Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CISTA NA KOSTRČI

OBSAH

Píštěl na kostrči

Píštěl na kostrči je absces nebo cysta, která se objevuje poblíž kostrče. Jedná se o dutý systém mezi špičkou kostrče a anální oblastí.

Příčiny vzniku píštěle na kostrči mohou být původu vrozeného, nebo může být získán během života. Jako jedna z příčin bývá uváděno zarůstání chlupů pod kůži. To se často týká lidí, kteří hodně sedí, a namáhají tak více oblast nejčastějšího výskytu cysty. Dalším faktorem podporujícím vznik cysty je špatná hygiena a zvýšené pocení. Sekret obvykle obsahuje zbytky chlupů či kůže.

Píštěl na kostrči se objevuje nejčastěji u hustě ochlupených mužů s tmavými vlasy mezi 15. a 25. rokem života. Kanálek se objevuje nejčastěji díky podkožní infekci, když kůže praskne a hnis začne vytékat na povrch těla. Cysta je často bolestivá, pokud z ní však hnis odtéká, pacient bolest vůbec nemusí cítit. Pokud je absces uzavřený, může se místo zanítit a průvodním jevem mohou být teploty.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na kostrči.

Zdroj: Píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jestli se chcete zbavit píštěle, tak zkrátka budete muset spolupracovat s lékařem, který bude mít zájem vám pomoci. Způsobů, jak lze píštěl ošetřit je v současnosti 11, takže nezle nyní určit, který z nich bude pro vás nejvhodnější. Každý z těchto postupů má i jiný průběh rekonvalescence. Nic méně počítejte s tím, že úplné vyléčení bude vyžadovat následnou asi dvou týdenní intenzivní péči s čištěním rány. Ale to všechno stojí za to, abyste se zbavil této nepříjemnosti. Informujte o svém stavu praktického lékaře, který vám dá žádanku na vyšetření a rovněž může doporučit vhodného specialistu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Děkuji moc
Radoslav

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Kaštanová tinktura

Základem vaší domácí hojivé masti je tinktura z jírovce. Podle toho, jak jste trpěliví, si ji buď můžete koupit hotovou v lékárně nebo si ji jednoduše připravit sami.

Na tinkturu z jírovce nakrájejte pořádnou hrst čerstvých kaštanů na kousky a oloupejte je. Kousky vložte do sklenice a zalijte vysoko procentním obilným alkoholem. Obilný alkohol se prodává pod názvem konzumní líh 80%. Jeho ceny a dostupnost můžete vidět tady: konzumní líh cena. Proč právě obilný alkohol? Obilný alkohol je čistá forma ethylalkoholu, která se vyrábí destilací fermentovaného zrna. Jedná se o bezbarvou kapalinu bez přidané chuti. Je vysoce hořlavý, těkavý a mimořádně dobře se v něm rozpouští saponiny. Je proto nutné, aby kaštany byly kompletně pokryty tekutinou. Po třech týdnech louhování můžete hotovou tinkturu z jírovce přecedit přes filtr a použít ji k výrobě masti z kaštanů.

Zdroj: Kaštanová mast ze sádla

Diskuze

V diskuzi PRIPRAVKY PRO PLET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Proti vraskam je nejlepsi cista voda, tedy hodne pit. Jinak ten Nucell bych zkusila take, ted maji snad i Vanocni dvojbaleni...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: pripravky pro plet

Cukrová pasta

Cukrovou pastu můžete nejlépe použít na depilaci (odstranění) chloupků na nohou. Zde je návod, jak se cukrová pasta připravuje levně doma. Potřeba na to bude bílý cukr, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a čistá voda.

Budete potřebovat:

  • 9 odměrek bílého cukru,
  • 2 odměrky vody,
  • 2 odměrky citronové šťávy.

Zdroj: Cukrová pasta, návod na její výrobu

Diskuze

V diskuzi MILIE NA RTU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den jiz vycekrate se mi děla boulicka na spodnim rtu ze vnitr na levé straně nekdy do cista zmizí a za nekolik dní se boulicka vrací nebolí jen je to nepříjemné v ústech prosím o řadu jak se toho zbavit pokud možno bez chirurgického řezání děkuji zdeneki můj věk 54 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milie na rtu léčba

Destilovaná voda výroba

Destilovaná voda je taková voda, která prošla alespoň jednou z možných destilací a byla změnou skupenství na vodní páry zbavena rozpuštěných minerálních látek. Změna skupenství se provádí nejčastěji zahříváním k bodu varu nebo probíhá volně na slunci. Během destilace se voda zbaví všeho, co se v ní nachází, a zůstane nám opravdu čistá, bezbarvá kapalina bez chuti a zápachu.

Zdroj: Destilovaná voda

Diskuze

V diskuzi EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Treba skúsiť ten olej určite. A ekzem je problém aj psychický aj celkovo "telesný". Netuším akú máte stravu a ako žijete no určite vám pomôžu tieto veci ktoré popíšem jedným alebo dvomi slovami, čím viac ich budete dodržiavať tým lepšie sa budete mať a tým menší ekzem.

Jesť: zdravé tuky, zastudena lysované, olivový, kokosový, kvalitné maslo, rybý, masť najlepšie domácu (ja k nej nemám prístup, kupujem v obchode... nevadí :D)
Nejesť: margaríny, sladkosti, sladké jogurty, čokolády, údené, mastné, biele cestoviny, pečivo.

Piť: zelené čaje vysokej kvality (gaba katsura, gaba premium, gaba taiwan, kate benifuki jeden z najlepšich cajov na alergie, určite skúste aj sencha všetky čaje nad 8€ sú kvalitné), bilinkové čaje na očisty a ukludnenie, (medovka, žihlava, čistec lekársky) - najlepšia stránka je čajovna dobrých ludí. -----www.e-tea.eu/-----
Nepiť: pravidelne veľa kávy, stačí 1x denne MAX alebo 2-3 x týždenne, energiu získate aj z čaju pripadne oleja (kokosový za lyžicu ráno, poobede obsahuje dosť energie, a je kvalitnejšia ako z kávy), nepiť sladké malinovky, sirupy, energetické nápoje.

Cvičiť: najlepšie vlastnou váhou.. správne robiť kliky drepy brušáky kuknite videá na internete, hoci čo ... stačí aj 10-15 minút denne. Kto vraví že nemá čas na cvičenie sa vyhovára. Dá sa násť všetko pre každého. Dokonca aj pomalé chodenie po schodoch (10 poschodí denne) spraví veľa a o mesiac môžeš zísť dole a dať 20poschodí.. . vždy niečo lepšie ako nič
Necvičiť: násilné športy, neutekať dlho, nebyciklovať neplávať, neskákať dlho, neutekať po ceste a kameňoch ale po tráve a po hline. Nič nerobiť dlhšie ako 40minúť alebo hodinu.

Skúsiť hocijaké očisty: skúste ocot na ráno, očistu s citrónmi (každý deň šťavu z citrónu), skúste chlorelovú očistu, očistu kokosovým olejom, očistu čistiacimi čajmi, odkyslenie organizmu, skúste hladovkovú očistu (raz do týždňa nič nezjete LEN VODU) alebo očistu zeleninou 1x 2x do týžna budete jesť LEN ZELENINU tie dni.. žiadna káva nič len nastúhané pomleté, smoothie mrkva petržlen kaleráb koreňové zeleniny, cibula cesnak.. hoci čo.

Internet je plný všetkého treba len skúšať ak budete robiť minimálne 50% z toho čo som vám sem napísal musí sa vám to zlepšiť.


Zlepšiť celkovo spánok a životný štýl: čítať knihy, náučnú literatúru, skúsiť sa učiť cudzí jazyk, skúšajte hlavovalami, rubiková kocka, hrajte šach, kreslite, hrajte na hudobný nástroj, vyšívajte, učte sa variť nové dobroty, pečte, cvičte, posilujte........milion možnosti.

Všetko čo váš mozog a hlavu odbremení od problému "mám ekzem všetko je zlé" vám pomôže. Ja sám som mal problémy s ekzemom a STALE ICH MAM no v porovnaní mám už len 10% problémy. A ako som spomínal mokvajúci ekzem v hlave som zničil olejom.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mostecka Alena.

dekuji moc za rady, zkousim vse aby to hlvne nebylo akutni, jinak mate ve vsem pravdu, clovek se nema vsemu oddavat, chce to bojovat a ciste telo, je i cista duse.....diky a mejte se

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Jak depilovat včelím voskem

Včelí vosk rozpustíte, nanesete špachtlí na pokožku po směru růstu chloupků, přiložíte papírovou pásku, kterou následně strhnete proti směru růstu chloupků. Před depilací by pokožka měla být čistá a suchá. Po depilaci odstraňte zbytky vosku z pokožky „podepilačním‟ olejem a pokožku zklidněte „podepilačním‟ gelem. Zpomalení růstu chloupků docílíte aplikací „podepilační‟ progresivní ampule nebo spreje.

Zdroj: Depilace včelím voskem

Poradna

V naší poradně s názvem PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli se chcete zbavit píštěle, tak zkrátka budete muset spolupracovat s lékařem, který bude mít zájem vám pomoci. Způsobů, jak lze píštěl ošetřit je v současnosti 11, takže nezle nyní určit, který z nich bude pro vás nejvhodnější. Každý z těchto postupů má i jiný průběh rekonvalescence. Nic méně počítejte s tím, že úplné vyléčení bude vyžadovat následnou asi dvou týdenní intenzivní péči s čištěním rány. Ale to všechno stojí za to, abyste se zbavil této nepříjemnosti. Informujte o svém stavu praktického lékaře, který vám dá žádanku na vyšetření a rovněž může doporučit vhodného specialistu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Jednoduchá bublinková koupel

  • 4 pol. lžíce bylin dle vašeho výběru
  • 2 čajové lžičky esenciálního oleje (stejný druh byliny jako v sušené formě)
  • 1/2 hrnku destilované vody
  • 1/2 tekutého organického čistícího gelu

Nechejte krátce sevřít bylinky a vodu a poté směs odstavte zhruba na 30 minut. Odstraňte bylinky, aby vám zůstala jen čistá bylinková voda, kterou nechejte úplně vychladnout. Přidejte čistící gel a esenciální olej. Vlijte do nádoby dle svého výběru.

Zdroj: Domácí koupele a šampóny

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.Beru léky na tlak.Kdy si je vzít v závislosti na projímadle?Může mi projímadlo nějak poškodit střevo když v něm přes noc zůstanou zbytky?Měla jsem užít projímadlo od 19-20h.A teď ráno znovu.Na vyšetření jdu v odpo.hodinách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jak vám dopadlo vaše vyšetření. Měla jste čistá střeva?

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Vhodné smuteční verše pro maminku

V životě se loučíme mnohokrát,

s maminkou jen jednou,

i kdybychom své oči vyplakali,

její zpět se neohlédnou.

~

Jak sluneční jas a hvězdy svit,

tak čistá Tvá duše, maminko, byla,

za Tvoji lásku přejeme Ti boží klid,

ve chvíli, kdy jsi nás opustila...

~

Zhasly oči plné lásky,

naší drahé maminky,

nezhasnou však nikdy na ni

v srdcích naše vzpomínky.

~

Za laskavé srdce mateřské

na světě náhrady není,

a proto je tolik bolestné

s maminkou rozloučení.

~

Maminky neumírají, jenom usínají,

aby se každého jitra probudily

v myšlenkách svých dětí.

Zdroj: Smuteční proslov pro maminku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽE BY CISTA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobry den mam jeden problem , na vagine po holeni ci i kdyz se neholim se mi bud delaji bile ci fialove podkozni bulky , a jak jsem cetla tak se jedna o cistu ze ketrych jsou jizvy co zustane flek, chci se zeptat ,,, existuje nejaky domaci vyrobek co leci ty bulky? Jsem baculka asi je to i tim zaparenim ale i tak si davam pozor a mam nohy od sebe... poradte o nejakem domacim vyrobku dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle je podkožní absces, který vzniká buď vnější infekcí nějakou bakterií, a nebo vnitřním výronem krve do podkoží vlivem propustnosti kapilár (cevní onemocnění například vlivem diabetu). Tak či onak bude nejlepší nechat si to vyšetřit na kožním, protože účinný lék bude jen na předpis. Domácí léčba patláním nějakých nesterilních mastí by to celé mohla ještě zhoršit. A určitě nechcete mít v těchto místech nepěkné jizvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Že by cista?

Jak vyčistit troubu octem

Samotný ocet na troubu není moc účinný. Je vhodné jej použít v kombinaci s jedlou sodou. Ocet lze použít jen na lehce zamaštěnou troubu, a to okamžitě po pečení. Při větším znečištění se bez chemie bohužel neobejdete. Vždy mějte na paměti, že trouba by se měla čistit ještě teplá. Ideální je přípravek nastříkat, nechat působit cca hodinu a spotřebič při tom klidně vyhřát na 15 °C. Na skutečně odolnou špínu se vyplatí celý postup zopakovat až třikrát.

Ocet je spíše pomocníkem na dočištění trouby.

Postup

Nalijte ocet do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Léčba

Pokud jde o lehčí naražení kostrče, není většinou nutná lékařská pomoc, stačí pouze zraněného dostat do klidu, držet jej v teple a kostrč po pár dnech pomalu rozhýbat. Pokud je naražení kostrče vážnější, je nutný zásah lékaře a fyzioterapeuta. Léčba naražené kostrče nebo již vyvolaného kostrčového syndromu spočívá v kineziologickém rozboru, který provede zkušený fyzioterapeut. Dle zjištěných anamnestických údajů a po provedení důkladného vyšetření terapeut zvolí vhodnou terapii. Ta spočívá v uvolnění kostrče, mobilizaci SI (sacroiliakálního skloubení), mobilizaci bederní, krční a hrudní páteře, mobilizaci žeber a uvolnění hypertonických svalů. Další průběh terapie leží již na pacientovi samém. Doma si cvičí doporučené cviky, které pomáhají udržovat optimální napětí svalů a zároveň působí jako prevence kloubních blokád.

Mobilizace kostrče se provádí per rectum, tedy přes konečník. Může se provádět bezprostředně po úrazu, nebo při kostrčovém syndromu až po instruktáži cvičení. Cviky klient doma cvičí měsíc a po kontrolním kineziologickém rozboru se provede mobilizace kostrče. Někdy se po cvičení svalová nerovnováha a kloubní blokády samovolně upraví a není nutné kostrč mobilizovat. Úkon se provádí v kleku na všech čtyřech končetinách, přičemž pacient pociťuje maximálně silné nucení na stolici. Při dobré spolupráci s fyzioterapeutem se klient uvolní. Tuto terapii uzavírá mobilizace a odstranění bloků kostrče. Většina svalových vláken svalů pánevního dna se upíná na kostrč. Ty mohou svalovým napětím způsobit její posun a vyvolat i mnoho obtíží.

