Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PITÍ ČAJE Z MEDUNKY PŘI WARFARINU

OBSAH

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ Z MEDUŇKY LÉKAŘSKÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Lédlová.

Vzhledem k problémům se spaním jsem pila před spaním 1 šálek čaje z Meduňky lékařské. Nyní jsem nucena užívat Warfarin z důvodu arytmie srdečních předsíní a nejsem si jista, zda lze tento čaj požívat i nadále.
Děkuji za odpověď.
Lédlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U čaje z meduňky lékařské nebyl prokázán vliv na srážlivost krve ani na účinky Warfarinu. Meduňka by při Warfarinu vadila, jen když byste zkonzumovala opravdu velké množství její listů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Co nejlépe pít během léčby Warfarinem

Bylinné čaje pijte pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen vůbec. Ovocné čaje lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje je rovněž možné pít bez omezení.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PÍT PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kulová.

Dobrý den,týká se toto omezení pití čaje ze zázvoru i při užívání Balacogy a Eliquis,které mi byly naordinovány pro léčbu plicní hypertenze a srdečních chlopní.
Děkuji za odpověď
Kulová Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo hlášeno, že ve vzácných případech zázvorové produkty způsobují krvácení a jejich užívání s jinými léky, které mohou také mohou způsobit krvácení, jako je Apixaban (Eliquis), se může toto riziko zvýšit. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě, červená nebo černá dehtová stolice, nebo pokud vykašláváte nebo zvracíte čerstvou nebo sraženou krev, která vypadá jako mletá káva a nebo pociťujete silnou bolest hlavy a slabost.

Lék Balcoga, který obsahuje látku Sildenafil, zázvor nijak neovlivňuje. Zároveň se ani nijak neovlivňuje Balcoga s Eliquisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Nevhodné potraviny

Z jídelníčku škrtněte potraviny s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K (listová a košťálová zelenina, zelené čaje), ale zachovejte pestrou skladbu stravy se zastoupením potravin s nižším a stabilním obsahem tohoto vitaminu. Konzumujte mléčné výrobky, cereálie, pečivo, chléb, rýži, brambory, maso, ryby, vejce, ovoce, ze zeleniny rajčata, ředkvičky, kukuřici, cibuli, mrkev, květák, celer, cukety, z tuků spíše slunečnicový olej a v rozumné míře máslo (příliš mnoho mléčného tuku neprospívá cévám).

Vyvarujte se náhlých změn jídelníčku i jednorázových gastronomických excesů (kilo brokolice nebo špenátu na posezení opravdu ne).

Nepřehánějte to s alkoholem a natrvalo odložte cigaretu, abyste chránili cévy, kterým nikotin velmi škodí. Bez rizika ovlivnění účinnosti warfarinu je možné pít jeden drink denně (0,5 l piva, 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu), záleží však na celkovém zdravotním stavu – pití alkoholu proto vždy konzultujte se svým lékařem. Naopak nejvýznamnějším faktorem snižujícím účinek warfarinu je vysoký příjem vitaminu K potravou.

Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.

Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin

Černý nebo zelený

I když čaj je uváděn jako prospěšná tekutina, ne vždy může být jeho působení příznivé, tato skutečnost se týká právě pacientů užívajících lék Warfarin.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vitamin K a katechiny, které mohou potenciálně působit proti účinkům některých léků na ředění krve, předpokládá se tedy, že pravidelná konzumace zeleného čaje by mohla ovlivnit působení léku Warfarin.

Černý čaj

Velké množství černého čaje může snížit účinnost léku Warfarin a zpomalit srážení krve. Může dojít k poklesu účinku Warfarinu, který snižuje srážení krve, a tím se může zvýšit riziko srážení. Není jasné, proč se tato interakce objevuje.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVANÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šindlerova.

prosim o odpověd, mohu pít po obědě pivo , příležitostně becherovku děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin není vhodné kombinovat s alkoholem. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti a alkohol v pivu nebo v Becherovce může ovlivnit účinky warfarinu. Pití velkého množství alkoholu může změnit účinnost warfarinu. Pokud tuto kombinaci již užíváte, tak je potřeba pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Podle výsledků pak bude možná potřeba změnit dávku vašeho warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Warfarin a citrony

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin zřejmě tím, že omezují její vstřebávání. Proto při používání citronů do čaje používejte selský rozum a dávku nepřežeňte.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouha musí být pauza u pití šalvějového čaje? Týden pít a týden pauza?? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvějový čaj příprava

Bylinné čaje

I některé bylinné čaje mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Mezi tyto bylinky patří:

  • Andělika
  • Anýz
  • Arnika
  • Čertovo lejno
  • Vachta
  • Konopí
  • Paprika
  • Celer
  • Heřmánek
  • Hřebíček
  • Dymnivka
  • Brusinka
  • Ďáblův dráp
  • Pískavice
  • Řimbaba
  • Česnek
  • Kuklík
  • Zázvor
  • Jinan (Ginkgo biloba)
  • Jírovec
  • Lékořice (kořen)
  • Šalvěj (kořen)
  • Libeček (kořen)
  • Tavolník
  • Cibule
  • Petržel
  • Mučenka
  • Topol
  • Hořkoň
  • Jetel
  • Routa
  • Serenoa
  • Kurkuma
  • Dubová kůra

Buďte rovněž velmi opatrní při užívání různých preparátů podporujících hubnutí nebo při redukční dietě s vysokým obsahem proteinů. Raději vždy svůj postup konzultujte s lékařem.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z KOPŘIVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Mikota.

Dobrý den,
není mi jasná doba pítí čaje - v článku se doporučují pitné kůry od 14 dnů
až po 6 týdnů - tak jak dlouho tedy čaj pít ?
Děkuji Mikota

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj z kopřivy

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Dieta při warfarinu

Dieta při léčbě warfarinem není přímo nutná. Je ale důležité, aby si pacient hlídal příjem potravin obsahující vitamín K, protože jak příliš nízký, tak ale i naopak vysoký, případně kolísavý příjem tohoto vitamínu může léčbu warfarinem zkomplikovat. Lék warfarin totiž funguje na tom, že blokuje účinku tohoto vitamínu v lidském organismu (vitamín K má vliv nejen na krvácivost, ale i na léčbu osteoporózy, na stavbu a stav kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech).

Při nasazení léčby tímto lékem by měl pacient svého lékaře informovat také o tom, jestli drží nějakou dietu, případně jestli se stravuje nějakým alternativním způsobem (veganství, vegetariánství a jiné).

Celkově se ale nedoporučuje měnit výrazně složení nebo množství stravy, je jen třeba dbát na pestrost stravy a nepřejídat se (ani nehladovět). Stejná doporučení platí i pro nápoje. Pití alkoholu není u warfarinu zakázané, ale musí být velmi omezené (stejně jako u jiných léků), doporučuje se maximálně jednou denně třeba 0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu. Více alkoholu se nedoporučuje.

Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP