Téma: 

nevhodné potraviny při užívání warfarinu

PRŮVODCE PACIENTA S WARFARINEM

Jak Warfarin funguje?

Warfarin částečně blokuje účinek vitamínu K v játrech. Vitamín K se podílí na tvorbě bílkovin nezbytných pro srážení krve. Vitamín K se přirozeně vyskytuje v různých potravinách (například v listové zelenině). Warfarin jednak snižuje schopnost těla vytvářet bílkoviny krevní srážlivosti, čímž zabraňuje vzniku patologických sraženin, jednak urychluje přirozený proces těla, při kterém se odbourávají sraženiny již vzniklé (přímý vliv na rozpouštění sraženin Warfarin nemá). Warfarin začíná snižovat rychlost srážení krve do 24 hodin od podání léku. Plný účinek Warfarinu by se pak měl dostavit do 72 až 96 hodin od podání léku. Během celé léčby je bezpodmínečně nutné dodržovat lékařem stanovené dávkovací schéma, aby nedocházelo ke kolísání hladiny Warfarinu v krvi.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Diskuze: Re: Jídelníček při užívání warfarinu

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno dne: 8.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN

Alkohol a některé potraviny

Alkohol

Příjem alkoholu může ovlivnit metabolizaci Warfarinu. Pacienti užívající Warfarin by se měli vyvarovat konzumaci alkoholu. Alkohol by měl být omezen na jednu až dvě sklenky. Antiagregační účinek alkoholu zvyšuje riziko závažného krvácení.

Potraviny

Některé potraviny mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Nejdůležitějším pravidlem je konzumace normální stravy. Nedoporučuje se provádění zásadních změn ve stravě bez předcházející konzultace s lékařem.

Vitamín K

Konzumace většího množství potravin s obsahem vitamínu K může snížit účinek Warfarinu a tím potenciálně zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Pacienti užívající Warfarin by se měli snažit konzumovat relativně stejné množství vitamínu K každý týden. Největší množství vitamínu K se nachází v listové zelenině (brokolice, hlávkový salát a špenát). Není nutné, abyste přestali jíst tuto zeleninu, je však důležité, abyste hlídali množství přijímaného vitamínu K.

Chia semínka

Chia semínka díky obsahu omega 3 mastných kyselin posilují účinky Warfarinu. Pacienti trvale užívající Warfarin by neměli konzumovat větší množství Chia semínek.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: Re: jakou zeleninu jíst při warfarinu

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu
Odesláno dne: 28.6.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN

Operace a drobné zákroky

Informujte všechny poskytovatele zdravotní péče o užívání Warfarinu. Pokud máte podstoupit chirurgický zákrok, zubní zákrok nebo jinou léčbu, nejspíše budete muset přestat s užíváním tohoto léku.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno dne: 27.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

Diskuze: ředění.

Dobrý den.
Před několika dny jsem se ptal na nevhodné potraviny při ředění krve Warfarinem. Jelikož mám stále hodnotu ředění 1,48,tak již dva týdny beru 10mg Warfarinu plus 0,8 Fraxiparinu a hodnota mého ředění se nikam neposouvá,i přes to že jsem vyřadil vše kde je i minimum vit.K. Moje praktická lékařka si myslí že jsem resistentní na Warfarin. Je to možné???

Zdroj: diskuze Ředění.
Odesláno dne: 22.9.2015 uživatelem Roman
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: Re: Warfarin a Lipovitan

Při užívání warfarinu je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože Lipovitan obsahuje cholin a inositol. Cholin i inositol posilují účinky Warfarinu a zvyšují riziko krvácení. Společné užívání Lipovitanu a Warfarinu je možné jen pod dohledem lékaře, který častěji kontroluje INR (Quickův test) a upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Lipovitan
Odesláno dne: 5.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

Diskuze: Aplikace injekcí proti bolesti při užívání warfarinu

Je možné při užívání warfarinu 3 mg aplikovat injekce od bolesti zad, když tablety od bolesti nerzabírají ?
Děkuji za informaci.

Zdroj: diskuze Místo warfarinu injekce při operaci
Odesláno dne: 18.5.2017 uživatelem Týna
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Re: Dotaz

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 2.2.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

WARFARIN

Warfarin a životní styl

Změny v každodenním životě mohou mít vliv na INR. Je tedy důležité vědět, co dělat a nedělat během užívání Warfarinu.

Co dělat:

  • sledovat známky a příznaky krvácení;
  • pokud onemocníte nebo se zraníte, informujte svého lékaře;
  • užívejte Warfarin podle předpisu;
  • před každým zákrokem nebo vyšetřením informujte daného lékaře, že užíváte Warfarin;
  • pravidelně choďte na krevní testy.

Co nedělat:

  • nikdy nezvyšujte dávku;
  • neužívejte nové léky, byliny nebo doplňky stravy bez konzultace s lékařem;
  • neprovádějte změny v dávkování Warfarinu bez souhlasu lékaře.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno dne: 22.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NEMOC DNA – CO JÍST

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno dne: 12.8.2016

Diskuze: Re: warfarin co můžu jíst

To bohužel takhle nefunguje. Některé potraviny sice zesilují účinky Warfarinu ale nenahrazují jeho roli. Jde o to, že při kombinaci Warfarinu a některých potravin se Warfarin lépe vstřebává do organismu a pak hrozí riziko krvácení. Když ale Warfarin nevezmete a sníte tyto potraviny, tak se nic nestane, protože se neprojeví žádný podpůrný efekt, neboť v těle není žádný Warfarin. Samotnými potravinami nelze dostatečně regulovat srážlivost krve. Samovolné vysazení Warfarinu zvyšuje riziko ucpání krevního oběhu a může být velmi nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst
Odesláno dne: 23.8.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

PŘÍRODNÍ LÉČBA CHOLESTEROLU

Dieta na cholesterol

Při dietě, jež má pomoci snížit množství cholesterolu v krvi, se omezují potraviny, které zvyšují LDL cholesterol. Jedná se zejména o potraviny živočišného původu.

Potraviny nevhodné při dietě: smetana, máslo, sýry, tučné mléčné výrobky, sádlo, slanina, uzeniny, tučné maso, vnitřnosti, žloutky, měkkýši a korýši, smažené pokrmy, sůl (solíme omezeně), alkohol.

Potraviny vhodné při dietě: ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, kuřecí maso, ryby, mléčné výrobky (jogurty do 3 % tuku, sýry do 20 % tuku), olivový olej a rostlinné oleje.

Pokrmy nepřipravujeme smažením, ale upřednostňujeme dušení, pečení a grilování. Správnou stravu bychom měli doplnit dostatkem spánku a pravidelným pohybem. Dále je důležité dostatečně pít, vyhýbat se alkoholu a nekouřit. Pakliže máte vyšší váhu, měli byste zhubnout a poté si váhu hlídat.

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu
Zveřejněno dne: 9.6.2016

WARFARIN

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY

Seznam nevhodných potravin

Velké množství purinů se nachází v kofeinu, omezte proto konzumaci černé kávy, kakaa, čaje a Coca-Coly, tyto tekutiny obsahují vysoké množství purinů. Například krůtí maso bez kůže a tuků má obsah purinů kolem 40 mg na 100 gramů, takže v malém množství je vhodné. Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Červené víno neobsahuje žádné puriny, ale díky obsahu alkoholu je ve větší míře nevhodné, protože odvodňuje a zvyšuje koncentrace kyseliny močové. Měli byste se vyvarovat rovněž konzumaci hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jelikož tyto potraviny obsahují velké množství purinu.

Zakázané potraviny: vnitřnosti, játrové výrobky (například paštiky), sardinky, masové vývary, masové extrakty a ančovičky, veškerý alkohol, tučné a plísňové sýry, koření, větší množství kakaového prášku, tedy i čokoláda, celozrnné produkty.

Omezované potraviny: veškeré maso, zejména červené, mořské a sladkovodní ryby, luštěniny.

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny
Zveřejněno dne: 25.4.2016

VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • okoláda, kakao, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno dne: 14.2.2017

WARFARIN

Funkce Warfarinu

Vznik sraženin v těle je složitý proces, k jehož správnému fungování napomáhají takzvané koagulační faktory. Warfarin snižuje schopnost organismu tvořit krevní sraženiny tím, že blokuje tvorbu koagulačních faktorů, které jsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů a při prevenci krvácení.

Zdroj: Warfarin
Zveřejněno dne: 8.6.2013

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno dne: 2.4.2015

BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST?

Strava při Warfarinu

Může se stát, že ještě narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování warfarinové diety, což je dieta při antikoagulační léčbě, která spočívá v omezení až vyloučení ze stravy ty druhy zeleniny, které obsahují větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Navíc vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Je třeba zdůraznit fakt, že zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění.

Warfarin a následná dieta spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Tudíž by měla být zachována stabilita jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR je měřeno jednou měsíčně.

Postup lege artis, což je doporučený postup během užívání Warfarinu, je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?
Zveřejněno dne: 6.4.2017

MOČOPUDNÉ POTRAVINY

Praktický význam odvodňování

Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.

Zdroj: Močopudné potraviny
Zveřejněno dne: 15.10.2015


SiteMAP