Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČITELSTVÍ

OBSAH

Vaření s ačokčou

Zde je seznam receptů, jak připravit chutná a zdravá jídla z ačokči: vaření s ačokčou.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Diskuze

V diskuzi GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Ginko biloba je fakt super strom s mnoha využití. Jak na čaje tak já například zobu ginko v tabletkách na podporu soustředění.

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Pěstování ačokči

Tady je podrobný návod na pěstování ačokči.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobry den,
na rukou, loktech kotnicich brise a bocich se mi objevili male puchyrky, ktere po zmacknuti vylucuji tekutinu. Jedna kozni lekarka me lecila na precitlivelost, druha zacala se svrabem. nikdo v mem okoli ho nema. . . Prosim o radu, pri jake teplote umira zakozka. jedna se mi hlavne o nejnizsi teplotu, obleci snaze necham vymrazit nez vyvarim. pri jakem mrazu zakozka umira? predem diky za info.
od diagnostiky svrabu jsem asi paranoidni, vse mi svedi 3x vic. osobne si ale myslim, ze se o svrab nejedna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tomáši, kdyby se při tak masivním výskytu, který popisujete, jednalo o svrab, tak byste pociťoval přímo útrpné svědění. Navíc příznaky, které popisujete spíše nasvědčují na atopický ekzém. Ten se může objevit jako důsledek předchozího stresu nebo jako reakce na některý alergen z potravy. Ve hře je i vnější zyvinění, například reakce na mýdlo nebo i špatně vymáchané prádlo, kde zbytky pracího prostředku mohou vyvolat takovéto projevy.

Atopický ekzém a jak se ho zbavit?
Léčbě ekzému by měla předcházet návštěva dermatologa, který bude ochoten k odběru malého vzorku kůže, který odešle k histologickému vyšetření. Důležitá je také následná návštěva alergologa, který zjistí pomocí testů vzdušné a potravinové alergeny. Hlavní a základní léčba atopického ekzému je zevní. Léčiva, která může předepsat jen lékař jsou kortikoidy. Není vhodné je nadměrně užívat, jelikož mají velké množství nežádoucích účinků, ale na ekzém jsou výborně učinné. Jsou to hormonální prostředky ve formě mastí, krémů, roztoků popřípadě mlék. Mají silné protizánětlivé účinky a v akutních fázích ekzému jsou pro léčbu nepostradatelné. Je důležité řídit se u nich předepsanými zásadami a užívat je dle doporučení lékaře. Přípravky (masti) se používají pouze bodovitě, nejsou určeny k promazávání celého těla, pouze na postižené partie! Silnější vrstva léku neznamená větší účinnost, naopak je větší zátěží pro kůži. Nepoužívají se dlouhodobě. Doporučuje se intervalová léčba. K doléčení a celkovému zahojení akutního projevu se předepisují přípravky nehormonální a slabší, jako je například zinková pasta. Existují však další možnosti léčby, kterými můžete příznaky ekzému mírnit. V první řadě je velmi důležité dodržovat správnou životosprávu, omezit kontakt s alergeny a naučit se s tímto onemocněním žít. Jelikož kůže bývá suchá, je potřeba ji stále promašťovat. V lékarně je spousta přípravků, každý nemocný by si měl vyzkoušet, který mu nejlépe vyhovuje. Osvědčené jsou například masti a mléka Excipial, Ung, Linola, Lipobase a jiné. Pro extrémně vysušenou pokožku je vhodná i vazelína. V lidovém léčitelství se doporučovalo vepřové sádlo, ovšem bez konzervantů. U někoho zase postačí dobrý olivový olej lisovaný za studena. Za pokus jistě stojí i některé dopňky stravy, které pomáhají posilovat imunitu a schopnost organismu vyrovnávat se s alergeny. Postižený člověk atopickým ekzémem by měl spíše upřednostňovat sprchu před koupáním. Když už koupele, tak se doporučují promašťovací oleje, například Salus. Je nutné vyvarovat se pěnám a agresivním sprchovým gelům. Doporučuji sprchování vlažnou vodou a po koupeli pokožku namazat. Často se ke zklidnění zánětu používají vlažné obklady s Jarischovým roztokem. V některých případech, pokud pravidelná a správná léčba nezabírá, může lékař poslat pacienta na světloléčbu - fototerapii. Je u ní nezbytná pravidelnost, obvykle se provádí po dobu tří měsíců 1 - 3 krát týdně. Ekzém příznivě ovlivňuje i pobyt u moře, přiměřené slunění může zlepšit stav kůže na několik týdnů až měsíců. Některé pojišťovny dokonce přispívají na ozdravné pobyty alergikům a atopikům.
Takže Tomáši, nejdříve změnte kožního, navštivte alergologa, omezte konzumaci hlavních alergenů (kravské mléko, vejce, čokoláda, vlašské ořechy, citrusové plody nebo lepek), snažte se nestresovat a proti svědění si nechte napsat lék Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová

Význam v léčitelství

Vanilka má několik léčivých vlastností, například působí příznivě na nervy, má uklidňující účinky, pomáhá i při únavě. Dříve se používala ke snížení horečky nebo jako afrodiziakum. Hlavní složka vanilky je příbuzná lidskému feromonu.

Zdroj: Vanilka

Cibule na vypadávání vlasů

Cibulovou tinkturu smíchejte s odvarem z dubové kůry a vetřete do vlasů. Příprava tinktury: Nadrobno nasekejte 2 větší cibule a louhujte 10 dní v 1/2 litru režné kořalky.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Ačokča foto

Fotografie, na kterých je vidět ačokča: ačokča foto.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Lopuch

Léčivý odvar z listu a kořene lopuchu je vhodný ve formě zábalu nebo obkladů. Působí antisepticky a pomáhá především u mastné a aknózní pleti. Léčí záněty v pokožce a používá se i na otoky. Bylina považovaná za plevel je též v českém léčitelství velice ceněna.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Rozkrojená cibule v místnosti

Syrová cibule má neuvěřitelné antibakteriální schopnosti. Syrovou cibuli rozkrojte a dejte ji do místnosti, ve které se nacházíte. Cibule vyčistí místnost od choroboplodných bakterií. Tuto cibuli již nekonzumujte, vstřebáním bakterií se stává toxickou.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Léčebné účinky

Některé druhy lobelek se používaly v lidovém léčitelství. Například Lobelia inflata se využívala jako indický tabák. Užití této lobelie při kardiovaskulárním onemocnění může mít nepříznivé účinky.

Lobelia byla používána v tradiční medicíně jako lék na respirační choroby. Dva druhy, L. siphilitica a L. cardinalis, byly kdysi považovány za lék na syfilis. Bylinkář Samuel Thomson popularizoval léčivé použití lobelek ve Spojených státech na počátku 19. století.

Zdroj: Lobelka

Cibule s cukrem

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby cibule pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy.

Dávkování: Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců.

Účinky: Cibule s cukrem je zázračný elixír, který pomůže nejen na kašel a nachlazení, ale i na škrábání v krku, rýmu, zánět průdušek nebo i chřipku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Ricinový olej na vlasy, pleť, nehty, obočí a řasy

V tradičním lidovém léčitelství se ricinový olej používá jako zábal na vlasy při potížích s padáním vlasů nebo obočí a k jejich posílení. Dále je ricinový olej dobrý na promaštění suché pokožky, k posílení řas a jejich růstu, dále na lámavé a třepící se nehty a také na obočí. Používá se k regeneraci pokožky a problematické pleti, na pleť se sklonem k pigmentaci. Některé ženy se s ním odličují, ale chce to cvik, protože olej je hustší, případně je možné ho naředit jiným olejem. Uplatňuje se také na olejové zábaly při potížích s klouby a svaly. Je bezbarvý, téměř bez vůně, zato se vyznačuje svou na olej nezvyklou hustotou a mazlavostí.

Vlasy

Na vlasy se aplikuje ricinový olej ve formě zábalů nebo se vtírá ke kořínkům. Do vlhkých vlasů a na pokožku hlavy vetřete ricinový olej, vlasy zabalte do igelitu, poté přikryjte ručníkem, uvažte do turbanu a nechte působit asi 15–30 minut. Poté důkladně umyjte jemným šamponem nebo jádrovým mýdlem. Je možné si udělat také zábal z vaječného žloutku a ricinového oleje. Vše se našlehá a nanese na vlasy, nechá se působit asi půl hodiny pod igelitem, navrch dejte ručník. Poté je třeba vlasy důkladně umýt. Několik kapek lze použít i přímo na suché vlasy pro jejich oživení a na suché konečky. Roztřepené konečky vlasů se zaobalí a při správné aplikaci nejsou vlasy mastné, ale vypadají bohatší. Ricinový olej se dle tradičního lidového léčitelství tedy využívá nejen k péči o drsnou a suchou pokožku, ale i při problémech s vlasy a padáním vlasů.

Řasy

Na řasy aplikujte ricinový olej kartáčkem z nepoužívané (omyté) řasenky nebo vatovou tyčinkou ke kořínkům řas. Pravidelné používání ricinového oleje může dle tradičního lidového léčitelství podporovat růst a zhoustnutí řas. Pozor, u citlivých osob může dojít k nečekané reakci, proto před samotnou aplikací raději vyzkoušejte ricinový olej na menší části pokožky. Aplikujte navečer.

Jiné využití

Ricinový olej lze využít také na obočí. V tradičním lidovém léčitelství se používá pro posílení růstu a zhoustnutí obočí. Dále je možné aplikovat ricinový olej na nehty – nejlépe na noc – pro jejich regeneraci a zpevnění, můžete si udělat i zábal na ruce (natřít olejem a asi na půl hodiny navléknout bavlněné rukavice). Olej můžete nahřát. Přispívá i k vyhlazení a čištění pleti. A nezapomeňte rovněž na ricinové zábaly při bolestech kloubů a svalů, kdy ricinový olej pomáhá při bolestech, ale také velice příznivě ovlivňuje a stimuluje lymfatický systém.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Další doporučení

Lidové léčitelství (ale nejen to) doporučuje zvýšit i příjem zinku při onemocnění svrabem, neznamená to ale, že by zinek dokázal léčit svrab, to opravdu nedokáže. Ale napomáhá při léčbě sekundárních infekcích, které často svrabové onemocnění provázejí. Tyto infekce vznikají většinou v otevřených kožních ranách. Svrabová kožní vyrážka je velmi nepříjemná, a její svědivost může vést k tomu, že se člověk neustále škrábe, a tak si na kůži „vytvoří“ otevřené ranky, které jsou velmi náchylné k různým infekcím. A právě na léčbu těchto infekcí je dobrý příjem zinku.

Na čem se lidové léčitelství shoduje s lékařskými odborníky, je, že není důležité jen přímé ošetření pacienta, ale stejně důležité je i zamezit šíření svrabu tím, že se musí pořádně vyprat všechny textilie, s nimiž pacient přišel do kontaktu. Pokud by se tak nestalo, svrab se může i nadále šířit, protože oblečení se s vysokou pravděpodobností roztoči zákožky svrabové ukrývají a „čekají“ na svou příležitost.

Kontroverzi při likvidaci svrabu vzbuzuje boritan sodný neboli borax, který bývá součástí různých pracích a čisticích prostředků. Ukazuje se, že na likvidaci svrabu je sice borax účinný, ale zároveň není zrovna pro lidi bezpečný. Rozhodně by se neměl aplikovat přímo na pokožku. Stejně tak je na to i bělidlo, které dokáže zabít roztoče, ale také nesmí přijít do kontaktu s pokožkou.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Jak zpracovat kořen z lékořice

Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství, tak i v praktickém lékařství. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim. Sušení probíhá při teplotě kolem 30 °C. Bylina má výraznou vůni a lehce štiplavou chuť. Z kořene lékořice se připravuje extrakt, a to tak že se kořen naseká na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Extrakt má potom podobu takzvaného pendreku.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokči regulují metabolismus tuků, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak přispívají ke zvýšení HDL cholesterolu, tedy toho dobrého. Díky těmto výhodám je ačokča ideální pro jedince trpící nadváhou a vysokým cholesterolem.

Blahodárné účinky této rostliny byly prokázány v mnoha klinických studiích. Osivo této rostliny je velmi doporučováno při léčbě hypertenze. Plody ačokči obsahují pektin, kyselinu galakturonovou, minerální látky a steroidní sloučeniny.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Mimořádně odolný strom

Strom ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) dosahující výšky až 50 metrů je dnes opravdovou raritou. Jedná se o velmi odolnou dřevinu, která je pravděpodobně nejstarší na naší planet - nezměněný je více než 150 milionů let a pravděpodobně pamatuje i dynosaury. Najít ho můžeme už jen v úzkých oblastech Číny a příkladem jeho odolnosti jsou také zprávy z míst výbuchu atomových bomb shozených na města Hirošimu a Nagasaki. Stromy Ginkgo biloba byly totiž jediné, které přežily atomový výbuch.

Zdroj: Ginkgo biloba – strom s tisíciletou tradicí v oblasti léčitelství

Neem

Od pradávna se plody, listy, květy a kůra stromu neem používaly k léčebným účelům. Používá se k léčbě kožních onemocnění a ekzémů. V lidovém léčitelství se neem používal pro stavy způsobené hmyzem pro své insekticidní vlastnosti. Proto může být neem použit k léčbě příznaků svrabu doma. Neexistují dostatečné důkazy k prokázání účinnosti neemu na svrab, přesto je často doporučován jako jeden z domácích léků na svrab. Můžete použít listy neemu, udělat pastu tak, že je rozdrtíte s trochou vody a vzniklou pastu poté nanesete na vyrážky jako bylinnou pastu na svrab.

Zdroj: Domácí lék proti svrabu

Sklizeň a sušení

Majoránka se sklízí v době květu a pak na podzim, než přijdou mrazy za slunného počasí v poledne, aby rostlina nebyla vlhká. V příznivých polohách lze sklízet i 3x do roka. Majoránka se suší ve svazečcích ve stínu na vzdušném místě. Sušením na slunci anebo při teplotě nad 40 °C ztrácí cennou silici. Kromě 1–2 % vonné majoránkové silice obsahuje 4–5 % tříslovin a hořčíku, mentol a podobně.

V lidovém léčitelství se majoránka používá k přípravě čajů, které mají uklidňující a močopudný účinek, podporují činnost zažívajícího ústrojí a chuť k jídlu. Dříve se ze silice vyráběla takzvaná „Zelená mast“ na různá kožní onemocnění (dnes v tomto nahrazena „Indickým konopím“). Připisují se jí rovněž účinky proti bolení hlavy a kornatění cév.

Zdroj: Majoránkový čaj


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP