Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZÁNĚT ČELNÍ DUTINY BABSKÉ RADY

OBSAH

Příčiny bolesti uší

  • Infekce vnějšího zvukovodu
  • Barotrauma
  • Blokáda ušním mazem
  • Zánět středního ucha
  • Nachlazení

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Příznaky

Akutní a chronická sinusitida způsobují podobné příznaky a symptomy, včetně hnisavého výtoku z nosu, tlaku a bolesti v obličeji, ucpaného nosu a obstrukce, ztrátu čichu, zápachu z úst a produktivního kašle (zejména v noci). Bolest je obvykle intenzivnější u akutní sinusitidy. Oblast nad postiženou dutinou může být citlivá, oteklá a začervenalá.

Maxilární sinusitida způsobuje bolest dutin v okolí horní čelisti (zánět čelistní dutiny), bolest zubů a čelní bolest hlavy.

Frontální sinusitida způsobuje čelní bolest dutin a bolest hlavy celkově.

Etmoidální sinusitida je charakteristická bolestí za očima a mezi nimi, také čelní bolestí hlavy. Jde o stav který se obvykle popisuje jako zánět dutiny v čichové kosti v blízkosti očnice doprovázený slzením.

Sfénoidní sinusitida způsobuje méně lokalizovanou bolest, která vyzařuje do čelních nebo týlních oblastí.

Společné příznaky

Celková nevolnost, horečka a zimnice naznačují rozšíření infekce i mimo dutiny.

Nosní sliznice se jeví zarudlá a nafouklá, s přítomností hnisavé zelené nebo nažloutlé rýmy.

Mezi projevy komplikací patří zčervenání pokožky nad postiženou dutinou a otok, vyboulení oka, ochrnutí očních svalů, zmatenost nebo snížená úroveň vědomí a silná bolest hlavy.

Chronický zánět vedlejších dutin (ucpané nosní dutiny) může být bez rýmy, bez bolestí a doprovázen může být jen dlouhodobě zalehlým uchem vlivem ucpaného ústí eustachovy trubice.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha neboli otitida je jednou z nejčastějších dětských nemocí. Projevuje se bolestí ucha, teplotou až horečkou a obvykle vede k návštěvě pohotovosti (neboť propuká nejčastěji v noci a jeho průběh je velmi rychlý). Pro pochopení vzniku zánětu středního ucha a důvodu, proč je jeho výskyt výrazně vyšší u dětí než u dospělých, je vhodné seznámit se zevrubně se stavbou ucha.

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Babské rady na zubní váček

Zubní váček je drobný útvar vznikající v dutině ústní, konkrétně v oblasti kořenového kanálku zubu. Z babských rad na zubní váček můžete zkoušet cokoli, stejně skončíte u lékaře, který provede endodontické ošetření, které se provádí s cílem vyčištění vnitřního prostoru zubu od bakterií při jeho současném uzavření, aby se do něho nemohly dostat další bakterie. Ošetření je pacienty vnímáno jako velmi nepříjemné, není však vyloženě bolestivé. Na žádost pacienta je možné provést ošetření v lokální anestezii (do dásně se píchne injekce s analgetikem). Při šetření se provádí nejen čištění kanálků, ale také jejich rozšíření. Bakteriemi napadená dřeň se ze zubu odstraní a nahradí speciálním materiálem, kterým se kanálky utěsní.

V případě rozsáhlého zánětu, kdy se stav nezlepšuje, bývá nutná antibiotická léčba. V krajním případě si pak může zánět vyžádat extrakci – vytržení zubu.

Prevence zubních váčků vychází z důsledné hygieny dutiny ústní, jde tedy o pravidelné čištění zubů minimálně dvakrát denně. Dále je nutné používat mezizubní kartáčky nebo dentální nitě, aby se odstranily zbytky potravy (které mohou způsobit zubní kaz) z prostor, kam není možné se s běžným kartáčkem dostat.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda.

Děkuji za odpověď. Oční hygienu jsem začala dělat podle instrukcí na internetu
již před 10 dny. Je to opravdu lepší, ale jen za přispění právě těch kortikoidů.
Pro pobavení : moje oční lékařy z kliniky Horní Počernice mi doporučily navštívit ORL, jestli tam nebude ten problém. Očních víček si zarputile nevšímají.
Zítra tam jdu (na ORL), ale nevím, nevím ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návštěva ORL je dobrá příležitost pro zlepšení. Oči jsou totiž uloženy v očních jamkách, pod kterými jsou všude různé dutiny procházející do nosu do ucha i krku. Je klidně možné, že zde může být schován mikrob, který způsobuje vaši blefaritidu. Pečlivě naslouchejte otázkám lékaře ORL a snažte se popravdě odpovídat. Sdělte vše i informace zdánlivě nepodstatné. Držím vám palce, ať se vaše diagnóza někam posune a vám se uleví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Babské rady na zánět zubu

Zánět zubu je velmi bolestivé onemocnění, které do ordinací zubních lékařů přivede i ty, kteří se jim jinak vyhýbají. Zánět bývá způsoben zubním kazem. Jediné, co v tomto případě můžete udělat, je navštívit stomatologa. I v případě samotných příznaků zubního kazu (lokální zvýšená citlivost na některé druhy potravin a nápojů, například na teplé či studené, sladké nebo kyselé), byste se měli co nejdříve objednat do stomatologické ambulance, aby vám mohl být zubní kaz co nejdříve ošetřen, a tak se předešlo riziku rozvoje bakteriálního zánětu a vzniku zubního váčku. Důležitou součástí prevence je rovněž dentální hygiena, stejně jako vyvarování se nadměrné konzumace pochutin s vysokým obsahem cukru, což platí jak pro pokrmy, tak pro nápoje.

Při ostré bolesti pomohou analgetika, studené obklady, výplachy chladným výluhem heřmánku. Ale toto je jen dočasná pomoc, návštěva u stomatologa bude nezbytná.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Jak si sám vyléčit zánět středního ucha?

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho, odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí vypomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní. Babský recept – vkládání stroužku česneku do ucha – není odborníky příliš doporučován (účinky česneku nejspíš neproniknou za bubínek, hrozí komplikace s vyndáváním stroužku, případně poleptání zvukovodu).

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Jak předejít zánětu dásní

Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je jednoznačně pravidelně a správně prováděná ústní hygiena. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. V současné době probíhá jednání Ministerstva zdravotnictví ČR s pojišťovnami o hrazení profesionální ústní hygieny. Léčba spočívá v důsledné ústní hygieně. Zubní lékař nebo zubní hygienistka provedou čištění zubů, které kromě eliminace zubního plaku odstraní i zubní kámen, čímž se zlepší možnosti dokonalého odstraňování zubního povlaku v domácích podmínkách. Nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého provádění ústní hygieny zahrnující čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití. Doporučovaným zakončením každodenní ústní hygieny je výplach ústní dutiny ústní vodou.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
Od dětství mám na jazyku samou ryhu, jak porezany, i kraje jazyka,nikdy mi nikdo nedokázal vysvetlit proč a z čeho to mám,samozřejmě čím sem starší je to o něco horší.Děkuji za odpověď .
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Současná medicína zatím nezná příčinu vytvoření hlubokých rýh na jazyku a proto vám to ani nemohl nikdo vysvětlit. Popraskaný jazyk je to genetická varianta lidského vývoje, která je z lékařského hlediska neškodná a takto vytvarovaný jazyk není nijak nemocný. Občas se může vyskytnout problém se zápachem z úst, což vyřeší důkladnější čištění povrchu jazyka zubním kartáčkem. Zde jsou fotografie, abychom se ujistili, že se bavíme o stejné věci www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dutiny ústní

Babské rady

Zaručeně fungující radou na ucpané dutiny je namočení loktu do horké, opravdu horké vody – vydržte, pomáhá to pro spouštění rýmy a uvolňování dutin.

Další pomoc spočívá v napařování nad tea tree olejem (velice účinné přírodní antiseptikum). V hrnci ohřejte vodu, před varem ji vypněte a kápněte do ní 3 (opravdu pouze tři) kapky tea tree oleje. Pozor při prvním nádechu (nosem), kdy je voda horká a páry oleje mají největší účinek – inhalujte nejdříve bez zakrytí hlavy. Když je voda chladnější, zakryjte si hlavu ručníkem a inhalujte až do jejího vychladnutí. Při inhalaci se nadechujte nosem a vydechujte ústy.

Při zastydlé rýmě si připravte dva větší kbelíky, do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty – dvě minuty do studené vody a dvě minuty do horké vody. Opakujte 5x až 10x. Ihned poté se zabalte do deky nebo si lehněte do postele. Toto opakujte po dva dny.

Připravte si včerejší žemle, rozkrojte je na půlku a ponořte do horkého mléka. Poté přiložte okolo nosu tak horké, jak vydržíte.

Na čelní dutiny prý pomáhají obklady z bramboru. Nejdříve si ve slupce uvařte středně velký brambor. Připravte si šátek, na něj položte igelit a na igelit kapesník. Pak brambor oloupejte a lehce rozmačkejte, vložte na kapesník v šátku a přiložte na čelo (teplota bramboru by měla být co největší), nechte působit 20–25 minut.

Zdroj: Trápí mě zastydlá rýma

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pilory způsobuje zánět žaludku a jeho překyselení, které se může vyvinout až ve vředovou chorobu, a ta může ohrozit život náhlým krvácením do dutiny břišní. Helicobacter je bakterie citlivá na silné dávky antibiotik, která se obvykle užívají jako trojkombinace tří preparátů najednou. Úspěšnost léčby se zjistí vyšetřením stolice na přítomnost antigenů. Takže se s pomocí svého lékaře ujistěte, zdali stále helicobakter máte. Zároveň lékaři sdělte, že se vám vrátily bolesti žaludku. Máme několik účinných léků proti překyselení, které společně s dietním opatřením mohou tyto problémy úplně odstranit. Zůstaňte stále v péči lékaře gastroenterologa, protože s ním můžete své problémy se žaludkem vyřešit nejlépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Příčiny

Nejčastějšími příčinami bolesti v krku jsou bakteriální a virové infekce, svou roli hraje i alergie, znečistěné ovzduší, suchý vzduch a tabákový kouř. Viry vyvolané nachlazením napadají sliznici v hrdle přímo, v případě alergie vzniká bolest v krku následkem přítomnosti většího množství hlenu a otoku sliznic. Při virové infekci bývá nástup bolestí prudký, ale bolest v krku také rychleji odchází a její průběh je mírnější. Bakteriální infekce je vždy těžší, způsobuje silnou bolest v krku, obtíže při polykání a je provázena horečkou.

Častokrát je bolest v krku způsobena virovou infekcí:

  • nachlazení;
  • infekce hlasivek;
  • mononukleóza (virová infekce, která má tendenci způsobit přetrvávající bolest v krku);
  • jiné virové infekce, například příušnice nebo chřipka.

Bakteriální infekce způsobující bolest v krku:

  • zánět nebo infekce mandlí (angína);
  • zánět epiglottis (epiglititida);
  • zánět čípku;
  • ve vzácných případech může být způsobena pohlavně přenosnými chorobami (kapavka nebo chlamydie).

Mezi další příčiny bolesti v krku patří dráždivé poranění, které trvá déle než týden:

  • podráždění hrdla z důvodu nízké vlhkosti, kouření, znečištění ovzduší, křiku nebo vysušení nosní dutiny;
  • dýchaní ústy, zejména při alergii nebo při ucpaném nosu;
  • pálení žáhy;
  • poranění zadní části krku;
  • chronický únavový syndrom (onemocnění, které způsobuje extrémní únavu).

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Zastydlá rýma neboli zánět vedlejších nosních dutin

Sinusitida znamená zánět vedlejších dutin nosních. Ve většině případů je spojena se zánětem sliznice nosu, pak se nazývá rhinosinusitida. Jedná se o onemocnění časté především v dětském věku. Dutinami se myslí opravdové dutiny vyskytující se v naší lebce, respektive v jejích několika kostech. Jsou vystlány sliznicí a zvětšují se s tím, jak lebka od dětství do dospělosti roste. Jejich funkce není jasná, každopádně se podílejí na tvorbě hlasu, kterému dávají jeho osobitou barvu. Dutin je několik. Dvě v horní čelisti, dvě v kosti čelní, jedna (respektive 3 vzájemně propojené) v kosti čichové a dvě v kosti klínové. Všechny tyto dutiny komunikují s nosní dutinou (vnitřkem nosu) svými vývody. Všechny jsou vystlány sliznicí stejnou, jaká je v nose. Nejčastěji jsou na vině viry, které do dutin přestoupí z nosní sliznice. Poté co poškodí sliznici, dojde k jejímu oslabení a na tuto poškozenou sliznici se snadno uchytí bakterie. Proto většinou rýma vodová přechází v rýmu hnisavou.

Zdroj: Zastydlá rýma

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Infralampa na dutiny

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jako komplikace běžné rýmy. Dutiny v oblasti čela a pod očima jsou za normálních okolností naplněny vzduchem. V tuto chvíli však do nich vnikly bakterie či viry a za podpory přítomného hlenu, který produkuje rýma, si zde lebedí, množí se a tyto naše průduchy úspěšně ucpávají. Nahřívání dutin má své místo v domácí léčbě. Nejprve si infralampu vyzkoušejte, jestli vám po aplikaci bude lépe. Použití infralampy na zánět dutin se doporučuje 2x denně po dobu cca 10 minut ráno a večer. Tato léčba je vhodná i pro děti.

Zdroj: Infralampa

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP