Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MĚKKÁ A PÁCHNOUCÍ STOLICE

OBSAH

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi MĚKKÁ BOULE V PODBŘÍŠKU U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Staňková.

Dobrý den.Mohu poprosit o návod na tu mastičku.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

výroba masti již uveřejněna v těchto komentářích v roce 2018.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Příznaky

Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:

  • tekutá stolice nebo průjem;
  • měkká stolice;
  • časté pohyby střev;
  • bolest břicha;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání;
  • nadýmání břicha.

Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:

  • krev ve stolici;
  • černá stolice;
  • světlá acholická stolice;
  • horečka;
  • bolest břicha;
  • neúmyslné hubnutí;
  • zimnice.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a je odporně páchnoucí kvůli nestrávenému tuku ve stolici.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Pachy stolice

Stolice sice nikdy nevoní, ale někdy může mít ještě nepříjemnější zápach po čpavku než obvykle. Nejčastější příčinou páchnoucí stolice je strava.

V některých případech jsou určité typy pachů známkou změny zdravotního stavu. K tomu může dojít, když orgány přestanou správně fungovat, čímž se v těle zvýší hladina molekul způsobujících zápach. Například jídlo, které jíte, je zpracováno trávicím ústrojím a také bakteriemi ve střevech. Některé druhy bakterií mohou při trávení potravy vytvářet páchnoucí látky, jako je čpavek. Játra pak rozkládají tyto látky, eliminují jejich zápach. Ledviny je pak odstraňují z těla. Problémy s těmito orgány by mohly vést k nepříjemnému zápachu ve stolici po čpavku.

Zdroj: Zápach stolice po čpavku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Diagnostika páchnoucí stolice

Během vaší návštěvy se váš lékař zeptá na vaši stolici, včetně její konzistence a kdy jste poprvé zaznamenali nepříjemný zápach.

Pokud se konzistence vaší stolice nedávno změnila, váš lékař bude chtít vědět, kdy ke změně došlo. Informujte svého lékaře o všech nedávných změnách, které jste provedli ve své stravě.

Váš lékař může požádat o odebrání vzorku stolice pro kontrolu bakteriálních, virových nebo parazitárních infekcí. Může také požadovat vzorek krve k laboratornímu vyšetření.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Stolice páchne jako čpavek

Amoniak je silně páchnoucí plyn. Zápach čpavku můžete znát z domácích čističů nebo čističů oken, protože tyto produkty často obsahují čpavek. Tento plyn může také zapáchat jako stará moč.

Tlusté střevo produkuje amoniak, když tráví bílkoviny. Játra ho pak neutralizují a pomáhají tělu se ho zbavit. Zápach amoniaku ze stolice může signalizovat problém s játry, což by mohlo nasvědčovat onemocnění jater.

Některé typy bakterií v tlustém nebo tenkém střevě mohou také vytvářet vysoké hladiny amoniaku. Proto stolice páchnoucí po čpavku může být známkou nerovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi v trávicím systému. Tyto nerovnováhy bývají často způsobeny některými antibiotiky a dalšími léky.

Zdroj: Zápach stolice po čpavku

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Tmavá stolice u dětí

Černá stolice může vzniknout ve dvou situacích. Ta první je vcelku nezávažná – tmavší zabarvení je způsobeno nadměrnou konzumací některých potravin a případně léků. Z potravin jsou to především borůvky, černý rybíz, červené víno a červená řepa. Při užívání živočišného uhlí je stolice také zbarvena černě a rovněž tmavší zabarvení získává i po dlouhodobém užívání preparátů obsahujících železo. Druhý typ černé stolice je už vážnější. Stolice je na rozdíl od výše zmíněného stavu mazlavá a nasládle páchne. Říká se jí meléna a je způsobena krvácením v horních částech trávicího ústrojí.

Černá stolice, hlavně mazlavá a páchnoucí, je projevem vážných až život ohrožujících stavů. Je důležité při těchto příznacích navštívit co nejdříve lékaře, který provede vyšetření ke zjištění příčiny krvácení.

Zdroj: Stolice u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Prognóza

Váš dlouhodobý výhled závisí na tom, co způsobilo páchnoucí stolici. Většina stavů, které způsobují tento příznak, je léčitelná. Nemoci, jako je Crohnova choroba, však mohou vyžadovat celoživotní změny ve vaší stravě nebo léky ke zvládnutí pohybu střev a bolesti.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Diskuze

V diskuzi BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den u mé 11leté fenky se na pravé straně zadku udělal otok,po prohmatání byla měkká a fence nevadilo že jí prohmatávám,nevíte co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď. J.F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den mám pejska a uzadku semu udělala boule ale na pohmat jeto meky daseto nám odstranit nebo cose stín dá dělat děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Boule u psa

Prevence

Zde je několik způsobů, jak zabránit páchnoucí stolici:

Dietní změny

Změny ve stravě mohou pomoci předejít páchnoucí stolici. Vyhněte se například pití syrového nebo nepasterizovaného mléka.

Pokud máte onemocnění, které ovlivňuje způsob, jakým vstřebáváte jídlo nebo jak vaše tělo reaguje na konzumaci určitých potravin, může vám váš lékař vytvořit dietní plán, který je pro vás vhodný. Dodržování tohoto dietního plánu může pomoci snížit příznaky, jako jsou:

  • bolest břicha;
  • nadýmání břicha;
  • páchnoucí stolice.

Správná strava

Vyhněte se bakteriálním infekcím z jídla správným zacházením s ním. Syrové potraviny před konzumací důkladně uvařte. Příklady rizikových potravin:

  • hovězí;
  • drůbež;
  • vepřové maso;
  • vejce.

Důkladné vaření znamená před konzumací zkontrolovat vnitřní teplotu jídla pomocí teploměru. Nepřipravujte maso a zeleninu na stejném prkénku. Jejich příprava na stejné desce může šířit salmonelu nebo jiné bakterie. Po manipulaci se syrovým masem nebo použití toalety byste si také měli důkladně umýt ruce.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi PRYČ S POCENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fífa.

Pocení a s tím spojený zápach byl pro mě i mé okolí velký problém. Po používání Antipe se stal malý zázrak. Pocení postupně ustávalo až zmizelo úplně. Prostě bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubas.

Zpocené a páchnoucí nohy nejsou příjemné nikdy. Navíc, když se zujete po celodenním chození v pracovních botách. Zkoušel jsem co šlo a co kdo poradil. Pak mi jednou někdo řekl o Antipe. Četl jsem komentáře na netu a pak ji objednal. Přesvědčilo mě i to, že ji můžu do určité doby vrátit. Ale nevrátil jsem. Po pár použitích byla znát změna.

Zdroj: diskuze Pryč s pocením

Příznaky

U mladých štěňat je řídká, měkká stolice velmi častým jevem. Zvláště změny konzistence stolice, na začátku „bobek“, na konci kaše, a také „škrundání“ ve střevech a škroukání v břiše jsou velmi časté jevy u štěňat. Je to hlavně výsledek aktivity štěňátka, kdy je hodně prokrvený trávicí trakt a je poněkud narušeno hospodaření s vodou ve střevě. Pokud je pejsek v pořádku, nehubne, nemá ve stolici krev a podobně, pak si s konzistencí jeho stolice vůbec nelamte hlavu. Uvidíte, že se v průběhu času vše srovná samo. Pokud by ale uvedené problémy přetrvávaly ještě asi tak měsíc, tak zkuste pejska převést na hypoalergenní krmivo Brit Care.

Příznaky:

  • řídká až vodnatá stolice
  • častější nutkání na stolici – více než 3x denně
  • bublání ve střevu
  • plynatost
  • snížená chuť k jídlu
  • krev nebo hlen v stolici
  • horečka
  • zvracení
  • bolest břicha
  • apatie
  • dehydratace
  • ztráta hmotnosti

Zdroj: Řídká stolice u psa

Příčiny páchnoucí stolice

Častou příčinou páchnoucí stolice jsou změny ve stravě. Mezi další příčiny patří následující:

Malabsorpce

Malabsorpce je také častou příčinou páchnoucí stolice. K malabsorpci dochází, když tělo není schopno absorbovat správné množství živin z jídla.

K tomu obvykle dochází, když dojde k infekci nebo onemocnění, které brání střevům vstřebávat živiny z potravy.

Mezi běžné příčiny malabsorpce patří:

  • celiakie, což je reakce na lepek, který poškozuje výstelku tenkého střeva a brání správnému vstřebávání živin;
  • zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida;
  • intolerance sacharidů, což je neschopnost úplně zpracovat cukry a škroby;
  • intolerance mléčné bílkoviny;
  • alergie na jídlo.

Zánětlivé onemocnění střev je autoimunitní stav, který může způsobit zánět střev. Pokud máte zánětlivé onemocnění střev, konzumace určitých potravin může vyvolat zánět vašich střev. Lidé s zánětlivým onemocnění střev si často stěžují na páchnoucí průjem nebo zácpu. Lidé se zánětlivým onemocněním střev mají také plynatost po konzumaci určitých potravin. Tato plynatost může mít nepříjemný zápach.

Infekce

Infekce, které postihují střeva, mohou také způsobit páchnoucí stolici. Gastroenteritida, zánět žaludku a střev, se může objevit po konzumaci potravin kontaminovaných:

  • bakterie, jako je E. coli nebo Salmonella;
  • viry;
  • parazity.

Brzy po rozvinutí infekce můžete pociťovat křeče v břiše a poté mít páchnoucí tekutou stolici.

Léky a doplňky

Některé léky mohou způsobit gastrointestinální potíže a průjem. Užívání některých volně prodejných multivitaminů může také způsobit páchnoucí stolici, pokud jste alergičtí na složky těchto doplňků.

Po léčbě antibiotiky můžete mít páchnoucí stolici, dokud se neobnoví vaše normální bakteriální flóra.

Nepříjemně zapáchající průjem může být vedlejším účinkem užívání více než doporučené denní dávky multivitaminu nebo jakéhokoli jednotlivého vitaminu nebo minerálu.

Průjem spojený s multivitaminem nebo více léky, než je doporučená dávka, může vyžadovat lékařskou pohotovost. Nadměrný příjem některého z těchto vitamínů může mít život ohrožující vedlejší účinky:

  • vitamín A;
  • vitamín D;
  • vitamín E;
  • vitamín K.

Další příčiny

Mezi další stavy, které mohou způsobit páchnoucí stolici, patří:

  • chronická pankreatitida;
  • rakovina slinivky;
  • cystická fibróza;
  • syndrom krátkého střeva.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP