Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŽNÍ VYRÁŽKA NA NÁRTECH NA NOHOU

OBSAH

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den, prosím o radu co použít na svědění nohou - viz foto.
Nemá to rádo síťovaná obinadla, z drobných dírek na nártech výtok - spíše čirý na obvazu však žluté skvrny. Asi následek kompresní terapie krátkotaž obinadly a léčby bércových vředů výše na nohou.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Vyrážka na obličeji ze stresu u dospělých

Na kůži se odráží aktuální stav našeho organismu. Tvoří hranici mezi vnitřním a vnějším. Na kůži se může odrazit nejen stav a fungování vnitřních orgánů, ale i naše emoční naladění. Při stresu, obavách a úzkostech se může zhoršit chronické kožní onemocnění, jak je viditelné například u atopického ekzému, nebo se může objevit nové kožní onemocnění, kde je možné jmenovat například kopřivku.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Diskuze

V diskuzi OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonjn Herman.

Asi pul roku me otekly nohy v kotnicich ale take nahore na nartech,prsty ne.Nikdy jsem to nevidel.Kotniky mam take cele ztuhlé. Děkuji za vysvetleni.

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi VYRAZKA NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Jsou to velke cervene fleky mam je na stehnech i na nartech mam to uz dva mesice a nevim co stim.Nekdy jsou suche a nekdy uplne cervene.Pokud to nekdo z vas mel prosim o radu dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrazka na nohou

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Prevence alergie

Vyvarovat se kontaktu s látkami, o kterých víme, že nás alergizují.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kůdelová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou příčinu může mít pocit chladu a neurčitý pocit, jako brnění na hřbetech rukou a nártech nohou- přechází to až do prstů. Přitom končetiny mám teplé. Projevilo se to, když jsem v klidu seděla doma, trvá to nadále. Občas mívám problémy s bederní páteří a byla mi před několika lety diagnostikována tetanie. Beru hořčík a na cévy Detralex, kompresivní punčochy nosím. Poraďte, prosím. Děkuji H.K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém s divným pocitem na hřbetu ruky a na nártech bude mít souvislost s žilním onemocněním, které léčíte pomocí Detralexu. Nejvhodnější by bylo tyto příznaky konzultovat s lékařem - kardiologem. Ten může provést několik testů, kterými zjistí příčinu a doporučí další postup. Sama si můžete pomoct zařazením zdravého pohybu do svého každodenního harmonogramu. Pohybem rozproudíte krev a budete také posilovat cévní stěny a tím by se mohly tyto problémy zmírnit. Stejně tak by mohla být prospěšná i sauna, včetně ochlazení studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění končetin

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Spanelová.

Vnučka je u moře a objevili se ji červené fleky na nártech.3dny nešla do moře a fleky se ji utratily a po moři se ji zase objevily.Muze to být s moře?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyrážka z modrozelených řas
Modrozelené řasy, také známé jako sinice, jsou to, co většina lidí zná jako „jezírkový kal“. Plave na hladině nebo leží pod hladinou a může „kvést“, když je voda teplá a klidná. Někdy produkuje toxiny (cyanotoxiny), které mohou dráždit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Při kontaktu s ní může kůže zčervenat, otéci a bolet. Někdy se vytvoří malé puchýře.
Modrozelené řasy lze nalézt ve sladké vodě, slané vodě nebo smíšené „brakické“ vodě. Pokud jste jí vystaveni, odstraňte veškerý kontaminovaný oděv a šperky a myjte si pokožku mýdlem a vodou po dobu 10 až 15 minut. Ne u každého, kdo přijde do kontaktu s modrozelenou řasou, se příznaky rozvinou, ale pokud ano, antihistaminika a hydrokortizonový krém vám mohou pomoci s jejich úlevou.
Abyste se ochránili před těmito toxickými květy, vyhněte se vodě, která je zabarvená a páchnoucí nebo která má na povrchu zelenou špínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Vyrážka u kojence

Kožní vyrážky se objevují u dětí z několika důvodů. Některé je potřeba léčit, jiné samy odezní.

Možné příčiny:

  • reakce na nový prací prášek nebo kosmetický přípravek;
  • reakce na jídlo a příkrmy (jahody, rajčata, ořechy, ...), u kojených dětí reakce na jídlo, které snědla maminka;
  • toxický erytém – objevuje se často od druhého dne po porodu a přetrvává po několik dnů případně týdnů; může se objevit kdekoliv na těle, vyhýbá se ale postižení plosek nohou a rukou; připodobňuje se k poštípání blechou; za nějakou dobu spontánně vymizí a není třeba se kvůli němu zneklidňovat;
  • vyrážka ze slunce – děti jí trpí stejně jako dospělí, dětská pokožka ale reaguje ještě citlivěji; vyrážka ze sluníčka přejde za několik dní, použijte na zklidnění panthenol.

Příznaky

Příznaky jsou individuální dle druhu vyrážky.

Co s tím dělat

Na takovouto vyrážku lze použít:

  • Sudocrem – antiseptický ochranný krém
  • Bayer Bepanthen
  • Herbacos-Bofarma – dětská mast Rybilka
  • Nivea Baby Nutri Sensitive – SOS krém
  • Weleda Měsíčkový kojenecký krém
  • Nivea Nivea Baby – Krém proti opruzeninám
  • Sebapharma Sebamed – Dětský krém extra jemný
  • Nivea Baby krém proti chladu a větru
  • Bioderma Photoderm KID sprej SPF50+
  • A-derma Exomega lait
  • Zentiva Calcium Pantothenicum

Obrázky

Takto vypadají vyrážky u kojence.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ NEMOCI NOHOU FOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobrý den

měl bych asi podobný problém mám to na obou spodcích chododel nemám ale jen pár mám jich tam snad i desítky čas od času nějaký bolí tak to propíchnu a vyteče bílá tekutina a pak to přestane bolet ale jinak to tam mám snad pořát a nemizíto netuším co to je ale nohy jsou citlivější a více nunavenější

spíš mě to připadá jako prasklý vyschlí puchýř některé jsou cca od 0.01mm a některá cca 3mm

netušíte co to je a jak se toho zbavit ?? děkuji 

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou fota

Projevy alergie na kůži

Na alergen v potravě může reagovat i kůže. 30 až 60 minut po snědení nevhodné potraviny se mohou objevit různé výsevy, zarudnutí, pocity svědění kůže. Přetrvávání kožních projevů může být různě dlouhé, někdy pár hodin, jindy pár dní. Pokud máte kožní problémy, je dobré myslet i na možnost alergie na některou potravinu. Pro potravinovou alergii je typické, že jsou kožní projevy souměrné. Pokud jsou například v loketních jamkách, tak jsou na obou rukou a podobně.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala tancosova.

chci se zeptat kozni bolaky na nohou skoro jako by diry chtela bych vice informaci o te nemoci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Které typy kožních plísní nám hrozí nejakutněji při koupání ve volné přírodě?

Jako úplně nejakutnější postižení by se daly považovat postižení kůže v meziprstních prostorách dolních končetin a to hlavně ve čtvrtém a pátém meziprstí. Tam plíseň na nohou nejčastěji začíná.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Červená vyrážka na obličeji

Pokud se na vaší pokožce občas objeví svědící suchá červená vyrážka, mohlo by se jednat o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červená vyrážka z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červená suchá vyrážka na obličeji se šupinkami bývá charakteristická pro periorální dermatitidu (lidově perorální dermatitida). U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je totiž hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Zde můžete vidět, jak vypadá červená vyrážka na obličeji.

Červená vyrážka v obličeji může mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Vyrážka na stehnech u dětí

Vyrážka na stehnech může signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. Vyrážka na stehnech se může objevit při nošení nových kalhot, které ještě nebyly vyprány, nebo kalhot vypraných v novém pracím prostředku.

Příznaky

Vyrážka může mít různý charakter: od drobných červených skvrn nevystupujících nad povrch přes pupínky až po hrboly a puchýře.

Co s tím dělat

Při výskytu se doporučují stěry na mykologické i bakteriologické vyšetření, pokud antibiotikum nepomáhá, je nutné nasadit například krém Imacort a následně dle vyšetření kultivace jinou cílenou léčbu.

Obrázky

Takto vypadá vyrážka na stehnech u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Na co Clotrimazol zabírá

Clotrimazol pomáhá léčit mykotické infekce kůže vyvolané dermatofyty, kvasinkami, (například kandidózy), plísněmi a dalšími, jako Malassezia furfur a infekce způsobené Corynebacterium minutissimum. Ty se mohou projevit jako mykotická onemocnění nohou, kůže a kožních záhybů, jako pityriasis versicolor (pityriáza), erythrasma nebo povrchní kandidózy. Clotrimazol také velmi dobře vybělí i od plísně zažloutlé nehty. Když Clotrimazol pravidelně stříkáte pod žlutý nehet zasažený plísní, tak žluté nehty na nohou nebo rukou do několika dnů krásně zbělají - plíseň zmizí a započne hojení nehtového lůžka. Hojení nehtového lůžka po plísni trvá dlouho, lůžko se zaceluje rychlostí přibližně půl milimetru za měsíc! V tomto procesu je nezbytné soustavné léčení Clotrimazolem.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP