Téma: 

nemoc dna zakázané potraviny

Nemoc dna – co jíst

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: dna co jíst

Vařená kukuřice není příliš škodlivá při onemocnění dnou. Sice obsahuje více než dvojnásobné množství purinů než brambory, i tak ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Pro udržení dny pod kontrolou, by množství snědené kukuřice mělo odpovídat zhruba polovině množství snědených brambor. Příklad: normálně sním 250 gramů vařených brambor a k tomu si bez obav můžu dát 100 až 125 gramů vařené kukuřice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 18.11.2016 uživatelem Cempírek

Nemoc dna – co jíst

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: pátá nemoc foto

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto
Odesláno dne: 10.3.2014 uživatelem Cempírek

Dna nemoc kloubů

Dna a fazole

Obyčejné fazole obsahují velké množství proteinů, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou. Pokud by někdo s dnou přece jen chtěl čas od času fazole zařadit do svého jídelníčku, lze požít pouze fazole Adzuki, které obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Mají hnědou až tmavočernou barvu s oříškovou chutí.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Diskuze: Re: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno dne: 14.6.2015 uživatelem Kamča

Diskuze: pátá nemoc foto

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto
Odesláno dne: 10.3.2014 uživatelem Janků Ivanka

Nemoc dna – co jíst

Srovnání piva a ostatního alkoholu

Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: dna co jíst

Ví někdo zda je vařená kukuřice pro dnu škodlivá ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 18.11.2016 uživatelem Miroslav Heyduk

Nemoc dna – co jíst

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: co červená čočka

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka
Odesláno dne: 15.11.2015 uživatelem Kamča

Nemoc dna – co jíst

Pozor na slazenou stravu

Potraviny a nápoje slazené fruktózou (označovanou jako glukózo-fruktózový sirup, nebo kukuřičný sirup) zvyšují riziko vzniku dny, stejně tak jako počet dnových atak. Slazené nealkoholické nápoje a komerčně vyráběné ovocné šťávy (zvláště z koncentrátu) jsou chabou náhražkou za ovoce, neobsahují žádnou vlákninu a jsou v podstatě prázdnými kaloriemi. Také buďte opatrní při nákupu džemů a sladkých pokrmů, do nichž výrobci používají glukózo-fruktózový sirup (také známý jako kukuřičný sirup), jelikož je levnější než třtinový nebo řepný cukr. Potraviny jako bílý chléb, bílé těstoviny, bílá rýže, sušenky a koláče také zvyšují riziko vzniku diabetu typu 2 a jsou spojeny s obezitou. Snažte se ve svém jídelníčku vyhnout slazené limonádě, snížíte tím množství cukru ve stravě. Konzumujte raději čerstvé ovoce!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: pátá nemoc

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc
Odesláno dne: 22.4.2014 uživatelem Cempírek

Nemoc dna – co jíst

Existují potraviny prospěšné při dně

U lidí, jejichž strava obsahuje vyšší hodnoty vitamínu C, je menší pravděpodobnost rozvoje dny. I doplňky stravy (500 až 1 500 mg/denně) mohou snížit hodnoty kyseliny močové v krvi, a to tím, že odstraní kyselinu močovou z těla ledvinami. Pokud uvažujete o doplnění svého jídelníčku o vitamín C, vždy se poraďte se svým lékařem, protože vitamín C, i když zřídka, může mít interakci s předepsanými léky. Vysoké dávky vitamínu C mohou také způsobit u některých pacientů řídkou stolici.

Višně nebo višňový džus se dříve doporučovaly jako přirozený lék na dnu. A vědecký výzkum ukázal, že určitý typ třešní může snižovat hladiny kyseliny močové v krvi, stejně jako snižují i zánět, který se u dny vyskytuje.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno dne: 22.12.2016 uživatelem Cempírek

Dna nemoc kloubů

Jídelníček při nemoci dna

Dieta je hlavně založena na omezení potravin s velkým množstvím purinů. Z jídelníčku budete muset vynechat tyto rizikové potraviny:

- červené maso, vnitřnosti, uzeniny

- ostré koření, dochucovadla, masové extrakty

- tučné sýry, smažená jídla

- kynuté těsto, sladkosti, cukrovinky

- kakao a kakaové produkty

- luštěniny, špenát, česnek, chřest a houby

- alkoholické nápoje (destiláty, pivo i víno)

Vhodné je také eliminovat pití kávy. Jídelníček je dobré obohatit o vybrané ovoce, jako jsou jahody a třešně v jakémkoli množství a podobě. Můžete vyzkoušet třeba celerovou šťávu. Při onemocnění dnou můžete konzumovat bílé i tmavé pečivo, brambory, hnědou rýži, nízkotučné mléčné výrobky. Výjimečně můžete jídelníček zpestřit vejcem, vařenou šunkou nebo sladkovodní rybou. Nikdy nekonzumujte mořské ryby, protože ty obsahují velké množství purinů. Měli byste jíst malé porce několikrát denně, minimálně 4krát, a hodně pít také v malém množství několikrát denně, celkem alespoň 3 litry za den.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Diskuze: dna co jíst

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Zdroj: diskuze Dna co jíst
Odesláno dne: 23.1.2017 uživatelem Bohumil Kalima

Dna nemoc kloubů

Co je nemoc dna

Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Dna nemoc kloubů
Zveřejněno dne: 16.3.2015

Diskuze: pátá nemoc

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc
Odesláno dne: 22.4.2014 uživatelem Jana Roučková


SiteMAP