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař vám dá obstřik nebo předepíše analgetika, která kostrči uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů. Uvedená doba je však opravdu pouze orientační.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ OHOLIT PENIS A VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Já si rozkrok již několik neholím, chlupy si odstranuji plamenem svíčky. Chlupy se ožehnou a pokožka je čistá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně oholit penis a varlata

Několik tipů proti vypadávání vlasů:

  • Používejte pouze bylinné šampony, které neobsahují dráždivé složky. Pokožka by měla být po umytí čistá a svěží. asatex-serum
  • Pravidelně provádějte masáž vlasové pokožky, a to až 2krát denně zhruba 3 minuty. Tím se vlasová pokožka prokrví a stimuluje růst vlasů. K masáži můžeme vřele doporučit bylinné sérum Vitadermin, Kléral Dermin-Plus nebo novinku na bázi melatoninu, gingko biloba a biotinu - sérum Asatex.
  • Na závěr vždy používejte bylinné odvary, které mají na vlasovou pokožku výborné stimulační účinky a současně ji účinně desinfikují.
  • Hlídejte si jídelníček. Pamatujte, že diety vlasům neprospívají. Vlasy potřebují hodně bílkovin, vitaminů, minerálů a mnoho dalších důležitých látek. Jezte hodně listové a kořenové zeleniny.
  • Naučte se odpočívat a odbourávat stres.
  • Nekartáčujte vlasy, pokud jsou mokré. Vlasy se češou pouze v suchém stavu.

Zdroj: Přírodní receptury proti vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den,chci se zeptat.Mám vnitřní i vnější Hemeroidy a mám stále průjem Při vyprazdňováni mi teče čistá krev do mísy.Je to rakovina?Salmuleozu nemám.Děkuji za odpověď.Iveta

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Postup

Jak mám použít Gentamicin do nosu?

Vyčistěte konvičku na výplach nosu před a po každém použití. Před každým opláchnutím zkontrolujte, zda je čistá. Chcete-li konvičku vyčistit, umyjte ji teplou mýdlovou vodou a nechte ji uschnout na vzduchu nebo postupujte podle pokynů k čištění dodaných výrobcem.

Odměřte množství roztoku Gentamicinu, které budete potřebovat. Obvyklá dávka je 50 mililitrů. Před použitím můžete roztok, který jste odměřili, nechat ohřát po dobu 30-45 minut při pokojové teplotě. Zbytek roztoku vždy uchovávejte v chladničce.

Nalijte roztok Gentamicinu do konvičky na vyplachování dutin a vypláchněte pravou nosní dírku polovinou lahvičky, poté levou zbylým množstvím. Vyplachujte obě nosní dírky roztokem Gentamicinu 2krát denně po dobu dvou týdnů, pokud váš lékař neurčil delší dobu.

Při výplachu dutin tímto roztokem můžete cítit mírné pálení nebo štípání. To by mělo zmizet po několika prvních použitích.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Čištění trouby kypřicím práškem

Kypřicí prášek je suché chemické kypřidlo používané ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva, například muffinů, koláčů, vdolečků nebo piškotů. Většina komerčně dostupných kypřicích prášků se vyrábí ze zásadité složky (typicky hydrogenuhličitanu sodného, jedná se o jedlou sodu E500), jedné nebo více kyselých solí a plnidla, jako je mouka či škrob (například kukuřičného nebo bramborového, které jsou bez lepku).

Postup

Smíchejte cca půl hrnku jedlé sody s teplou vodou. Přípravek nemá být tekoucí, poměr vody a sody upravte tak, aby vznikla hmota v podobě pasty.

Vnitřek trouby, kterou si předehřejete, vymažte pastou. Vyhněte se ventilátoru. Nechte působit přes noc. Ráno postříkejte vnitřek trouby octem (použijte rozprašovač). Soda s octem zareaguje – vytvoří pěnu, kterou pak stírejte tak dlouho, než bude trouba čistá. V tomto případě budete muset trošku přitlačit, ale výsledek skutečně stojí za to.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Nejlepší tmavý korpus na dort

Jedná se o hutný a vlhký čokoládový dort. Příprava těsta zabere jen pár minut.

Ingredience

  • 2 hrnky bílého cukru
  • 1 ¾ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vroucí vody

Postup

Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Dvě kulaté formy vymažte tukem a moukou.

Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidejte vejce, mléko, olej a vanilku, mixujte 2 minuty na střední rychlosti mixéru. Nakonec vmíchejte vroucí vodu. Těsto bude řídké. Rovnoměrně ho nalijte do připravených forem.

Pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě, dokud se zapíchnutá špejle nevrátí čistá. Po upečení nechejte ještě 10 minut ochlazovat ve formách a poté teprve vyjměte na mřížku, aby korpusy úplně vychladly.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Recept na dortový korpus

Tento korpus je báječný! Chutná vlastně jako opravdu dobré cukroví! Recept jsem si přizpůsobila a použila jsem 2 lžíce vanilky a 1 hrníček mléka. Tento korpus je vláčný, hutný a především lahodný! Navíc pečení trvalo jen 35 minut. Korpus byl ideální pro krémový dort. Určitě ho udělám znovu!

Ingredience

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka

Postup

Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Formu o rozměrech 23x23 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Ve střední misce našlehejte krém z cukru a másla. Teď přidávejte jedno po druhém, nejdříve našlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ji ke směsi a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte mléko, dokud není těsto hladké. Nalijte těsto do připravené formy.

Pečte 30 až 40 minut v předehřáté troubě. Dort je hotový, když do něho zapíchnete špejli, která po vytažení zůstane čistá, bez nalepeného těsta.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Výborná ořechová bábovka

Ingredience: 140 g hrubé mouky, 140 g hladké mouky, 270 g cukru krupice, 160 g tuku (máslo nebo margarín), 110 g vlašských mletých ořechů, 125 ml vlažného mléka, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu, forma na bábovku, cukr moučka na pocukrování, tuk na vymazání formy

Postup: Oddělíme bílky od žloutků. V míse vyšleháme žloutky, tuk, cukr krupici a vanilkový cukr. Promícháme obě mouky s práškem do pečiva, přidáme ořechy, citrónovou kůru. Do směsi žloutků postupně zašleháme směs z mouky a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který pozvolna zapracujeme do vzniklé hmoty. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. V předem předehřáté troubě pozvolna pečeme při teplotě 160–170 °C cca 45 minut. Upečenou bábovku necháme zchladnout, je dobré dno propíchat špejlí, aby rychle uteklo teplo, ještě vlažnou ji vyklopíme na talíř. Po úplném vychladnutí pocukrujeme. Že máme bábovku dokonale propečenou, zjistíme při pečení, když do bábovky zapíchneme špejli, ta musí zůstat po vytažení čistá.

Zdroj: Ořechová bábovka

Léčba červených očí

Níže jsou uvedeny některé jednoduché možnosti, jak se vyvarovat zarudlým očím nebo jak je ošetřovat.

  • Namáhání, únava nebo stres očí vyžadují dostatečný odpočinek pro oči.
  • Pacienti trpící konjunktivitidou by se měli vyvarovat doteku očí a nošení kontaktních čoček. Při zánětu spojivek je vhodná aplikace teplých obkladů. Pokud se jedná o alergickou konjunktivitidu, doporučují se studené obklady. Tyto obklady by se měly dávat několikrát za den. Při kontaktu s očima byste měli vždy mít čisté ruce, aby nedošlo k šíření infekce.
  • U pacientů s blefaritidou se doporučují teplé obklady očí, které by se měly aplikovat dvakrát denně po dobu 5 minut. Velmi vhodné je udržovat oční víčka čistá, čímž dochází ke zmírnění příznaků.
  • Za přínosné při léčbě očních onemocnění, včetně zánětu spojivek, a při léčbě unavených očí jsou považovány homeopatické léky.
  • Pokud jsou červené oči doprovázeny jinými příznaky, jako je bolest očí, ztráta zraku, otok očních víček, rohovky a zornice, je nejlepším řešením vyhledat lékařskou pomoc. Lékař vám předepíše specializované oční kapky. U těžkých případů se doporučuje operativní zákrok.

Zdroj: Rady na červené žilky v oku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP