Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÝTKO

OBSAH

Zánět žil v lýtku

Při zánětu žil v lýtku si zaslouží pozornost lékaře oteklé lýtko, které vzniklo bez zevní příčiny. Pravděpodobně se jedná o zánět žilního systému s možností vzniku trombu, a tudíž o závažné onemocnění s rizikem plicní embolie. V tomto případě je třeba vždy co nejdříve navštívit specializovanou cévní ambulanci.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Čtyři měsíce užívám Eliquis 5 mg. tbl. na trombózu žilní v lýtku DK, lýtko bolí ne pravidelně, ne intenzivně, chci vědět zda to je běžné nebo špatně a obrátit se okamžitě na lékaře, jsem pod lékařskou kontrolou. Děkuji

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Zánět šlach na noze

Při zánětu šlach na spodní části chodidla je bolestivý vějíř šlach, který odstupuje od patní kosti a upíná se na spodní stranu prstů. Příznaky nemoci jsou různorodé. Mohou začínat bolestí připomínající potíže s Achillovou šlachou až po bolestivost klenby, již cítíte při každém došlapu. Tento druh onemocnění velmi často postihuje běžce i ostatní sportovce. Běžný je také u amatérských sportovců, kteří mají špatnou techniku a nevhodně zatěžují chodidlo. Zánět šlach se často objevuje po promrznutí chodidla nebo při delším užívání nevhodné obuvi. Nemusí postihnout pouze chodidlo, ale také kotníky, lýtko, koleno, kyčle nebo pohybový aparát horních končetin. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Vyhřívané vložky do bot pro děti

Vyhřívané vložky do bot pro děti obsahují 1 pár vyhřívaných vložek do bot (na nabíjecí baterie). Dětské vyhřívané vložky do bot jsou měkké a velmi příjemné na nošení. Jsou navrženy a zpracovány tak, aby dětem zajistily co nejvíce pohodlí. Vyhřívané vložky do bot jsou složené z několika vrstev, přesto je jejich výška pouze 3 mm, aby výškově nepřekážely v botách. Lze je také upravit podle velikosti nohou zastřižením podle vyznačených čar. Vyhřívané vložky do bot jsou určeny všem, kteří chtějí mít své nohy stále v teple za každého počasí. Lze je použít také při jakémkoliv sportu včetně jízdy na lyžích, snowboardu, při jízdě na koni, horské turistice anebo kdekoliv v přírodě, nebo při práci v chladném prostředí. Vyhřívané vložky do bot jsou také ideální pro děti trpící zhoršenou krevní cirkulací v končetinách.

Výhody: Vložky jsou tvořené několika vrstvami, existuje možnost jejich úpravy dle zvolené velikosti, udržují tělesnou teplotu, mají nabíjecí baterie typu Li-ion. Jsou vyrobeny tak, aby vás zbavily prochladnutí nohou. Neočekávejte však, že budete pociťovat přílišné horko. Nohy by se vám totiž nepříjemně potily, a to je nežádoucí. Vyhřívané vložky do bot udržují tělesnou teplotu tak, aby mohla krev bez problému proudit až ke konečkům vašich prstů. To je jedinečný princip přiměřeného vyhřívání těchto vyhřívaných vložek do bot.

Napájení: Druh napájení tvoří jednu z hlavních výhod. Vložky do bot jsou napájeny Li-Ion bateriemi, které mají větší kapacitu než jiné baterie. Každá vložka má svůj zdroj napájení. Baterie lze snadno a bezpečně umístit do kapsičky pružného návleku na lýtko nebo kotník, přičemž mohou být uvnitř nebo vně nohavice.

Použití: Použití těchto vyhřívaných vložek do bot je naprosto stejné jako použití těch klasických, to znamená, že se dávají se mezi ponožku a vlastní botu.

Zde můžete vidět ceny vyhřívaných vložek do bot.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Přístroje na měření cukru v kapilární krvi

Měření cukru v krvi se provádí zejména u pacientů s již diagnostikovanou cukrovkou, dále pak u pacientů s podezřením na toto onemocnění. V důsledku dlouhodobě zvýšené hladiny glukózy v krvi dochází k různým metabolickým změnám, kterou mohou vést k závažným zdravotním komplikacím. Mezi ně patří především urychlení procesu aterosklerózy („ucpávání cév“), poškození ledvin, zhoršování zraku a postižení nervů. Proto měření provádí i praktický lékař při preventivních prohlídkách.

K měření se používají dnes už převážně automatické přístroje zvané glukometry, které stanovují hladinu glukózy po nanesení kapky krve na testovací proužek. K dispozici jsou kompletní sety, které obsahují vlastní glukometr, několik proužků, autolancetu a lancety. Kapka krve se v domácím prostředí získává pomocí speciálních odběrových per – takzvaných autolancet. V tomto peru je vždy vyměňována jen jehla, takzvaná lanceta. Většina dnešních autolancet má nastavitelnou hloubku vpichu pro snížení bolestivosti při odběru. Standardně se vpich provádí na bříšku některého z prstů ruky. Pro větší pohodlí pacienta je však možné odebrat vzorek krve i z jiného (alternativního) místa (vyvýšená svalová část na palcové straně dlaně, vyvýšená svalová část dlaně na malíkové straně, paže, stehno či lýtko). Je ale důležité se ujistit, že glukometr lze použít i pro krev odebranou z těchto míst. Dezinfekce místa vpichu není nutná při zachování běžných hygienických návyků. Takto odebraná kapka krve se ihned přenese na testovací proužek. Testovací proužky ke glukometrům jsou nezaměnitelné a nedají se dělit – jinými slovy, ke každému glukometru existují speciální proužky a nelze zvýšit jejich počet rozstříháním. Při koupi náhradních proužků je nutné provést kalibraci přístroje. Ta se provádí několika způsoby – vložením kalibračního čipu do glukometru, kde čip zůstává po celou dobu stanovování proužky z jednoho balení, nebo pouze jednorázovým vložením kalibračního proužku, ze kterého si glukometr informaci přečte a uloží, anebo pomocí přiloženého kódu, který se do glukometru zadá.

Po nanesení kapky krve se testovací proužek podle návodu vloží do těla glukometru, který provede měření. Na displeji se pak objeví naměřená hodnota glykemie. Naměřené hodnoty v domácím prostředí mají vždy pouze informativní charakter. V závislosti na době od posledního příjmu potravy rozlišujeme dvě základní hodnoty glykemie, a to náhodnou glykemii (naměřená kdykoli během dne nezávisle na jídle), která by neměla překročit hranici 7,5 mmol/l, a glykemii nalačno (nejlépe ráno před prvním jídlem), která je u zdravých jedinců pod hodnotou 5,5 mmol/l.

Domácí stanovení glykemie je vhodné i bez porady s lékařem zejména u lidí, u kterých se již cukrovka v rodině projevila, trpících vysokým krevním tlakem či zvýšeným cholesterolem, u pacientů po cévní mozkové příhodě nebo infarktu myokardu, při nadváze nebo obezitě, popřípadě žen trpících cukrovkou v těhotenství. Při nálezu zvýšené hodnoty glykemie je nutné navštívit lékaře a podrobit se dalšímu vyšetření.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Diskuze

V diskuzi ARTROZA,VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY A VÝRŮSTKY V BEDERNÍ PÁTEŘI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Svitáková.

Jsem rok v pracovní neschopnosti a necítím žádné zlepšení po RHB ,INFUZÍCH I po OZONOVÉ TERAPII … Mám příznaky stejné jak zde popisujete . Při chůzi šlápnu jako do prázdna a upadnu . Bolest v bederní oblasti vlevo, nesnesitelná v kyčli směřující kolem stehna po lýtko až k chodidlu a palci. Jsem po několikáté přeobjednána na neurologii NA HOMOLCE, protože mi nebyla od mé stávající neuroložky předepsána magnetická rezonance-odmítla .(tuto na tomto pracovišti vyžadují).
Mám pocit, že se léčba mohla uspíšit o půl roku … Jsem zoufalá, protože se nemohu pohybovat a přibírám na váze …(bojím se)

Mnohokrát děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artroza,vyhřezlé ploténky a výrůstky v bederní páteři.

Cviky na L5 S1

Obratel L5 je pátý obratel bederní části páteře (počítáno od hlavy je dvacátý čtvrtý). Obratel L5 ovlivňuje orgány spodní části nohou (lýtka, holeně, kotníky, chodidla).

Obratel L5 zdravotní problémy:

  • nateklé (nejen) kotníky
  • chladné nohy (špatné prokrvování spodní části nohou)
  • křeče v nohách
  • vředy na holeních
Obratel L5 psychické projevy:
  • zlost, neschopnost přijímat radost
  • nenávist sám k sobě s pocitem viny
  • problémy se sexualitou
  • člověku chybí zázemí (typicky: finanční nejistota)
  • dlouho trvá, než něco zpracuje (i fyzicky)
  • strach z budoucnosti
Pravidelné cviky na obratel L5:
  • otáčení dolních končetin v kyčelním kloubu
  • pohyb stehen směrem ven
  • ohýbání a následné narovnání dolních končetin v kolenním kloubu
  • otáčení nohou
Fyzické příčiny obratle L5:
  • sedavé zaměstnání

SI skloubení

Sakroiliakální kloub označuje přechod mezi kostí křížovou (os sacrum) a kostí kyčelní (os ileum) a do češtiny je překládán jako křížokyčelní kloub. Často se také můžete setkat s názvem SI, hovorově „esíčko“. Jedná se o kloub tuhý, ve kterém jsou vykonávány pohyby malého rozsahu, které jsou ovšem důležité pro postavení pánve.

Projevy:

  • bolest hýždí a zadní strany stehen
  • bolest se přenáší do oblasti třísel či stydké spony
  • omezení v běžných činnostech, jako je chůze do schodů či vystupování z auta

Cviky

Na břiše: Leh na břiše, ruce složené pod čelem. Začneme přitahovat levou nohu do plazení, ale přitom si hlídáme levý bok. V okamžiku, kdy máme pocit, že se levý bok začíná odlepovat od podložky, zastavíme pohyb levou nohou. V této pozici je výdrž s tlakem boků a levého kolena do podložky. Pak povolíme a provedeme na druhou stranu.

Na boku: Leh na pravém boku. Pravou ruku dáme pod hlavu, pravou nohu skrčíme v koleni, máme levou v koleni nataženou, v kotníku děláme „fajku“. Levou nohu zatlačíme vnitřním kotníkem do podložky a vytáhneme do dálky. Výdrž. Totéž na druhém boku.

Pejsek: Vzpor klečmo, zvedneme střídavě pokrčenou pravou a levou nohu do boku (na pejska). Boky přitom zpevníme a nepřetáčíme. Důležité je hlídat si, že koleno zdvižené nohy musí být minimálně tak vysoko jako její kotník. Účinnost cviku závisí na uvedených podmínkách, nikoli jen na tom, jak vysoko je kotník.

Sunutí kolena: Vzpor klečmo, naznačíme sunutí pravého kolena po podložce směrem k levé ruce. Pánev držíme pevně na místě. Po chvíli výdrže se vrátíme zpět a zopakujeme na druhou stranu.

Cvik na kraji lehátka: Vzpor klečmo na kraji lehátka, pokrčíme lokty a opřeme se o předloktí, vnitřní noha je u kraje lehátka, vnější visí mimo lehátko a je zavěšená nártem o lýtko druhé nohy. Provádíme mírný tah volně visícího kolene nahoru dolů, maximálně 2 cm pod okraj lehátka (noha je stále ve svislé poloze). Lokty a kolena svírají s lehátkem pravý úhel, nesedáme si na paty, nepřetáčíme tělo. Pak totéž na druhou stranu.

Zanožení: Vzpor klečmo, poté sed na patách, protáhneme ruce dopředu, následně se přesuneme do vzporu a zároveň zanožíme jednu nohu. Nepřetáčíme pánev, boky jsou pevné. Posadíme se zpět na paty, pak nahoru do vzporu a zopakujeme totéž pro druhou nohu.

POZOR! Když cvičení bolesti zhoršuje nebo ani po týdnu nepřinese úlevu, je třeba lékařské vyšetření.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Poradna

V naší poradně s názvem UŽ BEZ XARELTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej.

Dobrý den, v roce2008 jsem prodělal žilní trombozu ,lýtko,léky na ředění jsem neužíval, následkem toho 2018 znovu tromb v lýtku, následně masivní plicní embolie, ale že nebyla nějak nebezpečná. Po ni jsem začal poctivě a opravdu každý den užívat xarelto, nyní xarelto 20mg které si dělím na polovinu, takže spíš 10mg, vše po konzultací a odběrů s doktorem.. Proč ale píšu, jsem mimo a léky mi došly, takže jsem od včera neměl.Mohu takhle fungovat několik dní až týden, pokud na sobě nebudu nic pozorovat? děkuji za odpověď, vím že je riskuju ale prostě nemám teď možnost..:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto vysazení léků na ředění krve není dobré. Poslední tableta léku na ředění krve přestane zcela účinkovat po 30 hodinách. Potom je váš organismus vystaven riziku tvorby sraženin. Subjektivně na sobě nepoznáte, že se vám tvoří sraženiny v krvi, teprve až když sraženina někde uvízne a ucpe průtok krve, tak potom to ucítíte, ale to je pozdě. Nejlepší by bylo spojit se s lékařem, aby vám poradil, jak máte postupovat. Je potřeba si uvědomit, že lék na ředění krve pro vás znamená lék na život. Měl byste mít vždy dostatek léku v zásobě, aby se neopakovalo toto nedobrovolné vysazení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Už bez xarelta

Jak měřit cukr v krvi

K měření se používají dnes už převážně automatické přístroje zvané glukometry, které stanovují hladinu glukózy po nanesení kapky krve na testovací proužek. K dispozici jsou kompletní sety, které obsahují vlastní glukometr, několik proužků, autolancetu a lancety.

Kapka krve se v domácím prostředí získává pomocí speciálních odběrových per, takzvaných autolancet. V tomto peru je vždy vyměňována jen jehla, takzvaná lanceta. Většina dnešních autolancet má nastavitelnou hloubku vpichu pro snížení bolestivosti při odběru. Standardně se vpich provádí na bříšku některého z prstů ruky. Pro větší pohodlí pacienta je však možné odebrat vzorek krve i z jiného (alternativního) místa (vyvýšená svalová část na palcové straně dlaně, vyvýšená svalová část dlaně na malíkové straně, paže, stehno či lýtko). Je ale důležité se ujistit, že glukometr lze použít i pro krev odebranou z těchto míst. Dezinfekce místa vpichu není nutná při zachování běžných hygienických návyků.

Takto odebraná kapka krve se ihned přenese na testovací proužek. Testovací proužky ke glukometrům jsou nezaměnitelné a nedají se dělit – jinými slovy, ke každému glukometru existují speciální proužky a nelze zvýšit jejich počet rozstříháním. Při koupi náhradních proužků je nutné provést kalibraci přístroje. Ta se provádí několika způsoby – vložením kalibračního čipu do glukometru, kde čip zůstává po celou dobu stanovování proužky z jednoho balení, nebo pouze jednorázovým vložením kalibračního proužku, ze kterého si glukometr informaci přečte a uloží ji, anebo pomocí přiloženého kódu, který se do glukometru zadá.

Po nanesení kapky krve se testovací proužek podle návodu vloží do těla glukometru, který provede měření. Na displeji se pak objeví naměřená hodnota glykemie.

Hodnoty naměřené v domácím prostředí mají vždy pouze informativní charakter.

V závislosti na době od posledního příjmu potravy rozlišujeme dvě základní hodnoty glykemie, a to náhodná glykemie a glykemie nalačno, viz výše v našem článku.

Pro koho je domácí stanovení glykemie vhodné i bez porady s lékařem? Týká se zejména lidí, u kterých se již cukrovka v rodině projevila, lidí trpících vysokým krevním tlakem či zvýšeným cholesterolem, pacientů po cévní mozkové příhodě nebo infarktu myokardu, při nadváze nebo obezitě, popřípadě žen trpících cukrovkou v těhotenství.

Ranní glykemie

Glykemie nalačno se provádí nejlépe ráno před prvním jídlem. Doporučené hodnoty glykemie nalačno u zdravého člověka by měly být 5,5 mmol/l. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Glykemie nalačno v těhotenství

Vyšetření je indikováno u všech těhotných žen. Probíhá ve dvou stupních – na začátku gravidity a mezi 24.–28. týdnem gravidity. U všech žen se doporučuje co nejdříve na začátku těhotenství vyšetřit glykemii nalačno v žilní plazmě standardní laboratorní metodou. Při naměření glykemie nalačno větší než 7,0 mmol/l (nebo glykovaný hemoglobin HbA1c ≥ 48 mmol/mol) se jedná o zjevný diabetes mellitus v těhotenství. Gestační diabetes je diagnostikován při opakovaném zjištění glykemie nalačno v rozmezí 5,1–6,9 mmo/l. Diagnózu gestačního diabetu lze stanovit pouze na základě vyšetření „lačné glykemie“ v případě 2 pozitivních nálezů (nelze stanovit týž den). V případě 1 pozitivního a 1 negativního nálezu je indikován 3bodový orální glukózový toleranční test po zátěži 75 g glukózy. Ve 24.–28. týdnu gravidity se u všech těhotných žen, u nichž byl screening na začátku těhotenství negativní, provádí 3bodový orální glukózový toleranční test.

Gestační diabetes a jeho léčbu je potřebné kontrolovat měřením glykemie (cukru v krvi). Nejvhodnější pro měření je glykemie nalačno a pak 3x po hlavním denním jídle. Glykemie je možné vyšetřit v laboratoři nebo prostřednictvím glukometru, což je zařízení pro domácí měření glykemie pomocí testovacích proužků. Měření se provádí alespoň jednou týdně, ale individuálně je možné, hlavně při změně léčby, doporučit pacientce i častější sledování. Cílovou hodnotou glykemie při gestačním diabetu je hodnota nalačno do 5,1 mmol/l, za 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l, za 2 hodiny po jídle do 6,7 mmol/l dle doporučení České diabetologické společnosti z roku 2014. V případě, že má pacientka i při dodržování diety vyšší hodnoty, doporučuje se snížit je malými dávkami inzulinu, které si aplikuje inzulinovým dávkovačem před jídlem v dávce podle ordinace lékaře. Podle domácího měření diabetolog pacientku naučí, jak dávky inzulinu samostatně upravovat. Inzulin pacientka rovněž ve většině případů aplikuje jen do porodu. Od roku 2014 je možné léčit gestační diabetes perorálním antidiabetikem metforminem.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pleyer.

Mám 7.měsíců problémy s levou nohou, otéká kotník až do poloviny lýtka. Před léty
jsem měl úraz na lýtko levé nohy (2005) nosil jsem punčochu cca 3 roky. Potom se
mi ulevilo, a punčochu jsem nebral. Koncem roku 2020 jsem měl opět náraz do
této části nohy a noha začala otékat. Punčochu mohu nosit asi 1 hod. pak noha
začne trnout a šíleně bolet, punčocha musí dolu, zkusil jsem bandáš kotníku, ale
po několika hodinách musím sednout, dát nohu na židli a nechodit. Vše se opakuje
v intervalu několika hodin ( přik. najím se v kuchyni, jdu na WC a pak 30 min.
sedím, protože noha silně bolí) ?? Lékaři mi k dnešku přepsali léky na bolest,
Priznicové oblady kotníku na chodít ..!!! ?Což pro bolesti nemohu ! Co s tím.
Pleyer

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP