Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OMEZENÍ KOUPÁNÍ

OBSAH

Správné mytí suché pleti

Jedná se o mytí suché pleti během koupání či sprchování.

  • Vyhněte se dlouhým a teplým sprchám. Vysoká teplota způsobuje, že se z pokožky obličeje vypařují oleje. Dlouhé sprchování nebo koupání vám vysušuje kůži. Sprchování či koupání by mělo být omezeno na 5 až 10 minut v teplé vodě.
  • Používejte jemné čisticí prostředky nebo sprchové gely, které mají hydratační účinky. Místo agresivních mycích produktů použijte neparfemovaná mýdla nebo použijte jemné mýdlové čisticí prostředky.
  • Hydratace pleti by měla být prováděna, pokud je pleť ještě vlhká. Lehce si nejdříve utřete obličej ručníkem po vysprchování, umytí obličeje nebo rukou, přičemž pokožka by měla být ještě vlhká. Hned potom naneste hydratační krém, který necháte působit 3 až 5 minut, aby se absorboval do pokožky.

Zdroj: Péče o suchou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to vypadá, že se Vám na kůži udělala alergická vyrážka. To klidně může být způsobeno obsahem sinic ve vodě, ve které jste se koupal. Pomůže na to osprchování pod čistou vodou hned po tom, co vylezete z vody. Přesný důvod své vyrážky zjistíte na alergologii, kde Vám můžou udělat testy na obvyklé alergeny a podle výsledků určit rozsah Vaší alergie. Předejít se této vyrážce dá tím, že změníte místo na koupání. Také se prodávají léky na alergii, které se musí ale užívat v dostatečném předstihu (týden až dva), aby mohly zabránit podobným vyrážkám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Omezení koupání

Každodenní mytí a koupání nesvědčí vlhkosti pokožky, protože spolu se špínou odstraňujete z kůže její přirozený maz. Hygieny se ale vzdávat nemusíme, ani nemůžeme. Musíme kůži zbavit nečistot, prachu, potu, mazu a mikroorganismů. Voda sama často nestačí k důkladnému očištění pokožky. Na suchou dětskou kůži se doporučuje používat dětská mýdla, popřípadě mycí prostředky pro ekzematiky, takzvané mýdlo bez mýdla, nebo sprchové oleje z lékárny. Klasická mýdla totiž mají zásadité pH 9,5–10,5. Ideální mycí prostředek by měl mít pH blížící se k hodnotě 5,5, čemuž odpovídají takzvané syndety, tedy plně syntetická pevná mýdla, která dnes koupíte v každé lékárně.

U velmi malých dětí stačí koupání obden na rozdíl od dříve doporučované dennodenní koupele. Místo půlhodinového cachtání ve vodě omezte koupel na deset minut, sprchování je ještě vhodnější než celková koupel. Voda by měla mít kolem 33 °C. Pokud si děti ve vodě rády hrají, dopřejte jim chvilku na začátku koupele, kdy je voda čistá, aby nemusely sedět ve vylouhovaném mýdle. Do koupele můžete přidat koupelové oleje z lékárny, ty jsou zvláště vhodné při větší suchosti, popřípadě ekzému.

Velmi vhodné jsou i olejové masáže, které hydratují pokožku. Zejména by se měly užívat jen dobře vstřebatelné a snadno aplikovatelné oleje. Pokud dochází k nedostatečnému vstřebávání oleje, zůstává pokožka dítěte mastná, nedostatečné vstřebávání může následně vést k podráždění kůže, a to zejména v horkém nebo vlhkém počasí, kdy se dítě více potí. Můžete vyzkoušet například rostlinné oleje, které mají vysoký obsah kyseliny linolové (esenciální mastné kyseliny). Kyselina linolová zabraňuje snížení ztráty vlhkosti a je dostatečně jemná pro použití u dětí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Jak naučit štěně labradora mít rád vodu a koupání třeba venku vrece

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Prevence

Preventivní opatření spočívají v zásadách koupání ve volné přírodě, to znamená zjištění si kvality vody v přírodním koupališti, odstranění hostitelských plžů z koupacích zón a jiných. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně umírají.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, máme doma kocoura Maxe a chtěla jsem kocoura vykoupat,vzala jsem ho do sprchy a trochu na něj stříkala vodu, ale on nechtěl, jančil a poškrábal mě, nevím jak ho mám umýt. Mohl by mi někdo poradit, jak doma koupete kočku. Děkuji. Pavlína Macháčková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kočky nemají vodu rády. Některé se nechají postupně přesvědčit, aby ve vodě vydržely, ale pro některé je třeba umístit do takového speciálního postroje ve tvaru tašky, ve kterém se kočka nemůže bránit a lze ji osprchovat. K dispozici je i několik videonávodů, kde je vidět jak přimět kočku ke koupání. Zde jsou: www.youtube.com/sear…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u veterináře

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den,
Jaká jsou omezení po operaci brániční kýly co se týče fyzické zátěže, zvedání břemen atd.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci brániční kýly (hiátová hernie) jsou tato omezení:
- několik dní po operaci, má být strava pouze tekutá, později pak polotuhá;
- vyloučit se má namáhavá fyzická aktivita po dobu 6 týdnů;
- operační rány se musí udržovat čisté a suché;
- musí se dokončit předepsaný průběh pooperační léčby;
- pokud to lékař nedoporučí, tak je třeba se vyhnout lékům proti bolesti;
- vyhnout se jakékoliv možnosti zácpy a k tomu účelu užívat léky podle doporučení lékaře;
- je třeba změnit způsob stravování v dlouhodobém horizontu;
- důležité je žvýkat jídlo důkladně a jíst pomaleji, aby potrava měla dostatek času dojít jícnem až do žaludku;
- vyhnout se syceným nápojům, protože způsobují nadýmání a pacienti nemohou po operaci krkat;
- v době rekonvalescence se nesmí jíst vleže;

Fyzickou námahu je možno zařazovat až sedmý týden po úspěšně zhojené operaci. Návrat do plné síly potrvá dva měsíce, přičemž zátěž se přidává postupně - od malé vytrvalostní a později pak silovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly

Bolest v uchu po koupání

Při zánětu zevního zvukovodu je postižena pokožka této části ucha. Nejčastěji jde o následek útoku bakterií, ke kterému obvykle dochází v létě po koupání. U pacientů se objevuje svědění, bolest ucha, později výtok z ucha, který je někdy spojen se zhoršením sluchu.

Léčba by se měla vždy řídit pokyny lékaře. U poškození vnějšího ucha se volí promývání a výplachy, lokální antibiotické masti či kapky s kortikoidy. Pokud chcete zmírnit bolest, můžete vyzkoušet přiložení obkladu přes ucho. Při zánětu zvukovodu jsou vhodné teplé obklady, při středoušní infekci naopak vsaďte na účinky chladu, který brání rychlému postupu zánětu a tlumí bolest. Rozhodně nezkoušejte žádné čištění ucha či jeho proplachování. Samozřejmě existují též volně prodejné léky či přírodní prostředky, ale ty slouží spíše k podpoření již zahájené odborné péče.

Zdroj: Bolest v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

zdravím. co mám teda použít na kvasinky.co koupání v řepíku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řepík plíseň nevyléčí. Zkuste nejdříve mazat Canesten, který můžete koupit bez předpisu a k tomu na měsíc užívejte probiotika. Pokud tím kvasinky nevyléčíte, tak budete muset sáhnout po silnějších lécích, které jsou již na lékařský předpis a ten vám vystaví kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky na penisu

Změna mýdla a čisticích prostředků

Nešetrné mýdlo může způsobit podráždění a svědivost kůže. Doporučuje se používat mýdla bez obsahu vůní a určená pro citlivou pokožku. Suché pokožce neprospívá časté koupání. Nepříznivý vliv na vaši kůži může mít také nevhodně zvolený prací prášek, opět používejte raději neparfémované prací prostředky. Důležitá je i volba správného oděvu, ten by měl být volný, nejlépe bavlněný, raději se vyhýbejte vlně a polyesteru, které pokožku dráždí.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ S NUVARINGEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina .

Dobrý den, někde jsem četla že kroužek je nefunkční pokud ho umyjete horkou vodou. Můžu s kroužkem vůbec do horké vany? Sice blbá otázka,ale radši se zeptám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně se s nim koupej. Pokud teplá voda nespálí tebe, tak pak nepoškodí ani vaginální kroužek.

Zdroj: diskuze Koupání s Nuvaringem

Ovesná koupel ve vlažné vodě

Užívání ovesný vloček do koupele může napomoci tomu, aby se uklidnila podrážděná a svědivá pokožka. Během koupání ve vaně vyčistí ucpané póry nejlépe koloidní ovesné vločky. Pokud je však nemáte, nevadí, postačí i normální ovesné vločky, které rozemelete v mlýnku na kávu nebo na jídlo. Naplňte vanu vlažnou vodou a přidejte hrst koloidních nebo normálních ovesných vloček, koupejte se po dobu 20 minut.

Zdroj: Domácí léky na úlevu od svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem CO MI POMUZE NA VREDY NA OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAVID ZAPLETAL.

Delaji se mi na obliceji strasne velke bolaky.Vypada yo jako vredu.Chvilku mi na to pomahaly antibiotika a uz to mam znovu dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pošli detailní fotku a napiš po čem se ti to nejvíc objevuje. ?Po líbání, po koupání, po silném pocení, atd...

Zdroj: diskuze Co mi pomuze na vredy na obliceji

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Chci se ještě zeptat na to krkání. To platí při hojení nebo je to nastálo? Co se týče jídla tak pak lze konzumovat běžné jídlo nebo je tam určité omezení. Jak píšete návrat k plné síle znamená ,že při mé práci (břemena cca25-30kg) se navrátí zhruba za cca 2 měsíce.
Děkuji za odpověď
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence je u každého člověka individuální a i ve vašem případě musíte pozorovat signály svého těla a zátěž dávkovat postupně. Nejlepším pomocníkem může být zkušený fyzioterapeut, kterých je dnes v každém fitness dostatek. S říháním je to podobné - postupně se stav upraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Doba léčení zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním. Při zánětu šlach je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixovaná například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje a poškozená tkáň se léčí. Velmi pomáhají studené obklady. Zkusit můžete i různé chladivé gely. Pokud nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Po vymizení zánětu by měla následovat rehabilitace postižené končetiny.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Hydratace suché pleti

Nemusíte platit velké částky za předražené hydratační krémy. Určitě je lepší přečíst si složení krému, a zjistit v něm látky, které můžou být užitečné pro suchou pleť.

Ceramidy

Ceramidy pomáhají pleti zadržovat vodu a zklidňují suchou pokožku. Syntetické ceramidy mohou napodobovat přirozené látky na vnější vrstvě kůže, která pomáhá udržovat vlhkost v kůži.

Dimethicone a glycerin

Dimethicone je silikonový polymer. Tyto látky pracují na bázi odpuzovačů vody, které udržují vodu v kůži.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je podobná jako ceramidy, které zadržují vodu v kůži a je také prospěšná pro suchou pleť.

Lanolin, minerální oleje a vazelína

Tyto látky pomáhají pleti udržet si absorpci vody během koupání.

Zdroj: Péče o suchou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Crmomanová.

Dobrý den,chci se zeptat zda můžu občast játrovou paštiku.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra, stejně jako všechny vnitřnosti neobsahují žádný vitamín K a můžete je jíst bez omezení. Paštika vyrobená z jater nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Stejně tak můžete bez omezení konzumovat jakékoliv maso, taky neobsahuje žádný vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Soda bikarbona do koupele

Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Taková koupel, jak je známo, se užívá jen na nohy a dosahuje se při ní změkčení zrohovatělé kůže, která jde pak lépe odstranit pemzou nebo pilníkem. Koupel v sodě také pomáhá v léčbě písně nehtů a působí také na kožní plíseň. Při koupeli celého těla v jedlé sodě je nutné po osušení pokožku natřít hydratačním tělovým mlékem nebo krémem, dokud je ještě vlhká. Ideální péče v takovém případě je bio kokosový olej nebo olivový olej.

Zdroj: Použití sody bikarbony

Tipy, jak vyzrát na suchou pokožku

  • žádný chlór ani sůl – okamžitě po koupání v bazénu či moři opláchněte dítě čistou vodou, jemně osušte a namažte;
  • zvlhčovač vzduchu – v době topné sezóny vlhčete suchý vzduch pokojíčku, ideální je přístroj s funkcí studené páry, která vzduch příjemně zvlhčí, ale neovlivní pokojovou teplotu;
  • pitný režim – zvláště v zimě je nutné dohlížet na příjem tekutin, pokožka se zvlhčuje nejen zvenčí, ale i zevnitř;
  • přiměřené oblékání – v zimě dítě oblékáme tak, aby se nepotilo, používáme lehké, ideálně bavlněné, prodyšné materiály;
  • časté větrání – a to hlavně v zimě, zvlhčuje se tím vzduch;
  • používání krémů s UV filtrem – děti díky svým venkovním činnostem obdrží 3x více slunečního záření než dospělí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP