Téma: 

co nejíst při užívání warfarinu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Detail odstavce: Cereálie
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Detail odstavce: Vitaminové doplňky
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 3.9.2017 uživatelem Iveta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Detail odstavce: Vejce
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 1.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Detail odstavce: Rizikové potraviny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 27.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Detail odstavce: Ovoce
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 27.8.2016 uživatelem dana janelová
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Detail odstavce: Co jíst a nejíst s Warfarinem
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Detail odstavce: Nápoje
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Luštěniny

Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.

Detail odstavce: Luštěniny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jídelníček při užívání warfarinu

prosím o sestavení týdenního jídelníčku při užívání warfarinu Q test má velké výkyvy

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu
Odesláno: 28.7.2018 uživatelem halouska vladislav
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Detail odstavce: Kontrolované potraviny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Tuky

Také v tucích je rozdílný obsah vitaminu K, větší množství je ho v tuku olivovém a sójovém, naopak nízká koncentrace vitaminu K je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Proto olivový a sójový olej, používáme-li je ve větším množství, zaměňujeme za jiný druh olejů, například řepkový či slunečnicový. V malém množství lze použít i „nedoporučené“ druhy olejů, například lžička olivového oleje do zeleninového salátu a podobně. V žádném případě však tuky nevylučujeme, jsou důležité pro vstřebání vitaminů v tucích rozpustných do organismu (to znamená včetně vitaminu K).

Detail odstavce: Tuky
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Alkohol

Akutní příjem alkoholu zvyšuje účinek Warfarinu, dlouhodobý příjem alkoholu naopak účinek snižuje. Není však vědecky potvrzeno, zda to odpovídá skutečnosti, nebo zda se jedná o tradované údaje. Alkohol (etanol) je enzymatický induktor, a tudíž při jednorázovém podání účinek Warfarinu zvyšuje. Při léčbě Warfarinem je možno bez rizika pít 1 alkoholický nápoj denně, případně 1x týdně zvýšit dávku na 2 nápoje. Je-li pacient zvyklý pít zcela pravidelně 2 drinky denně, lze i tuto dávku tolerovat. Za drink se považuje takové množství alkoholického nápoje, které obsahuje přibližně 20–30 g alkoholu (0,5 litru 10–12st. piva, 2 dl vína (10–14 % alkoholu), 0,5 dl destilátu (40–50 % alkoholu)). Předpoklad, že by dlouhodobé požívání alkoholu snižovalo účinek alkoholu, nebyl potvrzen. Vzhledem k tomu, že alkohol může významně zhoršit průběh některých onemocnění (jaterní choroby, zánět slinivky, některé kardiomyopatie) a někdy je dokonce nutná dlouhodobá abstinence, je třeba se vždy na toto téma poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.

Detail odstavce: Alkohol
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ

Nevhodné potraviny při užívání warfarinu

Při stanovení léčby warfarinem pacient obvykle zjišťuje, co obsahuje vitamín K. Tento vitamín se nachází v brokolici, kapustě, zelí, čínském zelí, hlávkovém salátu, ve špenátu, květáku, vojtěšce, čekance, rukole, polníčku, petrželové nati, kopru, řeřiše, zeleném čaji, luštěninách, játrech, drůbeži i v telecím mase.

Přehled obsahu vitamínu K ve 100 g u některých uvedených potravin:

Potravina

Množství vitamínu K (mg / 100 g)

Syrová brokolice

130 - 200

Vařená brokolice

270

Fenykl

240

Listová kapusta

817

Kopr

400

Květák

170 - 300

Pažitka

380

Nať petržele

620 - 700

Řeřicha

57 - 300

Hlávkový salát

120 - 200

Špenát

335 - 500

Kysané zelí

62 - 1540

Červené zelí

15 - 300

Naklíčená pšenice

350

Sojová mouka

200

Sojový olej

193 - 542

Olivový olej

200 - 400

Zelený čaj

712

Kuře (maso / srdce)

300 / 720

Detail odstavce: Nevhodné potraviny při užívání warfarinu
Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Zveřejněno: 24.9.2018

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Detail odstavce: Jak se zbavit Warfarinu
Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu
Zveřejněno: 24.9.2018

WARFARIN A ZELENINA

Zásady stravování při Warfarinu

Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.

Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.

Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.

Detail odstavce: Zásady stravování při Warfarinu
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Detail odstavce: Warfarin
Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu
Zveřejněno: 24.9.2018

LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ

Dieta při warfarinu

Dieta při léčbě warfarinem není přímo nutná. Je ale důležité, aby si pacient hlídal příjem potravin obsahující vitamín K, protože jak příliš nízký, tak ale i naopak vysoký, případně kolísavý příjem tohoto vitamínu může léčbu warfarinem zkomplikovat. Lék warfarin totiž funguje na tom, že blokuje účinku tohoto vitamínu v lidském organismu (vitamín K má vliv nejen na krvácivost, ale i na léčbu osteoporózy, na stavbu a stav kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech).

Při nasazení léčby tímto lékem by měl pacient svého lékaře informovat také o tom, jestli drží nějakou dietu, případně jestli se stravuje nějakým alternativním způsobem (veganství, vegetariánství a jiné).

Celkově se ale nedoporučuje měnit výrazně složení nebo množství stravy, je jen třeba dbát na pestrost stravy a nepřejídat se (ani nehladovět). Stejná doporučení platí i pro nápoje. Pití alkoholu není u warfarinu zakázané, ale musí být velmi omezené (stejně jako u jiných léků), doporučuje se maximálně jednou denně třeba 0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu. Více alkoholu se nedoporučuje.

Detail odstavce: Dieta při warfarinu
Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Zveřejněno: 24.9.2018

WARFARIN

Operace a drobné zákroky

Informujte všechny poskytovatele zdravotní péče o užívání Warfarinu. Pokud máte podstoupit chirurgický zákrok, zubní zákrok nebo jinou léčbu, nejspíše budete muset přestat s užíváním tohoto léku.

Detail odstavce: Operace a drobné zákroky
Zdroj: Warfarin
Zveřejněno: 8.6.2013

WARFARIN

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Detail odstavce: Interakce Warfarinu
Zdroj: Warfarin
Zveřejněno: 8.6.2013

WARFARIN – NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Detail odstavce: Co místo Warfarinu
Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky
Zveřejněno: 6.7.2017

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Obsah vitaminu K v potravinách

Obsah vitamínu K na 100 g potravin dle databáze USDA:

  • Vysoký: játra
  • 830–800 µg: mangold, kapusta
  • 540–500 µg: petržel
  • 440–400 µg: růžičková kapusta, špenát
  • 380–300 µg: šrucha
  • 270–200 µg: brokolice, tuřín, řeřicha, nať cibule, čekanka, hlávkový salát
  • 170–100 µg: hořčice, zelí, hlávkový salát, pistácie, zelný salát (Coleslaw)
  • 50–10 µg: sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk
  • 10–1 µg: rajčata, rajčatová šťáva, borůvky, sekaná, makrela, meruňka, brambory, bramborová kaše, sladké brambory, čedar, hroznové víno, ovesná kaše, chléb, broskve, sójové mléko, tofu, vaječný žloutek, cibule, vše z obilí, rýže, melouny, pastinák, preclík, ananasový meloun, řepa
  • Nízký: mléko, mléčné výrobky, maso, vejce, ostatní ovoce a zelenina, cereálie

Detail odstavce: Obsah vitaminu K v potravinách
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

WARFARIN

Warfarin a životní styl

Změny v každodenním životě mohou mít vliv na INR. Je tedy důležité vědět, co dělat a nedělat během užívání Warfarinu.

Co dělat:

  • sledovat známky a příznaky krvácení;
  • pokud onemocníte nebo se zraníte, informujte svého lékaře;
  • užívejte Warfarin podle předpisu;
  • před každým zákrokem nebo vyšetřením informujte daného lékaře, že užíváte Warfarin;
  • pravidelně choďte na krevní testy.

Co nedělat:

  • nikdy nezvyšujte dávku;
  • neužívejte nové léky, byliny nebo doplňky stravy bez konzultace s lékařem;
  • neprovádějte změny v dávkování Warfarinu bez souhlasu lékaře.

Detail odstavce: Warfarin a životní styl
Zdroj: Warfarin
Zveřejněno: 8.6.2013