Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LASER

OBSAH

Typy laserů

Typy a značky různých laserů na plešatění jako je XP 12 Hair Laser, Viatek Hairpro, Spencer Forrest X5, Power Laser Grow Comb, iGrow Laser, Sunetics laser, HairMax Laser, Dynamax Freedom 100 a také Verseo Lasetron. Lasery mají jedinečné výsledky a spousta lidí je využívá proto, aby nebyli plešatí.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Diskuze

V diskuzi LASER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Dobrý den, já sem zkoušela na stařecké skvrny různé krémy a vodičky a nakonec mi pomohl až laser: www.medicomvip.cz/la…
A krémy používám jako pevnci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laser

Funkce Laseru

Způsoby a využití laserových terapií se obvykle provádí přímo na vlasových folikulech pomocí elektrického zařízení. Toto zařízení revitalizuje erytrocyty. Lasery pracují tak, že změní adenosintrifosfát (ATP) na adenosin difosfát (ADP). Laser pak vyšle paprsek, který aktivuje rozdíly v metabolismu buněk.
Při laserové terapii se zvýší krevní oběh, díky kterému se dostane na pokožku hlavy více kyslíku a vitamínů. Tyto látky podporují normální činnost buněk. Lasery podporují ve vlasech kvalitu, podporují opětovný růst vlasů a posilují průměr vlasů.
Laser má podobný design jako fén na vlasy. Některé lasery proti vypadávání vlasů se podobají krytce na fén vlasů. Červený paprsek a jednoduchý účinek laserového přístroje funguje tak, že je laserové světlo propuštěno na jednotlivé vlasové folikuly. Přenosné lasery dnes vypadají, jako kartáč na vlasy.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Diskuze

V diskuzi NA PIGMENT.SKVRNY LASER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Slavík.

Pokud máte doma laserové ukazovátko, tak stačí 3x denně posvítit po 3 minutách na postižené místo. Během 14 dnů skvrny jakoby zasýchají a tvoří se na povrchu šupinky. Skvrna pomalu mizí.Tento laser seženete u vietnamců za 30 Kč. Je k sehnání i v jiných obchodech, ale za trojnásobnou cenu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona Jandová.

Tak od Vietnamců bych si nic na tělo nekoupila ...... je to taky "kosmetika" a kde je prokázána nějaká nezávadnost ?? Když už na tělo, tak jedině výrobek z lékárny atd - ani po netu ne .... ale díky za tip a radu :) Třeba to někdy využiju :)

Zdroj: diskuze Na pigment.skvrny laser

Laser na červené žilky v očích

Laserová operace červených žilek pracuje na bázi intenzivní energie paprsku. Lékaři zaměřují tuto světelnou energii nejen na sítnici, ale také na postiženou oblast, a to bez poškození okolní oblasti oka. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury, jakož i vazby tkáně. Lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka.

Na znecitlivění očí se používají oční kapky. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut. Zprvu bude vidění rozmazané, ale během několika týdnů se vrátí zpět.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Diskuze

V diskuzi IPL DEPILACE STROJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nancy.

Dear Sir/Madam,
This is Nancy from Beijing Nubway S&T Co., Ltd, we are manufacturer of beauty equipment for the skin improvement and skin disease treatment.

Our main beauty equipments are below:
1. High frequency machine for spider veins removal
2. IPL system
3. RF-Fractional/Fraxel CO2 Laser
4. Skin Analyzer System
5. Cryolipolysis Fat Freeze Slimming Machine
6. Q-switched ND: YAG laser: Tattoo removal system
7. 808 Diode laser hair removal
8. Diode Laser Hair re-growth Therapy Device
9. Ultrosonic Fat Burning Device
Other main equipments include RF System, E-Light system, Oxygen Infusion System, Hair and Scalp Analyzer System, Laser Lipo Slimming Machine, LED/PDT System and Teeth whitening machine.
If you want to find more products, please visit WWW.NUBWAY.COM, thanks!
If any product meet your demand , please contact us , we are sure any of your question will get our prompt reply!
Best Regards!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze IPL depilace stroj

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Chtěla bych se zeptat,zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu. Udělal se mi tmavý pruh pod nosem,pigmentace,jako,když mám knírek,jem to od sluníčka,mažu se 50,i ruzné kremy na bělení mám vyzkoušené,bohužel nic nepomohlo,nevíte,co s tím?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na pigmenty jen alex laser, chemický peeling, nic jiného mi nezabralo a to jsem zkoušela vše.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Prevence

Velmi důležitou součástí prevence vzniku nežádoucích pigmentových skvrn je ochrana proti slunečnímu záření. Ta by se měla stát každodenním návykem zejména u jedinců s nízkým fototypem nebo jedinců ohrožených fotosenzitivitou. Zabrání se tak nejen akutnímu popálení kůže, ale i rozvoji stárnutí kůže a případnému kožnímu nádoru.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Lupénka se léčí excimerovým lejzrem na Poliklinice Roškotova 1225/1 142 00 Praha 4. Zde sídlí Derma Medical Clinic s.r.o., jenž léčbu provádí. Léčba lupénky laserem je hrazena z veřejného zdravotního pojištění od pojišťoven VZP, OZP a VoZP. Po ošetření lejzrem očekávejte spáleniny kůže a sterilně je kryjte. Po sloupnutí strupu by nová pokožka již měla být bez lupénky. Zde je email, na který můžete napsat a objednat se na vstupní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav NOVÁI.

Na Karláku mají hovno a né laser, jsou tam tak příjemní lékaři že by je člověk nejraději nakopal do prdele.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Odstranění jizev po akné

Pomocí laserů Smoothbeam a GentleYAG se nahradí defektní vazivo jizvy novým a zdravým. Léčí tak všechny jizvy včetně těch po akné. Pokud se jedná o vpadlé jizvy po akné, lze ke korekci použít odpařovací laser. V případech akné je však vždy lepší a efektivnější ošetřovat již jizvy v průběhu aktivních projevů. Jednou z důležitých zásad u čerstvých jizev je ochrana před slunečními paprsky.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi BĚLÍCÍ PÁSKY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel H..

Já si myslím, že bělení zubů doma pomocí nějakých zázračných receptů může být hazard se zdravím zubů. Člověk se může lehce připravit o sklovinu, která se neregeneruje. Mě se osvědčily z domácích metod také bělící pásky Crest, tedy konkrétně varianta profesional efects. Koupil jsem si jen na netu na www.crest3dwhite.cz a spokojenost. Laser je laser, ale každý na něj nemá. Hodně kouřím, tak jsem rád, že mám teď po dlouhé době bílé zuby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žána.

Opravdu ty bělící pásky na zuby fungují?abych zas nekoupila něco marně:-(

Zdroj: diskuze Bělící pásky diskuze

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi LASER NA METLIČKOVÉ ŽILKY - MÍSTA,KDE SE PROVÁDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Salavová.

Jsem z Uničova-okres Olomouc.
Prosím o nejbližší místa,kde se tento zákrok
provádí.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Zkuste si u vietnamců koupit to nejsilnější laserové ukazovátko asi za 100 Kč a tím pak pravidelně zblízka sviťte na postižená místa po dobu 20 minut každý den.

Zdroj: diskuze Laser na metličkové žilky - místa,kde se provádí

Laser a jsem bez brýlí!

Nejen u dospělých, ale čím dál častěji i u dětí je možné zlepšit zrak třeba laserem. Někteří lékaři se tomu nebrání, jiní upozorňují na to, že dětské oko se vyvíjí až do 20. roku života, a první operace v dětském věku tak nemusí být poslední. Laserem je zlepšován zrak tisícům dospělých Čechů. Lékaři jim základní oční vady odstraní během několika minut. Pacienti už večer mohou sledovat televizi nebo pracovat na počítači bez svých, dříve nezbytných, brýlí. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA ŽILEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Pod pravým okem mám prasklou žilku, když jsem byla malá chodila jsem na leasery a mamku to stálo docela hodně. Zhruba po 10 letech se mi žilka objevila na tom stejném místě. Mám jít znova na leasery nebo funguje i něco účinnějšího??Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Nikolo, pokud Ti na prasklé žilky pod okem laser pomohl před deseti lety, tak Ti pomůže i teď. Takže, chceš-li se toho zase zbavit, běž zase na laser. Za uplynulých deset let ceny laserových zákroků klesly a kvalita laserů naopak stoupla, takže žádný strach. Klidně můžeš ještě zařadit mezi své doplňky stravy Ascorutin, který preventivně brání vzniku nových prasklých žilek. Ascorutin užívej podle přibaleného návodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba žilek

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Diskuze

V diskuzi BI OIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Na malé né moc silné skvrnky je celkem dobrý Bi OIL - www.vitasvet.cz/byli… . Výhodou je ,že je to přírodní. Já se trosku obávám, že mechanické "obroušení" kůže není moc vhodné... To už bych asi šla pod skalpel nebo laser.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bi oil

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Doba rekonvalescence po laserovém odstranění

Doba rekonvalescence se vztahuje k typu ošetřeného postižení a použité energii a je velmi individuální:

  • většina ošetření se hojí bez stroupku
  • výsledek léčby lze hodnotit v odstupu 5–6 týdnů
  • podrobné informace k výsledku sdělí lékař po výkonu a pacient je obdrží také písemně
  • bezprostředně po ošetření je dobré vyvarovat se intenzivnímu slunění (včetně solária) a používat vysoké ochranné faktory SPF 50
  • u pleti se sklonem k pigmentacím vynechat slunění definitivně
  • jiná zvláštní opatření nejsou nutná, podrobnosti vám sdělí lékař dle rozsahu výkonu

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Co laser nejlépe léčí?

To, co před třiceti lety někteří lékaři považovali za sci-fi, se stalo celosvětovou realitou. V Česku takto řeší odstranění svých dioptrií čím dál více lidí. Nejčastěji to jsou pacienti mladších věkových kategorií, a nejčastější řešenou diagnózou je krátkozrakost, ale velmi často také astigmatismus. 
Každému laserovému zákroku předchází obsáhlé předoperační vyšetření a lékař při něm musí zkontrolovat celkový stav oka. Jednoduchá laserová operace je otázkou zhruba 15 minut. Po první kontrole pacient odchází domů a brýle již nepotřebuje. Jednotlivá centra se pyšní supervýkonnými lasery. Hlavním hitem je tak zvaná stosekundová technologie, kterou původně využívala americká armáda, její námořnictvo a NASA, tak teď léčí lidi.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Laser na aterom

Díky laseru dochází jen k minimálnímu zásahu do okolní tkáně a také k minimalizaci krvácení při a po zákroku. Jedná se o prosté laserové odstranění celé cysty včetně pouzdra. V případě, že by nebyla cysta odstraněna celá, po čase by opět dorostla. Takto ošetřené místo se nemusí ani zašívat. Za několik dnů se na něm vytvoří stroupek, který samovolně odpadne. Výkon probíhá vesměs při místním znecitlivění a významně zvyšuje kvalitu života. Nicméně je třeba poznamenat, že léčba bez chirurgického zákroku je možná pouze u ateromů malých velikostí. Velké ateromy se musí odstranit chirurgicky, to je způsobeno tím, že už zasahují do okolních tkání a cév. Odstranění velkého ateromu v podpaží je možné pouze skalpelem.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Popis léčby laserem

Jednou z metod, jak pigmentové skvrny odstranit, je laser. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi rozšířené kosmetické ošetření, existují již v současné době speciální lasery, které jsou přímo určeny k odstraňování pigmentových znamének a skvrn, tedy nežádoucích barevných projevů na kůži. Tyto laserové přístroje fungují na principu selektivní fototermolýzy, při níž laserový paprsek spaluje barvu v pigmentové skvrně. Na ošetřeném místě vzniká drobný stroupek. Někdy však může dojít po laserovém ošetření k opětovné hyperpigmentaci.

Laserové odstranění pigmentových skvrn

Paprsek laseru, řízený počítačem, je zaměřen tak, aby cíleně zasáhl pigmentový projev v kůži. Laserový paprsek je schopen obrovskou energií v tisícině vteřiny bez poškození okolní tkáně zasáhnout přesně místo, kde chceme pigmentové skvrny odstranit. Paprsek laseru daný pigment takzvaně rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky postupně odplaví z těla. Laserové odstranění pigmentace trvá několik minut, dle rozsahu ošetřované plochy.

Při odstraňování pigmentových skvrn je nutno počítat s více ošetřeními, zpravidla 2–4, podle povahy pigmentace. U rozsáhlejších ploch doporučujeme použít „test na malé ploše“, díky kterému se klient přesvědčí o požadovaném výsledku ošetření bez výrazných finančních nákladů, a lékař tak zvolí optimální léčebné parametry laseru. Pro většinu pacientů není laserové odstranění pigmentací, tetování a skvrn nijak bolestivé. Ošetření je vnímáno jako „štípnutí“. Ve většině případů není nutné znecitlivění. Na vyžádání, nebo v případě ošetření větších ploch je samozřejmě možno použít znecitlivující mast EMLA.

Konzultace s odborníkem

  • Lékař vyšetří pigmentové skvrny a navrhne vám nejvhodnější způsob jejich odstranění.
  • Zhodnotí váš celkový zdravotní stav a případné kontraindikace k danému výkonu.
  • Zjišťuje některé dědičné zátěže k danému estetickému problému a seznámí vás s cenovou relací požadovaného zákroku.

Pokud by očekávaný výsledek neodpovídal vašim představám, ale ani představám lékaře, je od zákroku upuštěno a společně se hledají jiné alternativy. Pokud se vzájemně domluvíte na doporučeném řešení, bude vám podrobně objasněn princip zákroku, možná rizika a vysvětleny pokyny i zásady nutné pro domácí ošetřovaní po daném zákroku.

Frakční laser

Mezi jednu z nejmodernějších metod, jak odstranit pigmentové skvrny, patří odstranění skvrn frakčním laserem. Princip frakčního laseru spočívá v odstranění pigmentových skvrn laserovými mikropaprsky, které prostupují pokožkou do hlubších kožních vrstev, a zasažená tkáň v ošetřované oblasti je nahrazena novou zdravou tkání. Při tomto procesu je zahájen regenerační proces hojení kůže, čímž dochází k omlazení pleti a odstranění pigmentových skvrn a dalšího nežádoucího zabarvení. Zbytky poškozených buněk jsou vyloučeny kůží.

Výhody odstranění pigmentových skvrn frakčním laserem:

  • trvalé odstranění pigmentových skvrn
  • velmi rychlé a efektivní odstranění pigmentových skvrn
  • vysoká účinnost laseru, jelikož proniká do hloubky
  • minimální rizika spojená s ošetřením
  • pouze lehké zarudnutí
  • není nutná žádná doba na zotavení po zákroku
  • u tohoto přístroje je zapotřebí menší počet zákroků, jelikož je velmi výkonný
  • dochází při něm k maximální regeneraci kůže

Nevýhody odstranění pigmentových skvrn frakčním laserem:

  • vysoká cena za jednotlivá ošetření
  • drastičtější způsob odstranění pigmentových skvrn než při použití přírodních preparátů
  • nutnost opakovaných zákroků

Alexandritový laser a Q switched NdYAG

Dalšími typy laserů používaných k odstranění nežádoucí pigmentace jsou alexandritový laser a Q switched NdYAG laser. Tyto depigmentační lasery jsou řízeny počítačem. Jejich paprsky jsou zaměřeny tak, aby zasáhly pigmentaci přímo ve skvrně. Svojí energií paprsek zasáhne pouze místo, které chceme ošetřit. Pigment je rozstřelen na drobné částečky a ty jsou pak z těla odplaveny. Ošetření trvá jen několik minut. Při prvním zásahu není většinou možné pigmentovou skvrnu zcela odstranit, proto je zapotřebí absolvovat minimálně dva až čtyři laserové zákroky. Při ošetření je možno použít znecitlivující mast EMLA. Bezprostředně po zákroku není vhodné navštěvovat solária ani se vystavovat intenzivnímu slunečnímu záření, jelikož obojí podporuje vznik nové pigmentace. Doporučuje se používat vysoké ochranné faktory SPF 40 a více.

Výhody odstranění pigmentových skvrn alexandritovým a Q switched NdYAG laserem:

  • laser zasáhne přímo pigmentovou skvrnu, nepoškodí okolní tkáň
  • ošetření je velmi rychlé, trvá jen pár minut
  • pigment je odplaven z těla ven
  • téměř bezbolestný zákrok, je vnímán jako drobné štípnutí
  • většinou se hojí ošetřovaná místa bez stroupků

Nevýhody odstranění pigmentových skvrn alexandritovým a Q switched NdYAG laserem:

  • je zapotřebí vícekrát opakovat ošetření
  • zákrok není nejlevnější
  • místo je po zákroku červené nebo mírně nateklé
  • výsledek je patrný cca za 5 až 6 týdnů

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Druhy pigmentací

Pigmentové skvrny a znaménka procházejí různými vývojovými stadii:

  • stadium junkční névus – pigmentová znaménka a skvrny jsou ploché, mají tmavě hnědé zabarvení, nacházejí se v horních vrstvách kůže
  • stadium intradermální – nitrokožní névus – znaménko či skvrna se uprostřed vyklenuje a névové buňky začínají pronikat do hlubších vrstev kůže

Podle toho, v jaké vrstvě se melanocyty nacházejí a jak jsou uspořádány, členíme pigmentové skvrny a znaménka do následujících skupin.

Pihy

  • pihy se objevují od dětství kdekoliv na těle i v obličeji
  • jsou jednotlivě zabarvené
  • vyskytují se ve větším počtu
  • jsou to pouze drobné pigmentové plošky
  • jejich pigmentace se zvyšuje vlivem UV záření
  • sklon ke vzniku pih ovlivňují také dědičné dispozice
  • podkladem pro jejich vznik je množství pigmentu v těle, nikoliv množství melanocytů
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět pihy: pihy foto.

Sluneční skvrny

  • vyskytují se většinou na místech, kde nenosíme oděv a kde vystavujeme kůži slunečnímu záření – nejvíce na obličeji a rukou
  • jsou ostře ohraničené
  • mají nepravidelnou pigmentaci
  • vyskytují se především u lidí vyššího věku, ale samozřejmě není ojedinělý výskyt i u mladších jedinců
  • ze slunečních skvrn se nevyvíjí maligní melanomy
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět sluneční skvrny: sluneční skvrny foto.

Seberoická keratóza

  • vyskytuje se na místech, která nejsou kryta před sluncem
  • jedná se o ostře ohraničené skvrny nebo plošky
  • tato znaménka mají světle až tmavě hnědou barvu s drobnými jemnými šupinkami
  • zabarvení skvrny nebo znaménka se nemění vlivem slunečního záření
  • tato pigmentová skvrna nebo znaménko se nevyvíjí jako maligní melanom
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět seboroická keratóza: seboroidská keratóza foto.

Modrý névus

  • pigmentové skvrny v této podobě vznikají již v dětství nebo dospívání
  • nacházejí se v hlubších vrstvách kůže
  • jsou tmavě modré až šedé
  • mají podobu pupínku, hrbolku nebo uzlíku
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět modrý névus: modrý névus foto.

Stařecké skvrny

  • tyto skvrny vznikají až ve stáří v důsledku slunečního záření
  • vyskytují se zejména na hřbetech rukou, předloktí, obličeji, krku a dekoltu
  • tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět stařecké skvrny: stařecké skvrny foto.

Chloasma

  • tyto pigmentové skvrny se nejčastěji vyskytují v obličeji
  • vznikají v důsledku hormonální nerovnováhy
  • vyskytují se nejčastěji u žen s tmavší pletí
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět chloasma: chloasma foto.

Melasma

  • tyto pigmentové skvrny jsou vyvolány nejen UVA a UVB zářením, ale také zářením v soláriích
  • vyskytují se převážně na obličeji, spáncích, čele a krku
  • mohou samy vymizet
  • tady je několik fotografií, na kterých je vidět melasma: melasma foto.

Zdroj: Laser na pigmentové skvrny

Odstranění znaménka laserem

K odstranění kožních útvarů laserem se přistupuje pouze v případě, že byly zhodnoceny dermatologem jako nerizikové. Pokud však byl útvar označen jako rizikový, svěří vás do péče některého spolupracujícího pracoviště k chirurgickému řešení. Vzorek z ošetřované oblasti se zasílá na histologické vyšetření. Kromě laseru a chirurgie lze znaménka a kožní výrůstky odstranit také elektrokauterem nebo tekutým dusíkem. Velmi důležitou a neodmyslitelnou součástí zákroku odstranění znamének a kožních výrůstků je předchozí nezávazná komplexní konzultace s odborným lékařem-dermatologem. Odborný lékař nejprve vyšetří danou oblast kožního problému a ohodnotí celkový zdravotní stav pacienta. Pokud se ošetřující lékař a klient vzájemně domluví na řešení odstranění pih či kožních výrůstků, bude klientovi objasněn princip a průběh zákroku, možná rizika a vysvětleny zásady nutné pro období rekonvalescence po zákroku odstranění znamének a kožních výrůstků.

Proč odstranit kožní nedokonalosti laserem:

  • rychlý ambulantní zákrok prováděný dermatologem;
  • ošetření bez chirurgického řezu a krvácení;
  • rychlé hojení bez následné jizvy;
  • minimální riziko infekce;
  • laser nepoškozuje okolní tkáň.

Hojení

Prvním krokem při odstranění znamének a kožních výrůstků je znecitlivění ošetřovaného místa. Aby nebyl zákrok bolestivý, přistupuje se k lokálnímu umrtvení. Používá se injekční anestézie nebo oblíbený znecitlivující EMLA krém, a to 30–60 minut před zákrokem. Poté během několika desítek vteřin proběhne samotný zákrok. Díky použité technice se ošetřené místo nemusí zašívat. Během zákroku a ani po zákroku místo ošetření nekrvácí.

2 až 3 dny po ošetření se na místě odstraněného znaménka či výrůstku vytvoří stroupek. Ten zmizí během 1–4 týdnů. Sami se o jeho odstranění nepokoušejte, abyste se vyvarovali jizev! Po samovolném odloučení stroupku je v místě ošetření několik dnů až týdnů patrné narůžovělé zabarvení, které se během několika měsíců vytratí.

Týden po zákroku se doporučuje vyhýbat se koupeli, sauně a aktivitám, při nichž dochází k výraznému zapocení. Raději se sprchujte a po dobu 6–8 týdnů chraňte pokožku proti slunečnímu záření (používejte krémy se SPF větším než 30). Při běžných pracovních aktivitách a při zábavě vás provedený zákrok neomezí. Dekorativní kosmetiku lze použít již bezprostředně po zákroku.

Cena

Odstranění znamének hrazené pojišťovnou je individuální, jelikož každá pojišťovna to má odlišné.. Zde je alespoň orientační cena:

  • konzultace stavu dermatologem: 300 Kč.
  • odstranění jednotlivého projevu: od 300 do 1 000 Kč dle velikosti projevu a metody.

Zdroj: Vyříznutí mateřského znaménka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP