Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NORMA

OBSAH

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Diskuze

V diskuzi CERVENE KRVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kovářová.

dobry den,mul syn 5.mesicu je po operaci ledvin pyeloplastika (obousrana), v nemocnici dostal zelezo ze mamalo cervenych krvinek,norma je prej 100 a on mel 96,chci vedet jetsli je to nejak zavazne nebo ne.predem dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene krvinky

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi VÝŠKA SCHODŮ NORMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Daňhelová.

Při opravě vstupních prostor bytového domu o 9 vchodech děláme nové venkovní schody.Vždy jsou 2. Protože dům je dlouhý a je nestejná výška od terénu, jde nám o zjištění, zda mohou u 1 vstupu být schody 20 cm vysoké a jak musí být zabezpečen přesah schodnice.
Děkuji Daňhelová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výška schodů norma

Hodnoty a norma

  • Obecná norma: 0,05–0,72 μkat/l
  • Muži: 0,14–0,84 μkat/l
  • Ženy: 0,14–0,68 μkat/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY - NORMÁLNÍ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Krejčí.

dobrý den,
nechal jsem si stanovit jaterní testy, Bilirubin, ALT, AST, ALP v normě (dokonce víceméně uprostřed rozmezí normy). U GGT nalezena hodnota pod 0,14 ukat/l, norma je 0,14 až 0,84 ukat/l. Je to v pořádku, případně jak mám upravit stravu? Pohybu mám dost, cvičím 4-5x týdně s činkami doma po dobu cca 80 min. na jednu tréninkovou jednotku.

děkuji za odpověš Ing. Miroslav Krejčí v.r.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaterní testy - normální hodnoty

Hodnoty v krvi

T3 a T4 jsou základní formy hormonů štítné žlázy a vyšetřují se z krve.

  • T3 norma: 3,5–6,5 pmol/l
  • T4 norma: 12–22 pmol/l

TSH: tyreotropin hormon, vylučuje ho adenohypofýza, vyšetřuje se z krve. Podporuje růst a dělení buněk štítné žlázy – zvýšená tvorba hormonů.

  • TSH norma: 0,5–5 mlU/l
  • TSH pod normou = hypotyreóza
  • TSH nad normou = hypotyreóza

AntiTPO protilátky: při autoimunitním onemocnění produkuje vlastní imunitní systém protilátky, které poškozují enzymy štítné žlázy nezbytné pro tvorbu hormonů – tyreoidální peroxidáza (TPO) – vyšetřují se z krve.

AntiTPO protilátky norma: 5–34 klU/l

Tyreoglobuliny: bílkoviny vylučované štítnou žlázou se používají při sledování rakoviny štítné žlázy. Zvýšení hodnot po léčbě znamená návrat onemocnění. Vyšetřují se z krve.

Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat. Jestliže beru warfarin 5mg ale jen 3/4 tablety a naměřeno při
kontrole mám většinou 2,6- 2,9 ale někdy to ulítne spíše nahoru. Konkretně teď třeba na 3,61. Podle mne je to známka že jsem jedl méně zeleniny ale den před tím jsem si po čase popřál knedlo, zelo a vepřo a hovězí polévku kde bylo dostatek kořenové zeleniny a i růžičková kapusta ale druhý den při kontrole mi to vyběhlo na těch 3,61.
Mám na den či dva si popřát více zeleniny aby to kleslo?
Děkuji za odpověď.
Karel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Výsledky INR vyšetření

U odebrané krve se hodnotí její srážlivá schopnost pomocí Quickova testu neboli testu INR. Jeho hodnota, velmi zjednodušeně řečeno, udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu:

  • INR 1 je norma – krev se při testu sráží za normální dobu;
  • INR 2 znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma;
  • INR 3 znamená 3x delší dobu atd.;
  • INR 4 a více rozhodně nejsou normální hodnoty, pokud bylo INR 5, znamená to, že se krev srážela 5x pomaleji, než je obvyklé.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR může ukázat i předávkování.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastimil Žilka MUDr. s.r.o..

Za měsíc mi bude 68 roků. Zhruba před rokem a půl jsem si nechal vzít krev na PSA.Hladina byla vyšší než norma.Žádné potíže jsem neměl-močení i sex bez problémů.Po konsultaci s urologem jsem se rozhodl pro robotickou operaci. Nyní to bude už skoro rok co jsem po zákroku. Přes den nemám žádné pomočování ani potřebu plen, v noci mám 1 plenu někdy s močí,někdy ne.Sex ale skutečně 0. O této možnosti jsem samozřejmě věděl.Co je ale důležité,je nutné cvičit,dodržovat pitný režim a hlavně žít. Nechat si po půl roce odebrat krev na PSA. Tento zákrok vede k prodloužení života-pozdní realizace odtranění prostay pak může vést k velkým zdravotním problémům a ke zkrácení života.

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Zvýšené hodnoty

Zvýšená kyselina močová v krvi signalizuje to, že se ve vašem těle něco děje. Při zvýšené hladině se přihlásí jako první bolesti v kloubech, což může být předzvěstí onemocnění dnou. Norma kyseliny močové není pro organismus nebezpečím. Kyselina močová se může zvedat více způsoby – zvýšeným příjmem, zvýšeným rozpadem buněk. Zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi bez klinických projevů nemusí znamenat závažné onemocnění. Pro vysoký obsah purinů nebo nepříznivý vliv na metabolismus se doporučuje vyloučit z jídelníčku vnitřnosti, některé plody moře a alkohol, zejména pivo a destiláty. Doporučuje se přizpůsobit jídelníček současnému stavu a s odstupem cca 1/4 roku podstoupit kontrolní laboratorní vyšetření.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Diskuze

V diskuzi NORMA KYSELINY MOČOVÉ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana K..

Včera jsem byla na revmatologii v Ostravě, hodnoty v krvi jsem měla oproti únoru skoro ve všem zvýšené, kys. močovou 316, letos mi bude 60. Ty ruce každé ráno - to je úžas, oteklé, lupavé prsty, bolí mě. Nehledě na všechny moje pohybovky - páteř,vyměněné koleno, druhé po ATS, kotník pravý po operaci před 17cti lety + artroza všude, asi před měsícem mně začala bolet pravá kyčel. Teď čtu, co mám vynechat, no nazdar,všechno to, co mám ráda a co často s manželem vaříme a jíme.Asi začnu tou čokoládou - vynechat, naštěstí není to moje výroba, jen ji koupím :). I když hodnoty kys.moč. nemám až moc vysoké, říkala doktorka, že v těch rukách mám počáteční revmatoidní artritidu. Takže cvičím urputně s rukama už od rána ještě než vstanu z postele. No jo, holt, už mi není dvacet, jsem už na důchodě, tak musím něco udělat pro zdraví. A dost něco. Takže revoluce ve stravě. Ještě mám dotaz a co rajčata, ty můžu baštit? Děkuji za odpověď. Dana K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Norma kyseliny močové v krvi

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Ceriotti electric Klimazon FX3500 Electronic

Klimazon FX3500 Electronic je vysoce kvalitní a speciálně projektovaný klimazon, který byl vytvořen kombinací klimazonů FX4000 a CIX3000. Z klimazonu CIX3000 získal svou vnitřní stavbu, včetně motoru a vlastností, z klimazonu FX4000 vychází tvar kulatých parabol. Přístroj je pečlivě projektovaný, samozřejmostí je vysoká norma bezpečnosti, rovněž jednoduchý způsob ovládání jej řadí na vrchol v tomto sektoru. Špičkový výkon snižuje celkovou dobu působení o polovinu, vždy s nejlepšími výsledky. Tento klimazon výborně kombinuje atraktivní design s maximálním komfortem. Je určen pro melír, odbarvování, barvení, regeneraci, ošetření a úpravu vlasů. Má manuální tepelný regulátor min/max. Obsahuje rovněž časový spínač a umožňuje zapnutí/vypnutí každé paraboly zvlášť.

Technická charakteristika

  • výkon: 900 W
  • napětí: 220–240 V; 50/60 Hz
  • typ topného tělesa: infračervené záření

Instalační manuál, návod k použití a bezpečnostní pokyny jsou součástí balení.

Zde můžete vidět produkt Ceriotti electric Klimazon FX3500 Electronic.

Zdroj: Značka Ceriotti

Norma CRP

Laboratoře mají své stupnice (tabulka) pro stanovení hodnoty CRP u dospělých, a to normálních a abnormálních hodnot. Obvykle platí, že pokud v těle nemáte zánět, nebudete mít měřitelnou hladinu CRP v krvi. Nicméně hodnoty do 5,0 mg/litr jsou považovány za normální hodnoty. V případě hladiny CRP v rozmezí od 5 do 30 mg/litr se jedná o virovou infekci (na tu se nepředepisují antibiotika, protože na ně nezabírají), a když vyjde hodnota CRP nad 30 mg/litr, jedná se s největší pravděpodobností o bakteriální infekci (někdy se uvádí, že hodnoty C-reaktivního proteinu v rozmezí 30–40 mg/litr jsou neurčité a o bakteriální infekci lze s jistotou hovořit až při hodnotách nad 40 mg/litr).

V případě vysoce citlivého testu hs-CRP pro účely rizika kardiovaskulárních onemocnění uvádí Americká asociace pro onemocnění srdce následující rozmezí:

  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi menší než 1 mg/litr, máte malé riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pohybuje-li se koncentrace hs-CRP v krvi v rozmezí 1 až 3 mg/litr, máte střední (průměrné) riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi vyšší než 3 mg/litr, hrozí u vás vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protože se systémy a hodnoty používané jednotlivými laboratořemi liší, berte výše uvedené parametry jako orientační.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Hodnoty cholesterolu v krvi

U člověka je celková hladina cholesterolu v plazmě asi 180–200 mg ve 100 ml a vzrůstá s věkem, i když existují značné individuální rozdíly. Celkový obsah cholesterolu v krvi je nejnižší v pubertálním věku, kdy dosahuje hodnot přibližně 4 800 mg u chlapců a 4 350 mg u dívek. U mužů po šedesátce dosahuje hodnot až 7 200 mg, optimum je však kolem hodnoty 6 200 mg. U žen se zaznamenává maximum až po sedmdesátce, a to přibližně 6 500 mg, optimum je kolem hodnoty 5 600 mg. Hodnota 200 mg ve 100 ml plazmy (tedy asi 5,2 mmol/l plazmy) by neměla být překračována. U národů východní Asie jsou uváděny hodnoty 120–130 mg ve 100 ml a tímto nízkým obsahem je vysvětlováno i nízké procento srdečních a cévních onemocnění u těchto lidí. Zjednodušeně lze říct, že se denně „vymění“ přibližně 1/3 celkového obsahu cholesterolu v krvi za nový, stejné množství se pak také vyloučí z těla ven.

V krvi se určují tři hodnoty – celkový cholesterol, LDL-cholesterol a HDL-cholesterol.

Celkový cholesterol by neměl přesáhnout hodnotu 5,2 mmol/l.

LDL-cholesterol je někdy označován jako zlý cholesterol. Jeho zvýšenou hodnotou se rozumí hladina vyšší než 3 mmol/l. Právě LDL-cholesterol je zodpovědný za rozvoj aterosklerózy.

HDL-cholesterol je naopak označovaný jako hodný cholesterol. Čím je jeho hodnota vyšší, tím lépe. U mužů by norma měla dosáhnout alespoň 1,2 mmol/l, u žen pak 1,0 mmol/l.

Zdroj: Jak snížit cholesterol

Hyperglykemie

Hyperglykemie (i hyperglykemie) je definována jako zvýšení glykemie nad normu. Za normální hodnoty u zdravých osob nalačno je považováno rozmezí 3,5–5,5 mmol/l. U diabetiků se za optimální hladinu glykemie (ke které směřuje terapeutická intervence) nalačno považuje rozmezí 4–6 mmol/l, rozmezí 6–7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a nad 7 mmol/l je neuspokojivá hladina glykemie. Hodnoty glykemie po jídle rostou u zdravých osob i u diabetiků a norma pro stavy po jídle je tedy vyšší. U diabetiků je většinou často zvýšená glykemie jak nalačno, tak po jídle a po jídle trvá zvýšení glykemie déle než u nediabetiků. Výrazná hyperglykemie může diabetika ohrozit porušením acidobazické rovnováhy organismu (ketoacidóza), mírnější, ale dlouhotrvající hyperglykemie zvyšuje riziko rozvoje pozdních komplikací diabetu.

Mezi klinické projevy hyperglykemie patří:

  • žízeň, sucho v ústech a s tím spojené nadměrné močení;
  • někteří lidé také cítí velký hlad nebo vidí rozostřeně;
  • močí tělo spolu s vodou ztrácí minerální látky;
  • dlouhotrvající hyperglykemie přispívá k narušení funkce tělesných struktur, které mají za příčinu vznik chronických pozdních komplikací diabetu – sem se řadí diabetická retinopatie (poškození cév vyživujících sítnici oka), diabetická nefropatie (poškození cév obalujících glomeruly ledvin), diabetická neuropatie (poškození funkce autonomní nebo senzorických nervů), diabetická makroangiopatie (poškození velkých cév) a syndrom diabetické nohy.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Rizika u Warfarinu

Nástup i vymizení účinků Warfarinu jsou pomalé. Když se Warfarin začne pravidelně podávat, začne účinkovat až za 3–5 dnů od první dávky. Během této doby je nutné podávat injekčně nízkomolekulární hepariny. Jakmile začne Warfarin účinkovat, nízkomolekulární heparin se vysadí. Před jakýmikoliv operačním výkonem se musí Warfarin naopak s dostatečným předstihem vysadit. Jinak by samozřejmě hrozilo, že člověk u operace vykrvácí. Pacient by si měl pamatovat hlavně to, že musí před každým plánovaným zákrokem o užívání Warfarinu lékaři říci.

Warfarin je silně teratogenní. To znamená, že způsobuje vznik vrozených vývojových vad u plodu. Těhotná žena tedy v žádném případě nesmí Warfarin dostávat. Je-li nutno jí z lékařských důvodů snížit srážlivost krve, musí se používat nízkomolekulární heparin.

Kvůli celkově zvýšenému nebezpečí krvácení by neměli užívat Warfarin pacienti s žaludečními vředy a s předchozí krvácivou cévní mozkovou příhodou.

Warfarin působí proti vitamínu K a stejně tak vitamín K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitamínu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. Hodně vitamínu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Warfarin rád reaguje s řadou běžně užívaných léků (jako jsou některá antibiotika), které různě mění jeho účinnost. Pokud se lékař chystá předepsat nějaký lék, měl by od vás být informován o tom, že Warfarin užíváte.

Warfarin podaný samotný může způsobit takzvané warfarinové kožní nekrózy, kdy dojde k odumírání částí kůže. Důvodem je fakt, že krátce po podání může Warfarin paradoxně srážlivost krve dočasně zvýšit. Z toho důvodu by při zahájení terapie měl být podáván několik dnů ještě jiný lék na ředění krve, většinou nízkomolekulární heparin.

Kontrola účinnosti Warfarinu je relativně snadná. Pacient užívající tento lék chodí pravidelně na kontroly, odebírá se mu krev a hodnotí se srážecí schopnost pomocí Quickova testu neboli INR testu. Jeho hodnota udává, kolikrát déle trvá, než se krev dotyčného člověka srazí oproti normálu.

  • INR 1: je norma, krev se při testu sráží za normální dobu.
  • INR 2: znamená, že krev se srazí za 2x delší dobu, než je norma.
  • INR 3: znamená 3x delší dobu atd.

Pro lékařské účely se INR udržuje na hodnotách 2–3. Při menším INR se dávka léku zvýší a naopak. Vyšetření INR nám může ukázat i předávkování – hodnoty INR 4 a více už rozhodně normální nejsou.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Norma

Bilirubin je látka ve vodě nerozpustná, rozpouští se však dobře v lipoidních substancích. V buňkách působí toxicky, pravděpodobně rozpojením oxidativní fosforylace. Metabolismus bilirubinu lze rozdělit na několik úseků: vznik, transport v krvi, vychytávání v játrech, intrahepatocytový transport, konjugace s kyselinou glukuronovou, sekrece žlučovým pólem, gastrointestinální metabolismus a vyloučení metabolitů z organismu.

Aby mohl být bilirubin z organismu vyloučen, musí být dopraven z míst svého vzniku do hepatocytů. V krevním oběhu se nespecificky váže na albumin (možnost kompetitivní vazby mastných kyselin, lipofilních léků a podobně). Bilirubin-albuminový komplex neproniká nepoškozenou hematoencefalickou bariérou jako volný bilirubin. Záchyt tohoto komplexu se děje na sinusoidální membráně hepatocytů (aktivním nosičem zprostředkovaný transport volného bilirubinu do cytosolu). V jaterní buňce se bilirubin naváže na dva druhy transportních proteinů: ligandin (glutahion-S-transferáza) nebo protein Z, které ho přenesou do hladkého endoplazmatického retikula. Mikrosomální bilirubin UDP-glukuronyltransferáza v membránách retikula katalyzuje konjugaci bilirubinu s kyselinou glukuronovou na bilirubin mono-a diglukuronid (90 %). Tak vzniká takzvaný přímý, konjugovaný bilirubin. Konjugovaný bilirubin se dostává aktivním transportem přes kanalikulární membránu hepatocytu do žlučových kapilár a je vylučován žlučí do duodena. Ve střevě je působením beta-glukuronidázy (z bakteriální flóry, jater a sliznice střevní) dekonjugován a částečně vstřebáván zpět do portálního oběhu a znovu zachycen hepatocyty (enterohepatální oběh). Další část je střevní mikrobiální flórou hydrogenována na tři bezbarvé tetrapyroly společně nazývané urobilinogeny. Asi 20 % uribilinogenů je zpětně vstřebáváno do jater, asi 2–5 % se dostává do periferní cirkulace a je vylučováno ledvinami do moči. Nevstřebané urobilinogeny se v tlustém střevě samovolně oxidují na hnědě zbarvené pigmenty: sterkobilin, mesobilin a urobilin. Vyloučené množství činí 70–470 µmol/den.

Vyšetření bilirubinu se indikuje při diagnostice a diferenciální diagnostice ikteru. K vyšetření je potřeba pouze vzorek krve, který odebírá sestra tenkým vpichem nejčastěji do loketní žíly, jedná se o naprosto rutinní a téměř bezbolestný zákrok. Vyšetřuje se, jestliže je podezření na hemolytickou anémii, onemocnění jater (cirhóza, hepatitida), při nadměrném požívání alkoholu, při metabolických poruchách se vztahem k játrům a při podezření na uzávěr vývodných cest žlučových (kameny, nádor). Jedná se o parametr, který rozhodně není radno podceňovat. Může totiž poukázat na závažné nemoci.

Pokud se vyskytne bilirubin v moči, je potřeba navštívit lékaře, neboť tento nález může signalizovat onemocnění jater nebo žlučníku.

Denní tvorba bilirubinu:

  • dospělí 250–350 mg
  • novorozenec i několikanásobně více (novorozenecká žloutenka – zcela v normě)
Norma v krvi:
  • celkový bilirubin do 17,1 μmol/l
  • nekonjugovaný bilirubin do 12 μmol/l
  • konjugovaný bilirubin do 5 μmol/l

Zdroj: Bilirubin a jeho normální hodnoty

Příznaky

Pletorický vzhled (zarudnutí v obličeji), cyanóza (namodralé zabarvení okrajových části těla), bolesti hlavy, dna, trávicí problémy, závratě, poruchy zraku, v laboratorním krevním obraze hematokrit nad 0,48, saturace arteriální krve kyslíkem pod 92 %, hladina erytropoetinu je v biochemickém obraze zvýšená. K častému příznaku patří svědění kůže, které způsobují látky uvolňované z patologických krvinek (histamin). K vážným příznakům choroby patří trombotické příhody – srážení krve v žilním systému (velmi často v dutině břišní, játra, slezina).

Nejjednodušším a také nejšetrnějším postupem, jak snížit hodnoty červených krvinek, je venepunkce. Alternativou tohoto postupu je takzvaná erytrocytaferéza, při níž krvinky odebírá speciální přístroj. Venepunkcí lze odebrat 300–500 ml krve a lze ji opakovat podle hodnot červených krvinek v různých časových intervalech. Všichni nemocní by měli dále užívat Anopyrin nebo podobné léky, které snižují riziko nadměrného srážení krve, a tedy riziko trombózy. Nemocným, který ale přece jen tyto postupy dostatečně nepomáhají, lze podat léky interferon alfa (injekce), hydroxyureu (tablety) nebo anagelid (tablety). Transplantace kostní dřeně se u nemocných s pravou polycytémií provádí jen velmi zřídka, a to jen u těch nemocných, u nichž dochází k rychlému zhoršování nemoci s náhradou funkční kostní dřeně vazivem – takzvaná postpolycytemická fibróza. Těchto nemocných je ale jen zlomek ze všech pacientů s pravou polycytémií. Průměrné přežití je 15 let, příčinou úmrtí může být trombóza, akutní leukémie, jiné nádorové onemocnění, krvácení a další.

Hodnoty erytrocytů – norma:

  • počet erytrocytů muži: 4,3–5,7 x 1 012/l
  • počet erytrocytů ženy: 3,8–4,9 x 1 012/l
  • hematokrit muži: 0,39–0,51
  • hematokrit ženy: 0,33–0,47
  • hematokrit novorozenec: 0,45–0,60

Zdroj: Erytrocyty


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP