Téma: 

mouka

Co to je quinoa

Nutriční hodnoty

Španělští dobyvatelé touto rostlinou pohrdali, zakazovali její pěstování a nutili indiány, aby ji nahrazovali pšenicí. V dnešní době představuje kvinoa díky své nutriční hodnotě potravinu budoucnosti. Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používají zralá semena. Z nich se mele mouka, která má výborné vlastnosti (používá se na pečení chleba a různých sušenek). Celá semena se využívají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií. Také se z nich připravuje pálenka Chica.

Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je tudíž vhodná pro celiaky (osoby, které trvale nesnášejí lepek). Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů, konkrétně tiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C. Semena jsou tvořena z 60 % škrobem, z 23 % esenciálními bílkovinami, z 5 % sacharidy, z 4−9 % tuky. Jejich energetická hodnota je 374 kcal / 1566 kJ na 100 g. Z tohoto důvodu zrna kvinoy ocení i vegan, který jimi obohatí svou stravu.

Jak již bylo uvedeno, v současnosti je merlíku čilskému věnována pozornost zejména kvůli vysoké nutriční hodnotě. OSN ho klasifikovala jako jednu z plodin obsahujících velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky a z nich vyplývající opatření by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem. Quinoa rovněž patří mezi plodiny zařazené do programu Fair Trade , který mimo jiné garantuje spravedlivou cenu, tedy cenu pokrývající náklady na produkci a životní potřeby.

Kvinoa − tepelně neupravená

Nutriční hodnoty ve 100 g

  • Energie - 1539 kJ (368 kcal)
  • Sacharidy - 64,2 g
  • Vláknina - 7,0 g
Tuky - 6,1 g
  • mononenasycené 1,6 g
  • polynenasycené 3,3 g
Bílkoviny - 14,1 g
Vitamíny:
  • Vitamin A ekv. (0%) - 1 ug
  • Thiamin (B 1 ) - (31%) 0,36 mg
  • Riboflavin (B 2 ) - (27%) 0,32 mg
  • Niacin (B 3 ) - (10%) 1,52 mg
  • Vitamín B 6 - (38%) 0,49 mg
  • Kyselina listová (B 9 ) - (46%) 184 ug
  • Cholin - (14%) 70 mg
  • Vitamín C - (0%) 0 mg
  • Vitamin E - (16%) 2,4 mg
Minerály:
  • Vápník - (5%) 47 mg
  • Železo - (35%) 4,6 mg
  • Magnézium - (55%) 197 mg
  • Mangan - (95%) 2,0 mg
  • Fosfor - (65%) 457 mg
  • Draslík - (12%) 563 mg
  • Sodík - (0%) 5 mg
  • Zinek - (33%) 3.1 mg
Další složky
  • Voda 13,3 g

Za posledních deset až patnáct let dobyla kvinoa trhy v bohatých zemích. Její výživová hodnota přiláká každý rok více konzumentů, kteří hledají zdravější a novější potraviny. Ti z ní připravují rizoto, zapékají ji nebo jí nahrazují podobné obiloviny v salátech z východního Středomoří.

Zdroj: Co to je quinoa
Zveřejněno dne: 10.2.2017

Diskuze: Re: nejucinejsi lek na afty

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty
Odesláno dne: 8.3.2013 uživatelem Cempírek

Mouka špalda

Špalda a vitamín B

Tato mouka je zdrojem několika B vitaminů, v 38 g je stejné množství vitamínů B, jako v jednom plátku chleba. 100% špaldová mouka má více thiaminu, riboflavinu a niacinu, nežli klasická pšeničná mouka. Tyto vitaminy převádějí jídlo na energii a podporují tvorbu a správnou funkci červených krvinek.

Zdroj: Mouka špalda
Zveřejněno dne: 31.10.2012

Mouka špalda

Špalda a stravitelnost, kalorie a alergie

Špalda mouka je lépe stravitelnější nežli pšeničná mouka. Špalda má také nižší kalorický objem než klasická pšeničná mouka. Ve 100 gramech mouky ze špaldy je 331 kcal a ve 100 gramech mouky z pšenice je 368 kcal. Špalda je podobná pšenici a proto také jako pšenice i špalda obsahuje lepek, díky čemuž není vhodná pro lidi s diagnózou alergie na pšenici nebo pro lidi s celiakií. Existují lidé, kteří používají pouze pšenici špaldu, protože jim to pomáhá cítit se lépe tím, že netrpí nadýmáním a zlepšuje jim to trávení. Možná zjistíte, že špalda mouka je ideální i pro vás, protože ji budete moci lépe snášet.

Zdroj: Mouka špalda
Zveřejněno dne: 31.10.2012

Mouka špalda

Špalda a stopové prvky

Špalda mouka obsahuje 1,36 mg železa ve 38 g porci. Železo je nezbytné pro transport kyslíku v těle a pro růst buněk. Kdyby nebyl dostatek železa, tak bychom byli unavení a trpěli bychom onemocněním známými jako anémie z nedostatku železa, která způsobuje pocity malátnosti. Doporučená denní dávka železa pro dospělé ženy je 18 mg železa denně, zatímco mužům stačí pouze 8 mg, protože nemenstruují, jako ženy. Špalda mouka obsahuje také stopové minerály, jako je zinek, měď a mangan, tyto minerály podporují imunitu a zdravé kosti.

Zdroj: Mouka špalda
Zveřejněno dne: 31.10.2012

Mouka špalda

Špalda a vláknina

Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.

Zdroj: Mouka špalda
Zveřejněno dne: 31.10.2012

Stopový prvek mangan

Zdroje manganu

Potraviny, ve kterých je obsaženo velké množství manganu, jsou obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny. Ovesné vločky, celozrnná pšeničná mouka, sójové boby, česnek a ananas jsou bohatým zdrojem manganu. Čaj také obsahuje nezanedbatelné množství tohoto stopového prvku. Maso, vyjma drobů, však obsahuje jen malé množství manganu. Lidský organismus potřebuje dostatečné zásobování manganem, což v podstatě zaručuje zdravá, vyvážená strava.

Zdroj: Stopový prvek mangan
Zveřejněno dne: 20.4.2013

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Obsah purinů v dalších potravinách

(ve 100 g dané potraviny)

Maso, uzeniny

  • hovězí maso 40 mg
  • telecí maso 48 mg
  • vepřové maso 48 mg
  • skopové maso 46 mg
  • kuřecí maso 40 mg
  • králičí maso 38 mg
  • zvěřina 35−39 mg
  • šunka 24 mg
  • anglická slanina 25 mg

Vnitřnosti

  • játra 95 mg
  • ledvinky 80 mg
  • jazyk 55 mg
  • telecí brzlík 400 mg

Ryby

  • kapr 54 mg
  • losos 22 mg
  • pstruh 56 mg
  • sardinka 120 mg
  • sleď 69 mg
  • štika 48 mg

Mléko, vejce

  • mléko 1 mg
  • vejce 2 mg
  • bílek 1 mg
  • žloutek 5 mg

Ořechy, kakao

  • kakaový prášek 1 900 mg
  • mandle 9 mg
  • lískové ořechy 10 mg
  • vlašské ořechy 8 mg

Mouka, pekárenské výrobky

  • žitná nebo pšeničná mouka 0 mg
  • celozrnný chléb 14 mg
  • bílé pečivo 8 mg
  • ovesné vločky 30 mg

Brambory, luštěniny, zelenina

  • brambory 6 mg
  • čočka 70 mg
  • hrách 45 mg
  • fazole 44 mg
  • celer 10 mg
  • cibule 1 mg
  • fazolové lusky 5 mg
  • zelený hrášek 80 mg
  • brokolice 81 mg
  • chřest 14 mg
  • kapusta 6 mg
  • kedlubna 5 mg
  • květák 10 mg
  • mrkev 2 mg
  • okurky 3 mg
  • pórek 3 mg
  • rajče 4 mg
  • reveň (rebarbora) 4 mg
  • ředkvička 6 mg
  • řepa červená 5 mg
  • salát hlávkový 5 mg
  • špenát 23 mg
  • zelí bílé 5 mg
  • zelí červené 8 mg
  • houby 5 mg

Ovoce

  • borůvky 2 mg
  • hrušky 1 mg
  • jablka 1 mg
  • jahody 5 mg
  • meruňky 0 mg
  • švestky 1 mg
  • hroznové víno 1 mg
  • pomeranče 1 mg

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Lepek

Co je to lepek

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představují dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Lepek je důležitou součástí tradiční evropské kuchyně, kvalitou a množstvím lepku (obvykle je udáváno, že čím více lepku a méně škrobu, tím lepší mouka) je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného. Dobrý lepek dává těstu pružnost a vláčnost, která se projeví i na výsledném pečivu. Údajně je lepek přidáván do výrobků, protože zvyšuje pocit hladu a nutí vás tak více konzumovat (to ovlivňuje zejména zvyšování hladiny ghrelinu v trávicím traktu).

Zdroj: Lepek
Zveřejněno dne: 3.3.2016

Alkalická dieta

Překyselení organismu a hubnutí

Zásaditá strava a zásaditá dieta představují životní styl. A je třeba je správně pochopit. Podívejme se na konkrétní příklad. Mléko, bílkoviny obecně, zpracované průmyslové potraviny, cukr, mouka nebo tuky jsou spíše zásadité potraviny. V průběhu našeho trávení v těle se ale změní na kyselé potraviny. Jsou pro nás tedy škodlivé. Kdežto například ovoce, zelenina, obiloviny celozrnné, hlízy a různé kořeny nebo semena, jsou potraviny kyselého charakteru, které se při trávení změní na zásadu. Jsou to tedy zásadotvorné potraviny. Jídelníček alkalické diety se tedy bude odvíjet od tohoto rozdělení potravin. Není třeba je vážit, jen je třeba důkladně rozdělovat stravu a myslet na to, které potraviny nám prospívají a které škodí.

Zdroj: Alkalická dieta
Zveřejněno dne: 15.5.2014

Celozrnnou stravou proti rakovině

Recept, jak stravou bojovat proti rakovině 

  1. Začněte svůj den s miskou ovesné kaše nebo ještě lépe použijte ocelí řezaný oves, také známý jako irský oves.
  2. Vyberte si zdravou hnědou rýži místo bílé rýže, která je vysoce rafinovaná a z nutričního pohledu jde o prázdné kalorie.
  3. Pečte své cukroví, pečivo a vdolky z celozrnné špaldové mouky místo rafinovaného bílé pšeničné mouky. Špalda má vynikající ořechovou příchuť a obsahuje více zdravé vlákniny, než pšeničná mouka.
  4. Přidejte do pečiva i pšeničný klíček, který zvýší nutriční dávky vitamínů B a bílkovin.
  5. Pomocí pšeničných nebo ovesných otrub zvyšte obsah vlákniny v pečivu a teplých cereáliích.
  6. Nahraďte krupici a těstoviny s celozrnnými těstovinami a celozrnnou krupicí, nebo zkuste těstoviny vyrobené z jiných zrn, například z kukuřice nebo pšenice špaldy.
  7. Při boji proti rakovině rozšiřte své kulinářské obzory a střídejte různé exotické druhy obilí, jako je pšenice špalda, quinoa, proso, amarant nebo pohanka. Můžete je použít místo vařené rýže v jakémkoli oblíbeném receptu.
  8. Při nákupu balených výrobků, jako je chléb nebo pečivo, se podívejte na značky, které jasně říkají, že jde o "celozrnný výrobek" a ne "vícezrnný" nebo "vyrobený z celozrnné mouky".

Zdroj: Celozrnnou stravou proti rakovině
Zveřejněno dne: 18.10.2012


SiteMAP