáhá omezit bolest zejména v případě, kdy se usazenina vyskytuje na patě nebo rameni.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Diskuze

V diskuzi STÁLÝ OTOK PO ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana sedláčková.

Dobrý den,
prosím o radu.
Asi před rokem jsem ošklivě upadla a odnesla to lícní kost.Vše zhojeno,ale pod okem mi stále přetrvává menší otok,který vůbec nebolí,ale nechce se vstřebat.Mám ještě čekat, co myslíte?
Děkuji,Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stálý otok po úrazu

Bolest chodidel pod prsty

Bolest chodidel pod prsty svědčí o přetížení nohy s následnou entezopatií, tedy bolestí v místě úponu šlachy nebo vazu na kost. Zde vznikne nemikrobní doprovodný zánět s bolestí. Místo bolesti a hybnost nohy je třeba na ortopedii vyšetřit, aplikovat případně obstřik bolestivého místa. Vhodné je rovněž zhotovení rentgenového snímku a vyšetření diagnostickým ultrazvukem.

Léčba je založena na odlehčení, šetření končetiny, při těžším nálezu je předepsán i sádrový zklidňující obvaz. Později následuje rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi BOULE NA TVARI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Mam 2 bulky na prave tvari pod kuzi. Jak mam kost. A kdyz si na to saham boli to. Byla jsem u zubarky ta mi delala i rengen a ze tam nic nemam. A ze to zmizi ale nezmizelo. Co mam delat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Boule na tvari

Artrodéza pomocí kostních štěpů

Kostní štěp lze vytvořit mezi dvěma kostmi pomocí kosti z jiného místa v těle osoby (autoštěp) nebo pomocí dárcovské kosti (aloštěp) z kostní banky.

Kostní autoštěp je obecně preferován chirurgy, protože kromě eliminace rizik spojených s aloštěpy obsahuje kostní autotransplantát nativní kostotvorné buňky (osteoblasty), takže samotný štěp tvoří novou kost (osteoinduktivní) a zároveň působí jako matrice nebo-li takové lešení k nové kosti vyrůstající z přemosťovaných kostí (osteokonduktivní). Hlavní nevýhodou kostního autoštěpu je omezená zásoba dostupná pro odběr.

Kostní aloštěp má výhodu v tom, že je dostupný v mnohem větším množství než autoštěp. Během procesu získávání kost po odebrání prochází procedurami, které obvykle zahrnují hluboké zmrazení a může také zahrnovat demineralizaci, ozařování a/nebo lyofilizaci, zabíjí živé buňky kosti nebo kostní dřeně. To významně snižuje imunogenicitu (riziko odmítnutí štěpu), takže nejsou potřeba žádná antirejekční léčiva, a v kombinaci s vhodnými postupy screeningu dárců mohou tyto postupy zpracování a uchovávání významně snížit riziko přenosu onemocnění. Přes veškeré toto zpracování si spongiózní aloštěpová kost zachovává své osteokonduktivní vlastnosti. Kromě toho bylo prokázáno, že určité postupy zpracování také uchovávají v kyselém prostředí stabilní osteoinduktivní proteiny v kortikálních kostních štěpech.

Zdroj: Artrodéza palce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE TROMBEXEM 5 A POUŽITÍ VÍT. K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobrý den, mám prosbu jak se zachovat. Jsem 3 roky po střední CMP, zároveň jsem 3/4 po těžké dopravní nehodě a nesrůstá stehenní kost. Vím, že vít. K podporuje tvorbu bunecite stavby kosti ale též zahušťuje krev, což je protiklad při užívání Trombexu. Prosím jak nejlépe postupovat . Můj neurolog přesný postup neví. Děkuji moc. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trombex obsahuje účinnou látku Clopidogrel a jeho účinky nejsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je omezen pouze u léčby Warfarinem. Když užíváte Trombex, tak můžete konzumovat vitamínu K kolik chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Bolest chodidel při stání

Může se jednat o podélně nebo příčně plochou nohu, přetížení vazů nebo šlach, čímž vzniká úponová bolest v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, dále o entezopatii, bolest v souvislosti s útlakem nervu plosky nohy, změny na kloubech nohy, revmatoidní potíže, zánětlivé změny aponeurózy chodidla a další.

Při těchto obtížích rozhodně navštivte ortopeda, který provede vyšetření, prohlédne rentgenový snímek a upřesní místo bolesti. Podle výsledku vyšetření je stanovena léčba medikací a doporučena pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolest chodidel

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Štěpánková.

Dobry den.Neustale me boli chodidla.Treba kdyz dlouho sedim a chci vstat a jit tak me boli cele chodidlo a take kdyz jdu dlouhe trasy.Rano kdyz vstavam nebo v noci kdyz jdu na wc tak bych uplne padla jak me nohy neposlouchaj.Nejvice pod prsty a v klendbe a dlouha kost od malicku k pate.Muzou to byt ucpane cevy?Dekuji Štepankova

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi MÁM NEUROPATII - MÁM NÁROK NA PRŮKAZKU ZTP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Rusinová.

Byla mi zjištěná neuropatie v noze. Mám problémy při chození - zakopávám. Mám nárok na průkaz ZTP?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alžběta Fialová.

Dobrý den, jsem po infarktu , 5 minut zástava srdce, po 5 letech mozková příhoda, zůstaly následky , neustálé pády, několikrát zlámané ruce po pádech , PR zlomenina zápěstí, LR zlomenina předloktí, rozdrcené rameno, do dnes 6 šroubů a titanová tyč až po loket , PN zlomené oba kotníky , operace , otevřený úraz PN hlezno , rána až na kost ! Bojím se chodit sama ven! Pouze s doprovodem ! A před 3 roky zjištěna neuropatie dolních končetin ! Zažádala jsem o kartu ZTP žádost byla zamítnuta !! ??

Zdroj: diskuze Mám neuropatii - mám nárok na průkazku ztp?

Co je to parodontální chobot

Parodontální chobot je v podstatě jakási kapsa, která vznikne mezi povrchem zubu a dásní. Je různě hluboká a lokalizovaná na různých místech kolem zubu. Pomocí speciálních kalibrovaných sond je možné změřit její hloubku a obecně platí, že čím je tato kapsa hlubší, tím je poškození tkání závažnější. V okamžiku, kdy vznikne parodontální chobot, se už nemluví o zánětu dásní, ale o zánětu závěsného aparátu zubu, tedy o parodontitidě.

Parodontální choboty neboli kapsy se dělí na pravé a nepravé. Nepravé vznikají zbytněním marginální dásně, aniž je rozrušena alveolární kost. Pravé choboty jsou vždy spojeny s destrukcí (resorpcí) alveolární (čelistní) kosti. Rozlišení je možné pomocí rentgenu.

Zdroj: Parodontální chobot

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO GANGLION? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý večer, poznáte prosím takto s fotky zda jde o ganglion? Je to tvrdá bulka, ze spodku zápěstí vedle u palce a je tvrdá jako kost. Palec se mě zdá, jako by byl lehce necitlivý a zápěstí už skoro neohnu. Šálek kávy mě už dělá problém jej unést, nebo déle držet. A tak podobně. Před měsícem jsem s tím byl u praktika, který mě pouze sdělil ať si s tím někam zajdu, a níž by se na ruku jakkoliv podíval. Poradíte mě prosím jak, nebo koho oslovit? Děkuji Vám předem za odpověď. Jozef
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro základní vyšetření a určení o co jde, je zapotřebí rentgen, popřípadě magnetická rezonance. Z fotky se to bez pohmatu nedá určit a ani vyloučit, jestli jde o ganglion. Nejlepší lékař, který by vám s tím pomohl je ortoped. Zároveň se zamyslete, zda-li byste mohl změnit praktického lékaře, za někoho s větším zájmem o řešení problémů s vaším zdravotním stavem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je to ganglion?

Nádor v rameni

Osteosarkom se jako nejčastější maligní nádor kostí vyskytuje hlavně u mladých lidí do 20 let věku, u starších lidí vzniká obvykle na podkladě jiných kostních onemocnění. Častější bývá u chlapců. Může postihnout kteroukoliv kost, nejčastěji se ale vyskytuje ve stehenní, holenní nebo ramenní kosti a velmi brzy po svém vzniku metastazuje (zakládá nádorová ložiska v jiných orgánech – hlavně v plicích, mozku a jiných kostech). Projevuje se dlouhotrvající tupou nebo krátkodobou vystřelující bolestí hlavně v noci, dále zduřením kosti a rovněž mírně zvýšenou tělesnou teplotou. Někdy taky vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Pacient se cítí být celkově nemocen, ztrácí chuť k jídlu, hubne, neprospívá.

Zdroj: Rakovina kostí

Bolest chodidel při chůzi

Tento problém vyžaduje odborné vyšetření, a to vyšetření jak ortopedické, tak orientační zhodnocení cévního zásobení, což rovněž provede ortoped. Vyšetření probíhá nejen pohledem a pohmatem, nutné je stanovit lokalizaci největší bolesti, zhodnotit hybnost, klenbu nohy a provést rentgenový snímek. Může se totiž jednat o zlomeninu záprstní kosti, takzvanou únavovou zlomeninu, nebo o prostou distorzi kloubu v oblasti nohy, ale i o přetažení, šlachy či vazu a také méně častou entezopatii, úponovou bolest šlachy nebo vazu na kost. Objevují se také neuralgie nervů plosky nohy – Mortonův syndrom.

Podle nálezu je vhodné znehybnění, obstřik bolestivého místa a následná rehabilitace a fyzikální terapie. Pacient podstupuje vyšetření na chirurgické nebo ortopedické ambulanci.

Zdroj: Bolest chodidel

Bolest chodidel po běhu

U bolesti chodidel po běhu je řada možností, od úrazu s porušením kosti, kloubu nebo šlach přes onemocnění kloubu, revmatickou artritidu, úponové bolesti šlach, bolest v místě umístění šlachy anebo vazu na kost až po zánět šlachové pochvy nebo neuralgii nervů, které probíhají v plosce chodidla. Nelze zapomenout i na možnost dny. Z toho vyplývá, že bez vyšetření to zcela jistě nepůjde.

Klinické vyšetření se provádí pohmatem, udělá se rentgenový snímek, podstoupí některé krevní testy, a to vše na ortopedické ambulanci. Podle výsledku je pak stanovena léčba. Jako prevence pomáhá mírné rozcvičení a takzvaný strečink vždy před sportováním – hlavně před během. Měli bychom dbát i na pravidelné protahování lýtek. Nejdůležitější je však správná souhra sportovní techniky s pohodlným a odpovídajícím oblečením a dalším potřebným vybavením. Nezapomínejte ani na pravidelnou hygienu, masáže, hydrataci za pomoci speciálních krémů. Každé zanedbání péče se nemusí vyplatit.

Zdroj: Bolest chodidel

Postup

Omytého a osušeného krocana důkladně nasolíme (i zevnitř), opepříme a vložíme do pekáče prsy dolů.

Rozklepneme vejce, žloutky a bílky oddělíme. Nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchanými žloutky, přidáme polovinu rozpuštěného másla, nakrájenou šunku podušenou na cibulce, sekané bylinky ze zahrádky, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu. Dobře promícháme.

Opatrně a lehounce v mícháme do této směsi vyšlehaný sníh z osmi vajec a krocana na pekáčku naplníme. Břišní otvor sešijeme nití nebo uzavřeme špízovou vidlicí.

Celého krocana s nádivkou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla a pečeme zvolna při teplotě 140 °C asi 1 hodinu. Poté otočíme a pečeme za častého přelévání výpekem další hodinu. Pokud by tekutina na přelévání nestačila, podlijeme vodou či zeleninovým nebo kuřecím vývarem.

Dobře propečený krocan má lehce oddělitelná stehna od skeletu a prsní kost se odděluje samovolně od masa. Porcujeme jako pečené kuře - odstraníme celý vnitřní skelet a vyjmeme a naporcujeme nádivku. Porcováním je dobré nechat krocana alespoň 10 minut odpočinout.

Zdroj: Pečená krůta podle Pohlreicha

Jaká je při tom bolest

Při punkci lékař prorazí kost poblíž dutiny, vypláchne dutinu sterilní tekutinou, což většinou stačí k tomu, aby se pacient skutečně hojně vysmrkal (obvykle v předklonu do nastavené lékařské misky). Bohužel je někdy potřeba zákrok opakovat, a to třeba několik dní po sobě. Někteří lékaři umrtvují místo zákroku nikoli tamponky, ale injekcemi, které jsou samy o sobě dost bolestivé, proto je dobré se předem zeptat na zvolený postup.

K punkci se většinou přistupuje u akutně se rozvíjejících potíží, kdy dutiny a jejich okolí citelně bolí, pacient mívá horečku, rýmu a celkově mu není dobře a kdy rentgen potvrdí rozsáhlý zánět zejména v největší čelistní dutině. Na zanesené dutiny ukazuje také huhňání. Někdy je však punkce rovněž řešením v případě chronických potíží nebo tehdy, když konzervativní léčba nezabere. Ta spočívá v podávání silných celkových antibiotik, která jsou u rýmy s bolestivým zánětem dutin namístě. Pacient kromě toho musí pravidelně nos vykapávat a měl by i inhalovat.

Pokud je punkce dutin správně provedena, tak nebolí. Je zde jen nepříjemný tupý pocit. Punkce se provádí v lokální anestezii.

Zdroj: Punkce dutin

Co dělat po vytržení zubu moudrosti

Extrakce osmiček je častá. Důvodem pro extrakci je například to, že osmička má často vliv na sedmičku (může na ni tlačit), neumožňuje pořádné čištění (zvýšená kazivost), způsobuje zánětlivé problémy a podobně. Osmičky, také nazývané třetí stoličky, mají často špatný sklon v čelisti, nezřídka zůstávají prořezané jen částečně (semiretence) nebo se neprořežou vůbec (retence).

Většinou plánovaný zákrok je prováděn – stejně jako extrakce jiných zubů – s využitím lokální anestezie (injekce, opíchnutí zubu) – u horních zubů se opichují jednotlivé zuby, u dolních se dělá anestezie svodná, tedy znecitlivění oblasti určité nervové větve. Pokud je přítomen zánět, anestezie zabírá jen částečně (na osmdesát devadesát procent) a pacienta zákrok bolí. Další postup se pak volí dle toho, zda jde o extrakci prostou (jednoduchou) nebo složitou. Po složité extrakci osmiček (na rozdíl od jiných zubů) se rána šije, stehy se odstraňují zhruba za 5–7 dnů. Při nekomplikovaném průběhu je pacient bez obtíží zhruba do týdne po zákroku. Na bolest po extrakci zubu moudrosti se používají dostupná volně prodejná analgetika.

Pravidla pro období po extrakci jsou poměrně jednoduchá:

  • Nevyplachovat – vyplachováním by mohlo dojít k odstranění krevní sraženiny, tak by se obnažila kost a vznikl by zánět (krevní sraženina je vlastně zátka, která brání usazování jídla v dásni, časem se mění v kost).
  • V prvních hodinách po extrakci nejíst a několik dnů nekouřit.
  • Vyhnout se horkým nápojům (mohou zhoršit otok a podporovat krvácení z rány), nejlépe i alkoholu.
  • Tlumit bolest silnějšími analgetiky. První analgetika je dobré užít, ještě když působí lokální anestezie.
  • Vhodné je přikládat chladivé (ne ledové) obklady.
  • Pokud by se objevila zvýšená bolestivost, horečka, otok či jiný problém, je nutné navštívit zubního lékaře.

Při komplikovaných extrakcích osmiček se výkon provádí v celkové anestezii, musí k tomu však být závažná indikace – buď když se trhají všechny čtyři osmičky na žádost pacienta, nebo když jsou třeba jen dvě, ale jsou anatomicky v hodně rizikových strukturách (například hluboce zanořené dolní osmičky). Zákrok v celkové anestezii se provádí na specializovaných pracovištích.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP