Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIPOM NA OBLIČEJI

OBSAH

Léčba lipomů.

Lipomy obvykle nevyžadují žádnou léčbu, protože většina z nich nakonec zastaví svůj růst a zůstanou neomezeně dlouho bez problémů. Občas se může lipom vytvořit v místech, která interferují s pohybem sousedních svalů, a pak takový stav vyžaduje chirurgické odstranění.

K dispozici je několik metod:

  • Lipom se dá odstranit jednoduchým chirurgickým vyříznutím. Obvykle stačí naříznout kůži a přes tento malý otvor lipom vytlačit, jako akné.
  • Lipom se dá také odstranit pomocí liposukce, kdy se provede jeho odsátí tenkou kanylou, zavedenou do podkoží.


Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi LIPOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Ulrichová.

Dobrý večer, dnes mi na MR zjistili - rozsáhlý lipom vpravo v m.gluteus medius a minimus. Můžete mi prosím napsat o co se jedná ? Něco jsem si přečetla, ale nevím, jestli tomu chápu dobře. Děkuji Andrea.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipom

Lipom obrázky

Fotografie, na kterých jsou vidět lipomy, jsou zde: lipom foto.

Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi OBRÁZEK LIPOMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,poradíte mi kde si můžu nechat chirurgicky odstranit lipom?Jedná se o intramuskulární lipom levého stehna.Nález na UZ a MRI mám k dispozici.Zkušený ortoped mi kdovíproč řekl že mě asi pošle po konzultaci na Bulovku.To jsem odmítla ,Bulovka má hodně špatnou pověst.Podle diskuze tady je to jednoduchá operace tak nevím proč mi to ortoped komplikuje.Hledám tedy kde by mi lékař odstranil tento lipom v rámci jednodenní chirurgie.děkuji za radu Iva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, četla jsem Váš příspěvek a ráda bych Vam poradila,doufám,že dobře. Měla jsem delší dobu bolesti v levém třísle. Gynekolog řekl,že jsem v pořádku. Měla jsem podezření na tříselnou kýlu. V nemocnici v Benešově mě doktor ujišťoval,že to kýla není. Bolesti přetrvávaly a vytvořila se mi nad tříslem boule. Našla jsem si jednodenní chirurgii v Palase Athena, kde mě vyšetřil p.primář, poslal na sono a zjistli mi tříselnou kýlu. Po jednodenním zákroku,ktery hradí pojišťovna a jedné noci jsem v pohodě a odstranili mi zároveň i prý objemný lipom-to byla ta boule. Palas Athenu v Praze 4 mohu jen doporučit. Držím palce J..P.

Zdroj: diskuze Obrázek lipomu

Aterom versus lipom

Aterom se nachází v horních vrstvách kůže a jeho obsah je viditelný přes průsvitnou kůži, takže má určitou barvu, zatímco lipom, který se nachází v hlubších vrstvách kůže, má stejnou barvu jako tělo. Lipom je nezhoubný nádor skládající se z tukových buněk, díky tomu je někdy mylně označován jako tuková cysta. Lipom roste pomalu pod kůží v podkožní tkáni. Nejvíce se vyvíjí v dospělosti, nejčastěji se pak objevuje ve středním věku. U obou pohlaví je četnost výskytu stejná, přičemž u žen se více vyskytují osamělé lipomy a u mužů zase převažují shluky lipomů.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim Lůbal.

Dobrý den, buďte tak hodný a pošlete mi návod na přípravu mastičky na lipom. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Příznaky a projevy lipomů

Lidé si často vůbec ani neuvědomují, že se u nich vyvíjí lipomy, dokud se nerozrostou do dostatečné velikosti, aby byly vidět nebo cítit hmatem. Růst lipomů probíhá pomalu v průběhu několika let.

Nejčastější projevy lipomů:

  • Lipomy mohou mít kopulovitý nebo vejčitý tvar o průměru od 2 do 10 cm. Některé lipomy mohou růst i do ještě větších rozměrů.
  • Lipomy bývají měkké a hladké a snadno se přemísťují pod kůží při zatlačení prstem.
  • Některé lipomy mají gumovou nebo těstovitou konzistenci.
  • Lipomy se nejčastěji objevují jako tukové pupínky na rameni, krku, trupu a na pažích, ale mohou se objevit kdekoliv na těle, kde je tuková podkožní tkáň. Zde pak bývají lipomy na čele, lipomy na hlavě, lipom na obličeji.
  • Většina lipomů bývá bez příznaků, ale některé lipomy jsou bolestivé při stlačení. Takový bolestivý lipom bývá obvykle angiolipom. Angiolipom je tukový lipom, který je navíc ještě prorostlý malými krevními cévkami.

Zdroj: Lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem LIPOM ODSTRANĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Dobrý den,
mám lipom v oblasti žaludku. Slyšela jsem, že jeho odstranění není nic závažného, ale že je pod ním kilní jamka, kterou je potřeba zašít.
Chtěla jsem se zeptat, zda musím být potom na neschopence, jelikož mám namáhavou práci nebo jde jen o jednodenní zákrok.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná excize lipomu - jeho chirurgické vyjmutí je jednoduchý jednodenní zákrok, ale rekonvalescence rány trvá minimálně týden, kdy je nutné ránu nijak nenamáhat, aby se mohla utvořit jizva. Když tuto fázi podceníte, tak by se rána mohla hojit i delší dobu a k tomu byste dostala jako odměnu nepěknou jizvu. Minimálně do vytáhnutí stehů byste se měla zdržet fyzické námahy břišních svalů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lipom odstranění

Lipom, jak vzniká?

Příčina tvorby lipomů je zatím neznámá. Z dlouhodobého sledování těchto jevů je patrné, že lipomy mohou být ovlivněny genetickou predispozicí, protože mnoho pacientů s lipomy pocházejí právě z rodin, kde se tyto nádorky vyskytovaly. Někdy může lipom vyprovokovat i zranění, jako je tupý úder do některé části těla, a to pak může vyvolat růst lipomu.

Zdroj: Lipomy

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý deň vedeli by ste mi prosím poradiť ako sa varí masť na lipom? Veľmi pekne ďakujem

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Recept

Ingredience: 1 díl tmavého (například lesního) medu, 1 díl celozrnné mouky, obvaz nebo gáza

Postup: Promíchejte stejné množství medu a mouky. Následně naneste 5 až 10 mm silnou vrstvu směsi na lipom. Celé místo pak překryjte obvazem nebo gázou. Směs by měla na lipom působit minimálně 36 hodin. Po této době obvaz odstraňte, místo omyjte vodou a proceduru znovu opakujte. Celkově byste měli postup zopakovat alespoň 5krát. Po skončení kúry začnete pozorovat, jak se tuková tkáň zmenšuje.

Zdroj: Tuková bulka

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Novak.

Dobry den, nasel jsem si na leve strane pod kuzi pred zaludem nebolestivou bulku velikosti maleho hrasku, je pruzna a neni tedy moc tvrda. Potreboval bych poradit o co by mohlo jit. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše půjde o neškodný lipom - tukovou bulku. Ale pro jistotu si to nechte vyšetřit v ordinaci kožního lékaře, který může pomocí různých vyšetření zjistit více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v penisu

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V TĚLE U PÁNEVNÍ KOSTI VELIKOSTI FAZOLE NEBOLESTIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šášková.

Dobrý večer.Našla jsem si na těle v přední části na levém straně u pánevní kosti bulku,nádorek velikosti fazole.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to bude neškodný lipom. Ale abyste měla jistotu, tak zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v těle u pánevní kosti velikosti fazole nebolestivá

Lipomy pod kůží

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží na ruce, na zádech, na hlavě, na břiše. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, případně pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Diskuze

V diskuzi LIPOM 2CM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona Odehnalova.

Dobry den, po 3 letech bolesti mi dnes konecne nasli 2cm lipom v podkozi leveho hypogastria. Vysetreni na CT, MRI, sonu, gyn. laparoskopii ani pri kolonoskopii nic neodhalilo a v podstate mi bylo receno, ze si vymyslim. Dnes jsem byla u jine lekarky na sonu a ona okamzite vedela a lipom nasla. Vzhledem k tomu, ze je stale bolestivy, necham si jej odstranit. V minulosti jsem mela boreliozu, benigni tumor prsu, jsem alergicka a nyni se lecim se spalovou anginou. Testy na IgM borelie byly pozitivni, ceka se na WB. Loni jsem mela pul roku problem s polykanim. Bolest se stupnovala, ale nikde nic nenasli a take naznacili, ze si vymyslim. Pak to nejak odeznelo, ale od te doby mam kazdy druhy mesic bud 2 tydny kasel nebo anginu. Jiz nekolik let mam zvysene crp i leukocyty. Mohou byt nekde v krku take lipomy nebo jde o neco s imunitou ci jde o spojeni se spalou nebo boreliozou? Dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipom 2cm

Jak vypadá akné na obličeji

Zdroj: Uhry na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem LIPOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobrý den,píše se tu,že odstranění lipomu je ambulantní zákrok,jaký důvod tedy má chirurg,který mě objednal na odstranění lipomu ze zadní části stehna do nemocnice s pobytem na 3dny.Mám tam 2 větší-(cca8x5,5x4cm) a 2 menší lipomy-(2x2cm)Prý mi dají celkovou narkozu,je to nutné?Mohli by mě to vyndat někde ambulantně?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto velkého počtu excizí je hospitalizace normální. Obvykle se nepoužívá celková narkóza, ale jen umrtvení dolní části těla pomocí lumbální punkce. Ambulantně by to šlo udělat postupně po jednom, ale to by bylo tak na měsíc. Tahle rychlejší varianta je pro vás lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lipom

Tukové boule u psa

Tukové boule neboli lipomy u psa jsou nezhoubné nádory z tukové tkáně. Lipomy rostou pomalu pod kůží a v podkožní tkáni a většinou nejsou pro zvířata příjemné. Obvykle jsou měkké a pod kůží mají omezenou pohyblivost. Časem mohou dorůst do větších rozměrů a mohou bránit v normálním pohybu v případě, že se nacházejí mezi nohama, na hrudi nebo v axilární oblasti předních nohou (jakoby v podpaží). Lipomy často rostou na břiše, ale mohou se vyskytnout kdekoliv na těle. U většiny psů, kteří mají lipom, se nezřídka objeví další nádory, které však nemusí být nutně zhoubné či metastatické. Každý kožní novotvar by měl zkontrolovat veterinář.

V souvislosti s benigními (nezhoubnými) lipomy se můžete setkat s pojmem infiltrativní lipom u psa. Jedná se o druh lipomu, který napadá svalové a vazivové tkáně, a proto se musí odstraňovat.

Liposarkom je nádor maligní (zhoubný), jenž se může dále šířit (metastazovat), a to do plic, kostí a dalších orgánů. Tento nádor je sice vzácný, ale i přesto by ho měl veterinární lékař brát při vyšetření v potaz.

Lipomy obvykle nevyžadují léčbu, protože ve většině případů zastaví svůj růst a psovi nepůsobí problémy. V případě potřeby se lipomy odstraňují při chirurgickém zákroku, kdy se kůže nařízne a bulka se vymáčkne. Poté se kůže zašije.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Co je to tuková bulka

Lipom je nezhoubný nádor tvořený tukem – tuková tkáň či uzlina v měkké tkáni, pod kůží pohyblivá, rostoucí pomalu, obvykle nebolestivá. Vyskytuje se na zádech, v podpaží, v prsu, na noze, na krku, na hýždích (na zadku), může se objevit prakticky kdekoliv na těle, a to bez zjevných příčin. Konzistence lipomu je nepoddajná, vyskytuje se jednotlivě nebo i v seskupeních. Pokud svým umístěním a velikostí lipomy utlačují nerv, mohou i bolet.

Když se u někoho vyskytují lipomy na více místech, nebo se po odstranění stále vrací, může jít o problém související s nedostatkem lecitinu či některých vitaminů, například E nebo C. Léčba by se tedy měla zaměřit na zdravou životosprávu a vhodnou detoxikaci organismu. Důležitý je také pitný režim a omezení nasycených tuků v potravě.

Další možnou příčinou může být vrozené oslabení tukové tkáně a poruchy spojené s tukovou látkovou přeměnou.

Zdroj: Tuková bulka

Léčba

Lipomy se většinou odstraňují z estetických důvodů, neboť jinak neznamenají nijak závažný problém. Bývá to obvykle jednoduchý výkon, protože jde o nádory přesně ohraničené, nezasahující do okolních tkání. Odstranění lipomu představuje většinou chirurgický zákrok, někdy se používá také liposukce. Pokud je lipom rozsáhlejší, rychle roste a vadí při pohybu, provádí se biopsie a následné mikroskopické vyšetření.

Obvykle se lipomy vyskytují v podkoží, mohou se však objevit i ve vnitřních orgánech, například v jícnu nebo v žaludku. Velmi vzácně se z lipomů stanou nádory nebezpečnější až zhoubné, je tedy vhodné jakékoliv změny ve velikosti, konzistenci a bolestivosti lipomu sledovat.

K dlouhodobé prevenci se používá přípravek Lecitamin, který čistí cévy, snižuje cholesterol a odbourává krevní tuk. Za účelem redukce tuku a vzniku lipomů jsou k dostání rovněž bylinné čaje a masti, doporučují se bylinné či solné koupele.

Zdroj: Tuková bulka

Vyrážka na obličeji ze stresu u dospělých

Na kůži se odráží aktuální stav našeho organismu. Tvoří hranici mezi vnitřním a vnějším. Na kůži se může odrazit nejen stav a fungování vnitřních orgánů, ale i naše emoční naladění. Při stresu, obavách a úzkostech se může zhoršit chronické kožní onemocnění, jak je viditelné například u atopického ekzému, nebo se může objevit nové kožní onemocnění, kde je možné jmenovat například kopřivku.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP