Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLAVÁNÍ

OBSAH

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem CHŮZE,JÍZDA NA KOLE,PLAVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám ještě jeden dotaz:na neprůchodnost cév v levé noze 3.st. a v pravé noze 1.st.užívám ráno 2 ks Detralex a nosím kompresní punčochy.Mám doporučení také na chůzi,jízdu na kole a plavání.Prozatím mohu jezdit doma na rotopedu a chodit,ale nevím,jak dlouho denně,poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílení svalů lýtkové pumpy je prospěšné a proto byste tyto aktivity měla dělat co nejčastěji, podle toho jak vám to dovolí váš zdravotní stav. Vhodné je také zařádit cviky na posílení lýtkových svalů pomocí výponů na špičkách třeba na hraně schodu. Vhodné je také několikeré vyhřátí spodní části dolních končetin horkou vodou a pak jejich schlazení (taková minisauna na nohy). Při odpočinku je dobrý krátkodobý sed v kleče a zvedání nohou vzhůru, například vleže zvednout nohy a opřít je o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chůze,jízda na kole,plavání

Léčba

U náhlého poklesu krevního tlaku postiženým prospěje pravidelné cvičení, plavání. Jedinci by se měli vyvarovat náhlých změn polohy. Doporučuje se zvýšení příjmu soli cca na 10 a více gramů na den. Jídlo by mělo být častější a měly by se konzumovat menší porce. Doporučuje se používání elastických punčoch, bandáž dolních končetin a užívání léků, které ovlivňují napětí ve stěně cév.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem KRTEK OBECNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kýrová.

Dobrý den,
můžete mi sdělit, zda umí krtek plavat? Ptala se mne na to moje kamarádka a té tuto otázku zcela vážně položil její vnouček. Neuměla odpovědět a já to také nevím - nikdy mne nenapadlo o tom přemýšlet. Děkuji.

S pozdravem
Marcela Kýrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, krtek obecný umí plavat. Krtci dávají přednost pobytu v podzemí a suchu, všichni krtci mohou v případě potřeby také plavat. Byly pozorováni krtci, kteří dokázali plavat až hodinu v kuse a za tento čas uplavali vzdálenost 1 km. K plavání používají své silné paže.

Někteří krtci dokonce plavou pod vodou a mohou zadržet dech až na 10 sekund.

Krtci tuto schopnost plavání využívají k zajištění bezpečnosti v době povodní. Ve skutečnosti, během vysokých období záplav, krtci používají své plavecké dovednosti, aby se dostali blíže k povrchu.

Důkazem k tvrzení, že krtek obecný může plavat, je toto video:
youtu.be/9zlIcPt-RAY

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krtek obecný

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Trnková.

Dobrý den, pane doktore, mnohokrát děkuji za uklidňující odpověď. Měl jste pravdu, po třetím dnu s antibiotiky teplota spadla na normální. Jen se cítím slabá, unaví me i jen namazat si chleba. Poslední antibiotika beru ve čtvrtek 10.10. Domníváte se, že můžu na procházky od pátku? Děkuji za odpověď. Dana Trnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Procházky můžete absolvovat hned od pátku. Začněte pomalu a postupně každým dnem o trošku přidejte. Vyvarujte se pobytu v prašném prostředí. Naopak plavání v bazénu by pro vás bylo ideální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Plavání

Plavání je bez omezení, jen pozor na čistotu vody. V létě může pes oschnout sám, když je chladněji, je lepší jej důkladně vysušit ručníkem. Labrador má převislé uši, které se snadno zapaří, po koupání je tedy dobré je vysušit. Pokud se pejsek vyválí v nějaké špíně, umyjte jej důkladně psím šamponem, zabráníte tím rozvoji bakteriálních a kvasinkových infekcí.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora

Poradna

V naší poradně s názvem SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem CO NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

DOBRY DEN MAM OTEKLE A PEVNE NOHY MAM KŘEČOVEŽILI A JSEM SILNA SNAŽIM SE CVICIT ZHUBNOUT ALE NEJDE BERU VENERUTON BYLA JSEM I NA SKLEROTIZACI A POŘAD NENI LEPSI TAKY BERU ANTIKONCEPCI AZALIA PROSIM O RADU DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na oteklé nohy zkuste Mobivenal micro, který je volně prodejný v lékárně. Na zhubnutí zařaďte do svého denního rytmu trochu pohybu, třeba jízdu na kole nebo plavání a omezte u večerních a odpoledních jídel sacharidové přílohy a upřednostňujte libové maso.

Zdroj: diskuze Co na oteklé nohy

Domácí rady na zdravé klouby

  • Dodržujte dostatečný pitný režim minimálně 2 litry tekutiny denně.
  • Konzumujte vyváženou stravu, bohatou na vitaminy, minerály a stopové prvky.
  • Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost
  • Pokud již trpíte nadváhou nebo obezitou, snižte tělesnou hmotnost pod dohledem lékaře.
  • Věnujte pozornost pravidelnému zdravému pohybu (chůze, plavání, jízda na kole či rotopedu).

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Parmičky

Parmičky jsou čilé hejnové ryby, které dorůstají velikosti 5-15 cm. Nejlépe je chovat je s jinými druhy parmiček nebo teter, které mají stejné nároky a velikost. Vyžadují větší akvária s dostatkem volného místa na plavání. Na složení vody nemají žádné zvláštní požadavky, teplota jim vyhovuje kolem 22 stupňů. Jsou to většinou všežravci, kteří vyžadují občas i rostlinnou stravu. Velmi se proto hodí na „pojídání“ řas a přispívají tak k očistě vašeho akvária.

Zdroj: Parmička

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Jsem 8 měsíců po robotické operaci.Stále mě trápí inkontinence. Pravidelně cvičím Kegelovy cviky, provádím venkovni aktivity, tenis,kopaná, plavání. Nadváhou netrpí ani nejsem kuřák. Má někdo prosím zkušenost jak snížit na minimum únik moči aby se člověk zbavil plenek .Kdo to zažil tak ví jak je to pro člověka a okolí nepříjemné. Děkuji za každou radu a zkušenost.

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Ostatní prostředky

Udržujte oči hydratované pomocí pitné vody, zvlhčujte vzduch v interiéru, a to zejména během zimních měsíců, kdy bývá vzduch sušší. Ale pozor na vysokou vnitřní vlhkost, která podporuje růst plísní a může způsobovat alergické reakce projevující se zase suchýma a podrážděnýma očima. V domácnostech je doporučeno udržovat úroveň vlhkosti mezi 30–45 %, aby nevznikaly plísně. Suchým očím uleví i časté mrkání, vhodné je nošení brýlí při plavání. Také se doporučují teplé a vlhké obklady, které podráždění uklidňují a stimulují produkci slz.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, mám vyhřezlou ploténku posun-L5S1 přes 1cm,celkem bez bolesti. Rodina mě tlačí do lyžování(naposledy jako dítě),není to pro mě nebezpečné?
Mám strach, že spadnu a něco se stane.
Děkuji Hrbková (42let)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše obavy jsou skutečně opodstatněné, zvláště když jste dlouhou dobu nevykonávala žádnou sportovní aktivitu. V takovém případě nejsou Vaše svaly dostatečně zpevněné a tudíž nemohou poskytnout optimální oporu páteři při lyžování. Můžete to dohnat a pod vedením zkušeného fyzioterapeuta si ve fitness své tělo během tří až čtyřech měsíců zpevnit. Jinak volte raději sporty, které nezatěžují páteř, jako například jízdu na kole a plavání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plénka

Potraviny pro krevní skupinu AB

Pro tuto krevní skupinu jsou nejvhodnější potraviny, které urychlují metabolismus: tofu, ryby, zelenina, kysané mléčné výrobky, ovoce, luštěniny, ananas, mléčné výrobky, řasy.

Doporučení: mezi nevhodné potraviny patří červené maso, kukuřice, pohanka, pšenice, pomeranče. Mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Z bylin a koření nepoužívejte: anýz, balzamikový ocet, jablečný ocet, kapary, kajenský, černý a bílý pepř, rajský protlak, vinný ocet, želatinu, worchestrovou omáčku. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu AB

Cyklistika, plavání, golf, tanec, rychlá chůze, aikido, taj-či, hathajóga.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariejackova.

Prosím o laskavé sdělení- trpím vážnými poruchy spánku, budím se už po dvou-max.3 hod.Zoplpidem mi sice pomůže usnout, za2-3 hod jsem stejně vzhůru a většinou už neusnu.Po poradě s lékařem mi přidal Azohoneurax 75mg, protože se dlouhodobě potýkám i s úzkostmí.Mohu brát Azoneurax ráno, aspoň než se mi upraví spánek nebo večer oba léky najednou?
Kontraindikaci obou léků jsem nikde nenašla.

Děkuji za odpověď a přeji hezké předjarní dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste začít pomalu s citem sportovat. Procházky v přírodě, jízda na kole, jóga, plavání, sauna, to vše jsou velmi příjemné činnosti, které vás unaví a přirozeně prodlouží váš spánek. Také byste měla navštívit jiného (nového) psychiatra, který by vám pomohl pochopit účinky antidepresiv a léků na spaní a třeba najít jinou kombinaci léků, než máte nyní. Dle zdravotního zákona máte možnost využít nezávislé konzultace s druhým lékařem specialistou. Využijte toho. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Bylinky

Na otoky nohou a chodidel použijte dvě plné hrsti podbělového květu a listu, které zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat a následně si 20 minut v nálevu máčejte nohy. Lázeň provádějte denně, dokud problémy neustoupí. Nálev lze používat několik dní po sobě.

Základní doporučení:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků);
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Příznaky

Je důležité uvědomit si příznaky stresu a správně interpretovat příčiny. Jasným varovným signálem je nervové a emocionální napětí. To se snadno řekne, ale hůř udělá, když je člověk téměř neustále vystaven stresovým situacím. Některým se nelze vyhnout, ale zkuste si k zátěžovým situacím vytvořit protipól. Najděte si čas na odpočinek, užívejte volna lenošením nebo oblíbenou činností.

Pokud budete pravidelně sportovat, prakticky tím budete přirozeně reagovat na stres, neboť cvičení pomáhá snížit hormony produkované stresem a současně jsou do organismu vyplavovány takzvané hormony štěstí (například endorfin), které zvyšují pocit blaha a zlepšují náladu. Když budete všímaví, brzy zjistíte, jaké účinky vám přináší třeba jogging, jaké plávání nebo i namáhavé cvičení ve fitness.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Prevence

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou v tomto případě spočívá v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Prevence otoků nohou:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků)
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Cviky

Ze cviků pomáhá plavání, stejně jako jiné aktivity, které procvičí svaly celého těla a pomáhají zabránit menstruačním křečím. Cvičte, aktivita uvolňuje endorfiny, přirozené látky organismu proti bolesti. Máte-li křeče, klekněte si, opřete se rukama o zem a opakovaně napínejte a vyhrbujte záda; stahujete a uvolňujete tím hýžďové svaly, procvičujete celou pánev a zvyšujete v ní krevní oběh; pomáháte tak zabránit městnání v děložní stěně.

Také každodenní masáž břicha a bederní krajiny v týdnu před menstruací pomáhá předcházet křečím tím, že podporuje svalovou relaxaci. Břicho si můžete masírovat samy, ale někoho požádejte, aby vám namasíroval záda. K masáži použijte slunečnicový olej nebo olej ze sladkých mandlí (buď čistý, nebo s přidáním tří kapek levandulového oleje na uvolnění).

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Tepová frekvence při běhu

Při sportu dosahujeme různé maximální tepové frekvence. Určité maximální tepové frekvence dosáhneme při běhu, nižší hodnoty pak dosáhneme při aerobiku či při cvičení podobného druhu a o trochu nižší pravděpodobně při jízdě na kole, plavání či chůzi.

Podstata je v tom, že pokud cvičíme na procentuální výpočet maximální tepové frekvence (MTF), je nutné brát jako 100% hodnotu maximální srdeční frekvenci dosaženou při tom konkrétním druhu sportu. Obecně řečeno, pokud bychom v bazénu chtěli dosáhnout maximální tepovky, které jsme dosáhli při běhu, tak by se mohla voda vařit, a stejně maximální tepovky z běhu nedosáhneme.

K budování rychlostní vytrvalosti musíme běhat s jinou srdeční frekvencí, než když chceme během pohybové aktivity hlavně hubnout.

K výpočtu můžeme použít vzoreček MTF = 220 – věk, což platí asi pro 50 % populace.

TF max. při běhu = 220 – 1,03krát věk (roky).

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Koxartróza léčba

V prvních stadiích je vhodné upravit režim, kdy je pro pacienta vhodná změna pohybu, jako výhodné se jeví omezení přetěžování, ze sportů se doporučuje jízda na kole či plavání. U obézních pacientů je nutná redukce váhy. Příznivý vliv může mít i rehabilitace, jejímž cílem je udržet rozsah pohybů, pokud to ještě jde. Při bolestech se podávají analgetika či nesteroidní antirevmatika k tlumení bolesti a zánětlivé reakce. Dobrý efekt má i obstřik kloubu kortikoidy. Nejúčinnější léčbou, zejména v pozdějších stadiích, je náhrada kloubu totální endoprotézou (TEP). Význam má i rehabilitace. Z farmakoterapie se podávají antiflogistika-analgetika, eventuálně preparáty obsahující mukopolysacharidy chrupavky (hyaluronovou kyselinu, chondroitinsulfát). V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má rychlý efekt. Jsou důležité i ortopedické pomůcky, a to bandáže a ortézy, hole a berle.

Zdroj: Koxartróza

Jak na línání

Srst labradorů je krátká, hustá a přilehlá. Podsada je jemná a hustá, na rozdíl od tvrdé a voděvzdorné vrchní vrstvě. Protože má hodně hustou podsadu, může se stát, že srst nepříjemně páchne, protože potřebuje dlouhou dobu, než uschne. Díky této srsti je labrador dokonale přizpůsoben k plavání a na zimu. Vrchní vrstva má totiž na sobě jakoby mastný film, který téměř nepropouští vodu. Není neobvyklé vidět labradora plavajícího v ledové vodě v půli ledna, nedoporučuje se to však kvůli nebezpečí prochladnutí. Péče o srst není náročná, stačí jen jednou týdně vzít kartáč a vyčesat odumřelou srst. V období línání je to nutné provádět častěji. Občas je možné psa vykoupat speciálním psím šamponem.

Dle barvy srsti se labradoři dělí na žluté (nejsvětlejší, žlutobéžový odstín), zlaté (tmavší, spíše k hnědé než k béžové), čokoládové (čokoládově hnědá) a černé.

Línání je u labradora naprosto normální. V době línání se doporučuje přidávat zinek a biotin, aby se výměna srsti urychlila.

Zdroj: Výcvik štěněte labradora


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP